Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
kert
  2018-03-25 20:13:21, vasárnap
 
   
  Retek
A retek antibakteriális, gombaellenes, és vizelethajtó. Gazdag C-vitaminban, folsavban és kiváló hatású megfázásra, asztmára, torokfájásra és rekedtség ellen. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kálciumot mint a gumók.

Mindenki ismeri, különböző nagyságú és színű gumós növény. A gumók belseje fehér, sokféle ásványi anyagot, főleg meszet, ként, foszfort és káliumot tartalmaz. Ezen kívül C, E és B vitamin valamint egyéb nyomelemek is találhatók benne. A növényt gyógynövényként is használják. A friss reteklé napi adagja (100-150 ml) kedvezően befolyásolja az epe krónikus betegségeit (nem a gyulladásokat, mivel ingerli a májat és az epeutakat), a gyomor- és az emésztési panaszokat. A mézzel kevert reteklé köhögés ellen is alkalmas.A vetésforgó második vagy harmadik szakaszába való. Mindegyik fajtájára jellemző, hogy egyenletes nedvességet kíván, ám a túl sok nedvességtől a zsenge gumók repednek, pudvásodnak, fásodnak. Egyik típusnak sincs szüksége külön ágyásra, a vegyes kultúrába jól illeszthetők. Mivel keresztesvirágú, (a mustár is az) akár a káposzta, így a káposztafélék szomszédságát kerüljük el ültetésekor. Hidegtűrése kiváló, ezért már február végén fűtetlen fóliába vethető, március elején közepén már szabadföldbe is. Rövid tenyészideje miatt jól beilleszthető a vetésforgóba elő- és utónövényként is.
A termesztési időszak hossza és a termesztés módja alapján megkülönböztetünk tavaszi retket, - hónapos retek -amelynek termesztési ideje 50-60 nap, nyári retket (60-90 napos vegetációs idő) és téli retket (100-130 napos vegetációs idő). Termeszthető előveteményként (tavaszi retek) köztesként (nyári retek) vagy utónövényként (téli retek), esetleg főnövényként is. Kedveli a napos, meleg termőhelyet. Legmegfelelőbbek számára a humusszal jól ellátott homokos-anyagos, agyagos-homokos talajok, a téli retek az agyagos talajt szereti.
A talaját vetés előtt megfelelően megműveljük, ha szükséges, műtrágyát is bedolgozunk. A nitrogénnal való túltrágyázás rontja a tárolhatóságot.
A retket közvetlen vetéssel termesztjük. A tavaszi vetést február végétől - márciustól április közepéig végezzük, a nyári retket áprilisban és májusban vetjük. Júliustól augusztus közepéig a téli retek kerül a földbe. A vetési sortávolság 30-40 cm. A növények egymástól való távolsága 10 - 20 cm.

A retkek nagyméretű magjai jól adagolhatóak. Vessük rögtön a helyes tőtávolságra, hogy megfelelő méretű gumót vagy karót növesszenek. A különféle retkek tőtávolsága 10-25 cm legyen - a zacskón lévő utasításokat kövessük. Ügyeljünk arra, hogy a nagyon sűrű vetés nem hoz megfelelő méretű gumót.

Ne vessük azonban túl mélyre, másfél centinél mélyebbre ne kerüljön, különben torzul a gumója.

Vegyes kultúrában a következőképp néz ki a retek vetése:

meghúzzuk a sorokat, egymástól harminc centi távolságra.
beleszórjuk a magokat, betakarjuk földdel,
a két sor közé húzunk egy másikat, és ebbe jön a saláta mag. A saláta távol tartja tőle a földibolhát. Azonos a vízigényük, így egy locsolással mindkét növényt megöntözzük, ráadásul a saláta rögtön jelzi, ha szomjas, így a retek is megkapja a kellő nedvességet. A nedves környezetet a földibolha nem szereti.
következik ismét két sor retek, ezek közé szintén húzunk egy sort, ebbe pedig dughagymát teszünk.
újabb két sor retek közé ismét saláta sor.
Ugyanúgy, mint a salátánál, itt is folyamatosan vethetjük. Első vetéskor két - két sor, majd 10 nap múlva jöhet a következő adag vetése.
Kikelés után egyeljük. 3-4 cm távolságot hagyunk meg a növények közt. Amikor a gumók elérik a másfél centi átmérőt, már szedhetjük, és fogyaszthatjuk.
Nehéz, kötött talajon a retek rosszul érzi magát, ezért akár jelzőnövénynek is használhatjuk. Ha szép, nagy gumókat nevelnek, akkor jó a talaj humusz ellátottsága.

