Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-24 10:07:11, szombat
 
  VI. Az aranykor alkonya





* Henry Every, avagy Hosszú Ben

A legenda szerint Henry Every békés hajóskarrierjét akkor cserélte fel kalózkarrierre, amikor megtérve egyik útjáról, feleségét otthon egy férfival kapta rajta az ágyban. Persze e történet valóságértéke erőteljesen megkérdőjelezhető. A neve is többféle változatban szerepel, van, aki John Averyként emlegeti (vagy Evory, Jack Avery). Állítólagos beceneve, "Hosszú Ben" (Long Ben) sem illik teljességgel rá, hisz egy kortárs leírása szerint "középtermetű, hízásra hajlamos" emberről volt szó.

A ránk maradt adatok szerint Every a kalózkodást valamikor 1693-ban kezdte, nem sokkal azután, hogy egy rabszolgaszállító hajó kapitánya lett. Később a Charles II nevet viselő 46 ágyús hajó vitorlamestere lett, melyet a spanyolok béreltek ki a Karib-tengeren garázdálkodó francia kalózok ellen. Every azonban lázadást szervezett, hogy a hajót elfoglalják, és kalózhajóvá tegyék. Egyik éjszaka meglepték az alkoholista kapitányt a kabinjában, aki szokása szerint puncsot vedelt, és egy csónakba kirakva a sorsára hagyták. Állítólag a kapitányi kabinban ezek után így fordult a többiekhez: "Tudnotok kell, hogy ez a hajó már az enyém, és ez az én kabinom, tehát menjetek ki. Most Magadaszkár felé veszem az irányt, hogy szerencsét próbáljak, és akikben van bátorság, az velem tart." A legénység ezek után megválasztotta Every-t kapitánynak, a hajót pedig Fancy névre keresztelték át.

A következő két esztendő során Every több más kalózzal fosztogatta az Indiai-óceán hajósait, de nagyobb zsákmányra nem sikerült szert tenniük. Ennek ellenére neve egyre ismertebbé vált. Különösen egy 1695 februárjában írt levéllel vonta magára a figyelmet. E levelet, melyet az angol kapitányoknak címzett, egy bennszülött törzsfőnök közvetítésével jutatta célba. Ebben leírta, hogy eddig sohasem támadott meg angol hajókat, és a jövőben sem kíván ilyet tenni, viszont cserében arra kérte az angol kapitányokat, hogy hajóját a tatvitorlák lebontásával előre köszöntsék. A brit hatóságok e sértésre első számú közellenségnek kiálltották ki Every-t, viszont a szegények szemében hőssé, és "hazaszerető kalóz"-zá nemesedett. Ám hiába volt minden erőfeszítés, Hosszú Bent nem sikerült elkapni.

Leghíresebb rablását fél évvel a levél megírása után követte el. A Vörös-tengeren több más kalózzal szövetkezve az indiai mohamedán Mogul Birodalom flottáján ütött rajta, mely Mekkából hazatérő zarándokokat és temérdek kincset szállított. A flotta nagy része elmenekült, de két hajó, köztük a Mogul legnagyobb hajója, a 62 ágyús Gang-i-Saway leszakadt a többiektől. Először a kisebbik, kísérő hajót foglalták el, majd két órás ágyúpárbajt követően a Gang-i-Saway-t is sikerült lerohanni. A hajón 400 fegyveres és közel 600 utas tartózkodott, köztük sok nő. Állítólag azért sikerült a kalózoknak viszonylag könnyen győzemet aratniuk a túlerő felett, mert a mór kapitány nemigen törődött a védelemmel, csak a saját tulajdonában álló török háremhölgyeivel. A csata elején, ahelyett, hogy a védelmet irányította volna, lerohant a fedélközbe, és férfi ruhába öltöztette a hölgyeket. Persze, mint az sejthető volt, mindez nem ért semmit.

A hajót elözönlő kalózok, miután felszámolták az utolsó ellenállási gócokat is, a rémült utasokra vetették magukat. A férfiakat addig kínozták, amíg el nem árulták, hogy hova rejtették a kincseiket, majd ezek után megölték és a tengerbe hajították őket. A nők sem kerülhették el a sorsukat, valamennyiüket durván megerőszakolták, sokan bele is haltak. Mindezt Every egyik emberének később Angliában tett tanúvallomásából tudjuk. A zsákmány is hatalmas volt, minden egyes kalózra 1000 font és néhány ékkő jutott az osztozkodáskor.

Az angoloknak ezek után már végre lépniük kellett valamit. A Nagymogul ugyanis a Brit-Kelet-indiai Társaság kitiltásával fenyegetőzött. A brit kormány 500 fontos vérdíjat tűzött ki a Hosszú Ben legénységének minden tagjára. 1696-ban a legénység egy csoportja visszatért Angliába. Egyiküket például londoni szállásadónője adta fel, aki felfedezte az illető kabátjába varrt ékköveket. végül összesen 24 embert sikerült elfogni, közülük 6-ot felakasztottak. A legénység többségét, és persze Every-t sohasem sikerült elkapni.

