Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az áfonya hatásai
  2018-05-26 14:18:50, szombat
 
  Az áfonya kedvező egészségügyi hatásai valóban lenyűgözőek. Pedig sok éven át a kutatók kevés figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre a viszonylag alacsony C-vitamin-tartalma miatt. De miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya egyre több figyelmet kapott.

Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását.

A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták.

A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett, nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azon személyeknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett.

A kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.

Tudjuk, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.

Kék áfonya
Az áfonya népszerűsége nem véletlen: rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben. Általában ugyanis a szabad gyökök felelősek a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, és végső soron ezek az okozói számos degeneratív betegségnek is.

Az antociánok rendkívül erős antioxidánsok, és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az áfonya jótékony hatása tehát elsősorban a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak (ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom).

Az antociánok sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az egyes bogyók védőburkában koncentrálódnak, mivel ez védi a gyümölcsöt az erős napsütés és más környezeti ártalmak hatásaitól.

Az antociánok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében, és szinergikusan együttműködnek a C-vitaminnal és más fontos antioxidánsokkal.

Az antociánok a kapilláris rendszert is erősítik azáltal, hogy elősegítik a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését.

A flavonoidok ezen fontos alosztálya segít az erek tágításában (vagyis csökkenti a vérnyomást), és gátolja a vérrögképződést.

Az áfonya további jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív-és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését.

Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az áfonya segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat.

Az amerikai indiánoknak igazuk volt az áfonya bélrendszerre és emésztésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban: az áfonya pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Emellett, a gyümölcsben lévő tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását, míg a polifenolok bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A lényeg:
Az áfonya jótékony hatása rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.

1.1. Teljes körű antioxidáns védelem
Mivel rengeteg antioxidáns van jelen az áfonyában, nem meglepő, hogy a kutatók fokozott antioxidáns védelmet észleltek, különösen az oxidatív stressz által veszélyeztetett személyeknél (szív-és érrendszeri betegségek).

Ami viszont meglepő az az, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása nem elszigetelten hat, hanem a szervezet teljes területén végzi áldásos tevékenységét. Így nem csak a kardiovaszkuláris rendszer, hanem a szervezet egésze képes profitálni az áfonya rendszeres fogyasztásából.

Például kutatók bizonyították, hogy a megerőltető edzéseket követő izomsérülések mértéke csökkenthető az áfonya rendszeres fogyasztásával. Sőt, az idegrendszer oxidatív stressztől való védelmére is van bizonyíték. Ezen antioxidáns alapú védelmi mechanizmusokat ráadásul nemcsak veszélyeztetett betegeknél észlelték, hanem fiatal és egészséges személyeknél is.

A kutatók szerint az áfonya antioxidáns védelme a szervezet vércukorszabályozó rendszerére is kedvező hatással van, és a gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert (elsősorban a vastagbelet) a rák kialakulásának kockázatától.

És ha már antioxidáns védelem, akkor érdemes megemlíteni az áfonya ORAC értékét.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített és szabadalmaztatott szabványrendszer, amelyet amerikai kutatók vezettek be a kilencvenes évek második felében, és amely az egyes élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását jelöli (vagyis az élelmiszerek káros szabad-gyököket hatástalanító képességet hasonlítja össze).

Az áfonya évek óta a legmagasabb ORAC értéket begyűjtő élelmiszerek között szerepel, olyan hasonló kaliberű antioxidáns-szupersztárok között, mint a bab, a szeder, a szilva, az alma, a málna, az eper és a pekándió.

Vörös áfonya
Az áfonya jótékony hatása a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető

1.2. Az áfonya hatása a szív- és érrendszerre
Az áfonya antioxidáns védelme különösen jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében.

Többször megismételt vizsgálatok eredményei szerint az áfonya rendszeres fogyasztása (a vizsgálatok résztvevői napi 15-20 dkg áfonyát fogyasztottak 1-3 hónapon keresztül) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterin szintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben.

Sőt, az áfonya fogyasztása bizonyítottan védi az érfal sejtjeit, és megóvja az LDL koleszterint az oxidatív sérülésektől, amelyek az erek eltömődéséhez vezethetnek.

