Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kurt Rieder: Waffen-SS a II. világháborúban
  2019-04-29 07:50:54, hétfő
 
   
  (Géczi Zoltán)

A Waffen-SS története: Katonák az acélzivatarban - Waffen-SS, az elit alakulat

(Mítosz, legenda és valóság)

[Waffen Schutzstaffel] (Fegyveres Védosztag)
* A Waffen-SS fegyverzete: Kézifegyverek

A Waffen-SS katonák legfontosabb kézifegyvere a Karabiner 98 karabély volt. A 7,92 milliméteres kaliberű lőfegyver elődjét (Gewehr 98) 1888-ban tervezték, majd a rá következő évtizedekben több ízben is korszerűsítették a konstrukciót. A Waffen-SS által is alkalmazott változat sorozatgyártása 1935-ben kezdődött meg, és egészen a háború végéig tartott; összesen 14,5 millió példány készült a német lövészkatonák elsődleges fegyveréből. Az ismétlőrendszerű karabély 5 darab lőszer befogadására volt képes, tömege 4 kilogrammot tett ki, hossza 125 centiméter volt (a rövidített csövű Kar 98b változatot elsősorban a hegyivadászok használták). Gyakorlati lőtávolsága 500-600 méter volt, de képzett kézben elérhette akár az 1000 métert is, ennélfogva a szükséges kiegészítésekkel mesterlövészek számára is megfelelt. A mesterlövészek számára kiutalt karabélyokat a gyári lőpróba során válogatták ki, majd megfelelő optikával (általában ZF 39 vagy ZF 42) látták el őket; szerkezeti különbség nem volt a lövészkatonák és a mesterlövészek által használt karabélyok között.

A II. világháború talán leghíresebb német kézifegyvere, az MP 38 váltótípusaként bevezetett MP 40 géppisztoly 1940-ben kezdte meg a frontszolgálatot, és a háború végéig nagy számban alkalmazták a Waffen-SS egységei. A 4 kilogramm tömegű rohamfegyver hatásos lőtávolsága elérte a 200 métert, elméleti tűzgyorsasága pedig a percenkénti 550 lövést, így különösen hatékonyan alkalmazták a keleti front intenzív helységharcaiban. A fegyver préselt fémlemezekből készült, így sorozatgyártása nem igényelt bonyolult gépsorokat és magasan képzett munkaerőt. A fenti erényeknek köszönhetően az MP 40 széles körben elterjedt kézifegyverré vált, összesen 1,1 millió darabot adtak át a hadseregnek. A fegyvercsalád (MP 38, MP 40, MP 40/1, MP 41) valamennyi tagja 9x19 milliméteres Parabellum lőszerrel tüzelt, amelyből 32 darabot fogadott be a Hugo Schmeisser által tervezett, a mérnök nevével ellátott szekrénytár (a szövetségesek ezért hívták tévesen Schmeisser géppisztolynak).

Az MP 44 (Sturmgewehr 44, StG 44) rohampuska 1944 elején jelent meg a Waffen-SS arzenáljában, de jelentősebb mennyiséget csak 1944 végén adtak át a minden szempontból kiváló konstrukcióból. Az StG 44 volt az első köztes lőszert használó kézifegyver a német hadseregben, amely a pisztolytölténynél erősebb, de a karabélyok számára rendszeresített tölténynél gyengébb lőszerrel üzemelt. A gázelvételes rendszerű fegyver elméleti tűzgyorsasága percenként 500 lövés volt, a tárban 30 darab 7,9x33 milliméteres lőszer fért el. Üresen 4,6 teli tárral együtt 5,1 kilogrammos tömege, pontossága, megbízhatósága, nem utolsósorban kiemelkedő tűzereje miatt ideális harci eszköz volt a rohamosztagok számára, de a szövetséges bombatámadások által megtépázott német hadiipar 1944-ben már nem tudta teljesíteni a hadvezetés mennyiségi elvárásait. Az eredeti tervek a német lövészkatonák által használt Kar 98 karabély teljes leváltását irányozták elő, amely nem kevesebb mint 4 millió StG 44 átadását feltételezte volna, de a háború végéig mindössze 420 ezer példány került ki a csapatokhoz, és még a Waffen-SS egységeit sem sikerült maradéktalanul felszerelni a kiváló fegyverrel (pl. az 5. Wiking SS-páncéloshadosztály 1945 elején az előírt 600 StG rohampuskából mindössze 45 darabot kapott meg). A rohampuskát ZF 4 optikával is ellátták, így mesterlövész-feladatokra is alkalmassá vált, illetve létezett egy, a kor haditechnikai színvonalát meghaladó, infravörös rendszerrel (Zielgerat 1229) szerelt, éjszakai harcra épített változata is.

