Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-29 09:10:39, kedd
 
   
  Az emberi psziché manipulálása

Alan Watt : Az emberi psziché manipulálása (feljavított képminőségű magyar szinkronnal)
Link

"A lényeg, hogy egyik krízist a másik után kreálsz, egészen addig míg a lakosság már nagyon retteg. Mert ugye az átlag ember sikeresen felépít önmagában egy bizonyos szintű önbizalmat, azt mondja: "Nagyjából tudom kezelni az életemben a dolgokat." "Jöjjön bármilyen szokásos probléma, ha azzal mások meg tudnak, akkor bizonyára én is meg tudok birkózni." De amikor mindeni a környezetedben egy időben roppan össze a félelemtől, mert egyszerre veszítik el a munkájukat, különféle járványok fenyegetik őket, mindenhol a terrorizmustól kell rettegniük hogy már a metróra sem mernek felszállni...

Szóval, ha az emberek a környezetedben mind hasonló helyzetbe kerülnek, akkor könnyebben adod be a derekadat, és fogadsz szót azoknak, akik ekkor igen határozottan, az aktuális hatalom nevében kiállnak és átveszik tőled az irányítást. Hát ezért adnak neked egy olyan figurát, mint például Obama (vagy bármelyik elnök), aki a beszédtechnikában jártas. A beszédtechnikában járatos, nem az igazságban, hanem a beszédtechnikában. A meggyőzés technikájában. A "Sokkolásos művelet", ebben a formában egy olyan technika, mely egyéneket, sőt egész populációkat képes megrészegíteni hangzatos szavakkal. Fontos megérteni, hogy az átlagember, komoly krízisből, egyet még tud kezelni a magánéletében, talán még kettőt is egyszerre. De a pszichológiában jól ismert, rengeteg tanulmány készült róla, hogy ha egyszerre három vagy négy válság érkezik a magánéletedbe egy időben, akkor egy nagyon komoly depresszióba esel, olyan állapotba, melyben cselekvésképtelenné válsz. Ez "jól ismert", bizonyos körökben. Nos úgy gondolják, hogy akkor alkalmazzuk ezt a technikát egy egész populációra! A helyzet az, hogy ezek közül a válságok közül, amelyekkel szembesítenek téged, egyetlen olyan sincsen, amellyel kapcsolatban tehetnél bármit is. Mit tehetsz te a terrorizmussal kapcsolatban, ha mondjuk tényleg létezik és veszélyeztet? Kívül esik a hatáskörödön. Tehetetlen vagy. Mit tudsz tenni a járványokkal kapcsolatban? Kívül esik a hatáskörödön. Tehetetlen vagy. Mit tudsz tenni az ellen, hogy valaki atom bombát robbantson New York kikötőjében vagy akárhol? Semmit. Tehetetlen vagy. Az üzenet, amit küldenek számodra teljesen egyértelmű: az, hogy te teljes mértékben tehetetlen vagy. Nem vagy képes megvédeni magad, és gondoskodni a saját biztonságodról. Ez a "Sokkolásos művelet" technikai lényege. Nem csak itt az USA-ban és Kanadában használják, hanem szerte a világon, összehangoltan. Ugyanis már globális társadalomban élünk, a globalista rendszer irányítása alatt. Masszív pszichológiai hadviselést alkalmaznak szerte az egész bolygón. A félelem állapotába roskasztanak, elhalmozva olyan krízisekkel, amikkel kapcsolatban mint mondtam, semmit sem tudsz tenni a szinteden."

David Bowie
Születési név: David Robert Jones
Becenév: Ziggy Stardust, The Thin White Duke, Halloween Jack, Major Tom
Született: 1947. január 8. Brixton, London
Elhunyt: 2016. január 10. (69 évesen) New York

Hm... 69 életév nem is olyan rossz, a mai világban...
Akár 100-ig is élhetett volna, én tudom hogyan. Nem erre a bolygóra kellett volna inkarnálódnia vagy reinkarnálódnia. Tudom "nagyon vicces" volt...

=(^.^)=

Csillagjegy: (Kecske/Juh) Bak (Szaturnusz, Föld elem)
Aszcendens: (Vaddisznó) Bika (Vénusz, Föld elem)
Föld elem: Melankolikus

Azért leellenőrzöm még egyszer, hajlamos vagyok néha téveszteni.

2016 London - Very Special David Bowie Concert - Line Up:

Mike Garson: 1945.07.29.

Csillagjegy: (Tigris) Oroszlán (Nap, Tűz elem, Kolerikus)
Aszcendens: (Kakas/Madár) Halak (Jupiter, Víz elem, Flegmatikus)

Earl Slick: 1952.10.01.

Csillagjegy: (Sárkány) Mérleg (Vénusz, Levegő elem, Szangvinikus)
Aszcendens: (Sárkány) Mérleg (Vénusz, Levegő elem, Szangvinikus)

Adrian Belew: 1949.12.23.

Csillagjegy:
(Kecske/Juh) Bak (Szaturnusz, Föld elem, Melankolikus)
(Ló) Nyilas (Jupiter, Tűz elem, Kolerikus)
Aszcendens: (Bivaly/Ökör) Rák (Hold, Víz elem, Flegmatikus)

Gail Ann Dorsey: 1962.11.20.

Csillagjegy:
(Ló) Nyilas (Jupiter, Tűz elem, Kolerikus)
(Kígyó) Skorpió
(elsődleges: Plútó, másodlagos: Mars, Víz/Tűz elemek, Flegmatikus/Kolerikus)
Aszcendens: (Tigris) Oroszlán (Nap, Tűz elem, Kolerikus)

Mark Plati: (?)

David Bowie - Ziggy Stardust
David Bowie - It's No Game (Part 1)
David Bowie - Wild Is The Wind
David Bowie - Aladdin Sane
David Bowie - Quicksand
David Bowie - Fashion
David Bowie - Andy Warhol
Link

Gesztusok

A kézfogás, a legáltalánosabb, s mára eredeti jelentését teljesen elvesztő gesztus arra is példa lehet, ahogy a különböző korok és kultúrák hogyan módosítják egy mozdulat szabályozórendszerét. Az eredeti jelentése - az üres tehát fegyvertelen kéz felmutatása - mára talán csak abban őrződött meg, hogy az ellenségeskedés befejeztét vagy egy küzdelmet - esetleg egy küzdelmes tárgyalás lezárását - a felek kézfogással is kifejezik.

A felfelé fordított nyitott tenyér - különösen ha jellemző testtartással párosul - az őszinteséget tolmácsolja. A gyerek a büszkeséget kifejezve a nyitott tenyér gesztusát alkalmazza, ám ha titkol valamit vagy gyanakszik, kezét is eldugja. Az elzárkózást a lefordított tenyér tükrözi, a haragnak, indulatnak pedig az ökölbe szorított kéz az egyezményes jele.

A tenyérhez kapcsolódó metakommunikációs jelentések történelmi gyökerekkel rendelkeznek. Két általános tenyérgesztus van, a lefelé és a felfelé forduló tenyér.

Nyitott tenyér: nyíltság, becsületesség kifejezése, igazságosság, hűség és békés
szándék kinyilatkoztatása

Felfelé fordított tenyér: alázat, koldulás, őszinteség (kézfogásban a hatalom átadása)

Lefelé fordított tenyér: uralkodás, hatalom, dominancia (kézfogásban a hatalom átvétele)

A két tenyér összedörzsölése: pozitív elvárások tudtul adása, előnyAlvás közbeni fogcsikorgatás


Éjszakai fogcsikorgatás - mitől múlik el?


Sírás, rívás és fogak csikorgatása, különösen éjjelente - talán az erős stressz okozza, esetleg épp az altatód váltja ki? Mindegy, mi az oka, a lényeg, hogy elmúljon... Nem csak a fogaid épségéről van szó!

Mindannyiunkal előfordult már, hogy éjjel csikorgattuk a fogunkat - kivált gyerekkorban. Felnőttkorban is előfordul, a felnőtteknek viszonylag elég magas százaléka csikorgatja a fogait álmában - amiről rendszerint a partnere tájékoztatja, hiszen a fogcsikorgató a problémájáról mit sem tud, alszik békésen. Erre a nagyon is hétköznapi, ám kellemetlen tünetre az fogászok kitaláltak egy nagyon hangzatos, nehezen megjegyezhető szót: bruxizmus.