Nem lenne helyénvaló, ha az érrendszerre ható kedvező hatások közül kihagynám az áfonya vérnyomásra gyakorolt hatását. Az egyes vizsgálatokban résztvevő különböző korú férfiak és nők körében a rendszeres áfonyafogyasztás bizonyítottan csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomás értékét.

Sőt, az egészséges vizsgálati személyeknél az áfonya rendszeres fogyasztása segített fenntartani az egészséges vérnyomás értékét.

1.3. Az áfonya hatása a szellemi tevékenységre
Az áfonyát érintő egyik legizgalmasabb új kutatási terület a kognitív hatásokat vizsgálja.

Az egyik vizsgálatban idősebb felnőttek (átlagéletkor: 76 év) 12 héten át fogyasztottak minden nap áfonyát, és már ez elegendő volt ahhoz, hogy jelentős javulást érjenek el a kognitív funkciókat, illetve a memóriát vizsgáló teszteken.

Bár a résztvevők az áfonyát gyümölcslé formájában fogyasztották, ahhoz poharanként 30 dkg friss áfonyát használtak fel, és a fogyasztott mennyiség 2 és fél pohár volt naponta, így elmondható, hogy a résztvevők nagy mennyiségű áfonyát juttattak be a szervezetükbe (ne feledjük, az áfonya napi ajánlott mennyisége 15-20 dkg).

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt is sugallják, hogy az áfonya nem csak a memória fejlesztésére hasznos, de képes lassítani vagy késleltetni az öregedéssel gyakran együtt járó kognitív problémák kialakulását is.

1.4. Az áfonya hatása a vércukorszintre
A 2-es típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált személyek számára különösen fontos a vércukorszint ingadozásának minimalizálása (vagyis a kiugróan magas és a túl alacsonyra zuhanó vércukorszint egyensúlyban tartása). Sőt, sok esetben ez túlsúlyos személyeknél is gondot okoz (többek között ez az elhízás oka).

A kapcsolódó vizsgálatok a fenti betegségekkel diagnosztizált személyeknél konzisztens eredményeket mutatnak: az áfonya (és más bogyós gyümölcsök) rendszeres fogyasztása minden esetben kedvező hatást gyakorol a vércukorszint optimális szabályozására.

A táplálkozási szakértők az áfonyát jellemzően alacsony glikémiás indexű (GI) gyümölcsnek tartják. Bár ha más bogyós gyümölcsökhöz hasonlítjuk, az áfonya relatíve magas GI-indexsszel rendelkezik a maga 40-53 GI közötti értékével (a szeder, málna és eper indexe 30 és 40 GI közé tehető).

Egyébként az 50 GI alatti termékek tekinthetők alacsony glikémiás indexű élelmiszereknek.

A GI az az érték, amely egy adott élelmiszer vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja, vagyis minél nagyobb ez az érték, annál jobban emelkedik a vércukorszinted, és minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintedet az adott élelmiszer elfogyasztása.

Egy friss tanulmány megállapította, hogy az áfonya a többi bogyós gyümölccsel egyetemben egyértelműen kedvező hatást gyakorol a vércukorszintre, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek esetében is.

A vizsgálat résztvevői, akik legalább 3 adag alacsony GI-indexű gyümölcsöt (többek között áfonyát) fogyasztottak naponta a három hónapos vizsgálati időszak során, jelentős javulást tapasztaltak a vércukorszintjük ingadozásában.

Kék áfonya
Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben

1.5. Az áfonya hatása a szemre
A retina egy a szem működéséhez szükséges elengedhetetlen fényérzékeny réteg, amelynek az oxidatív stressztől való sérülési kockázata a normálértéknél jóval magasabb.

A kutatók gyakran vizsgálják az egyedülálló fitonutriens antioxidánsokat tartalmazó ételeket - többek között az áfonyát -, mivel azok képesek megvédeni a retinát az oxigénkárosodástól.

Laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok szerint az áfonyában található rendkívül erős antioxidáns, az antocián segít a retina szabad gyökök elleni védelmében, sőt érdekes módon a napfény által okozott károsodás ellen is véd.

Fontos megjegyezni, hogy a közeljövőben a rákkutatáshoz hasonlóan a kutatók remélhetőleg az emberi szem egészsége és a többek között az áfonyában található antioxidánsok közti szoros kapcsolatot is vizsgálni fogják majd.