Kelés után a talaját lazítjuk, kapáljuk, ha szükséges kiegyeljük. A retket olyan talajokon termesztjük, ahol lehetőség van az öntözésre, mert csupán megfelelő öntözés mellett lehet jó minőségű gumókat termeszteni. Talaját az egész vegetációs időszak alatt tisztán és porhanyósan tartjuk. A gyökereken felléphet a golyvásodás. Ennek megelőzése érdekében ajánlott a vetésforgót betartani.

Károkozói közül elsősorban a bolhák a veszélyesek, amelyek a leveleket károsítják. A földibolhák távol tartására az egyenletes talajnedvességgel, mulcsozással és a saláta köztes beültetésével védekezhetünk.

A tavaszi retket fokozatosan szedjük, amikor a gumók már alkalmassá váltak a fogyasztásra. Szedés után a gumókat minél korábban el kell fogyasztani, mivel a tárolás során romlik a minőségük. A tavaszi retket szárával együtt 0-1 oC-on 2-3 hétig tárolhatjuk. A téli retket addig hagyjuk kinn a földön, amíg lehet. Októberben, novemberben ásóval szedjük ki a földből.

Jó szomszédai a bab, a sárgarépa, a saláta, spenót és a paradicsom is.

Mitől pudvásodik a retek?
A hónapos retek már akkor pudvásodik, ha a talaj felső 2-5 cm-es talajszintje kiszárad. A pudvásodás elkerülése végett ajánlatos a retket gyakran, kis adagokban öntözni. A rendszertelen, főleg kiszáradást követő öntözés pudvásodáshoz, a gumók repedéséhez vezet.

Hónapos retek
A retek a hidegtűrő növények közé tartozik. Csírázása már 3°C-nál elkezdődik, a gumóképződés idején nappal 18-20°C, míg éjjel 6-8°C a számára megfelelő hőmérséklet - olyannyira, hogy nagy melegben csak lombot képez, és a meglévő gumók pedig pudvásodnak. Fényigényes, gyenge megvilágításban a lombja megnyúlik, a gumóképződés visszamarad.
Vízigénye nagy: a csírázáshoz nincs szüksége sok vízre, azonban a gumófejlődéshez már egyenletes vízellátásra van szüksége.
A retek számára jó szerkezetű, aprómorzsás, de tömör talajt készítsünk. Laza talajban deformálódik a gumó. Trágyázását rövid tenyészideje miatt közepes tápanyag-ellátottságú talajon mellőzzük. Vetése előtt közvetlenül ne trágyázzuk, mert erős lesz a gumó íze. Szaporítását helyrevetéssel végezzük, a vetés mélysége 2-3 cm.

Téli időben jó megoldás a magvak vékony selyempapírra ragasztása, mellyel egyben a tőtávolságot is meghatározzuk. A barázda fenekére kihúzzuk a papírcsíkot és földdel letakarjuk. Minimális ápolást igényel, öntözését folyamatosan végezzük, a tenyészidő elején 10-20 mm, a közepétől pedig 25-30 mm vízzel.
A szedése viszonylag rövid idő múlva (30-50 nap) elkezdhető - amikor a gumó elérte a fajtára jellemző, a szabványnak megfelelő méretet.

A retek nagyméretű magja jól adagolható, ezért mindjárt a kívánt 5-10x25-30 cm-es tő- és sortávolságra vessük. Nagyon sűrű vetéskor a növény nem fejleszt gumót. Figyeljünk arra is, hogy a retek kemény, kötött talajon gyenge és rossz minőségű termést hoz. A retek a biogazda jelzőnövénye is lehet, mert ha jó minőségű, lédús, egyenletesen fejlett, fényes termést hoz, akkor jó minőségű, humuszban gazdag, morzsalékos a talaj, ami a természetes gazdálkodás célkitűzése.