Az éjszakai fogcsikorgatás okai


Általában az okok között a stresszt, a szorongást, a belső feszültséget szokták emlegetni. Pedig egy hibás, rosszul nőtt fog vagy fogsor, esetleg rosszul nőtt állkapocs is okozhat fogcsikorgatást. Időnként gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet (az altatók, nyugtatók és antidepresszánsok is ide tartoznak).
Időseknél feltétlen ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e a fogsoruk, kiveszik-e éjszakára vagy esetleg bent hagyják. Ha a fogcsikorgatás miatt elmész fogászatra, a fogorvos először is megnézi, hogy a töméseid, koronáid rendben vannak-e, betöltik-e szerepüket vagy van esetleg egy kiálló, zavaró korona vagy tömés a fogazatodban. Az állkapocs funkciózavara is okozhat fogcsikorgatást, egy alapos fogorvos ezt is megvizsgálja.
Alvászavarok esetében is jelentkezhet fogcsikorgatás: vannak, akiknek hirtelen változik az alvás mélysége (tehát túl hirtelen vált át a szervezet egyik alvásfázisból a másikba), melyet szapora pulzus és erőteljesebb izomtevékenység is jelezhet, pl lábrángás. Létezik olyan eset is, amikor a fogcsikorgatást más tünet is kíséri, például reflux, a nyál savasságának erőteljes megnövkedése vagy akár erős nyáladzzás is.
Alvajárók, alvási bénulásban szenvedők és alvási apnoésak esetében szintén gyakoribb az éjsazakai fogcsikorgatás előfordulása.
Kutatók megfigyelték, hogy a dopaminergikus rendszer zavara is szerepet játszhat az éjszakai fogcsikorgatásban, ezzel magyarázható, hogy a dohányosok körében kétszer olyan gyakori a fogcsikorgatás. A nikotin ugyanis fokozza a dopamintermelést.
A stressz és az éjszakai fogcsikorgatás összefüggései


Az éjszakai fogcsikorgatásnak okai között elsősorban a stressz szerepel. Leginkább a munkával való elégedettség van hatással az éjszakai pihenésre, evvel együtt a fogcsikorgatásra is. Egy tanulmány szeirnt azok a műszakban dolgozók voltak hajlamosak a fogukat csikorgatni éjjelente, akik elégedetlenek voltak a műszaki beosztásukkal. Érdekes módon, a férfiak, akik ebben a tanulmányban szerepeltek, nagyon magas stressz-szintet és depressziós tüneteket produkáltak a fogcsikorgatáson felül, míg a nők, akik szintén hajlamosak voltak az éjszakai fogcsikorgatásra, nem. Ez a tanulmány azt is kimutatta, hogy nagyon fontos, hogy milyen megküzdési stratégiákkal rendelkezünk, ha erős stressz ér minket.

>>>Tanuld meg helyesen kezelni a stresszt! <<<Éjszakai fogcsikorgatás gyerekeknél


Gyerekeknél kicsit más a helyzet: fogzáskor illetve fogváltáskor hajlamosak csikorgatni a fogaikat. Általában a fogváltó időszak után kinövik ezt a szokást. Gyerekeknél inkább az éjszakai fogcsikorgatás jellemző, 10-30%-uk szenved éjszakai fogcsikorgatásban.A fogcsikorgatás következményei


Ha átmenetileg, 2-3 napig áll fen a fogcsikorgatás, akkor gyakorlatilag semmilyen hatása nincsen. Esetleg reggelente fájhat az állkapcsod vagy a fogaid.
Krónikus fogcsikorgatás esetén viszont számos negatív hatás éri a fogazatot: kopás, kilazulás, elmozdulás, állkapocsfájdalom lehet a tartós fogcsikorgatás velejárója. Nem is csoda, hiszen fogcsikorgatás esetében óriási erőhatás éri a fogakat, bizonyos esetekben a fogak felületére akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet! Ezt erősíti meg az a tény is, hogy az éjszakai fogcsikorgatás meglepően hangos lehet és fel is ébresztheti a partnert.

Honnan tudhatom, hogy csikorgatom-e a fogamat?


Ha egyedül alszol és nincs, aki figyelmeztessen a fogcsikorgatásra, akkor sincs semmi vész. Egy hardcore éjszakai fogcsikorgatás után általában fogfájás jelentkezik (néha a teljes fogazatra jellemző a fájdalom), fejfájás, feszültség, fáradtság az állkapocsban, illetve akár fülfájás is jelentkezhet.A fogcsikorgatás kezelése


Először is érdemes elmenni fogorvoshoz, hogy minden rendben van-e a fogaiddal. Nem áll-e ki egy tömés vagy korona, rendben vannak-e a fogaid. Ha nagyon félted a fogaidat, akkor kérhetsz tőle egy fogsínt, ami megvédi őket a rájuk nehezdő nyomástól - ám a fogcsikorgatást nem szünteti meg.
Ezért érdemes még néhány tanácsot megfogadni, stresszt kezelni, megnyugodni, hogy tartósan elmúljon ez a kellemetlen jelenség.A követezőket teheted ,,házilag" a fogcsikorgatás ellen:


1, Ebéd után idd meg az utolsó kávéd, a délutáni kávét már hagyd el (energiaitalt, kólát úgyszintén)
2, Kerüld az alkoholt: alkoholfogyasztás után ugyanis a fogcsikorgatás mértéke felerősödik!
3, Figyelj oda napközben, hogy az állkapcsod izmai lazák legyenek. Rajtakapod magad néha, hogy szorítod a fogaidat vagy rágod a ceruzád végét? Lazítsd el tudatosan az állkapcsod!
4, Ne rágózz! Az állkapcsod és a rágóizmaid szokják meg, hogy lazán állnak, kivéve, amikor eszel.
5, Kezdj el edzeni - a testmozgással nagyon jól le tudod vezetni a napi stresszt.
6, Lefekvéskor, közvetlen elalvás előtt relaxálj! Tanulj meg relaxációs technikákat és alkalmazd azokat napközben és elalvás előtt! Ilyen technikákat tanulhatsz pl. az Alvástréning tanfolyamon.
7, Elalvás előtt tehetsz egy melegvizes palackot vagy meleg sóval kitömött konyharuhát (szám szerint kettőt, egyet a jobb, egyet a bal oldaladon lévő rágóizmaidra) a füled alá, a rágóizmaidra, ez segít az ellazulásban.

GYERMEKKORI FOGCSIKORGATÁS A PSZICHIÁTER SZEMÉVEL

Sok szülő számára ijesztő, amikor az éjszaka közepén arra riad, hogy gyermeke fogcsikorgat. A probléma azonban nem egyedülálló, sokan tapasztalják a tüneteket, nem csak gyermek, de akár felnőtt korban is.
Egyes becslések szerint az átlag populációban 30%-os előfordulási aránnyal kell számolnunk, tehát majdnem minden harmadik ember fogcsikorgat hazánkban. Valós adatot azonban nehéz lenne mondani, hiszen a tünetet hordozó személy általában mit sem tud problémájáról. Esetleg a másnap reggeli kialvatlanságot vagy a gyakoribb fejfájást érzékelheti.

Ilyen tünetek esetén érdemes először gyermekfogászati szakrendelést felkeresni. A problémát ugyanis gyakran az alsó és felső fogsor szabálytalan záródása hozza létre. Ebben az esetben speciális harapásemelőt írhat elő a szakorvos.

Ha a fogorvos mindent rendben talált, a következő lépés leginkább a szülőn múlik.
Fontos ugyanis, hogy milyennek látja saját gyermekét. Ha úgy érzi, hogy kiegyensúlyozott, korának megfelelően viselkedik és minden rendben van körülötte, megnyugodhat. Ilyenkor ugyanis valószínűleg csak arról van szó, hogy az alvás bizonyos fázisában az állkapcsot mozgató izmok spontán aktiválódnak, hasonlóan, mint amikor valaki álmában a lábát rázza. Tehát bármennyire is fülsértő a hanghatás, ilyen esetben ez teljesen normális jelenség lehet.

