Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lamington (kókusz kocka)
  2020-12-25 22:31:47, péntek
 
 


EGY MEGLEPŐ TÉNY, AMIT BIZTOSAN NEM TUDTÁL A KÓKUSZKOCKÁRÓL!

Már az elején lelőjük a poént: a kókuszkocka, a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják a Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. Elmeséljük, hogyan alakult ez így.

A világszerte ismert édesség keletkezésének története Lord Lamingtonhoz fűződik, aki 1896-1901 között Queensland angol kormányzója volt.

Az egyik legenda szerint a brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki véletlenül csokoládészószba ejtett egy darab piskótát. Lord Lamington, takarékos ember lévén nem hagyta kárba veszni a kedvenc süteményét, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Mások úgy tudják, hogy a süteményt Lady Lamington találta ki, amikor egy napon váratlanul parlamenti küldöttség állított be a kormányzóhoz. Ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve arra utasította a személyzetet, hogy az előző napról maradt, kissé szikkadt piskótát csokoládészószba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva szolgálják fel a vendégeknek a tea mellé.

A véletlen vagy a találékonyság szülte?
Maurice French, a Dél-Queenslandi Egyetem történész professzor emeritusának kutatásai megerősítik, hogy a nevezetes kókuszos süteményt a kormányzói pár valamelyik tagjáról nevezték el lamingtonnak.

Magát a süteményt valószínűleg Lord Lamington francia szakácsának, Armand Galland-nak köszönhetjük. Egy alkalommal ő kovácsolhatott erényt a szükségből és hasznosította találékonyan a maradék piskótát. Ezt a verziót támasztják alá Lady Lamington emlékiratai is, amelyekből kiderül, hogy az európai konyhákban akkortájt különlegességnek számító kókuszdió jól ismert alapanyag volt Gallard számára a Tahitiről származó felesége révén.

A ,,Lamington cake"-ről először 1896-ban tesz említést egy Laidley-ben kiadott helyi lap, amelynek társasági rovata arról számol be, hogy a kormányzó a háza népével együtt a közeli Toowoombában menekült a tikkasztó brisbane-i hőség elől. Elképzelhető, hogy Galland itt, a Harlaxton House-ban készítette először a nevezetes kókuszos süteményt.

A recept 1900-ban megjelent a Queensland Country Life-ban, majd 1901-ben egy sydney-i, 1902-ben pedig egy új-zélandi újságban is, de egyikben sem esett szó a kitalálójáról vagy a névadójáról.

A lamington világkarrierje
Az édesség olyan népszerű lett, hogy egyre többször iskolai ünnepségekre, jótékonysági vásárokra is ezt sütötték szerte az országban, sőt Új-Zélandon is. 2006-ban felvették Ausztrália nemzeti örökségeinek listájára, és azóta minden év július 21-én megtartják a nemzeti lamington-napot.

Az alaprecept mellett se szeri, se száma a különféle változatoknak, például a tésztát gyakran lekvárral vagy krémmel töltik meg.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: különlegességnek, csokoládészószba, kókuszreszelékbe, specialitásként, kovácsolhatott, kókuszkockáról, keletkezésének, világkarrierje, hasznosította, találékonyság, ausztráliában, kitalálójáról, változatoknak, lamingtonhoz, emeritusának, kormányzóhoz, személyzetet, valószínűleg, találékonyan, jótékonysági, toowoombában, elképzelhető, ünnepségekre, köszönhetjük, tiszteletére, lamingtonnak, örökségeinek, kormányzója, világszerte, emlékiratai, queenslandi, vendégeknek, megerősítik, névadójáról, szakácsának, kókuszkocka, elején lelőjük, világszerte ismert, egyik legenda, brisbane-i kormányzói, darab piskótát, kedvenc süteményét, süteményt Lady, napon váratlanul, hirtelen ötlettől, előző napról, véletlen vagy, találékonyság szülte, nevezetes kókuszos, süteményt valószínűleg, maradék piskótát, verziót támasztják, MEGLEPŐ TÉNY, AMIT BIZTOSAN NEM TUDTÁL KÓKUSZKOCKÁRÓL, Lord Lamingtonhoz, Lord Lamington, Lady Lamington, Maurice French, Dél-Queenslandi Egyetem, Armand Galland-nak, Harlaxton House-ban, Country Life-ban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Esti kép  Nem jár  Humor is meg nem is szerinted?  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó kutyák  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Paul David Tripp Március 26  Idővel az ember megérti, hogy ...  Sonka vásár  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Nagyhétfő:  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Idővel az ember megérti, hogy ...  Boldog virágvasárnapot minden...  Öröknek hinni . . .  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A szeretetről  Devecsery László - Húsvét  Haja van  Amikor még kicsi voltál...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  2004-es kivégzés után  képre írva  Agárdi Gábor gondolata  virágvasárnap  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Levél lány  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Rács mögé  Alvó kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Színház az egész világ,  képre írva  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Nem jár  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Ne hagyd  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Rács mögé  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Szép estét  Ratkós beszületései a szereplő...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Sárkány  Öröknek hinni . . . 
Bejegyzés Címkék
elején lelőjük, világszerte ismert, egyik legenda, brisbane-i kormányzói, darab piskótát, kedvenc süteményét, süteményt Lady, napon váratlanul, hirtelen ötlettől, előző napról, véletlen vagy, találékonyság szülte, nevezetes kókuszos, süteményt valószínűleg, maradék piskótát, verziót támasztják, európai konyhákban, háza népével, közeli Toowoombában, tikkasztó brisbane-i, recept 1900-ban, Queensland Country, új-zélandi újságban, kitalálójáról vagy, lamington világkarrierje, édesség olyan, nemzeti lamington-napot, alaprecept mellett, különféle változatoknak, tésztát gyakran, különlegességnek, csokoládészószba, kókuszreszelékbe, specialitásként, kovácsolhatott, kókuszkockáról, keletkezésének, világkarrierje, hasznosította, találékonyság, ausztráliában, kitalálójáról, változatoknak, lamingtonhoz, emeritusának, kormányzóhoz, személyzetet, valószínűleg, találékonyan, jótékonysági, toowoombában, elképzelhető, ünnepségekre, köszönhetjük, tiszteletére, lamingtonnak, örökségeinek, kormányzója, világszerte, emlékiratai, queenslandi, vendégeknek, megerősítik, névadójáról, szakácsának, kókuszkocka, fogyasztják, alaprecept, megtartják, queensland, maszatolja, támasztják, süteményét, rezidencia, véletlenül, konyhákban, amelyekből, elmeséljük, ausztrália, alkalommal, szolgálják, professzor, kormányzói, utasította, szükségből, váratlanul, parlamenti, küldöttség, valamelyik, készítette, ünnepnapot, megjelent, forgassák, tahitiről, lamington, harlaxton, lekvárral, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 431 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 600
  • e Hét: 1896
  • e Hónap: 8152
  • e Év: 67301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.