Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mégis tönkretette az életét
  2020-02-29 15:38:39, szombat
 
   
 Az egyetlen ember, akit Sztálin szeretett mégis tönkretette az életét

A Kreml kicsi hercegnője, a párt első számú vezetőjének szeme fénye, az ellentmondást nem tűrő kislány, nő és asszony. Nyikita Hruscsov szerint ő volt az egyetlen ember, akit Sztálin talán őszintén szeretett. Igaz, hogy a többi gyerekéhez hasonlóan, vele sem sokat törődött. A milliók haláláért felelős zsarnok lányaként egész életében követték az orosz, majd az amerikai titkosszolgálat tagjai, életét csalódások, konfliktusok és tragédiák övezték. A kommunista diktatúra mély megdöbbenésére azonban sikeres írónőként kitűnő hírnevet és a megélhetéshez szükséges egzisztenciát is megteremtette. Ma 94 éve, 1926. február 28-án született Szvetlana Joszifovna Allilujeva, az egykori szovjet diktátor, Sztálin lánya.

A sorsát nem bánhatja meg az ember, de azt bizony bánom, hogy anyám nem egy ácshoz ment feleségül
Szvetlana Joszifovna Allilujeva

Végig egy név árnyékában élt
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy sorsuk már a születésük pillanatában eldőlt. Szvetlana Joszifovna Allilujeva azon kevesek egyike, aki már egészen fiatalon tudhatta, hogy Sztálin lányaként rengeteg megpróbáltatás vár majd rá. A hírhedt szovjet diktátor ugyanis korlátlan hatalommal rendelkezett és milliók haláláért felelt.

Sztálin Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili
Bárhová is megyek, akár Ausztráliába, akár egy lakatlan szigetre, apám neve miatt mindig politikai fogoly leszek
idézi Szvetlanát a kanadai írónő, Rosemary Sullivan ,,Sztálin lánya" című, az Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díjával kitüntetett könyvében. El tudod képzelni, hogy az édesapád és egy név árnyékában élsz egész életeden át?

Bárhová ment, Szvetlana mindig Sztálin lánya maradtFORRÁS: ORIGO
Sztálin lányának jelenlététől, puszta létezésétől mindenki egyszerűen megzavarodott: bár egész életében az ,,öröksége" ellen harcolt, mégsem beszélhetett senkivel sem őszintén, és soha nem mert megbízni az emberekben, mert a KGB, később pedig a CIA folyamatosan sakkban tartotta. Illúziót dédelgetett akkor, amikor még hitt abban, hogy megszabadulhat a Sztálin lánya címtől.

Hatévesen az anyja öngyilkos lett
Szvetlana Joszifovna Sztalina 1926. február 28-án született Moszkvában. Édesanyja, Nagyezsda Szergejevna Allilujeva tizenhat évesen lett Joszif Visszarionovics Sztálin második felesége. Egy meg nem erősített legenda szerint maga a szovjet diktátor mentette ki Bakunál a tengerben fuldokló kétéves Nagyezsdát, és a kapcsolatot később is tartották.

Nagyezsda Szergejevna Allilujeva, Sztálin második felesége
A szerelmük 1917-ben bontakozott ki, ám

Sztálin grúz felmenőitől erőszakot, könyörtelenséget és kegyetlenséget tanult, valamint azt, hogy soha ne bízzon meg senkiben.

Ebből következett, hogy Sztálin még a saját rokonaival szemben is állandó paranoiát érzett, ezért a kis Szvetlánának nehéz gyerekkor jutott. Mert bár származása miatt elkerülte az éhezést és honfitársainak megpróbáltatásait, még csak a hatodik életévét töltötte be, amikor az édesanyja öngyilkos lett.

A kis Szvetlana Berija ölében, hátul az asztalnál Sztálin
Nagyezsda halálának körülményeit Sztálin azonnal államtitokká minősítette, a lányának pedig azt hazudta, hogy az édesanyja hashártyagyulladásban hunyt el.
A magányosan maradt kislány nem is gyászolhatta meg édesanyját.

Ellenségként ment el emlékeztette többször az apja, aki akkor már a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkáraként pragmatikus, hideg fejű politikusként gondolkodott; és mindig a hatalom megőrzéséhez igazította magatartását.