Ha azonban a fogcsikorgatáson kívül nappal a szorongás egyéb tüneteit (pl.: megváltozott viselkedés, lehangoltság, köröm- és hajrágás, nyugtalanság, kéztördelés, gyomor es fejfájás stb.) tapasztalja, érdemes tovább keresni annak okát. A gyermek lelki problémák esetén leggyakrabban testi tüneteket produkál, hiszen érzelmeit, gondolatait nehezen tudja még szavakba önteni. Ilyen nehezen feldolgozható szituáció lehet egy óvodai konfliktus, félelem a teljesítmény helyzetektől vagy bármilyen változás szűk környezetében, mely biztonságérzetét csökkenti és ezzel szorongása nő. Ilyen esetekben jó, ha a szülő elismeri és komolyan veszi gyermeke félelmeit, negatív érzéseit, még ha azok esetleg irreálisnak is tűnnek a számára. Ha a kicsi biztos lehet a felnőtt támogatásában és odaforduló teljes figyelmét élvezi, az bármilyen probléma mértékét csökkenteni tudja.

Gyakran azonban nem ennyire nyilvánvaló és egyértelmű a kiváltó tényező.
Mivel maga a tünet éjszaka jelentkezik, mikor a tudatos gátak oldódnak és a fogak használata, a csikorgatás leginkább a feszültség, az agresszió jelei, lehet, hogy a gyermek számára egyszerűen nehéz felvállalnia és kifejeznie elfogadható formában dühét, indulatait. Ehhez, leginkább mi szülők és felnőttek tudunk neki segítséget adni és példát nyújtani. Ha a kicsinek a környezetében van lehetősége megélni azt, hogy ugyanazt a személyt egyszerre lehet szeretni és ugyanakkor egy adott cselekedete miatt átmenetileg dühösnek lenni rá, akár azt a megfelelő formában kifejeznie feléje, már oldódhat a belső feszültség. A gyerekek ugyanis sokszor nem tudnak mit kezdeni az ambivalens érzésekkel, tartanak a szeretett személy elvesztésétől, és inkább elfojtják indulataikat.

Ha úgy érzi, ez utóbbi állhat a tünet együttes hátterében és pár héten belül nem tapasztal javulást, nyugodtan kérjen külső segítséget és keresse fel a területileg illetékes nevelési tanácsadót.

Dr. Rozsits Andrea

Az éjszakai fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatás jelensége mindenekelőtt ideges típusú embereknél fordul elő. Különféléket fejezhet ki: önfejűséget, agressziót, autoagressziót is, a belső kitartás jelszavát ("össze kell szorítanom a fogaimat"), vagy hasonlókat. Ha valaki éber állapotban, tehát akaratlagosan csikorgatja a fogát, csak egy töredékét használja fel annak az erőnek, amivel éjszaka működik.

A szokásos rágás során a harapás ereje mintegy 5 kilopondot tesz ki (fogorvosi mértékegység), ez tudatos-akaratlagos erős harapás alatt 7 kilopondig mehet fel. Ezzel szemben a fogcsikorgató az éjjeli alvás REM-fázisa -- (Az alvásnak jellegzetes fázisa a gyors szemmozgással járó (Rapid Eye Movement=REM-) periódus) -- latt öntudatlanul 25 kp erőt is kifejthet! Éppen a fogcsikorgatás az, ami számunkra jól jellemzi azokat a hihetetlen erőket, amelyek az alvás bizonyos fázisaiban kialakulnak.

A fogcsikorgató alvónak a partnere tudja ezeket a legjobban, míg az illető a káros következmények miatt keresi fel a fogorvost. Az állkapcsok hatalmas erejű összepréselése ugyanis nemcsak a hosszanti tengely mentén érinti a fogakat (préselés), hanem oldalirányú emelőhatás is jelentkezik (csikorgatás). Ezáltal nemcsak a fogzománc károsodik.

Az éjszakai fogcsikorgatást és a fogak összeszorítását az orvosi szaknyelv a bruxizmus névvel illeti. Éber állapotban sokan nem is képesek utánozni ezt az olykor félelmetes hangokat csiholó, máskor teljesen hangtalan szájmozgást, ezért rejtve maradhat, mit csinálnak éjszaka.

Az éjszakai fogszorítás ugyan nem betegség, csupán szervezetünk egy logikus válaszreakciója, mégis terápiára szorul, mert hosszú távon nemcsak fogászati panaszok - a fog rágófelszínének kopása, fognyaki kopások és érzékenység, a rágóizomzat fájdalmassága, az ízület kattogása, stb. jelentkezhet -, hanem más betegségek kialakulásához is hozzájárulhat: migrénhez, ismeretlen eredetű fülzúgáshoz vagy arcüreg-fájdalmakhoz vezethet.

Okok:

Stressz: Ha figyelünk, koncentrálunk, erőlködünk, ösztönösen összeszorítjuk fogunkat, ahogy a magyar nyelv is tudja ezt, amikor szó szerint azt mondjuk, hogy valaki "összeszorított" foggal, de végigcsinálta feladatát. Az általános készenléti állapot másik eleme, hogy a vázizmok megfeszülnek.


A második ok, amikor az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése a rágószervet egyfajta keresésre készteti.Ha a fogsor szabálytalan, akkor ilyen pozíció valójában nincs, így a hosszas "keresgélés" lényegében fogcsikorgatást eredményezhanem a csontos állkapocs tartóapparátusában is meglazulnak a fogak.

A megoldás : a harapásemelő.

Az imént elmondott tények felismerésén alapszik az éjszakai fogcsikorgatást megelőző harapásemelő készülék működése is. A frontfogakra felhelyezett készülék az ötödik agyidegen (a trigeminuson) keresztül olyan védő reflexeket vált ki, amelyek meggátolják a fogszorítást. A hatást további biomechanikai tényezők is erősítik. A készülék neve az NTI-tss rövidítés, ami annyit tesz: nociceptív trigeminális inhibíciós tenzió szupressziós szisztéma, kicsit közérthetőbben; az ötödik számú agyidegen keresztül védő reflexek kiváltásával a szorítás gátlását létrehozó rendszer.
A készüléket minden este fel kell helyezni, de az is lehet, hogy megtanítja gazdáját a fogcsikorgatás abbahagyására. Kicsi, így nem zavar elalváskor, mellékhatása nem ismert. Elkészítése és felhelyezése az eljárást ismerő fogorvos feladata.

A sin megakadályozza a közvetlen (fogról fogra való) ráharapást. Ezzel ugyan csökkentik a tünet következményeit, a fogcsikorgatás káros hatásait, de a tulajdonképpeni probléma nem oldódott meg.

Ezek a betegek néha reggelenként erős kétoldali rágóizom-fájdalmakkal ébrednek, mivel az izmok éjszakai túlterheltsége még a rágóízületek elhasználódás miatti elváltozásait is előidézheti.


Van-e más gyógyír is a fogcsikorgatásra?
Különösen eredményesnek mutatkozott ezekben az esetekben az esténként végzett autogén tréning. A görcsösség az ezt követő alvás alatt magától oldódik. A fogcsikorgató tünetei elmúlnak, és ezzel mind saját fogkoronáit, mind pedig alvópartnerének idegeit megkíméli. Az alsó állkapocs ideális helyzetét az ún. "nyugalmi lebegő helyzet" kínálja, vagyis amikor a fogsorok a metszőfogaknál mérve kb. 3-4 mm távolságra vannak egymástól.

drinfo

Fogcsikorgatás - és amit ellene tehetünk

A fogcsikorgatás egy tudatalatti folyamat, amit általában éjszaka, alvás közben produkálnak az érintettek. Míg gyermekkorban normálisnak tekinthető és a tejfogak megjelenésével meg is szűnik a probléma, addig felnőttkorban leggyakrabban oki háttere a pszichés stressz. Szakszóval bruxizmusnak nevezik azt az állapotot, amikor éjszaka, álmunkban csikorgatjuk a fogunkat. A stressz ugyanis éjszaka kerül feldolgozásra. Fiziológiája: a belső feszültség átkerül az izomzatra, így a rágóizomzatra is, mely feszülést fogcsikorgatás által próbál enyhíteni öntudatlanul az ember.

A köznyelvben is használt kifejezés, hogy valaki ,,összeszorított" fogakkal teszi dolgát, ha nagyon koncentrál, erőlködik, stresszel...A stressz mellett olyan érzelmek is kiválthatják a fogcsikorgatást, mint az idegesség, harag és a fájdalom. Ezen pszichés tényezők mellett fogcsikorgatást okozhatnak a rágási funkciózavarok is, mint túl sok fogtömés, de akár az állkapocsízület problémái.