1.6. Antioxidáns hatás
Ha maximalizálni szeretnéd ezen gyümölcs antioxidáns hatását, akkor lehetőleg bioáfonyát vásárolj (az áfonya ára a szezonjában a legalacsonyabb).

Egy közelmúltban készült tanulmány ugyanis közvetlenül hasonlította össze egy organikusan, illetve nem organikusan termesztett áfonyatípus (Vaccinium corymbosum L.) teljes antioxidáns hatását, és a kutatók látványos különbségeket találtak a bio előírásoknak megfelelően termesztett áfonya javára.

Ez utóbbi ugyanis a hagyományos áfonyához képest jelentősen nagyobb koncentrációban tartalmazott fenol és antocián antioxidánsokat, és a teljes antioxidáns kapacitása is lényegesen nagyobb volt.

2. Az áfonya jellemzői
Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide.

A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Az alacsony kalóriájú és rendkívül vitamindús áfonya ízvilága az enyhén édestől a kesernyésen át a csípősig terjed.

Mélykék, vörösesbarna és bíborfekete színek jellemzők az egyes típusokra (lásd kék áfonya és vörös áfonya), és szürkésfehér viaszos külső réteg borítja a bogyók felületét. Belül a félig áttetsző gyümölcshúsban apró magvak találhatók.

Az áfonya termesztése és szaporítása Magyarországon is jellemző. A gyümölcs szezonja júliustól szeptemberig tart, a piacokon ekkor juthatsz hozzá a legfrissebben és a legolcsóbban.

3. Az áfonya eredete
Az áfonya termesztése elterjedt gyakorlat volt az észak-amerikai indiántörzsek körében.

Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajait Európába. Ennek ellenére Európában az áfonya kereskedelmi célú termesztése viszonylag új keletű jelenség, amely elsősorban a XX. és XXI. századra jellemző.

Mivel a déli féltekén - beleértve a dél-amerikai országokat (Chile, Argentína és Uruguay), valamint Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát - szintén egyre nagyobb mennyiségben termesztik ezt a gyümölcsöt, a friss áfonya gyakorlatilag egész évben rendelkezésre áll szinte bárhol a világon (friss vagy fagyasztott változatban).

4. Az áfonya vásárlása és tárolása
Vásárláskor az egészséges és élénk színű áfonyaszemeket válaszd, amelyek egységes színárnyalatúak, és fehéres-szürkés viaszos védőréteggel rendelkeznek (lásd az alábbi képet).

áfonyaRázd össze a szemeket, és ellenőrizd, hogy a bogyók szabadon mozognak-e; ha nem, akkor elképzelhető, hogy már nem frissek, újrafagyasztották őket, megsérültek vagy penészesek.

Kerüld a tompa színű, túl puha és nyálkás felületű bogyókat. Az áfonyaszemek nem lehetnek nedvesek, mivel a folyadék jelenléte a bogyók rothadását segíti elő.

Tárolás előtt távolítsd el a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozhatod a többi bogyó megromlását. Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a mosás eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

Az érett áfonyát zárt dobozban vagy műanyag zacskóban tárold a hűtőben, így a gyümölcs 3 napig biztosan friss marad. Ha több mint 24 óráig szobahőmérsékleten tartod, a bogyók romlásnak indulnak.

Az érett áfonyaszemeket le is fagyaszthatod, bár így felengedés után némileg változni fog a gyümölcs íze és állaga. Ha mégis a fagyasztás mellett döntesz, akkor először mosd meg a bogyókat, öntsd le a levét, majd válogasd ki a sérült darabokat.

A felengedés utáni egységes állag megőrzésének érdekében borítsd a bogyókat egy sütőlapra vagy tepsire, helyezd az egészet a fagyasztóba, majd miután a szemek megfagytak, helyezd őket egy műanyag zacskóba, és tedd vissza a fagyasztóba.

Szakértők szerint az egyébként meglehetősen sérülékeny antocián antioxidánsok a hipermarketekben kapható fagyasztott áfonyában sem veszítenek jótékony hatásukból a fagyasztás hatására.

Ezen antioxidánsok közé tartozik számos különböző típusú antocián, például azok, amelyek az áfonyaszemek (és más gyümölcsök) ragyogóan kék, lila vagy vörös árnyalatáért felelnek.

Miután a kísérletekben az áfonyát -17 °C-os hőmérsékleten lefagyasztották és 3-6 hónapig tárolták, a kutatók nem észleltek jelentős csökkentést az áfonya antioxidáns hatásában és az antociánok koncentrációjában.