A Waffen-SS tisztek számára kiutalt oldalfegyverek közül a Walther P 38 modell volt a leginkább elterjedt. A 9 milliméteres kaliberű, félautomata pisztoly jóval megbízhatóbb fegyver volt, mint a Luger P 08 vagy a jellegzetes küllemű Mauser C 96. Erősen korlátozott lőtávolsága miatt inkább közelharcban alkalmazták ezt a fegyvert, ugyanakkor a Waffen-SS katonái büszkén viselték, mert ez az oldalfegyver a Védosztag elit jellegét hangsúlyozta. A fenti modellek mellett idegen konstrukciókat is használtak a gárdaalakulatok, így a cseh eredetű CZ M 38, a spanyol Astra Mod. 400, a belga Browning 640(b), a magyar 37 M, vagy nemkülönben magyar gyártású Frommer is alkalmazásra került a Waffen-SS bizonyos alakulatainál.

A háború során a Waffen-SS egységei nagy számban használtak zsákmányolt haditechnikát, így szovjet eredetű karabélyok és géppisztolyok is rendszeresen feltűntek a német katonák kezében. A keleti hadjárat első hónapjaiban nagy számban zsákmányoltak Tokarev SZVT-40 típusú félautomata puskákat, amely kézifegyvert az SS-alakulatok is rendszeresen alkalmazták. A 7,62 milliméteres kaliberű, gázdugattyús, öntöltő rendszerű karabély hatásos lőtávolsága azonos volt a Kar 98 vonatkozó értékével, ám tűzgyorsaság dolgában felülmúlta a német konstrukciót. Népszerű volt a 7,62 milliméteres PPSz-41 és a PPSz-42 géppisztoly, amelyet a szovjet hadiipar milliós darabszámban állított elő a háború során. Az egyszerű szerkezetű, könnyű és kompakt méretű (tömege teli tár nélkül 3,6 kilogramm, hossza 84 centiméter volt), a környezeti viszontagságokkal szemben meglehetősen igénytelen fegyverrel legfeljebb 100-120 méteres távolságba lehetett célzott lövést leadni, ugyanakkor tűzgyorsaság dolgában jócskán felülmúlta a német géppisztolyokat. A 7,62x25 milliméteres Tokarev pisztolylőszerrel tüzelő PPSz kézifegyvereket általában a 35 lőszert befogadó ívtárral használták, a 71 lőszer befogadására képes dobtár csak ritkábban fordult elő a fronton.