Mivel többnyire éjszaka jelentkezik, ezért sokszor nincs is tudomásunk róla, hogy érintettek vagyunk a problémában, csak ha a rágóizmok feszültsége okozta fájdalom vagy egyéb tünetek erősödnek nappal is észrevehetően elviselhetetlen szintűre, akkor fordulunk orvoshoz és derül fény az éjszakai fogcsikorgatásra.

Életünk során akarva-akaratlanul szinte mindannyian találkozunk az éjszakai fogcsikorgatás problematikájával, legalább egy alkalommal. Ám az igazán érintettek napi szinten küzdenek a fogcsikorgatással. Extrém esetekben a fogak meglazulásáig is fajulhat a probléma. A fogcsikorgatás által a rágóizmok feszülése átterjedhet a hát, nyak izmaira is, azok fájdalmát okozva, de következménye lehet a homályos látás és a fejfájás is. Az állandó éjszakai fogcsikorgatás tünetei a feszült rágóizmok, a horzsolt érintkezési felületek mind az alsó, mind a felső fogsoron, repedések a fogzománcon, fejfájás stb.

Mit tehetünk fogcsikorgatás ellen?

Az éjszakai fogcsikorgatás bár nem betegség, hanem szervezetünk válaszreakciója a kiváltó tényezőre, mégis kezelésre szorul. A feszült rágóizomzat ellazítása érdekében helyi masszázs, melegkezelés, de akár relaxációs gyakorlatok végzése is javasolt, ezen esetekben tehát az állkapocs feszült izmait oldjuk. Akaratlagos izomlazítás révén le lehet szokni a fogcsikorgatásról. A relaxációs gyakorlatok gondoskodnak a rágóizomzat mellett a fogcsikorgatás során merevvé váló nyak és váll izmainak ellazításáról is. Természetesen, ha ezek sem vezetnek javuláshoz, elkerülhetetlen, hogy szakorvoshoz forduljunk. Szakorvos által javasolt alternatíva az éjszaka viselendő, fogakra helyezhető műanyag sín, mely megakadályozza a fogak összedörzsölését, s bár a fogcsikorgatástól feszült izomzatot nem oldja, így viselése mellett a relaxációs technikák is elengedhetetlenek.

Megoldást jelenthet a harapásemelő készülék, melyet a frontfogakra helyeznek fel és olyan védekező reflexeket vált ki, melyek meggátolják a fogszorítást. Használata kizárólag éjszakai, mellékhatása nem ismert, viselése nem okoz díszkomfort érzetet, mert kicsi, s az elalvást se nehezíti. Amennyiben fogcsikorgatással küzdesz, fordulj szakorvoshoz, térképezzétek fel esetedben mi a kiváltó ok, hogyan mehettek elébe a probléma rögzülésének és keressétek a személyre szabott megoldást. Porcelán korona


11 titok a zöld szeműekről

Gyakran elég belenézni egy másik ember szemébe ahhoz, hogy eldöntsük, szimpatikusnak, megbízhatónak tűnik-e nekünk vagy nem. A döntésben nagy szerepe van annak is, hogy milyen színű a szeme.

Az egész világon ritkaságszámba mennek a zöld szemű emberek - csak a népesség 2-4 százaléka tartozik a szerencsés kiválasztottak közé.

Összehasonlításul: a Föld lakóinak 90 százaléka barna szemű. Összegyűjtöttünk 11 érdekességet a zöld szeműekről:

1. Kemény fából faragták őket

Zöld szeme van, és úgy érzi, hogy jobban bírja a tempót, mint a környezetében élők? Ezt most már tudományosan is bebizonyították! Egy amerikai tanulmány megállapításai szerint ugyanis a zöld szeműek jobban bírják a fájdalmat és az élet megpróbáltatásait, mint a kék vagy barna szeműek.

2. Szexik és kívánatosak

A queenslandi egyetem kutatási eredményei szerint a férfiak különösen vonzódnak szexuálisan a zöld szemű hölgyekhez.

3. Nélkülük összedőlne a világ

Az arab országokban a zöld az élet és a termékenység szimbóluma: zöldellő oázisok nélkül a sivatagos vidékeken nem is létezne élet.

4. Kreatívak és megbízhatóak

Egy queenslandi tanulmány készítői szerint a zöld szemű emberek nemcsak kreatívabbak embertársaiknál, hanem sokkal megbízhatóbbnak is tűnnek

5. Irigylik őket

Ha kiválaszthatnánk, hogy milyen színű legyen a szemünk, akkor a legtöbben egyértelműen zöld szeműek szeretnénk lenni - állapították meg egy amerikai tanulmányban.

6. Pókerarcuk van!

Egy internetes közvélemény-kutatás adatai szerint a zöld szeműeknek pókerarcuk van, nehéz belelátni a gondolataikba, ugyanakkor nem hajlamosak a dühkitörésekre. Nehéz őket kihozni a sodrukból - mesteri módon tudnak uralkodni az érzelmeiken.

7. Szeretik a hosszú kapcsolatokat

A közvélemény-kutatásban részt vevők szerint a zöld szeműek rendszerint hosszú távú kapcsolatokban élnek, és hajlamosak a romantikára - ideális alanyok egy életre szóló párkapcsolatra.

8. Nincsenek zöld szemű bébik

A zöld szeműek rendszerint barna vagy kék szemmel születnek. Több hónapba is beletelhet, mire kialakul véglegesen a szemük színe.

9. Kedvelik a különleges színeket

A zöld szemű hölgyek nem kedvelik az olyan hideg színeket, mint az ezüst, a halványkék vagy a bézs. Zöld szemüket ugyanis sokkal jobban kiemelik olyan meleg színek, mint az élénk narancs vagy az erőteljes szilvakék.

10. Számos színárnyalatban létezik

Többféle variáció létezik ebből a szemszínből: például zöldesbarna, zöldesszürke, zöldeskék vagy sárgászöld.

11. Nem is zöld a szemük színe!

Tulajdonképpen minden ember szeme kék. Ugyanis melaninból álló pigmentektől függ, hogy egy színt milyennek érzékelünk. A melanin molekula kis koncentrációban úgy működik, mint egy sárga filter. Kék fényben ezért a szemünk zöldnek látja. A barna szemekben egyébként különösen sok melanin található.

Wictor Charon: Szimbólumok

Részlet "A misztikus út" című műből

2017. augusztus 06. 10:10 - TheMagician

Az okkult szimbólumoknak nemcsak okkult irányzatokban van jelentős szerepük, hanem minden nagy társadalmi megmozdulásban is. Mihelyt egy mozgalom döntő stádiumába lép, célját szükségképpen a lényeget átfogó szimbólumokba tömöríti. Ennek éppen elég szembetűnő példáját látjuk a régebbi és a mai történelemben. Egy jól megválasztott szimbólum kötetnyi magyarázatot tesz feleslegessé. Törekvéseket semmi más nem telít annyi erővel, mint a szimbólum vagy ennek hangba átültetett formája: a jelszó. Ott, ahol az emberi szavak csődöt mondanak, a szimbólum csodát tehet. Minden akciónak, legyen az társadalmi megmozdulás vagy okkult mozgalom, valamely szimbólum jegyében kell történnie, különben nincsen átütő ereje, szívóssága, kitartása a célba jutásig. Ez univerzális, misztikus törvény.

A szimbólumokban való beszéd és kifejezési mód az emberi szellem történelem előtti korszakába vezet vissza bennünket. Ha az ősi forma mélyére hatolunk, csodálkozással kell látnunk, hogy az mennyivel pontosabb, tévedhetetlenebb közlés, mint a mai beszéd és írás. Mint már említettük, abból az ősi időből azért nem maradtak ránk írott emlékek, mert nem az általunk ismert írásmóddal jegyeztek fel, írtak és érintkeztek egymással az emberek. A külvilággal való kapcsolataik és közléseik a mindent kifejező, élő képek útján bonyolódtak le, amelyek a mondanivaló lényegét több síkon juttatták el hozzájuk. E sokszínű, gazdag tartalom természetesen fölényben van az egysíkú írással és gondolkodással szemben. Ezért, amikor magasabb értelmű, bonyolult gondolatsort kellett áttekinthetővé tenni, az okkult tanítók mindig szívesen folyamodtak a szimbolikus írásmódhoz. Ebben a formában a dolgok ezoterikus tartalma eltűnik ugyan az érzéketlen, éretlen, sötét agyvelők elől, de annál többet árul el a képzett, fejlett intuíciójú tanítványnak. Az univerzális írásmód, melynek szimbolikus hieroglifák a szavai, egyetemes törvényeken épül fel. Minden okkult eredetű hieroglifa értelmét ki lehet bogozni, ha ismerjük a háromsíkú szimbólum ABC-t. Ezt az ABC-t más szóval az ,,erővonalak tanának" nevezhetjük. A hieroglifák - legyenek akár képes ábrázolások, mint az egyiptomiaknál, akár geometriai ábrák - vonalaik iránya és térbeli elosztása szerint bizonyos tendenciákat rejtenek.

