Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy elfelejtett szolgálat: vietnámi emlékek egy fehérvári ka
  2019-02-07 16:08:51, csütörtök
 
  Tihanyi Tamás
2012. 11. 10. 06:23

A vietnámi háborúban sok száz magyar származású katona harcolt (és halt meg) az amerikai és ausztrál csapatok soraiban, de szolgáltak ott néphadseregünk kötelékéből is. Ők a Párizsban aláírt fegyverszüneti egyezmény betartását ellenőrizték. Stégner Lajos is tagja volt a csoportnak.

Stégner Lajos a pákozdi katonai emlékparkban szólít meg, és miközben a szobrok, zászlók és kopjafák között képzeletükkel kalandozó gyerekeket figyeljük, kifakad: azt mondja, hogy ők, az egykor Vietnámban szolgáló katonák valahogyan el lettek felejtve.

- Miért gondolja így?

- Amikor 1975. május 8-án hazajöttünk, attól kezdve semmiféle elismerést nem kaptunk néhány köszönömön kívül.

- Vajon miért?

- Nem tudom. A rólunk szóló könyvnek is az a címe, hogy Az elfelejtett légió.

- Hogyan kerültek magyar katonák akkor Vietnámba?

- Czinege, a honvédelmi miniszter hivatott, és megkérdezte: "Hazamész a hétvégén? Igen? Szólj a szüleidnek, hogy indulsz Vietnámba!" Ennyi volt... Nem nagyon jutott eszembe, hogy nemet is mondhatok. Az ENSZ felkérte Magyarországot, Lengyelországot, Indonéziát és Kanadát, hogy vegyen részt a nemzetközi ellenőrző és felügyelő bizottság munkájában, de az akkori viszonyok között nem voltunk ilyen feladatra felkészülve. Nem volt nyelveket beszélő, egészségügyileg is kiképzett állományunk, olyan, amely az akkori politikai viszonyoknak is megfelelt.

- Mi volt a konkrét feladat?

- Az egyezményt 1972 januárjában írták alá, s abban rögzítették, hogy ellenőriznünk kell az amerikai kivonulást. De nem csak amerikaiak voltak ott, hanem új-zélandiak, dél-koreaiak, ausztrálok is. A helyzet igen bonyolult volt. A különböző felségterületek térképe úgy nézett ki, mint egy leopárdbőr. Foltokban helyezkedett el a dél-vietnámi ideiglenes kormány, a dél-vietnámi köztársaság és a szocialista köztársaság területe. Borzalmas nehéz dolgunk volt, körzetparancsnokságokat, helyi ellenőrző csoportokat, áteresztő pontokat kellett alakítani. És mindenhol ott kellett lennünk.

- Bonyolódtak harcokba?

- Nem is volt fegyverünk. Pontosabban vittünk fegyvert, de nem használhattuk azokat.

- Került veszélybe az életük?

- Annyira, hogy sajnos ketten meghaltak közülünk, Cziboly Csaba 33 éves főhadnagy és Dylski Aurél 34 éves határőr százados. Hue-ból repültek ellenőrzésre Khe Sanh felé, mert tűzszünetsértést jelentettek, azt, hogy rakétákat telepített az egyik fél. Ám az amerikai helikopterpilóták, az Air America CIA-s pilótái letértek a megszabott útvonalról, nyilván nem véletlenül, felderítő repülést végezhettek. A helikoptert rakétával lelőtték.

- Sok magyar szolgált ott?

- Több csoportban, összesen úgy négy-ötszázan.

- Voltak disszidensek?

- Ketten: egy tartalékos hadnagy, akinek vegyészmérnökként világszabadalma volt, ő az ausztrál követségre disszidált. És egy híradó őrmester lépett le ugyancsak az ausztrálokhoz. Véletlenül a feleségemnek volt az osztálytársa.

- Az amerikai és ausztrál katonák között kellett, hogy találkozzanak magyarokkal is...

- Egyszer egy légitámaszponton észrevettem az amerikaiak között egy ismerőst. Nem tudtam hová tenni. De aztán rászóltam, hogy "nem magyar vagy te?". Rám nézett, s akkor felismertem. Együtt jártunk 1969-ben középiskolába. De aztán disszidált, s elkerült a földközi-tengeri flottához és eljutott Vietnámba. Vannak ilyen véletlenek... Ahogyan az is véletlen volt, hogy amikor az őserdőben műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtottunk végre, találkoztam egy magyar misszionáriussal, aki még a francia idegenlégióval került oda. Kisújszálláson született, és amikor a franciákat megverték Dien Bien Phu-nál, ő ott maradt. Egyébként azt is egy magyarnak, a CIA ottani rezidensének, Thomas Polgárnak köszönhetjük, hogy kimenekített minket Saigonból, amikor mindennek vége lett és megjöttek az északiak.