A Waffen-SS által alkalmazott kézifegyverek egyik legfélelmetesebb képviselője a Flammenwerfer 41 lángszóró volt, amely 1941 nyarán, a szovjet offenzíva előtt került ki a csapatokhoz. A korábbi modellekhez (FIW 35, FIW 40) mérten könnyű és jól kezelhető, de még mindig ormótlan és esetleges fegyver üresen 18,4, töltve 22,1 kilogrammot nyomott, a rendelkezésre álló lángképzőanyag körülbelül 10 másodperces tartós és folytonos tűzcsapást tett lehetővé, vagy szaggatottan köztes szüneteket tartva 2-15 tűzlöketet lehetett kifújatni. Működtetéséhez elviekben 1 katona szükségeltetett, de harctéri alkalmazása a kezelőre nézve is veszélyesnek bizonyolult, így rendszerint 2 fő kezelte a közelharcban pusztító hatásúnak bizonyuló fegyvert. A 25-30 méteres hatótávolságú FIW 41 legfontosabb eleme a 2 tartály volt: a nagyobb tartályban volt a lángképzőanyag, a kisebb tartály pedig meghajtógázzal volt feltöltve. A fegyver hidrogénes gyújtórendszerét a keleti fronton tapasztalt műszaki problémák miatt (a hidrogén érzékeny volt a hidegre, ezért akadozott a gyújtás) 1942-ben átalakították és gyújtópatronokkal látták el, de ezen fejlesztéstől eltekintve műszaki szempontból változatlan formában gyártották a háború végéig.

A FIW 41 lángszóróval a Waffen-SS utászalakulatait szerelték fel (1943-ra a műszaki századok 6-6 lángszóróval rendelkeztek), amely egységek fontos szerepet játszottak a támadóműveletekben és a keleti fronton gyakori helységharcokban. A páncélgránátos alakulatok szintén igényt tartottak a különleges fegyverre, de a gyártás során jelentkező nehézségek, majd a gyártás korlátozása miatt csak kevés alakulatnak utaltak ki lángszórókat. A FIW 41 demoralizáló erővel bíró fegyver volt, akár 1 lángszórós raj is képes volt 1 ellenséges gyalogszázad megbénítására, de sosem alkalmazták széles körben, hogy a nagy tömegben bevetett lángszórós katonák megjelenése esetén a Vörös Hadsereg is hasonló válaszlépéssel élne.

* A Waffen-SS fegyverzete: Könnyű gyalogsági fegyverek
* A Waffen-SS fegyverzete: Az SS-hadosztályok általános felszereltsége
* A Waffen-SS fegyverzete: Páncéltörő fegyverek
* A Waffen-SS fegyverzete: Harckocsik
* A kurszki offenzíva: A II. SS-páncéloshadtest eltékozolt győzelme
* Waffen-SS alakulatok az ardenneki offenzívában

* A Waffen-SS összeomlása: A 314-es toronyszámú Királytigris a berlini csatában

Az 1945. április 16. és 19. között lezajlott, különösen heves, a Vörös Hadsereget és a német 9. Hadsereget egyaránt megtépázó harcokat követően az 503. SS-nehézpáncélos-zászlóalj maradványa a Seelowi magaslatot maga mögött hagyva Berlin felé hátrált (az ütközetben a 11. SS-Páncélgránátos Hadosztály és a 23. SS-Páncélgránátos Hadosztály is részt vett). Zsukov marsall 1. Belorusz Hadserege a tízszeres túlerő ellenére is hatalmas árat fizetett a győzelemért (a közel 1 millió katonát számláló szovjet hadsereg hozzávetőlegesen 33 ezer főt, ezzel szemben a 112 ezer katonát számláló német 9. Hadsereg 12 ezer főt vesztett), de elfoglalta a stratégiai jelentőségű területet, így szabaddá vált az út a német főváros felé. A 70 tonnás Tigris II nehézpáncélosokkal harcoló egység visszavonulás közben is több ízben megütközött a szovjet páncélosokkal, mire április 21-én sikerült elérnie Berlint, és megkezdte a felkészülést a szovjet ostromra.

Georg Diers SS-Unterscharführer 314-es toronyszámú Panzer VIB nehézpáncélosa a magaslatnál vívott harcokban 13 ellenséges harckocsit lőtt ki, majd tűzpárbajt vívott egy szovjet JSz-2 nehézpáncélossal. Az 503. SS-nehézpáncélos-zászlóalj 3. századához tartozó Királytigris több találatot is kapott: a tornyot és a lövegpajzsot ért gránátok nem okoztak végzetes sérüléseket, a lánctalp megrongálódása azonban visszavonulásra kényszerítette a parancsnokot. Másnap a tábori műhelyben megjavították a páncélost, de a szovjet csapatok megjelenése miatt 21-én ki kellett üríteni az állást, és Diers harckocsija egy meghibásodott Panzer V Párduc harckocsit vontatva indult meg Berlin irányába.