Ez jó hír mindenkinek, aki egész évben előszeretettel vásárol és fogyaszt áfonyát, és jó hír azoknak is, akik csak fagyasztott formában tudnak hozzájutni ezen egészséges gyümölcshöz.

Az áfonyát ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a víz eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

5. Az áfonya előkészítése használat előtt
A friss áfonyaszemek rendkívül sérülékenyek, ezért csak óvatosan és rövid ideig mosd meg őket, akkor is csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel így nem sérted fel idő előtt a bogyók külső viaszos rétegét. Ha bio áfonyáról van szó, akár nem is szükséges megmosnod a gyümölcsszemeket.

Ha a fagyasztott áfonyát főzést nem igénylő recepthez használod, akkor először szobahőmérsékleten olvaszd fel a gyümölcsöt, majd öntsd le a levet róla.

Az áfonya akkor a legfinomabb, és akkor nyerheted ki belőle a legtöbb tápanyagot, ha frissen fogyasztod el, és nem sütöd bele más ételekbe (például süteményekbe). Ez azért van így, mert az áfonyában lévő vitaminok, antioxidánsok és enzimek magas hőmérsékleten (175 °C felett) hő hatására sérülnek.

6. Az áfonya fogyasztása
6.1. Áfonya, mint aszalt gyümölcs
Az aszalt gyümölcs hatékony és természetes forrása az egészséget támogató különböző tápanyagoknak, mivel a kedvező élettani hatások - talán a C-vitamint leszámítva - aszalva is megmaradnak a gyümölcsben (ráadásul koncentrált formában).

Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani kis mennyiségben a vörös áfonya, datolya, füge, sárgabarack, cseresznye, szilva és mazsola aszalt (de nem adalékanyagokkal súlyosbított) változatait.

Csak arra figyelj oda, hogy a koncentrált tápanyagok mellett a fruktóz (gyümölcscukor) is koncentráltan jelenik meg az aszalt gyümölcsökben, ezért ha fogyni szeretnél, a kis mennyiség tényleg kis mennyiség legyen.

Továbbá, egyes gyümölcsöket vegyszerekkel permeteznek a kártevők és a penész ellen, így amikor a gyümölcsöt aszalják, vegyszerek is maradhatnak benne.

Az áfonya és a vörös áfonya nem erősen permetezett növény, de az eper és a szőlő az, ezért ha ezek aszalt változatát rendszeresen fogyasztod (például mazsola), akkor koncentrálj a bio aszalt termékekre, ha lehetséges.

A lényeg:
Ha fogyni szeretnél, csak kis mennyiségben fogyassz aszalt áfonyát annak magas gyümölcscukor-tartalma miatt. A friss áfonyát fogyaszthatod bármikor, ennek a kalóriatartalma minimális.

Tippek, avagy hogyan fogyaszd az áfonyát:

Feldobhatod a reggeli müzlid ízvilágát, ha szórsz bele friss vagy aszalt áfonyát.
Elegáns és ínycsiklandóan finom desszertet kapsz, ha behűtött pohárba rétegesen joghurtot és áfonyát helyezel, majd a tetejét kandírozott gyömbérrel szórod meg.
Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyaszd, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.

6.2. Áfonyát tartalmazó receptek a Dietlessen
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely

Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely

A müzlis zabpehely egyik nagyon egyszerű és finom változata, ideális reggelire és tízóraira. Egészséges omega-3 zsírsavakat és mangánt tartalmaz!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: antioxidánsokkal, hipermarketekben, semlegesítésében, cukorbetegségben, adalékanyagokkal, vércukorszintjük, emésztőrendszert, gyümölcsszemeket, tulajdonságokkal, cukorbetegséggel, szabványrendszer, áfonyafogyasztás, koncentrálódnak, antioxidánsokat, színárnyalatúak, kulcsfontosságú, koncentrációban, sejtszerkezetet, elengedhetetlen, vércukorszintre, vérrögképződést, veszélyeztetett, mechanizmusokat, kalóriatartalma, élelmiszereknek, antibakteriális, lefagyasztották, előrehaladtával, emésztőrendszer, vércukorszinted, ínycsiklandóan, megbetegedések, szabályozására, áfonyaszemeket, kialakulásának, gyümölcshúsban, áfonya kedvező, kutatók kevés, viszonylag alacsony, tudomány felfedezte, áfonya egyre, áfonya többek, amerikai indiánok, indiánok jöttek, szárított húsokat, korai telepesek, indiánoktól lesték, áfonya gyógyászati, indiánok ugyanis, egész növényt, bogyókkal együtt, főzetet többek, Clinical Nutrition, Oxygen Radical Absorbance Capacity,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Óraállítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Alvó baby  Virágvasárnap a húsvét előtti  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó baby  képre írva  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Táplálékok a máj egészségének ...  Sir Andrew Lloyd Webber  virágvasárnap  Sir Andrew Lloyd Webber  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Szép estét  Szép estét  Leereszkedés és olvadás  Képes idézet !  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Minden kedves látogatómnak sze...  Nem jár  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog virágvasárnapot minden...  Képes idézet !  Amikor még kicsi voltál...  Karinthy Frigyes: Almafa  Manna OWell tollából  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Az erdőterápia egészségre gyak...  Alvó kutyák  Odaadja  Színház az egész világ,  Ha nyitott vagy  A pálma a győzelem és a diadal...  Vérnyomáscsökkentés  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Válaszok a halál után  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reményik Sándor: Itt most virá...  Az erdőterápia egészségre gyak...  képre írva  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Aki belekortyol  Ha nyitott vagy  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Sonka vásár  képre írva  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Odaadja  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Minden kedves látogatómnak sze...  Heltai Jenő: Március  A máj egészségének javítása te...  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Az erdőterápia egészségre gyak...  Manna OWell tollából  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
áfonya kedvező, kutatók kevés, viszonylag alacsony, tudomány felfedezte, áfonya egyre, áfonya többek, amerikai indiánok, indiánok jöttek, szárított húsokat, korai telepesek, indiánoktól lesték, áfonya gyógyászati, indiánok ugyanis, egész növényt, bogyókkal együtt, főzetet többek, vérben lévő, kutatók szerint, különböző szív-, makula degeneráció, szürkehályog kialakulásának, mellrák kialakulásának, legizgalmasabb kutatási, áfonya képes, öregkori betegségek, áfonya népszerűsége, antioxidánsok egyébként, egészséges életmódhoz, szabad gyökök, szövetek károsodásáért, okozói számos, antociánok rendkívül, áfonya jótékony, rendkívül magas, úgynevezett antociánoknak, pigmentek felelnek, áfonya intenzív, abban lévő, egyes bogyók, erős napsütés, antociánok kulcsfontosságú, kapilláris rendszert, szövetek építőkövének, flavonoidok ezen, erek tágításában, áfonya további, szív-és érrendszeri, áfonya segít, egészséges bőrt, amerikai indiánoknak, áfonya bélrendszerre, áfonya pektinben, székrekedés tüneteit, gyümölcsben lévő, emésztőrendszer gyulladását, polifenolok bizonyítottan, kutatók fokozott, oxidatív stressz, áfonya rendszeres, szervezet teljes, kardiovaszkuláris rendszer, szervezet egésze, megerőltető edzéseket, idegrendszer oxidatív, áfonya antioxidáns, gyümölcs rendszeres, áfonya ORAC, nemzetközileg elfogadott, kilencvenes évek, egyes élelmiszerek, élelmiszerek káros, áfonya évek, legmagasabb ORAC, áfonya hatása, keringési rendszer, vizsgálatok résztvevői, vérzsírok egyensúlyát, teljes koleszterin, trigliceridek szintjét, áfonya fogyasztása, érfal sejtjeit, oxidatív sérülésektől, erek eltömődéséhez, érrendszerre ható, áfonya vérnyomásra, egyes vizsgálatokban, rendszeres áfonyafogyasztás, egészséges vizsgálati, egészséges vérnyomás, szellemi tevékenységre, áfonyát érintő, kognitív hatásokat, egyik vizsgálatban, kognitív funkciókat, memóriát vizsgáló, áfonyát gyümölcslé, fogyasztott mennyiség, résztvevők nagy, áfonya napi, tanulmány szerzői, memória fejlesztésére, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 679 db bejegyzés
e év: 2246 db bejegyzés
Összes: 127476 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2184
  • e Hét: 12239
  • e Hónap: 52660
  • e Év: 273038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.