Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-30 09:41:15, péntek
 
  VI. Az aranykor alkonya





(John "Calico Jack" Rackham, Mary Read és Anne Bonny által használt Jolly Roger)

* Nők a fekete lobogó alatt

A hajózást és a kalózkodást a férfiak bármennyire is saját monopóliumuknak tekintették, akadtak olyan nők, akiket a kalandvágy a tengerre csábított, s volt közöttük olyan, aki kalózkodásra adta fejét. A krónikák által feljegyzett első női kalózok között volt a Kr. e. III. évszázadban élt Tenta, Illíria királynője, akit a Kalózok Királynőjének is neveztek. A középkor leghíresebb női kalóza Jeanne de Belleville, a "tragikus özvegy" volt. A korának egyik legszebb asszonyaként emlegetett Jeanne 1343-ban azért lett kalóz, hogy megbosszulja a IV. Fülöp francia király által igazságtalanul kivégzett férjét. Pályafutása alatt rengeteg francia hajót fosztott ki, vállalkozásait az angolok pénzelték. A kalózkodástól csak akkor vonult vissza, amikor fia az egyik csatában halálos sebet kapott.

A legkegyetlenebb női kalóz az 1700-as évek elején tevékenykedő Mary Cobham volt. Férjével, Cobham kapitánnyal tartották rettegésben az atlanti vizeket. A csinos hölgyet Jack Cobham egy kocsmában szedte fel. Maryről hamar kiderült, hogy a szép külső mögött szadista vadállat rejtezik. Kedvenc öltözéke egy brit haditengerészeti uniformis volt, melyet egy saját kezűleg meggyilkolt tisztről húzott le. A gyilkolás volt a szenvedélye, a zsákmány szinte nem is érdekelte. Áldozataival különösen kegyetlen módszerekkel bánt el. Többször is megesett, hogy az elfogott hajók teljes legénységét zsákokba varratta, és tengerbe hajíttatta. Máskor új pisztolyát egy elfogott hajó kapitányán és két tisztjén próbálta ki, miután az árbóchoz kötözték őket. Egy alkalommal pedig kíváncsi volt arra, hogy nemrég rabolt díszes kis zsebkése képes-e ölni. Ezt a kísérletet is egy elfogott kapitányon végezte el. Az áldozatot férje lefogta, ő pedig addig szurkálta és kaszabolta szerencsétlent a zsebkéssel, amíg ki nem lehelte a lelkét. Jack Cobham jóval gyakorlatiasabb volt "ábrándos" feleségénél, ügyelt arra, hogy azért a zsákmány is szépen gyűljön. Állítólag az együtt töltött évek alatt egyre inkább elege lett neje szadisztikus kicsapongásaiból, s szép csendben megmérgezte az asszonyt. Ma már nem tudjuk, hogy tényleg így történt-e, de Cobham kapitány az összerabolt vagyonból csinos birtokot vásárolt Franciaországban, s ott tisztes öregkort élt meg - Mary asszony nélkül.

A leghíresebb női kalóz cím Anne Bonny-nak és Mary Read-nek jár, akik egy hajón szolgáltak és együtt állították őket bíróság elé Jamaicán. Anne Bonny állítólag egy ír ügyvéd, William Cormac és a házicselédje törvénytelen gyermekeként látta meg 1690 táján a napvilágot. Miután kitört a botrány, az ügyvéd Amerikába ment szeretőjével és gyermekével új életet kezdeni. Anne, aki igen magas és erős termetű lány volt, 14 éves kora körül összeállt egy James Bonny nevű kalózzal, aki feleségül is vette. Amikor Woodes Rogers, Bahama kormányzója, aki korábban maga is korzár volt, amnesztiát hírdetett azoknak, akik segítenek neki a kalózoktól megtisztítani a vizeket, Bonny a hatóságok besúgójává szegődött. Anne, aki valódi kalózkarrierre vágyott, megundorodva Bonnytól, számos férfivel állt össze, míg végül megállapodott Jack Rackham-nél, akit Calico Jack-ként emlegettek, kedvenc öltözéke miatt. * Calico Jack férfiruhába bújtatta Anne-t, majd együtt elfoglaltak egy kereskedelmi hajót, és ezzel vágtak neki a tengernek. A krónikák szerint az egész hajón Anne volt a legbátrabb és legkeményebb harcos.