Ezek a tendenciák a fizikai, az asztrális és a szellemi élet minden területére érvényesek, tehát mindenütt hasonló jelentőségű törekvéseket fejeznek ki. A háromsíkú szimbólum ABC ugyanazon a törvényen alapszik, mint amelyet a grafológia már kezd felismerni. A pszichografológus e felismeréssel éri el meglepő eredményeit. Az írásban mutatkozó beszédes szimbólumok tárják fel a különben rejtett lényeget.

Térjünk most rá a szimbólumfejtés gyakorlati részére: Írott vagy kőbe vésett szimbólumoknál először is a kép térelosztását kell figyelembe venni. A teret négy részre oszthatjuk be. Ezt a beosztást legjobban kifejezi a kereszt a négyzetben:
Eszerint tehát minden képletnek van egy alsó, felső, egy jobb és bal oldali képtere, részlete. Az alsó rész jelenti az ösztönéletet, a szexuális, indulati, tudatalatti síkot. A jobb oldali rész jelenti a dinamikát, erőhatásokat, tempót; a bal oldali rész a világtól való elfordulást, gátlásokat, akadályokat. Minden emberi törekvés vagy tulajdonság besorolható e négy térbeli kategória valamelyikébe. Minden tulajdonságnak megvan a maga sajátos jegye, mely például a grafológiában pontosan a megfelelő térzónában jelentkezik. Egy erővonal mindig vagy felfelé irányul vagy lefelé; vagy lendületesen jobbra tör, vagy visszakanyarodik, illetve balra dől. Ugyanez a négy tendencia mutatkozik meg nem csupán az írásban, hanem az ember testalkatában, koponyaalkatában, arcvonásaiban, tenyérvonalaiban és mozdulataiban is, de éppen így az állat- és növényvilágban, a kőzetekben, a négy évszakban, a Föld egész arculatán és a világegyetemben. Ragadjuk ki például a fák jelbeszédének az írással való analógiáját. Egy felfelé törő fiatal ág, valamint az írásban felfelé törő végvonal fiatalos duzzadó erőt, tettvágyat, becsvágyat, gyanútlan életörömet jelent. A lefelé hajló, gyümölcstől terhes ág, s az írásban lefelé eső végvonal valami terhelést szimbolizál. A fa melankolikus vonalat mutat, gyümölcse érett, súlyos; nemsokára leszakítják róla, vagy lehull és a hernyók, a rothadás martaléka lesz.

Most nézzük a fának az embertesttel való analógiáját. A fa koronája az ember feje, az értelem és az akarat szimbolikus tere. A fa törzse, az ember törzse, az emésztő, vérképző, átvezető szervek helye. A fa gyökere az ember rejtett ösztönéletének szimbóluma, a föld sötét mélyében, a klauzúrában, az anyaméhben végbemenő szaporodási misztérium síkja, amely az embernél még a mélytudatot is jelképezi.

Íme, két szemléltető ábrája az említett analógiának:
A térelosztás kategóriáit úgy szemléltetjük, hogy részletekre bontjuk és a négy képtér jelentőségét elemezzük. Egyben tárgyaljuk, hogyan lehet a természeti jelenségeket szimbólumokba rejteni:

1. Mit szimbolizál a képtér bal oldala ?
A gátlásokat, az akadályokat, ellenségeket, a féltve őrzött titkokat, a fogyatékosságot, a szégyellt emlékeket, a jellemhibákat, a társadalomtól elkülönülő asszociális ösztönöket. Szűkebb értelemben az Egót, az egyént, az önképet. A bal oldal természete a rejtett, a rejtőző, a titkos. Színe: a sötét minden árnyalata a feketéig. Jelenti még az éjszakát, az álarcot, a bűnöző hajlamot, a félelmet és megfélemlítést, a rosszindulatot, az alattomosságot, a betegséget, a fekete mágiát, de jelenti a karmát és a jógapraxist is, valamint a börtönt és a klauzúrát. Az asztrológiában a nyolcadik és tizenkettedik házzal függ össze, vagyis a titkos ellenségek és megróbáltatások házával. Ezekben a házakban a Szaturnusz ereje dominál. A Kozmoszban, melyet Ádám Kadmon, a kitárt karú ember alakja szimbolizál, a bal kart jelenti, a rombolást, a lebontást, az ellenséges álláspontot, a lázadást bármilyen fennálló világrenddel szemben. A láthatatlan világban jelenti a bukást, az anyagba süllyedést. Kozmikus jele a Mérleg d, a Skorpió e és Nyilas f. Az évszakok közül az őszt, az elemek közül a földet és a vizet szimbolizálja.

2. Mit szimbolizál a jobb oldali tér?
Az élettől duzzadó erőt, lendületet, tempót, támadókedvet, a közösségi érzést, a külvilágot, a társadalomépítő erőket, a szociális ösztönt, de jelenthet sovinizmust és háborút is. Ide tartoznak még a nyilvánossággal kapcsolatos megnyilvánulások, a siker, az alkalmazkodás, a művészetek, a tanulékonyság, a mozgékonyság, a találékonyság.

Az évszakok közül a három tavaszi hónapot jelenti: márciust ^, áprilist _, májust `. Erős bolygók ezeken a helyeken a Mars, a Vénusz és a Merkur. Színe: a piros. A kozmikus ember Ádám Kadmon jobb karja jelképezi az alkotást, az építést, az összműködésre irányuló törekvést.

3. Mit szimbolizál a képtér alsó része?
A keletkezést és szaporodást, a szexualitást és az ösztönéletet az indulatokat és a súlyos betegségeket. A Földet, a természetet, mindenfajta magot és petét, az anyagot, a bázist, a szakadékot, a halál misztériumát. Érzékelteti a keletkezés és elmúlás egybefonódó ritmusát, a szerencsétlenséget, a baleseteket. Az évszakok közül a három téli hónapot jelenti: decembert g, januárt h, februárt i. Erős bolygó itt a Plutó, a Szaturnusz és a Neptun. A Kozmikus ember, Ádám Kadmon lábait jelenti, vagyis az anyagot. Eleme a föld. Színe: a fekete és a barna.

4. Mit szimbolizál a képtér felső része?
Az értelmet, a szellemet, az intelligenciát, az ideákat, a fantáziát, az intuíciót. Az Isteneszmét, a prófétákat, a messiásokat, a tisztánlátást, az etikát, a filozófiát, a misztikát, az asztronómiát, az asztrológiát, a tudományokat, a humanitást, a szellemi szabadságot. Eleme a tűz és a levegő. Színe: a napsárga, a világoskék, a világoszöld és az ibolyalila.

Évszaka a három nyári hónap: június a, július b, augusztus c. Legerősebb bolygók itt: a Nap és a Hold. Az emberek közösségében jelenti az önálló gondolkodást, a zsenialitást, magasabb szinten pedig a filozófia, a művészet és tudomány szintézisét. Jelképezi a Kozmikus ember, Ádám Kadmon fejét, a teremtő ideát, az elsődleges eszmét.

Idő szempontjából a térelosztás bal oldala és alsó része jelenti a múltat, a jobb oldali és felső képtér jelenti a jövőt. A misztikus középpont, amelyen a kereszt két vonala metszi egymást, jelenti az örök, a rögzíthetetlen és láthatatlan, téren és időn kívül álló jelent.

*

A térelosztás négy csoportjának elemzése nem jelenti azt, hogy mindent felsoroltunk, ami e négy csoportba tartozik és hogy kimerítettük a velük összefüggő fogalmakat. Minden csoport gazdagsága millió színében és elágazásában szinte kimeríthetetlen, és tág teret enged az egyéni kutatásnak.

