Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Senki sem egészen az
  2021-04-27 18:45:55, kedd
 
   
 


SZEMELLENZŐ NÉLKÜL
Bánki Éva
UNDERGROUND...
*
,,Senki sem egészen az, aminek gondolja magát, hanem még valami más is. Ez a még valami más viszi ismeretlen határok felé." Konrád György
*
Vannak hivatalos és nem-hivatalos, törvényes és törvénytelen embertársaink. ,,Rendes emberek", akik rendelkeznek útlevélszámmal, szállással, bankszámlával, biztosítással, jól dokumentált ősökkel, fényképalbumokba rendezett nagymamával és nagypapával és ,,rendetlenek", akik csak egymástól és nem az államtól vagy a törvényektől függnek. Emberek, akiktől elrabolták a papírjaikat, emberek, akiknek nem voltak papírjaik, akik nem is tudják igazolni, hogy kifélék-mifélék..., akik hiába igazolják, senki nem hisz nekik. Ők azok, akik nyugodtan nevezhetik magukat fogorvosnak, archeológusnak, nem tudnak dokumentálni semmit - a törvényen kívül, már-már virtuális módon élnek köztünk.
Az ő szabadságuk és kötetlenségük azonban látszólagos. Hiszen csak a biztos egzisztenciával bíró ember lehet szabad és magányos, a hajléktalanoknak - hogy életben maradjanak -, szükségük van a többi hajléktalanra, ahogy a menekülteknek a menekült-társakra, a velük emigráló vagy őket befogadó rokonokra. Mert a biztonságot ebben a párhuzamos világban sem adják ingyen: ezért lehet a hontalanság és a nincstelenség a kiszolgáltatottság és a hierarchia melegágya. Kiben bízzon egy papírjaitól, nevétől és identitásától megfosztott ember, ha nem a gazdájában vagy a futtatójában? Talán ezzel is összefügg, hogy soha nem volt ennyi rabszolga, mozgásától, az önrendelkezés szabadságától megfosztott ember, mint a posztmodern Európában. Mert csak a jól kiépített, intézményes egzisztencia biztosíthatja a teljes függetlenséget.
Ma a hajléktalanságot, a vándorló életmódot a nincssel, a szegénységgel azonosítjuk, de ez nem mindig volt így Európában. A kora középkorban még egész népek, népcsoportok nomadizáltak. És később sem a legszegényebbek, a leginkább jogfosztottak, azaz a parasztok vándoroltak, hanem lovagok, költők, szerzetesek, mesterlegények, diákok. A lófrálás, a lézengés, a csavargás, a bizonytalanság, a kaland, a helyváltoztatás a privilegizált rétegek kiváltsága volt, nem a legnyomorultabbaké. Hiszen csak azok lehettek az érett középkor ,,földönfutói", azok próbálhattak szerencsét, akik szabadon rendelkeztek önmagukkal. A vándorlás persze nem volt kockázatmentes. Középkori életviszonyok között nem is lehetett ,,osztályon felül" utazni: már az erdőn vagy hegyen való átkelés felért egy életveszéllyel... ráadásul a lovak lesántultak, a hajók zátonyra futottak, a mostohák pedig ,,egy szál pendelyben" kergették el a fiaikat és lányaikat... A mozgásszabadsággal mindig együtt járt a hajléktalanság és lezüllés kockázata. Ám valamiképp társadalmi elvárás volt, hogy a fiatalok a ,,mostoha" viszonyok között is megőrizzék saját identitásukat. Nemcsak lovagregények, hanem népmesék is rögzítették az erdőkben kóborló, ott egyszerű emberekkel magabiztosan kommunikáló, magukat mostoha viszonyok közt is könnyedén feltaláló hófehérkék, királylányok emlékezetét.
Az érett középkor ,,csavargói" természetesen se etnikailag, se vallásilag nem különbözött az őket körülvevő, letelepedett emberektől, és sok esetben magasabb státuszúak is voltak, mint a ,,röghöz kötöttek". A hajléktalanság amolyan ideiglenes állapot volt, ennek megfelelően soha nem merültek feledésbe a két világot összekötő kommunikációs technikák. A vándoroknak próbára kellett tenni önmagukat, a letelepedett embereknek pedig készen kellett állniuk, hogy útmutatást (szállást, segítséget) nyújtsanak.