A főváros védelmére visszarendelt 503. SS-nehézpáncélos-zászlóalj teljes állománya ekkorra mindössze 10 darab Királytigris páncélosra fogyatkozott. Diers Berlin déli peremén foglalt el lőállást, feladata a Teltow-csatornán átívelő híd védelme volt. A támadást vezető szovjet rohamosztag élén egyik JSz-2 nehézpáncélos haladt, amelyet a Királytigris lövegkezelője pontosan irányzott lövéssel semmisített meg (ez volt a személyzet 49. győzelme).

Április 25-én a német nehézpáncélosok parancsot kaptak, hogy vonuljanak vissza észak felé. A Neukölln területén vívott harcokban Diers és társai sikerrel tartóztatták fel a Berg és Berlin út felől előretörő szovjet rohamcsapatot, de a mellette harcoló Királytigrist egy JSz-2 közelről tökéletesen irányzott lövése megsemmisítette; Diers beszámolója szerint a 70 tonnás nehézpáncélos darabokra szakadt a közvetlen találat következtében. A még harcképes Diers Királytigrise a Charlemagne-hadosztály katonáit támogatva hajtott végre ellentámadást, amely során több szovjet harckocsit is kilőtt, és visszafoglalta a Berliner úton kialakított állást. Ezt követően a Királytigris újabb szovjet rohamot vert vissza, további 3 harckocsit semmisítve meg, majd lőszer hiányában visszavonult.

Másnap a harcképes páncélosokat a Hermannsplatz védelmére rendelték. Diers harckocsija az előző éjszaka megsérült egy tüzérségi támadásban, és a Sztálin-orgonák tüzében az egység parancsnoka is megsebesült. A nehézpáncélos, miután útba ejtette az Anhalter vasútállomáson berendezett hadikórházat, a Potsdamer Platzon lévő parancsnokság felé folytatta útját, de ezt az álláspontot időközben kiürítették, így a Potsdamer úton kialakított parancsnoki poszthoz vonult át. Itt azt az utasítást kapta, hogy a sérült harckocsit vezesse tovább a közelben működő szerelőműhelybe. Miközben a Királytigris szerelés alatt állt, a személyzet pihenhetett - a német harckocsizók 3 ébren töltött éjszaka után végre pihenhettek.

Másnap Diers Királytigrise a központi vasútállomás felé indult, ahol a Linden út és a Kommandanten út sarkán foglalt el lőállást. 28-án, a kora reggeli órákban lángszórókkal felszerelt szovjet rohamosztagok kíséreltek meg áttörést, de a nehézpáncélos gyalogsági támogatással visszaverte a támadást. 29-én a harckocsi a Potsdamer Platz felé vonult vissza. A kormányzati negyed ekkor már heves tüzérségi támadás alatt állt, a nehézharckocsikkal és lángszórós rajokkal megerősített ellenséges gyalogság is több próbát tett az áttörésre, de a német védők hősiesen harcoltak. Ezen a napon Diers lövegkezelője újabb JSz-2 nehézpáncélost semmisített meg, illetve több T-34 harckocsit is kilőtt.