A GEOMETRIAI FORMÁK SZIMBOLÓGIÁJA

1. A pont:

.

Minden erőhatás kezdete. Aszerint, hogy a térelosztás melyik helyén jelenik meg, jelenthet Istent, embert, szellemet, állatot, démont. Magasabb értelemben a pont az ajtó, amelyen át a láthatatlan világ erői belépnek a látható világba. Ezért a pont a mag, a létkezdet szimbóluma is. Minden későbbi fejlemény a pontból indul ki. A pont az ősi egység, amelynek sokszorozódása, bővülése, mozgása hozza létre a látható dolgokat. A pont még nem erővonal, csak a szunnyadó erők áttörésének kapuja.

2. A vonal:

__________________________________________

A már elindult erők útját jelzi. Tendenciáját aszerint ítéljük meg, hogy jobbról balra, balról jobbra, alulról felfelé, vagy felülről lefelé tart-e. Jelentősége a térelosztás helyei szerint változik. A balról jobbra haladó vonal a jövendőt jelenti, a térelosztásnál már felsoroltak erre is vonatkoznak. A jobbról balra tartó vonal a múltat jelenti,
erre a bal oldali térelosztásnál felsoroltak vonatkoznak. Ugyanígy az alulról felfelé tartó vonalak a felső rész, a felülről lefelé tartó vonalak az alsó
rész kulcsaival magyarázhatók meg. Az átmeneti vonalak, mint amilyen a ferde vonal, két térzóna segítségével fejthetők meg. Vegyük például a balról jobbra, ferdén felfelé haladó vonal képét. Ez a felső és a jobb oldali térzóna erőkomponenseinek hatása alatt áll. Ugyanígy elemezhető az összes többi változat is, tehát a jobbról balra, ferdén lefelé haladó vonal stb., melyek a megfelelő
térzóna erőkomponenseinek hatása alatt állnak. Figyelni kell azonban még arra is, vajon a vonal középről indul-e ki, ami a jelent szimbolizálja, vagy alulról, a múltat, illetve felülről, a jövőt jelképezve.

Háromféle vonalat különböztetünk meg: egyenes, cikkcakkos, hullám.
Az egyenes vonal akadálytalan erőkifejtést jelent. Azok az erők, melyeket az egyenes vonal jelképez, félbeszakítás és szembeszegülő ellenhatás nélkül érkeznek el céljukhoz. Az élettanban az egyenes vonal a szabad, gátlásmentes megvalósulás szimbóluma.

A cikcakkos vonal azt jelenti, hogy az erőkifejtést valamely kozmikus törvény akadályozza. Az az eszme, amelyet ez a vonal jelképez, nagy ellenállásba ütközik, ezért rövid életű.

A hullámvonal a szabályos, ritmikus változás jelképe: az élet ritmusa, az éj és a nappal váltakozása, a szív lüktetése, az óra ketyegése, a kozmikus ismétlődés. Minden, ami keletkezik, él és működik hullámvonalban halad.

A vonalak tendenciájának és a térelosztás jelentőségének ismeretében bármely szimbólum vagy hieroglifa értelmét megfejthetjük. Tudnunk kell, hogy egy ősrégi, kőbe vésett feljegyzés annak speciális tartalmán kívül olyan értelmet is elárul, amely kozmikus kulcsokat tartalmaz. Hogy ezt alaposabban is megérthessük, forduljunk például a modern grafológia analógiájához A jó íráselemző az aktuális szövegen kívül az írónak nemcsak a jellemét, szervezeti és idegstruktúráját fogja felismerni, hanem az illető kultúráltságának mértékét, társadalmi hovatartozását, környezetét és gondolkodását is. A hieroglifa és a szimbólum megfejtéséhez nagy gyakorlat kell, de nélkülözhetetlen ennek elsajátítása, mert a misztika tanítványának nemcsak látnoki tehetségre, de látnoki képzettségre is szüksége van.

3. A kereszt:
Két erővonal találkozása, melynek során egy balról jobbra tartó és egy felülről lefelé haladó erővonal metszi, két ellentétes törekvés köti, akadályozza egymást. Az élet alaptörvénye az ellenpólusok állandó kölcsönös egymásra hatása. Ez a kölcsönhatás minden tapasztalás, szenvedés, fejlődés forrása. A kereszt egyébként az érvénytelenítés, megsemmisítés jelképe is. Gondoljunk csak az ismert szólásmondásra: ,,arra már keresztet vethet!" -, tehát útjára enged valamit, lemond róla, elveszettnek tekinti. Ha ennek a két egymást metsző erővonalnak, amely kultúránk hatalmas szimbólumává emelkedett, mély rétegébe hatolunk, felismerhetjük benne a karma megsemmisítésének kulcsát is. A kereszt évezredek óta a messianizmus, a megváltás szimbólumává vált az emberiség számára. Krisztus az emberiség szeme láttára mutatta be a kereszt szörnyű és ugyanakkor felemelő misztériumát. A keresztet fel kell emelni! Kínok véres verejtékével, roskasztó súlyát cipelve kell felhurcolni a Golgotára, hogy testünket, a bűnöknek, a szenvedélyeknek és a halálnak ezt a rabszolgáját rajta megfeszítsük. Mert csak a megfeszítés után következhet be a végső szabadulás: a feltámadás!

4. A felfelé mutató háromszög:
Ez az ábra minden kor szimbológiájában ott szerepel és több értelmezését ismerjük. Ezeket leegyszerűsítve és sűrítve megkapjuk az istenség, a tűz, a levegő, a szellem, a felfelé törekvés hatalmas szimbólumát. Ez a háromszög magasabb rendű dolgok betűjele: Lemuria, Atlantisz, Egyiptom égbe nyúló piramisainak jelképe, a tudományok és gondolatművészet csodálatos gyűjtőlencséje, misztikus szellemkikötő a Kozmosz tengerének partján.

A külső és belső templom jelképe. Ma már tudjuk, hogy a beavatásra méltónak talált neofita fokról fokra behatolva a nagy piramis misztériumába, saját isteni énjének titkát is megismerte. Megfigyelhetjük e szimbólum térhódítását, hullámzását a későbbi keresztény kultúra templomépítészetében, amint az Isten felé sóvárgás korszakaiban előtérbe lép, azután a hűvös éteri gótikában eléri tetőfokát, hogy végül eltűnjék és felolvadjon a színes, életvidám reneszánsz kerekded, dús idomai között. A jelen és a közelmúlt templomformáját gyakran a négyszögletes formák jellemzik: kocka és magasba nyúló téglaidom az uralkodó forma, csupa felfelé induló, befejezetlen vonal a csúcs lezárása nélkül. Az is jellemző, hogy a modern kor látnok festőinek, szobrászainak és építészeinek műveiben már egy új gótika keskeny, finom szellemi ívei jelentkeznek. A szögletes formák tömör realitása, szárnyalás és hit nélkül való új tárgyilagossága fölé utat tör és felnövekszik újra a hittel és misztériummal telített igazi templomszimbólum: a csúcsív, a felfelé mutató háromszög. E szimbólum további értelme attól függ hogy milyen jelek veszik körül, milyen jelek vannak fölötte, mellette és alatta. A lótuszülésben meditáló keleti ember a felfelé mutató háromszög analógiája, s ez az ülésmód egyben analógiája a gúlának is, amelynek oly sokáig érthetetlen és részleteiben nagyrészt még ma is rejtett belső elrendezése ebben a párhuzamban kapja meg egyik magyarázatát.

A piramis a meditáló ember testi, lelki és szellemi alakját rejti magában, háromsíkú megpróbáltatását és hatalmas lehetőségeit. De mint minden helyes analógiakulcs, ugyanakkor az ember és a Kozmosz örök kapcsolatának is jelképe. A piramis csodáiról számos könyvet, tanulmányt írtak, kutatók egész életüket az összehasonlító számításoknak szentelték. Fel sem sorolható a sok elmélet: politikai, filozófiai, vallási teóriák tömege, amely a piramis köré fonódik. De ezek legtöbbje csak a piramis értelmének egyik, mégpedig a legalsó, fizikai síkján tapogatózik.