Emberéletek felett rendelkezhetett
A magára maradt kislány a dadájában talált szövetségesre, de nem sokáig érezhette magát biztonságban. Egyik ,,hozzátartozótól" a másikhoz került annak függvényében, hogy diktátor apja éppen kit száműzött vagy végeztetett ki a családból. Hamarosan a saját bőrén tapasztalhatta meg,hogy Sztálin milyen végtelen hatalommal rendelkezik: egyik nap levelet nyújtott át neki az iskolában egy zokogó diáktársa, akinek az édesapját aznap éjjel tartóztatták le.

Sztálin és szeretett lánya, Szvetlana egy ritka, közös fotón
Arra kérte Szvetlanát, hogy a levelet adja át Sztálinnak, amit a mit sem sejtő kislány meg is tett. Apja éktelen haragra gerjedt ettől, és azt hangoztatta, hogy ,,az NKVD soha sem hibázik". Noha a fiú apját később szabadon engedték, Szvetlana megtanulta a kemény leckét.
Egy ember élete teljes mértékben az apám egyetlen szavától függött
emlékezett vissza Szvetlana, megjegyezve az apja egyik mondatát, miszerint néha azokkal is fel kell venni a harcot, akiket szeretünk

Hiába volt három bátyja, mindig egyedül érezte magát; Szvetlánának egyszerűen nem volt senkije. Később egy interjúban elárulta, hogy apjával nem találkozott túl sokszor és ha igen, akkor sem tudtak fontos kérdésekről beszélni.

Munkatáborba száműzte az első szerelmét
Szvetlana Moszkvában járt iskolába, ahol kitűnő eredménnyel végzett. Sztálin azonban nem nézte jó szemmel sem a lánya barátait, sem a szerelmi ügyeit.

Kapcsolatukra újabb súlyos terhet rakott, amikor a tizenhét éves lány első szerelmét, Alekszej Kaplert az apja tíz évre szibériai kényszermunkára küldte.

És bár Szvetlana bekerült Oroszország és a világ egyik legjobb oktatási intézményébe, a Moszkvai Állami Egyetemre, ezt soha nem tudta megbocsátani az apjának. Filológia szakra járt, majd a történelmi fakultást választotta, ahol Németországra szakosodott. A sors azonban megismételte magát és
Sztálin parancsára a lány íróbarátai is sorra elkerültek az egyetemről,voltak, akik a Gulág munkatáboraiba kerültek, és akikről Szvetlana soha többé nem hallott.

Marhavagonokra terelték a foglyokat, akiket Szibériába szállítottak
Alig várta, hogy kiköltözhessen a börtönként szolgáló otthonából, a Kremlből. Sztálin közben pedig milliókat küldött a halálba és börtönné változtatta az egész Szovjetuniót. Ahogy teltek az évek, apa és lánya mind messzebbre kerültek egymástól, oda, ahonnan már nem volt visszaút.

Örömmel vegyes bűntudatot érzett Sztálin halálakor
Az egyetem elvégzése után Szvetlana fordítóként és irodalmi szerkesztőként dolgozott, ésmegpróbált minél jobban függetlenedni az apjától. Már amennyire ez Sztálin lányaként egyáltalán lehetséges volt.

Először 1944-ben ment férjhez az egyik bátyja évfolyamtársához, Grigorij Morozovhoz, de a házasságot Sztálin utasítására nem ismerték el törvényesnek. Megszületett a fia, Joszif, akit a második férje, Jurij Zsdanov kémikus és filozófus adoptált, és akitől egy leánya, Jekatyerina született.

Szvetlana figyelte apja munkáját: Churchill és Sztálin a brit miniszterelnök 1944 októberi moszkvai látogatásán
És bár megpróbált távolságot tartani, mégis figyelemmel kísérte Sztálin tetteit, amelyekre egyre nehezebben talált magyarázatot.
Különös, örömmel vegyes bűntudatot érzett 1953-ban, amikor a generalisszimusz elhunyt. Sztálin halála után azonnal felvette a rejtélyes körülmények között elhunyt anyja családi nevét; egyetlen szállal sem akart kötődni többé zsarnoki apjához.