Egy alkalommal, amikor egy holland hajót fosztottak ki, az elfogott hajó legénységéből átállt hozzájuk egy fiatal tengerész. E tengerész hamarosan bizalmas barátságba kerül Anne-nel. Calico Jack egyre féltékenyebben figyelte őket, ám egy este végre megnyugodhatott: a tengerész bevalotta, hogy ő is nőnemű, és Mary Read-nek hívják. Szintén törvénytelen gyermekként született. Anyja fiúruhába öltöztette, így a férje azt hitte, hogy ő a fia, aki valójában meghalt valami lázas betegségben. Később Mary-nek megtetszett a férfiélet, és már nem akarta levetni a férfiruhát. Szolgált az angol hadseregben és haditengerészetben, ahol kitanulta a fegyverforgatást. Később mégis megházasodott, ám férje hamarosan meghalt. Ekkor újra férfiruhát öltött, és elszegődött egy holland hajóra.

Ettől kezdve két női kalóz szolgált Calico Jack hajóján. Állítólag mindketten női ruhát viseltek, de amikor csatába indultak, férfiruhába öltöztek. Későbbi perük során tanuk sora bizonygatta, hogy a két nő milyen vehemenciával harcolt. Mindkét asszony hűséges maradt szeretőjéhez, Anne Calico Jack-hez, Mary pedig egy fiatal angol tengerészhez. Mary egy alkalommal még párbajban is helyettesítette kedvesét, akit egy másik kalóz hívott ki. A párbajt karddal és pisztollyal vívták. Mary macskaként ugrálta körül ellenfelét, számtalan helyen megsebesítve, majd mikor az már a vérveszteség következtében összeesett, pisztolyával lelőtte.

Calico Jack bandájának végzete 1720 októberében teljesedett be. Hajójukat egy angol hadihajó akkor lepte meg, amikor a két asszonyon kívül mindenki részeg volt. A részeg férfiak mind a hajóűrben bújtak el, csak Anne és Mary harcolt a támadók ellen, miközben azt kiáltozták: "Gyertek elő és harcoljatok férfiként!" A túlerő győzött, és az egész társaságot bíróság elé állították Jamaicán. Az ítélet nem volt kétséges: halál. Amikor a bíró a két nőhöz fordult, és megkérdezte tőlük, hogy kívánnak-e szólni az utolsó szó jogán, mindketten a hasukra mutattak, és közölték, hogy áldott állapotban vannak. A törvény szerint az ítélet végrehajtását az ő esetükben el kellett halasztani.

Amikor Calico Jack-et az akasztófa alá vezették, állítólag ezt mondta: "Bárcsak e senkiháziak helyett még néhány nő lett volna velem!" Anne Bonny e szavakkal búcsúzott szeretőjétől: "Ha férfiként harcoltál volna, most nem akasztanának fel, mint egy kutyát!"

Végül mindkét asszony megmenekült a hóhér kötelétől. Mary Read még mielőtt megszült volna, megbetegedett, és meghalt. Anne Bonny megszülte gyermekét, s idős apja, aki jelentős vagyon szedett össze az Újvilágban, megvásárolta számára a szabadságot. További sorsáról nem tudunk semmit.

* Calico: színes, tarka szövet, mely ekkoriban igen divatos volt. Rackham folyton ilyen ingeket viselt.