5. A lefelé mutató háromszög:
A föld, a víz, a sötétség, az anyagba törekvés, a sátáni elv ábrája. Míg a fölfelé mutató háromszögnél az erők szublimálódnak, átlényegülnek, itt az erő sűrűsödéséről, meterializálódásáról van szó. A fölfelé mutató háromszög csúcsa a szabadulás kapuja, a szellemivé finomult anyag felső pontja. A lefelé mutató háromszögcsúcs a látens dermedtségig redukálódott szellemi erők mélypontja.

6. A hatágú csillag:
Egy felfelé és egy lefelé mutató háromszög egymásba illesztve. Jelenti a kozmikus egyensúlyt, jelenti a felsőbb világok és az alvilág találkozását, vagyis az embert. A háromsíkú világ mérhetetlen fontossága és misztikus értelme egyedül az emberben válhatik teljessé, benne van meg pozitív és negatív irányban minden lehetőség az egyidejű, három síkon történő, nagy transzmutációra. Benne él, cselekszik, hat egyidejűleg alacsonyabb és magasabb lénye, a röghöz kötött fizikai lény, a vaskos indulatok és a szubtilis, művészi érzések sajkáján hányódó asztrállélek és az Isten lényegéből való szellemi elv. Az emberben testesül meg minden geometriai ábra, minden szín és minden analógia, a véges és a végtelen, az élet és a halál egymást éltető ellenpólusa.

7. Az ötágú csillag felfelé mutató csúccsal:
A kvintesszencia jele, minden dolog legtisztább lényege - az alkimisták célja, a híres pentagramm. A mágia egyetemes szimbóluma. Felső csúcsa megfelel az ember fejének, két felső kiszögellése az ember két kitárt karjának, két alsó kiszögellése a két lábának. Egyes ezoterikus iskolákban az ötágú csillag csúcsait lángokkal jelzik, amely arra utal, hogy az ember feje és négy végtagja bizonyos erőket áraszt, sugároz. A négy mozgási és egy irányítási centrum megfelel öt fontos kozmikus erőállomásnak, amelyek a mágia és misztika tanítványánál közvetlen kapcsolatba kerülnek a láthatatlan világgal. Akinél az öt centrum sugárzó erői egyensúlyban vannak, az az okkult erők mesterévé lesz. Ezért az ötágú csillag az uralom, a harmónia, átvitt értelemben a titkos tudomány, a mágus jelképe.

Az ötágú csillag jelenti még a jó célok érdekében felhasznált erőket.

8. Az ötágú csillag lefelé mutató csúccsal:
Szemben az előbbivel, a lefelé mutató csúcsú ötágú csillag jelképezi a fekete mágiát a rossz célok érdekében felhasznált erőket, a bukást. Sátáni jel. Középkori írásokban a fekete bak fejét jelképezte, a kecskebak pofáját, két szarvát, pofaszakállát és állát. A fekete bak a fajtalan éjszakai boszorkányorgiák vezére, az ördög volt. A testi gyönyöröktől elforduló kereszténység az életörömben és szépségben tobzódó Bacchus isten alakját csúf, aljas szörnyeteggé torzította, hogy csábításait leküzdje. Tévedett. A kettős természetű Bacchus mindig győz bennünk, míg meg nem szereztük az uralmat a fizikai és asztrális síkon. A sötétbe zárt vadállatot az éhség és kétségbeesés elszánttá teszi, s előbb-utóbb kitör ketrecéből. A vadállatot meg kell szelídíteni, de nem korbáccsal, megfélemlítéssel és ketreccel, hanem a jóság és teljes indulatnélküliség lenyűgöző és kivédhetetlen erejével. Ezt élte és tanította Buddha és a keresztény szentek közül Assisi Szent Ferenc. A vadállatok, a mérges hüllők: az ember indulaterői. Ha az ember megváltotta magát alantas indulataitól, megváltotta fiatalabb testvéreit, az állatokat is. Ezt a kérdést az ezoterikus fejlődéstan tárgyalja majd részletesebben.

9. A négyzet:
A szimbológiában mindig fogságot, börtönt, zárt helyet, korlátozást, megmerevedést, ásványi létet, kőzeteket jelent. Egyik kiegészítő jelképe a klauzúrának és egyben jele az időben korlátozott térnek is. Az élettel szemben ellenséges, de minden élet számára mégis szükséges jel. Értelme: mindennek, ami él és bizonyos irányba tör, térre, anyagra van szüksége, szenvedésre és klauzúrára az átváltozáshoz. A piramis alapzata is négyzet.

10. Kör:
A legegyetemesebb szimbólum. Az élet jelenségeinek mindenben visszatérő törvényét fejezi ki. Az univerzális analógiák sorában nincsen olyan kép, amelyben a kör elő ne fordulna. Számtalan értelmezését nem is lehet részletezni, mert az értelem jellegét mindig a vele együtt feltüntetett jelek határozzák meg. A végtelenséget, az örökké megújuló életet is körrel ábrázolják. A molekulától, a sejtmagtól kezdve a mérhetetlen Tejútrendszerekig mindenben felismerhetjük a kör törvényét, amely végiggyűrűzik az asztrál- és a mentálsíkon is.

11. A hármas kör:
A testet és a szellemet jelenti, s a kettőt összekötő lélek hídját. A belső kör a szellem, a külső a test, a középső a lélek. Ezen kívül szimbolizálja az anyagi, az asztrális és a szellemi világot. Ugyanezt az eszmét fejezi ki a még a körnél is régebben használt hieroglifa:
amely a vonalat használja fel a síkok érzékeltetésére, vagyis egymás alatt futó három, síkonként hosszabbodó vonalat. Kaldeában és Egyiptomban használták ezt a szimbólumot annak jeléül, hogy azt a kőtáblára vésett írást, amelyben ez a jel szerepel, három síkon kell értelmezni. Ha két vonal szerepel a kőtáblán, az kettős értelemre utal. Gyakori jelek ezek a kaldeai és egyiptomi sírfeliratokon.

12. Az egymásba kapcsolódó két kör:
A dualitás és a szövetség jele. Ha egy ábrán az ember feje fölé rajzolják, akkor azt jelenti, hogy annak az embernek a fejlődése az asztrálsíkig terjed, a vonzás és taszítás hullámzó, színes, lángoló és mégis kifinomult művészetéig -, és nem tovább.

13. A három egymásba kapcsolódó kör:
A három sík - a fizikai, az asztrális és a mentális sík - szükséges összműködését jelenti. Jelent minden hármasságot, amely áthatja egymást; a negatívot, a semlegest és a pozitívot. Jelenti az értelem, az akarat és az érzelem hármasságát; az Istent, az Igét és a testté lett Igét, a Világmindenséget. Ugyanennek az egyiptomi köntöse Ozirisz, Izisz és Hórusz hármassága. Az ősi törvénykinyilatkoztatás hármas lényegét minden népfaj hagyományai között megtalálhatjuk éppen úgy, mint a szeplőtlen fogantatás misztériumát is.

14. A spirál
Az örvénylés jele. A kozmikus méhben való keletkezés szimbóluma. Ha egy pont a térben keringeni kezd, akkor maga körül örvénylést támaszt és az örvénylés létrehozza a spirált. A spirál az a tölcsér, amelyen át a transzcendens világból erők szűrődnek a látható világba. A jobb felé irányuló örvénylés keletkező, teremtő mozgás. A bal felé irányuló pedig pusztító, romboló.

Ez pontosan megfigyelhető a bolygók és a napok keletkezésénél, pusztulásánál és újraszületésénél. A Kozmosz spirálködei ennek a törvénynek hatalmas égi táblára felrajzolt ábrái.

15. A kerék, vagy körben lévő kereszt:
A körforgás szimbóluma. Jelenti a mozgást, azt az erőt, amely a spirált elindítja. Ebből alakult ki a svasztika. A jobb felé irányuló mozgású svasztika építést, a bal felé irányuló pedig rombolást jelent. Ábrája az időben és térben való fárasztó, szenvedéssel teli körforgásnak, az élet kerekének, a szanszárának. Jelenti még az örökké áradó anyagot, a végtelen ismétlődést, a generációk sorát, a vágyakozás és ragaszkodás cölöpéhez kötözött emberi lény kétségbeesett keringését a fókusz körül.