Ma viszont a két világ, a hajléktalanok és letelepedettek között nincs semmilyen átjárás. A hajléktanságnak szaga van - elég egyszer ,,lesüllyedned", beleragad a pórusaidba, és többé nem mosod le magadról.
De mi az, amit elveszít manapság egy hajléktalan? Nyilván nem a hajlékát, mert attól senki nem lesz földönfutó, hogy örökké szállodákban lakik, vagy egyszer nyáron megalszik a barátaival a tengerparton. Semmilyen ifjúkori kaland nem veszélyezteti az útlevélszámmal, iratokkal, facebook-profillal, e-mail-címmel kifejezhető önazonosságot. De még az iratait és pénzét egy idegen nagyvárosban elveszítő család sem lesz egyik napról a másikra, automatikusan hajléktalan - ahogy a ,,hajléktalanság" sem szűnik meg attól, ha egy csavargót ellátnak iratokkal, intézményes és online személyazonossággal. Remek facebook-profillal, rendezett iratokkal, diplomamásolatokkal is el lehet az örökös nincstelenségbe és örökös ismeretlenségbe süllyedni. A hajléktalanság mentális állapot is: annak elfogadása, hogy ezt érdemlem, és immár képtelen vagyok intézményes és online személyazonosságomat működtetni és a többségi társadalommal elfogadtatni. A többség szemében a hajléktalanok örökre átléptek egy másik dimenzióba.
A jogfosztottság és kívülmaradás elfogadásának lelki mechanizmusa különösen érdekes. Az ókori Róma rabszolgái se külsejükben, se műveltségükben nem feltétlenül különböztek rabszolgatartóiktól, és bár voltak ugyan rabszolgalázadások, egyetlen római rabszolgáról sem tudunk, aki mosolyogva fordult volna oda az őt korbácsoló rabszolgatartóhoz: na, ne nevettesd ki magad, szeretjük a görög filozófiát, mind a ketten emberek vagyunk, barátom... Nem lehet jó rabszolga az, akinek alávetettségére minden nap fáradtságos korbácsütésekkel kell figyelmeztetni. A jogfosztottságot csak a beletörődés és az emlékezet teszi teljessé.
És talán hasonló okokból nem lázadnak fel a mi hajléktalanjaink. Nem foglalják el a ,,hajlékosok" lakásait, laptopjait, papírjait, bútorait, bankszámláit, nem intéznek szervezett támadást a hajlékok, bankok, színházak, lakóparkok világa ellen. Mert mindig van egy beavató élmény, valamilyen erőszak, trauma, megaláztatás, lelki megrendülés, ami miatt a hajléktalan megmásíthatatlannak érzi ,,hajléka", identitása, társadalmi helyzete elvesztését.
Az ókori Rómának szüksége volt a rabszolgák munkájára, ezt a nyilvánvaló tényt hangsúlyozták a presszió és megfélemlítés szimbolikus gesztusai: rabszolgákat feláldozó cirkuszi játékok, rabszolgákat felvonultató diadalmenetek... és igen, a lázadó vagy szökött rabszolgák keresztre feszített tetemei az utak mellett. A mai hatalomnak persze ilyen otromba gesztusokra nincs szüksége - de az nem igaz, hogy ma nincs gazdasági jelentősége a törvénytisztelő társadalmat körülvevő szürke zónának. A hajléktalanok, illegalitásban élők egy része dolgozik, ők képezik a fekete munkaerő kiapadhatatlan tartalékait. Ebbe a szürke zónába, a láthatatlanok közé süllyedhetnek le a ,,haszontalanok", vagyis a ,,törvénytisztelő társadalom" kihullott, megcsömörlött vagy akár gyógyíthatatlan függőséggel és pszichikai betegséggel küzdő tagjai. És a polgárok életét körülvevő illegális világnak más funkciója is van: ugyan mire menne a gazdasági és politikai elit a hajléktalanok világán ,,átáramló" prostitúció és kábítószer nélkül? A vérbeli menedzserek többsége megveti természetesen a hajléktalanokat, de nyilván igényt tart a hozzájuk kötődő szolgáltatásokra, ami nélkül talán elviselhetetlen volna a ,,magány illúziója". A hajléktalanoknak is szüksége van Bateman-ra, ahogy Bateman-nek is a hajléktalanokra és a kurvákra (B. E. Ellis).