Hónaposretek-fajták: február végétől - márciustól vethetjük
Legjobban a humuszban gazdag, könnyű, középkötött talajt kedveli. Kötött talajban nem fejlődnek jól a gumók, kevésbé lesznek ízletesek. A lassan felmelegedő talajon is rosszul fejlődik. Leggyakoribb hiba azonban a túl sűrű vetés. A gumók csak akkor fejlődnek jól, ha legalább 3 cm-es távolság van a két gumó között.

Mivel hidegtűrő növény, a fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet 13oC fok körül van, magja már 2-3 fokon csírázik. Nagy melegben a gumók nem, csak a lombozat fejlődik. Érzékeny a fényhiányra, ezért árnyékos helyre (házfal, sövény stb. árnyékába) ne vessük.

Szentesi hajtató: Lombja középnagy vagy nagy. Gumója középnagy, lapított gömb, héja vékony, skarlátvörös színű, húsa fehér.
Korai piros: Levele kicsi vagy középnagy, sötétzöld színű, gumója középnagy, szabályos gömb alakú. Héja vékony, színe kárminpiros, húsa fehér.
Szentesi óriás vaj: Felálló, középnagy levélzetű fajta. Nagy, enyhén ovális gumója skarlátpiros, húsa fehér.
Nyáriretek-fajták: májustól vethetjük
Jégcsap: Középzöld színű, erős lombozatú, gumója hosszú, alakja jégcsapra emlékeztető, húsa fehér.
Jánosnapi: Középzöld színű, erős, nagy lombú fajta. Gumója henger vagy ék alakú, alsó végén egyenletesen elvékonyodik. Héja barnássárga, húsa fehér.
Őszi-téli retekfajták: július végén vethetjük
Müncheni sör: Erős, nagy, sötétzöld lombú fajta. Gumója tompa vállú, orsó alakú, héja és húsa fehér színű.
Erfurti kerek fekete: Sötétzöld színű, erős, elterülő lombú, gumója nagy gömb vagy lapított gömb, héja fekete, húsa fehér.
Betakarítás, tárolás
Amikor a retek a fajtajellegnek megfelelő gumónagyságot eléri, szedhetjük. Ha mosni kell a gumót, vigyázzunk arra, hogy a levelet ne érje víz, mert könnyen befülled. Az őszi és téli fajtákat válogatás után (csak egészségeset) lombtalanítva, homokban vagy prizmában tárolhatjuk.