Következő délután újabb parancs érkezett rádión: a harcképes nehézpáncálosokat a Reichstag védelmére rendelték. A szovjet csapatok ekkor már megkezdték a parlament bekerítését, de Diers hatalmas szerencsével képes volt áttörni az ellenséges osztagok között; gyors tűzpárbajt vívott az operaháznál álló T-34 harckocsikkal, több ellenséges páncélost is megsemmisített, a masszív Királytigris pedig az elszenvedett találatok ellenére is harcképes maradt. A harckocsi elfoglalta a kijelölt védelmi állást, de május 1-jén a szovjet rohamosztagok behatoltak a Reichstag épületébe, így Diers egy barikádon áttörve vonult vissza a Weidendammer híd irányába, amelyről remélte, hogy a kisebb hidakkal szemben képes lesz elbírni a 70 tonnás harckocsit. Az utolsó harcban álló Királytigrisek egyike ekkor kapott végzetes találatot egy ismeretlen tüzérségi fegyvertől. A gránát nem hatolt át a páncéltesten (tehát valószínűleg nem harckocsi vagy páncéltörő löveg érte el a találatot), de a Panzer VIB lánctalpa leszakadt, valamint motorja is üzemképtelenné vált. Diers ekkor parancsot adott a nehézpáncélos elhagyására, és a kézifegyverekkel felszerelkezett személyzet gyalog vonult vissza a közeli metróállomás irányába.

Georg Diers SS-Unterscharführer, a 314-es toronyszámú Királytigris nehézpáncélos parancsnoka túlélte a háborút. A harckocsi személyzetével együtt sikerült elhagynia Berlint, és a fegyverletételt követően Havelberg környékén bujkált. Június 17-én hadifogságba került, majd háborús bűncselekmények vádjával bíróság elé állították, de 1949 karácsonyán, 2 tárgyalást követően szabadlábra helyezték.