Every eltűnése után különféle legendák keringtek további sorsáról. Alakja az alsóbb néposztályok körében igen népszerű lett, több könyv és egy színdarab (A sikeres kalóz) született róla. Anglia-szerte azt beszélték, hogy a Mogul lányával Magadaszkárra hajóztak, ahol összeházasodtak, és királyi párként élték le hátralévő életüket mérhetetlen gazdagság és luxus közepette. A valóság persze kicsit másként alakult. Every is visszatért Angliába, ahol a zsákmány rá eső részét orgazdák útján igyekezett tisztára mosni. Az orgazdák azonban becsapták a kalózt: a kincseket egy szerény összegű előleg ellenében magukhoz vették, hogy majd eladják, aztán persze egy további fityinget sem jutattak Every-nek. A kalózvezér ugyan megpróbálkozott azzal, hogy követelje a pénzét, de csak az arcába nevettek, mondván, ha sokat akadéskoskodik, feladják és akasztófára juttatják. Every akit a nép csak "szerencsés kalóz"-ként emlegetett, útszéli koldusként fejezte földi pályafutását.

(Földi Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tanúvallomásából, hajóskarrierjét, összeházasodtak, megpróbálkozott, háremhölgyeivel, megerőszakolták, közellenségnek, kalózkarrierre, osztozkodáskor, valamennyiüket, vitorlamestere, szállásadónője, felakasztottak, megválasztotta, közvetítésével, akadéskoskodik, fenyegetőzött, valóságértéke, kapitányoknak, magadaszkárra, legénységének, kitiltásával, tartózkodott, februárjában, garázdálkodó, keresztelték, kapitányokat, lebontásával, középtermetű, tulajdonában, zarándokokat, teljességgel, felszámolták, pályafutását, néposztályok, kiálltották, aranykor alkonya, legenda szerint, férfival kapta, kortárs leírása, ránk maradt, kalózkodást valamikor, rabszolgaszállító hajó, spanyolok béreltek, hajót elfoglalják, alkoholista kapitányt, csónakba kirakva, sorsára hagyták, kapitányi kabinban, velem tart, legénység ezek, hajót pedig, Henry Every, Hosszú Ben, John Averyként, Jack Avery, Long Ben, Charles II, Most Magadaszkár, Hosszú Bent, Mogul Birodalom, Mindezt Every, Brit-Kelet-indiai Társaság, Földi Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Hamvas Béla  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Kertem  Emlékezz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Előfordul, hogy  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Csend  Mindent de mindent visszakap  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Eduardo Sacheri gondolata  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szeretem ujjad karcsuságait,  IGEN így  Zilahy Lajos mondta  Egy párkányon  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Vannak emberek  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Pitypang szökőkút  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magamnak  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Vidámság  Jan Twardowski - Siessünk  A felvilágosodás...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Azért kaptad  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Anyámról való emlékek  Latinovits Zoltán tollából  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Alvó cica  különleges  Jó éjszakát  Márai Sándor tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá... 
Bejegyzés Címkék
aranykor alkonya, legenda szerint, férfival kapta, kortárs leírása, ránk maradt, kalózkodást valamikor, rabszolgaszállító hajó, spanyolok béreltek, hajót elfoglalják, alkoholista kapitányt, csónakba kirakva, sorsára hagyták, kapitányi kabinban, velem tart, legénység ezek, hajót pedig, 1695 februárjában, angol kapitányoknak, bennszülött törzsfőnök, angol kapitányokat, tatvitorlák lebontásával, brit hatóságok, szegények szemében, levél megírása, indiai mohamedán, flotta nagy, kalózoknak viszonylag, túlerő felett, saját tulajdonában, csata elején, védelmet irányította, sejthető volt, hajót elözönlő, utolsó ellenállási, rémült utasokra, férfiakat addig, tengerbe hajították, angoloknak ezek, brit kormány, csoportja visszatért, illető kabátjába, legénység többségét, alsóbb néposztályok, sikeres kalóz, valóság persze, orgazdák azonban, szerény összegű, további fityinget, kalózvezér ugyan, arcába nevettek, tanúvallomásából, hajóskarrierjét, összeházasodtak, megpróbálkozott, háremhölgyeivel, megerőszakolták, közellenségnek, kalózkarrierre, osztozkodáskor, valamennyiüket, vitorlamestere, szállásadónője, felakasztottak, megválasztotta, közvetítésével, akadéskoskodik, fenyegetőzött, valóságértéke, kapitányoknak, magadaszkárra, legénységének, kitiltásával, tartózkodott, februárjában, garázdálkodó, keresztelték, kapitányokat, lebontásával, középtermetű, tulajdonában, zarándokokat, teljességgel, felszámolták, pályafutását, néposztályok, kiálltották, akasztófára, mérhetetlen, tatvitorlák, ellenállási, kerülhették, hazaszerető, kalózkodást, ágyúpárbajt, irányította, szövetkezve, erőfeszítés, leghíresebb, állítólagos, bennszülött, kalózhajóvá, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 1704
  • e Hónap: 2317
  • e Év: 13251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.