A törvényen kívüliek, rendezetlen státuszúak tömege nagy teher a fogyasztói társadalomnak. De kérdés, megőrizhető volna-e nélkülük a jogállam és jóléti állam illúziója, a szolgáltatások megszokott színvonala, a magasabb osztályok mentális egyensúlya?
A mai kor jogfosztottjait, menekültjeit, hajléktalanjait, hófehérkéit nem az út-menti kereszteken bomladozó gusztustalan holttestek látványa figyelmeztetik a minket és őket elválasztó áthághatatlan határvonalra, hanem jóval kifinomultabb kommunikációs technikák. A gúny, a megvetés, a megvető pillantások súlya, a nemi erőszak. Ma már ugyanis senki sem várja azt a ,,vándoroktól", hogy a leglehetetlenebb körülmények között, a legeslegsűrűbb erdőben is megőrizzék identitásukat, hanem hogy legyenek hálásak, hogy ne piszkoljanak össze semmit... Hogy ne beszéljenek, ne látszódjanak, ne zavarjanak..., hogy tegyenek úgy, mintha nem is volnának...
Mit is mondana Hófehérke a hercegnek, akit hosszú bolyongás után a törpék befogadtak, rabszolgamunkára kényszerítettek, megerőszakoltak, végül megállás nélkül szapultak a kétbalkezessége, az ügyetlensége, a haszontalansága miatt... ?
Kérlek, herceg, mondd meg a mostohaanyámnak, hogy egész életemben hálátlan és beképzelt voltam, és hogy mennyire szégyellem, hogy a tükör hazudott...
*
Forrás: ujnautilus.hu

 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Címkék: hajléktalanjaink, fényképalbumokba, hajléktalanoknak, leglehetetlenebb, hajléktalanságot, rabszolgamunkára, korbácsütésekkel, jogfosztottságot, szolgáltatásokra, hajléktalanokra, törvénytisztelő, nincstelenségbe, hajléktalanokat, elviselhetetlen, hajléktanságnak, gyógyíthatatlan, ismeretlenségbe, legszegényebbek, megerőszakoltak, egzisztenciával, haszontalansága, jogfosztottjait, kétbalkezessége, hajléktalanjait, mostohaanyámnak, alávetettségére, helyváltoztatás, kényszerítettek, életveszéllyel, hajléktalanság, kockázatmentes, függetlenséget, figyelmeztetik, legeslegsűrűbb, műveltségükben, archeológusnak, államtól vagy, törvényektől függnek, törvényen kívül, biztos egzisztenciával, hajléktalanoknak –, többi hajléktalanra, velük emigráló, biztonságot ebben, párhuzamos világban, hierarchia melegágya, gazdájában vagy, önrendelkezés szabadságától, posztmodern Európában, teljes függetlenséget, vándorló életmódot, szegénységgel azonosítjuk, SZEMELLENZŐ NÉLKÜL, Bánki Éva, Konrád György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Kellemes napot és hétvégét kí...  Facebookon kaptam  Nyári kép  Mai harmónia kártyám  Nyári kép  Facebookon kaptam  Figyelsz?!  Png fagyi  Csorognak a könnyek.  Facebookon kaptam  Nyári kép  Csillogás.......  Nyári kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csorognak a könnyek.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Augustusi ég alatt  Png rózsa  Az igaz művész  Szeptembertől minden egészségü...  Anna bál szépei /2021/ Balaton...  Nyugalom  Facebookon kaptam  Nyári kép  Nyári kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szivárványban  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kála  Indián zenék linkjei  Robert Burns - Az árpaföldön A...  Facebookon kaptam  Nincs Cím  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szeretettel - hűséges kedves L...  Szivárványban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Augusztus......  