Ekkor már kétgyermekes egyedülálló anyaként nézett szembe a világ kihívásaival. Sztálin halála után megkeresztelkedett, és szerelembe esett egy idős indiai tudóssal, Bradzses Szingh-gel.

Szvetlana Allilujeva egy ügyes lépéssel disszidált
A szovjetek azonban megtagadták tőle a hivatalos engedélyt, hogy hozzámenjen.

A külföldre utazás lehetőségét később, 1967-ben mégis megkapta, amikor szerelme váratlanul elhunyt és Szvetlana a hagyomány szerint a Gangesz folyóba kívánta szórni a hamvait. Ekkor döntött úgy, hogy tiszta lapot nyit az életében: negyvenévesen maga mögött hagyta a Szovjetuniót és politikai menedékjogot kérve új életet kezdett.

Egész életében menekült valami elől
Szvetlana előbb Svájcban, majd Amerikában telepedett le. Disszidálása után öt évvel újra férjhez ment egy William Wesley Peters nevű építészhez, és ekkor kezdte el a Lana Peters nevet használni. Könyvet írt a saját életéről, amiből gyorsan bestseller lett. Ez biztosította számára mind az írói hírnevet, mind a megélhetéshez szükséges egzisztenciát.

Bárhova ment, bármilyen nevet használt, Sztálin lánya marad
A világ azonban soha sem felejtette el, hogy Sztálin lányának született.

A magánéletben ezúttal sem boldogult: elvált a férjétől. Élete során több mint harmincszor költözött, és bejárta szinte az egész világot. Az amerikai és az orosz titkosszolgálatok pedig végig ott lihegtek a nyomában.
Az emigrációban ugyanúgy nem tudott mit kezdeni magával, mint hazájában. Néha megrohanta a honvágy a Zsivago doktor filmzenéjének hallatán, majd elégette szovjet útlevelét egy kerti grillsütőn
írta Hahner Péter az Élet és Irodalom című lapban.

Svetlana Alliluyeva, Sztálin lánya több televíziós interjút adott Washingtonban - ez 1967-ben készült
Szvetlana egy rövid időre mégis visszatért a Szovjetunióba, hogy találkozzon hátrahagyott gyermekeivel. Ezután Grúziában, majd Wisconsin államban telepedett le. Utána egy darabig egy angliai idősek otthonában élt, ahonnan egy svájci kolostorba költözött.
Élete utolsó évtizedét visszavonultságban töltötte Amerikában, de soha nem lelt igazán nyugalomra.

Szvetlana Allilujeva életét végig meghatározta, hogy ki is volt az apja, és sohasem tudott megszabadulni ettől a tehertől. 2011-ben Lana Peters néven, 85 éves korában hunyt el Amerikában.