* A Waffen-SS metamorfózisa: Elit gárdaalakulatból soknemzetiségű hadsereg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kézifegyverekkel, nehézpáncélossal, unterscharführer, frontszolgálatot, korszerűsítették, helységharcokban, hozzávetőlegesen, kiegészítésekkel, utászalakulatait, legfélelmetesebb, gyújtórendszerét, helységharcaiban, ismétlőrendszerű, gárdaalakulatból, kézifegyvereket, felszerelkezett, sorozatgyártása, megsemmisítette, nehézpáncélosok, visszavonulásra, bűncselekmények, rendszeresített, géppisztolyokat, fegyverletételt, páncéloshadtest, szerelőműhelybe, váltótípusaként, szükségeltetett, gárdaalakulatok, konstrukcióból, mesterlövészek, maradéktalanul, királytigrisek, páncélgránátos, nehézpáncélost, felszereltsége, elit alakulat, háború végéig, német lövészkatonák, ismétlőrendszerű karabély, rövidített csövű, hegyivadászok használták, 1000 métert, szükséges kiegészítésekkel, mesterlövészek számára, gyári lőpróba, mesterlövészek által, keleti front, fegyver préselt, fenti erényeknek, mérnök nevével, szövetségesek ezért, Kurt Rieder, Géczi Zoltán, Waffen Schutzstaffel, Fegyveres Védosztag, Hugo Schmeisser, Wiking SS-páncéloshadosztály, Walther, Luger, Mauser, Astra Mod, Tokarev SZVT-40, Vörös Hadsereg, Vörös Hadsereget, SS-Páncélgránátos Hadosztály, Belorusz Hadserege, Tigris II, Georg Diers SS-Unterscharführer, Panzer VIB, Panzer Párduc, Diers Berlin, Diers Királytigrise, Potsdamer Platzon, Másnap Diers Királytigrise, Potsdamer Platz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Szép napot kívánok  Mai harmónia kártyám  Szép napot kívánok  Ki vigasztalja a vigasztalót?  Talicska virágokkal  Hány hívő érte el az égi célt  Facebookon kaptam  Rózsaszin rózsa  Nincs egy rongyom se ........  Png nő  Napraforgó  Png kutya  Riasztó.......  Facebookon kaptam  Png rózsa  Muskátlik az ablakban  Kedvemre simogat a nyári naps...  Facebookon kaptam  Eperből állatok  Facebookon kaptam  Az Úr az én oltalmam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Korhatár nélkül  Szép virágok......  Kellemes kávézást  Muskátlik az ablakban  Facebookon kaptam  Nyári kép  Png nő  Nyári képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Nyári , hűsítő italok !  Szép napot mindenkinek !.........  Facebookon kaptam  Korhatár nélkül  Lufik  Pipacsok vázában  Nyári kép  Facebookon kaptam  Szép napot mindenkinek !.........  Megkérdezték az öreg Cholit.....  Kodolányi János szavai fonyódi...  Majd villámot verek  Öntöző kanna  Vezuvianit  Facebookon kaptam  A kaktusz virága.......  Megkérdezték az öreg Cholit.....  Nyári kép  Pokoli hónap van mögöttük: A f...  Flavonoidokban gazdag étkek  Lila virágok  Harmónia..........  Pokoli hónap van mögöttük: A f...  Szép estét  Fülöp szigetek.......  Kellemes napot  Facebookon kaptam  Zápor dal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zápor dal  Göldner Ildikó verse: Virágzik...  Rózsa csokor  Drón vizsga II.  Png rózsa  Gerbera  Facebookon kaptam  Png nő  Napraforgó  Muskátli.......  Soha ne becsüld alá  Pihenő cica  Tengeri üvegek  A kaktusz virága.......  Fülöp szigetek.......  Facebookon kaptam  Vashiány.......  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nyári kép  Jókai Anna tollából  Kellemes délutánt kívánok!  Fejenállva  Wulfenit ásvány  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Nyári kép  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly......  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lila virágok 
Bejegyzés Címkék
elit alakulat, háború végéig, német lövészkatonák, ismétlőrendszerű karabély, rövidített csövű, hegyivadászok használták, 1000 métert, szükséges kiegészítésekkel, mesterlövészek számára, gyári lőpróba, mesterlövészek által, keleti front, fegyver préselt, fenti erényeknek, mérnök nevével, szövetségesek ezért, minden szempontból, első köztes, német hadseregben, karabélyok számára, gázelvételes rendszerű, rohamosztagok számára, szövetséges bombatámadások, hadvezetés mennyiségi, eredeti tervek, kiváló fegyverrel, leginkább elterjedt, jellegzetes küllemű, fenti modellek, cseh eredetű, spanyol Astra, belga Browning, háború során, német katonák, keleti hadjárat, német konstrukciót, szovjet hadiipar, egyszerű szerkezetű, környezeti viszontagságokkal, német géppisztolyokat, szovjet offenzíva, korábbi modellekhez, rendelkezésre álló, kezelőre nézve, közelharcban pusztító, 25-30 méteres, nagyobb tartályban, kisebb tartály, fegyver hidrogénes, keleti fronton, hidrogén érzékeny, műszaki századok, páncélgránátos alakulatok, különleges fegyverre, gyártás során, gyártás korlátozása, nagy tömegben, kurszki offenzíva, ardenneki offenzívában, 314-es toronyszámú, berlini csatában, tízszeres túlerő, stratégiai jelentőségű, német főváros, szovjet páncélosokkal, szovjet ostromra, magaslatnál vívott, szovjet JSz-2, lánctalp megrongálódása, tábori műhelyben, szovjet csapatok, meghibásodott Panzer, főváros védelmére, támadást vezető, német nehézpáncélosok, mellette harcoló, közvetlen találat, harcképes páncélosokat, előző éjszaka, tüzérségi támadásban, egység parancsnoka, álláspontot időközben, utasítást kapta, sérült harckocsit, közelben működő, személyzet pihenhetett, német harckocsizók, központi vasútállomás, kora reggeli, nehézpáncélos gyalogsági, kormányzati negyed, német védők, napon Diers, harcképes nehézpáncálosokat, parlament bekerítését, ellenséges osztagok, operaháznál álló, masszív Királytigris, elszenvedett találatok, harckocsi elfoglalta, kijelölt védelmi, , ,
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 223
  • e Hónap: 2874
  • e Év: 20172
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.