16. A Tau:
Eredete ködbe vész. Már Egyiptom és Kaldea legrégibb emlékei között megtalálható. A vízszintes felső vonal az eget szimbolizálja, a függőleges középvonal az ég kapcsolatát a Földdel. A szimbólum értelme ez: ,,Az ég erői a Földre érkeznek és azt megtermékenyítik". Egyiptomban a királyi halottak múmiamaszkja alá különféle talizmánok és amulettek közé faragott T betűt helyeztek a papok. Ennek a jelképnek az értelme ez volt: az Út. A titkos ösvény térképéül szolgált, amely az égből a Földre vezet, s amelyen át a lélek magasabb régiókba juthat. Vagyis ezzel a jellel adták át az eltávozó léleknek a mennyei titkos út kulcsát. A többi talizmánnak és amulettnek az volt a célja, hogy az alvilágon átutazó lélek számára védelmet biztosítsanak az asztrálsík sötét erőivel szemben.

17. Az egyiptomi kereszt. Níluskulcs. Ankh.
A halottról és a halál misztériumáról szóló egyiptomi sírfeliratokon és domborműveken rendszerint fellelhető a lélekmadár, csőrében ezzel a jellel. Az Ankh az élet szimbóluma, Izisz, a Nagy Anya jelvénye. Az ő méhéből ömlik elő a megnyilvánult élet fényből és árnyból, gyönyörből és kínból, mélységből és magasságból összegyúrt szövevénye, a látható és láthatatlan természet. A lélekmadár az életet viszi szárnyán a magasba és a kulcsot, amely a szabadulás kapuját nyitja. Az Ankh jelének alapja a Tau. A kör hozzáadása ezen a helyen vagyis a legfelsőbb égi síkon, az isteni ideát, az eszmét, a mentálsíkon a végső magasságot, a Harmadik Szemet jelenti. Az Ankh a kitárt karú embernek, Ádám Kadmonnak is ábrája. Az egyiptomi ábrákon Izisz bal kezében tartja a Níluskulcsot, amelynek szárával az emberiségnek mutatja az utat.

Wictor Charon: A misztikus út. H. n. 1993, Vízöntő.

Bucher Katalin-Csides Kata: Szexuálgrafológia

https://www.youtube.com/watch?v=C8UZUEaU1r0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: biztonságérzetét, dopamintermelést, összegyűjtöttünk, megtermékenyítik, megnyilvánulások, megpróbáltatását, újraszületésénél, világmindenséget, kiegyensúlyozott, fogcsikorgatásra, tévedhetetlenebb, templomszimbólum, mellékhatásaként, gyermekfogászati, kiválaszthatnánk, szimbológiájában, fogcsikorgatáson, koponyaalkatában, gondolatművészet, kultúráltságának, tenyérvonalaiban, nélkülözhetetlen, visszakanyarodik, idegstruktúráját, boszorkányorgiák, megfélemlítéssel, összedörzsölését, állkapocsízület, ellenségeskedés, elkerülhetetlen, válaszreakciója, nyilvánossággal, rágófelszínének, fogcsikorgatást, figyelmeztessen, legegyetemesebb, emberi psziché, másik után, átlag ember, bizonyos szintű, időben roppan, terrorizmustól kell, környezetedben mind, aktuális hatalom, olyan figurát, beszédtechnikában jártas, beszédtechnikában járatos, meggyőzés technikájában, olyan technika, nagyon komoly, egész populációra, válságok közül, Alan Watt, David Bowie, David Robert Jones, Ziggy Stardust, Thin White Duke, Halloween Jack, Major Tom, Very Special David Bowie Concert, Line Up, Mike Garson, Earl Slick, Adrian Belew, Gail Ann Dorsey, Mark Plati, Wild Is The Wind, Aladdin Sane, Andy Warhol, GYERMEKKORI FOGCSIKORGATÁS PSZICHIÁTER SZEMÉVEL, Rozsits Andrea, Rapid Eye Movement=REM-, Wictor Charon, Ádám Kadmon, GEOMETRIAI FORMÁK SZIMBOLÓGIÁJA, Assisi Szent Ferenc, Nagy Anya, Harmadik Szemet, Ádám Kadmonnak, Bucher Katalin-Csides Kata,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A tavasznak virága van, az ősz...  Kígyó-folyó, Dél-Idaho, USA......  Csokor vázában  Boldog születésnapot a ma ünne...  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Rodokrozit  Rózsa csokor  Gólyafészek kisgólyákkal  Csokor vázában  Arany nárciszok  Tavaszi kép  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kávé - tea és a reflux  Ne üss sebet embertársaid lelk...  Terülőrózsa  Üzenet az ellenzéknek!  Saját készítésű képem  Visszaemlékezéseim egyike  Kellemes délutánt ! ..........  Szemünk védelmében  Áldott szép napot ! ........  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Keresztyén ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napi liliom  Tulipànok  Jézus  Smaragdok  Lila orgona  Magyal  Pandamaci  Png virág  Epres szép napot!  Facebookon kaptam  Isten útja az emberekhez  Saját készítésű képem  Facebookon kaptam  Rodokrozit  Krisztus  Isten szeretete  Boldog születésnapot a ma ünne...  Strengit kristály  A tavasznak virága van, az ősz...  Algernon Charles Swinburne : B...  Kurkuma gyógyhatásairól  Ibolya csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Szép délutánt ! ........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Ne üss sebet embertársaid lelk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Opál geóda  Facebookon kaptam  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cseresznye és meggy a köszvény...  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Kislány pillangóval  Tulipànok  Rodokrozit  726 az új fertőzött, elhunyt 1...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Mai harmónia kártyám  Aromaterápia a jó alvásért  Facebookon kaptam  Jerome Klapka Jerome szavaival  Marton Paul - Tavaszi este  Facebookon kaptam  Szép délutánt ! ........  1130 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Király  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tavaszi kép  Délutáni mosoly.......  Nyiló amariliszek  Táncolj velem!  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Magas vérnyomás csökkentése  Rubin  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Csak egy kérdés mindenkihez......  Facebookon kaptam  Rózsaszin rózsa  Mi mindig szárnyalunk 
Bejegyzés Címkék
emberi psziché, másik után, átlag ember, bizonyos szintű, időben roppan, terrorizmustól kell, környezetedben mind, aktuális hatalom, olyan figurát, beszédtechnikában jártas, beszédtechnikában járatos, meggyőzés technikájában, olyan technika, nagyon komoly, egész populációra, válságok közül, terrorizmussal kapcsolatban, járványokkal kapcsolatban, saját biztonságodról, globalista rendszer, egész bolygón, félelem állapotába, bolygóra kellett, különböző korok, eredeti jelentése, üres tehát, ellenségeskedés befejeztét, küzdelmet &#8211, küzdelmes tárgyalás, felek kézfogással, felfelé fordított, őszinteséget tolmácsolja, büszkeséget kifejezve, nyitott tenyér, lefordított tenyér, ökölbe szorított, egyezményes jele, tenyérhez kapcsolódó, felfelé forduló, hatalom átadása, hatalom átvétele, erős stressz, altatód váltja, fogaid épségéről, fogunkat &#8211, felnőtteknek viszonylag, fogait álmában, partnere tájékoztatja, fogászok kitaláltak, nagyon hangzatos, éjszakai fogcsikorgatás, okok között, belső feszültséget, fogcsikorgatás miatt, fogorvos először, állkapocs funkciózavara, alapos fogorvos, alvás mélysége, szervezet egyik, nyál savasságának, éjsazakai fogcsikorgatás, dopaminergikus rendszer, éjszakai fogcsikorgatásban, dohányosok körében, nikotin ugyanis, éjszakai fogcsikorgatásnak, stressz szerepel, munkával való, éjszakai pihenésre, tanulmány szeirnt, műszakban dolgozók, fogukat csikorgatni, műszaki beosztásukkal, tanulmányban szerepeltek, fogcsikorgatáson felül, éjszakai fogcsikorgatásra, fogváltó időszak, fogcsikorgatás következményei, állkapcsod vagy, tartós fogcsikorgatás, fogak felületére, hardcore éjszakai, teljes fogazatra, fogcsikorgatás kezelése, tömés vagy, rájuk nehezdő, kellemetlen jelenség, követezőket teheted, fogcsikorgatás ellen, utolsó kávéd, délutáni kávét, fogcsikorgatás mértéke, állkapcsod izmai, fogaidat vagy, ceruzád végét, rágóizmaid szokják, testmozgással nagyon, napi stresszt, melegvizes palackot, éjszaka közepén, probléma azonban, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 611
  • e Hónap: 673
  • e Év: 14962
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.