forrás:gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Címkék: legmegfelelőbbek, előveteményként, gumófejlődéshez, gyógynövényként, megvilágításban, antibakteriális, keresztesvirágú, fajtajellegnek, helyrevetéssel, fogyaszthatjuk, fogyaszthatóak, tárolhatóságot, jelzőnövénynek, gyulladásokat, káposztafélék, szomszédságát, utónövényként, beilleszthető, használhatjuk, sortávolságra, gumónagyságot, lombtalanítva, meghatározzuk, selyempapírra, védekezhetünk, rendszertelen, pudvásodáshoz, következőképp, beültetésével, mulcsozással, túltrágyázás, adagolhatóak, tőtávolságra, fogyasztásra, hónaposretek, egyenletesen, retek antibakteriális, zöld levelek, gumók belseje, friss reteklé, emésztési panaszokat, mézzel kevert, vetésforgó második, zsenge gumók, vegyes kultúrába, káposztafélék szomszédságát, vetésforgóba elő-, termesztési időszak, téli retek, agyagos talajt, talaját vetés, nitrogénnal való, Gazdag C-vitaminban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Érik a ropogós cseresznye  Facebookon kaptam  Mangán  Böröczki Mihály - Gólyák  Facebookon kaptam  Skorodit kristály  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes hétvégét !.........  Szép estét kedves látogatóimna...  Ezekből a szavakból szövődik a...  Facebookon kaptam  Az idők fordulópontja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Barátság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dolomit és kvarc  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  További szép napot mindenkinek  Facebookon kaptam  Szeretet.......  Selejtezés folytatás  Legyen ma szép napja a világna...  Jábavaló  Tavaszi kép  Ó légy ma vendégünk  Látogatóimnak,- szeretettel ! ...  Gyógyszer.......  Facebookon kaptam  Kálcit  Pirit és kvarc  Tisztelet és becsület  Kék tanzanit kristály  Rodokrozit és pirit  Tisztelet és becsület  Facebookon kaptam  Nem hiába kiáltasz  Hematit és kvarc  Harmonia.......  Fehér rózsa  Facebookon kaptam  Ady Endre : Sorsunk  De az igazság az, ...  Kellemes napot kívánok  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  De ha van egy jó barát  Pablo Neruda : Asszonyi test  Fluorit  Elmúlt szerelem  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Lelked alaphangja a DERŰ.  Mai harmónia kártyám  A barátság  Hallgatni kell a szívedre  Facebookon kaptam  Böröczki Mihály - Pacsirtaröpt  Facebookon kaptam  Legyen ma szép napja a világna...  Kobalt és kalcit  Facebookon kaptam  Png csokor  Pirit és kvarc  Senki sem tökéletes  Alföldi emlék  Facebookon kaptam  Az élet: - " mindig megy tová...  Istenimádat, győzelem, eltávol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyógyszer.......  Az igaz barátság  Nászéjszaka  Alföldi emlék  Kislány esernyővel  Bartimeushoz  Ó légy ma vendégünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ebédfőzés.....  Png rózsa bokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Fluorit  Facebookon kaptam  Kálcit  Harmonia.......  Kellemes hétvégét !.........  Png nő  Az igaz barátság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
retek antibakteriális, zöld levelek, gumók belseje, friss reteklé, emésztési panaszokat, mézzel kevert, vetésforgó második, zsenge gumók, vegyes kultúrába, káposztafélék szomszédságát, vetésforgóba elő-, termesztési időszak, téli retek, agyagos talajt, talaját vetés, nitrogénnal való, retket közvetlen, tavaszi vetést, nyári retket, retkek nagyméretű, helyes tőtávolságra, különféle retkek, zacskón lévő, nagyon sűrű, retek vetése, saláta távol, locsolással mindkét, saláta rögtön, kellő nedvességet, nedves környezetet, következő adag, növények közt, gumók elérik, másfél centi, retek rosszul, talaj humusz, talaját lazítjuk, retket olyan, egész vegetációs, vetésforgót betartani, leveleket károsítják, földibolhák távol, egyenletes talajnedvességgel, saláta köztes, tavaszi retket, gumókat minél, tárolás során, téli retket, hónapos retek, talaj felső, pudvásodás elkerülése, retket gyakran, gumók repedéséhez, hidegtűrő növények, gumóképződés idején, számára megfelelő, meglévő gumók, lombja megnyúlik, gumóképződés visszamarad, csírázáshoz nincs, retek számára, vetés mélysége, magvak vékony, barázda fenekére, tenyészidő elején, közepétől pedig, szedése viszonylag, gumó elérte, fajtára jellemző, szabványnak megfelelő, retek nagyméretű, kívánt 5-10x25-30, retek kemény, biogazda jelzőnövénye, természetes gazdálkodás, humuszban gazdag, lassan felmelegedő, gumók csak, fejlődéséhez szükséges, lombozat fejlődik, fajtajellegnek megfelelő, legmegfelelőbbek, előveteményként, gumófejlődéshez, gyógynövényként, megvilágításban, antibakteriális, keresztesvirágú, fajtajellegnek, helyrevetéssel, fogyaszthatjuk, fogyaszthatóak, tárolhatóságot, jelzőnövénynek, gyulladásokat, káposztafélék, szomszédságát, utónövényként, beilleszthető, használhatjuk, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 105
  • e Hét: 105
  • e Hónap: 2812
  • e Év: 34330
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.