(Földi Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kicsapongásaiból, fegyverforgatást, haditengerészeti, franciaországban, legkegyetlenebb, megnyugodhatott, gyakorlatiasabb, helyettesítette, monopóliumuknak, féltékenyebben, igazságtalanul, vállalkozásait, szerencsétlent, kalózkarrierre, megházasodott, megtisztítani, legénységéből, királynőjének, vehemenciával, kalózkodástól, következtében, megállapodott, megbetegedett, végrehajtását, legkeményebb, kalózkodásra, tevékenykedő, megbosszulja, megsebesítve, kereskedelmi, szadisztikus, asszonyaként, megvásárolta, tengerészhez, szeretőjéhez, törvénytelen, aranykor alkonya, fekete lobogó, férfiak bármennyire, tengerre csábított, krónikák által, középkor leghíresebb, korának egyik, angolok pénzelték, kalózkodástól csak, egyik csatában, 1700-as évek, atlanti vizeket, csinos hölgyet, kocsmában szedte, szép külső, brit haditengerészeti, Calico Jack, Mary Read, Anne Bonny, Jolly Roger, Kalózok Királynőjének, Mary Cobham, Jack Cobham, Anne Bonny-nak, Mary Read-nek, William Cormac, James Bonny, Amikor Woodes Rogers, Jack Rackham-nél, Calico Jack-ként, Később Mary-nek, Anne Calico Jack-hez, Amikor Calico Jack-et, Földi Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előfordul, hogy  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Kertem  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Egy gondolat  Bornyi Veronika haiku verse  Bársony székben  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy gondolat  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Bornyi Veronika haiku verse  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Magamnak  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Isten hűségének mértéke  40 felett  Szép estét kedves látogatóimna...  Márai Sándor tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  képre írva  Bársony székben  Paul Éluard - És egy mosoly  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Emlékezz  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jázmin  Márai Sándor tollából  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Különleges  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Kertem 
Bejegyzés Címkék
aranykor alkonya, fekete lobogó, férfiak bármennyire, tengerre csábított, krónikák által, középkor leghíresebb, korának egyik, angolok pénzelték, kalózkodástól csak, egyik csatában, 1700-as évek, atlanti vizeket, csinos hölgyet, kocsmában szedte, szép külső, brit haditengerészeti, saját kezűleg, gyilkolás volt, zsákmány szinte, elfogott hajók, elfogott hajó, árbóchoz kötözték, alkalommal pedig, elfogott kapitányon, áldozatot férje, együtt töltött, összerabolt vagyonból, hajón szolgáltak, házicselédje törvénytelen, ügyvéd Amerikába, kalózoktól megtisztítani, hatóságok besúgójává, kereskedelmi hajót, krónikák szerint, egész hajón, holland hajót, fiatal tengerész, este végre, tengerész bevalotta, angol hadseregben, holland hajóra, fiatal angol, másik kalóz, párbajt karddal, vérveszteség következtében, angol hadihajó, részeg férfiak, hajóűrben bújtak, támadók ellen, túlerő győzött, egész társaságot, hasukra mutattak, törvény szerint, ítélet végrehajtását, hóhér kötelétől, kicsapongásaiból, fegyverforgatást, haditengerészeti, franciaországban, legkegyetlenebb, megnyugodhatott, gyakorlatiasabb, helyettesítette, monopóliumuknak, féltékenyebben, igazságtalanul, vállalkozásait, szerencsétlent, kalózkarrierre, megházasodott, megtisztítani, legénységéből, királynőjének, vehemenciával, kalózkodástól, következtében, megállapodott, megbetegedett, végrehajtását, legkeményebb, kalózkodásra, tevékenykedő, megbosszulja, megsebesítve, kereskedelmi, szadisztikus, asszonyaként, megvásárolta, tengerészhez, szeretőjéhez, törvénytelen, áldozataival, pisztolyával, módszerekkel, szeretőjétől, vérveszteség, megundorodva, szeretőjével, akasztanának, házicselédje, gyermekeként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 128
  • e Hét: 1048
  • e Hónap: 1661
  • e Év: 12595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.