Korhatár nélkül  Hormonműködést zavaró táplálék...  Őrni: Augusztusi ének  Facebookon kaptam  Gitár rózsával  Kancsal történelem  A türelmetlen horgász  Szép nyári napokat, estéket!  Őrni: Augusztusi ének  Szeptembertől minden egészségü...  Facebookon kaptam  Carmen Bernos de Gasztold: A m...  Facebookon kaptam  Viszlát július  Magyarországon is fel kell kés...  Csillogás.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  RAKOVSZKY ZSUZSA: Napforduló ...  Facebookon kaptam  Valóra vált álom: gyönyörű lán...  Kancsal történelem  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Korhatár nélkül  Napraforgó csokor  Facebookon kaptam  Szivárványban  Mai harmónia kártyám  Mosoly......  Kellemes teázást  Kék rózsa  Facebookon kaptam  Összetört szív  Indián zenék linkjei  Carmen Bernos de Gasztold: A m...  Kála  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenkor örüljünk!  Üdvözöllek augusztus  Boldogok a békességre igyekező...  Szép estét kedves látogatóimna...  Elment  Az édesköményről  Délutáni pancsizás........  Facebookon kaptam  Hello augusztus, üdvözöllek  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Fekete István: Tévedések 
Bejegyzés Címkék
államtól vagy, törvényektől függnek, törvényen kívül, biztos egzisztenciával, hajléktalanoknak &#8211, többi hajléktalanra, velük emigráló, biztonságot ebben, párhuzamos világban, hierarchia melegágya, gazdájában vagy, önrendelkezés szabadságától, posztmodern Európában, teljes függetlenséget, vándorló életmódot, szegénységgel azonosítjuk, kora középkorban, leginkább jogfosztottak, parasztok vándoroltak, privilegizált rétegek, érett középkor, vándorlás persze, erdőn vagy, lovak lesántultak, hajók zátonyra, mostohák pedig, szál pendelyben&#8221, erdőkben kóborló, őket körülvevő, hajléktalanság amolyan, vándoroknak próbára, letelepedett embereknek, hajléktanságnak szaga, idegen nagyvárosban, csavargót ellátnak, örökös nincstelenségbe, hajléktalanság mentális, többségi társadalommal, többség szemében, hajléktalanok örökre, másik dimenzióba, ókori Róma, görög filozófiát, ketten emberek, jogfosztottságot csak, emlékezet teszi, beavató élmény, ókori Rómának, rabszolgák munkájára, nyilvánvaló tényt, lázadó vagy, utak mellett, törvénytisztelő társadalmat, része dolgozik, fekete munkaerő, szürke zónába, láthatatlanok közé, polgárok életét, hajléktalanok világán, vérbeli menedzserek, hozzájuk kötődő, törvényen kívüliek, fogyasztói társadalomnak, szolgáltatások megszokott, magasabb osztályok, út-menti kereszteken, megvető pillantások, nemi erőszak, leglehetetlenebb körülmények, legeslegsűrűbb erdőben, törpék befogadtak, haszontalansága miatt&#8230, tükör hazudott&#8230, hajléktalanjaink, fényképalbumokba, hajléktalanoknak, leglehetetlenebb, hajléktalanságot, rabszolgamunkára, korbácsütésekkel, jogfosztottságot, szolgáltatásokra, hajléktalanokra, törvénytisztelő, nincstelenségbe, hajléktalanokat, elviselhetetlen, hajléktanságnak, gyógyíthatatlan, ismeretlenségbe, legszegényebbek, megerőszakoltak, egzisztenciával, haszontalansága, jogfosztottjait, kétbalkezessége, hajléktalanjait, mostohaanyámnak, alávetettségére, , ,
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 681 db bejegyzés
Összes: 4816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 275
  • e Hónap: 275
  • e Év: 105406
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.