Link 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Címkék: generalisszimusz, könyörtelenséget, évfolyamtársához, rendelkezhetett, titkosszolgálat, hozzátartozótól, kényszermunkára, visszarionovics, szerkesztőként, megdöbbenésére, kegyetlenséget, honfitársainak, miniszterelnök, tapasztalhatta, kiköltözhessen, marhavagonokra, megszabadulhat, munkatáboraiba, megpróbáltatás, negyvenévesen, egzisztenciát, szövetségének, szövetségesre, szovjetunióba, washingtonban, megteremtette, megélhetéshez, kapcsolatukra, németországra, filmzenéjének, megzavarodott, függetlenedni, megszabadulni, politikusként, ellentmondást, bizottságának, egyetlen ember, párt első, többi gyerekéhez, milliók haláláért, amerikai titkosszolgálat, kommunista diktatúra, megélhetéshez szükséges, egykori szovjet, ácshoz ment, születésük pillanatában, hírhedt szovjet, lakatlan szigetre, kanadai írónő, anyja öngyilkos, szovjet diktátor, tengerben fuldokló, Nyikita Hruscsov, Szvetlana Joszifovna Allilujeva, Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, Rosemary Sullivan, Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díjával, Szvetlana Joszifovna Sztalina, Nagyezsda Szergejevna Allilujeva, Joszif Visszarionovics Sztálin, Szvetlana Berija, Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának, Szvetlana Moszkvában, Alekszej Kaplert, Moszkvai Állami Egyetemre, Grigorij Morozovhoz, Jurij Zsdanov, Bradzses Szingh-gel, Szvetlana Allilujeva, William Wesley Peters, Lana Peters, Hahner Péter, Svetlana Alliluyeva, Ezután Grúziában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Isten  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Orgona csokor  Betörő  Szivárvány opál  Érettségi  Ha tudnád azt, milyen jó Jézus...  Tavaszi kép  Rodokrozit  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Mimetit  Jerome Klapka Jerome szavaival  Kurkuma gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi kép  Tavaszi kép  Papagoit kristály  Ibolya csokor  Png nő  Üzemorvos  Facebookon kaptam  Köszönet mindenkinek  Tavaszi kép  Nem az az igazi  Facebookon kaptam  Opál geóda  Facebookon kaptam  Kisfiú cicával  Szabadság  Orgona bokor  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Kislány rózsával  Nő virágokkal  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Pihenő kutya  Aromaterápia a jó alvásért  Harmónia......  Kislány rózsával  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Csokor vázában  Lila-vörös-sárga fluorit  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Tavaszi kép  Kislány pillangóval  Orgona bokor  Alkalmas  Szivárvány opál  Szép estét kedves látogatóimna...  Ludlokit kristály  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ludlokit kristály  Lila eritrit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus  Jó éjt !  Vízcseppes virág  Facebookon kaptam  Orgona csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipànok  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Aromaterápia a jó alvásért  Jerome Klapka Jerome szavaival  Légy áldott  Facebookon kaptam  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Jézus itt van velünk  Koroit opál  Nő virágokkal  Facebookon kaptam  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Facebookon kaptam Krisztinától  Liliom csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Papagoit kristály  Boldog születésnapot a ma ünne...  Naplemente  Isten  Klíma  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyetlen ember, párt első, többi gyerekéhez, milliók haláláért, amerikai titkosszolgálat, kommunista diktatúra, megélhetéshez szükséges, egykori szovjet, ácshoz ment, születésük pillanatában, hírhedt szovjet, lakatlan szigetre, kanadai írónő, anyja öngyilkos, szovjet diktátor, tengerben fuldokló, kapcsolatot később, szerelmük 1917-ben, saját rokonaival, hatodik életévét, édesanyja öngyilkos, asztalnál Sztálin, lányának pedig, magányosan maradt, hatalom megőrzéséhez, magára maradt, dadájában talált, másikhoz került, saját bőrén, zokogó diáktársa, édesapját aznap, levelet adja, kemény leckét, ember élete, apám egyetlen, apja egyik, első szerelmét, lánya barátait, szerelmi ügyeit, tizenhét éves, világ egyik, történelmi fakultást, sors azonban, lány íróbarátai, börtönként szolgáló, egész Szovjetuniót, egyetem elvégzése, egyik bátyja, házasságot Sztálin, második férje, brit miniszterelnök, generalisszimusz elhunyt, rejtélyes körülmények, világ kihívásaival, idős indiai, ügyes lépéssel, szovjetek azonban, hivatalos engedélyt, külföldre utazás, hagyomány szerint, saját életéről, írói hírnevet, világ azonban, magánéletben ezúttal, egész világot, orosz titkosszolgálatok, emigrációban ugyanúgy, kerti grillsütőn, rövid időre, angliai idősek, svájci kolostorba, generalisszimusz, könyörtelenséget, évfolyamtársához, rendelkezhetett, titkosszolgálat, hozzátartozótól, kényszermunkára, visszarionovics, szerkesztőként, megdöbbenésére, kegyetlenséget, honfitársainak, miniszterelnök, tapasztalhatta, kiköltözhessen, marhavagonokra, megszabadulhat, munkatáboraiba, megpróbáltatás, negyvenévesen, egzisztenciát, szövetségének, szövetségesre, szovjetunióba, washingtonban, megteremtette, megélhetéshez, kapcsolatukra, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 406 db bejegyzés
Összes: 4541 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 1485
  • e Hónap: 1651
  • e Év: 65079
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.