- Miért bántották volna önöket a kommunista északiak?

- A rakéta és a lövedék nem tesz különbséget.

- Anyagilag megérte?

- Nem gazdagodtam meg, de vettem egy Fiat 126-ost, és berendeztem a lakást. Aztán a katonai elhárítástól nyugdíjaztak Székesfehérváron.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: misszionáriussal, tűzszünetsértést, légitámaszponton, székesfehérváron, felségterületek, világszabadalma, egészségügyileg, lengyelországot, idegenlégióval, kisújszálláson, fegyverszüneti, magyarországot, néphadseregünk, használhattuk, ausztrálokhoz, ellenőriznünk, képzeletükkel, középiskolába, találkozzanak, viszonyoknak, ellenőrizték, ellenőrzésre, elhárítástól, nyugdíjaztak, kimenekített, disszidensek, helyezkedett, osztálytársa, rezidensének, köszönhetjük, feleségemnek, emlékparkban, végezhettek, észrevettem, pontosabban, megkérdezte, vietnámi háborúban, pákozdi katonai, egykor Vietnámban, rólunk szóló, elfelejtett légió, honvédelmi miniszter, nemzetközi ellenőrző, akkori viszonyok, akkori politikai, konkrét feladat, egyezményt 1972, amerikai kivonulást, helyzet igen, különböző felségterületek, dél-vietnámi ideiglenes, dél-vietnámi köztársaság, Tihanyi Tamás, Stégner Lajos, Cziboly Csaba, Dylski Aurél, America CIA-s, Dien Bien Phu-nál, Thomas Polgárnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Maci az északi fény alatt  Alvó cica  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Graffiti bölcsesség  Inkább ad  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Jó éjszakát  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívet megérintő . . .  Az angyali üdvözlet  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Haja van  Húsvéti üdvözlet !  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Óraállítás  Boldog virágvasárnapot minden...  Szép estét  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sárkány  képre írva  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ha nyitott vagy  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  üdvözöllek!  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Márciuzs 24.  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  A máj egészségének javítása te...  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Egy hét kihagyás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Graffiti bölcsesség  Szép álmokat!  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Graffiti bölcsesség  Heltai Jenő: Március  Mire jók ?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Manna OWell tollából 
Bejegyzés Címkék
vietnámi háborúban, pákozdi katonai, egykor Vietnámban, rólunk szóló, elfelejtett légió, honvédelmi miniszter, nemzetközi ellenőrző, akkori viszonyok, akkori politikai, konkrét feladat, egyezményt 1972, amerikai kivonulást, helyzet igen, különböző felségterületek, dél-vietnámi ideiglenes, dél-vietnámi köztársaság, szocialista köztársaság, amerikai helikopterpilóták, megszabott útvonalról, helikoptert rakétával, tartalékos hadnagy, ausztrál követségre, híradó őrmester, feleségemnek volt, légitámaszponton észrevettem, amerikaiak között, földközi-tengeri flottához, őserdőben műszaki, magyar misszionáriussal, francia idegenlégióval, franciákat megverték, kommunista északiak, katonai elhárítástól, misszionáriussal, tűzszünetsértést, légitámaszponton, székesfehérváron, felségterületek, világszabadalma, egészségügyileg, lengyelországot, idegenlégióval, kisújszálláson, fegyverszüneti, magyarországot, néphadseregünk, használhattuk, ausztrálokhoz, ellenőriznünk, képzeletükkel, középiskolába, találkozzanak, viszonyoknak, ellenőrizték, ellenőrzésre, elhárítástól, nyugdíjaztak, kimenekített, disszidensek, helyezkedett, osztálytársa, rezidensének, köszönhetjük, feleségemnek, emlékparkban, végezhettek, észrevettem, pontosabban, megkérdezte, felismertem, magyarokkal, elfelejtett, helikoptert, hazajöttünk, jelentettek, szocialista, kötelékéből, találkoztam, felkészülve, januárjában, rögzítették, köztársaság, különbséget, gazdagodtam, berendeztem, bonyolódtak, állományunk, csoportokat, útvonalról, véletlenül, kivonulást, elismerést, egyezményt, köszönömön, nemzetközi, ideiglenes, leopárdbőr, tartalékos, honvédelmi, szüleidnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 508
  • e Hónap: 2345
  • e Év: 10764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.