Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 6. r.
  2014-02-20 04:46:26, csütörtök
 
  Ekkoriban adta kezébe Eric Knight: Légy hű magadhoz című könyvét. Hozzáfűzte:
- ,,Úgy olvasd el, hogy majd megbeszéljük!"
Mint később kiderült, az érdekelte leginkább: mi a lány véleménye a szabad szerelemről, vagyis a házasság előtti szexről. Szegény szerelmes kamaszok!
Egyfelől a lányban is dolgoztak a hormonok, ráadásul nagyon szerelmes volt; másfelől, viszont meg akart felelni a felnőttek, a szüleinek hittek elvárásának...
Bántotta még a feltételezése is annak, hogy kapható lesz valaha is a házasságon kívüli szexre! Ezt mondta a szája, azonban a teste mást ,,mondott", amikor csókolóztak...

Így telt el a három esztendő, amikor elérkezett az utolsó tanév Leventének a gimnáziumban. Megvárta egy alkalommal a suli után, este tízkor.
(Mert, közben Milona - munkahelyi javaslat nélkül - beiratkozott harmadéves ipari tanuló korában a lakóhelye szerinti dolgozók esti gimnáziumába. Napközben reggel héttől este ötig a tanműhelyben dolgozott és heti egy nap, pedig az ipari iskolában tanult. Heti három estén, pedig munka után rohant ki Külkertesre a gimibe.)

Amint hazafelé mentek az Álmos utcában, Levente megállította Milonát, miközben nagyon komoly arcot vágva megszólalt:
- Nagyon fontos dolgot szeretnék veled megbeszélni. Be kell adnom a továbbtanulási jelentkezési kérelmemet. Szeretném tudni, te mit szólnál ahhoz, ha katonatiszti főiskolára jelentkeznék?

Milona csak állt ott csodálkozva és hallgatta, mint egy kuka.
Végigfutott az agyán, hogy ez a fiú semmit nem tud arról a politikai játszmáról, amibe a szüleik, rokonaik az 1956 utáni suttyom-terrorral keveredtek:
- Nem vette észre, hogy Milona kettős kényszer: családi- és politikai alatt roskadozik.
- Nem vette észre, és ő meg nem mondta el neki, hogy valójában nem írta alá az esti gimibe való jelentkezési kérelmét a munkahelyi főnöke, mondván:
- ,,Nincs szükségem érettségizett varrónőre!"
Csakis az idős gimnáziumi igazgató bácsinak köszönhette, hogy ennek ellenére fölvették.
Nem mondta el, mert szégyellte, hogy otthon mennyire ellenezték a továbbtanulását! Nem mondta el, hogy: ,,Anyuéknak az a háromévi inaskodás is örökkévalóságnak tart, míg megszerezi a szakmunkás bizonyítványt!".
Hogyan mondhatta volna el azt: ,,alig várják, hogy visszaadjanak a ,,feladónak"! Hogyan is beszélhetett volna minderről, amikor ő is csak a megérzések és sejtések bizonytalanságában vergődött?!

Álltak és hallgattak egy darabig, majd Levente volt az, aki megtörte a csendet.
- Most, hogy te is továbbtanulsz, hogy tanítónő lehessél, még jobban össze lehet majd egyeztetni kettőnk hivatását, mert én számítok rád a jövőben. Ezért, tudnom kell, mit gondolsz a választásomról.
Milona összeszoruló torokkal suttogta neki:
- Legyél csak katonatiszt, hiszen téged az Isten is katonának teremtett!

,,Otthon" aztán átsírta az éjszakákat alvás helyett. (Akkor még csak sejtette, hogy neki soha nem lesz olyan jó a ,,káder-lapja", amivel egy akkori katonatiszt összekötheti a magáét.)

Ismét ,,megacélozta" magát. Ezt ma úgy mondják: ,,bekeményített". Minden egyes elhullajtott könnycsepp segített abban, hogy megnövelje elszántságát.
Szüksége is volt rá, mert két iskolában és a munkahelyen is helyt kellett állnia!
Most már KETTŐJÜKÉRT is tanult és KETTŐJÜK KÖZÖS JÖVŐJE miatt is SZERETETT VOLNA TANÍTÓNŐ lenni!

Csakhogy, nem számolt azzal a háttér-áskálódással, amibe a KTSZ (kisipari termelő szövetkezet) vagyis, a varroda elnöke bevonta anyát is.
Ezt a ktsz-t, vagyis varrodát azon pesti polgárasszonyok számára hozta létre az elnök, akiket nem érintett az erőszakos proletarizálás. Vagyis, akiket lehetetlenség volt a háború után beterelni a gyárakba. Nekik, a Dob- Dohány- Klauzál- Király- és Wesselényi utca környékén volt valamilyen varró műhelyük, vagy szalonjuk 1945 előtt. Ezért aztán összefogtak és szövetkeztek... Így ők is dolgozó nők lehettek anélkül, hogy beléptek volna valamelyik három műszakban üzemelő textilipari nagyvállalathoz.
Anya úgy lehetett szövetkezeti tag, hogy szólt neki valamelyik ismerőse, vagy távoli rokona arról a területről. Neki azonban nem volt műhelye, ő ezért pénzzel váltotta meg a tagságát.
Amiért a hatalom diktálta még ennek a szövetkezetnek is a működési feltételeket, azért kénytelen volt tanműhelyt is fenntartani és egész Pest-megyéből is elfogadni a jelentkezőket. Így kezdett ,,felhígulni" az a zártkörű társaság, amelyikben Milona is meglehetősen idegenül dolgozott.
Milona minderről csak évtizedekkel később szerzett tudomást.
Mennyi szenvedést elkerülhetett volna, ha tudja az igazságot!!!
De, nem tudta és ezért hiábavalóvá vált minden alkalmazkodási kísérlete, mert őt bizony nem akarták még az ,,anyja" után sem befogadni. Valószínű, hogy azért, mert anya - a háta-mögött - soha nem vállalta föl, mint gyermekét! Sőt!

Arra is csak harmadéves korában jött rá, hogy tulajdonképpen járt ösztöndíj a tanulóknak is. Csakhogy, az ő ösztöndíját az első év első hónapjától fogva anyának adták oda, aki nem szólt neki róla, hanem a saját lányára költötte. Neki meg úgy kellett kuncsorogva könyörögnie mindenért. És hiába, mert többnyire az volt a válasz, hogy:
- Most kabátra kell a pénz a húgodnak...

A lényeg, hogy még akkor sem enyhült meg anya, amikor Levente szalagavatójára szeretett volna elmenni az alkalomhoz illő ruhában. Miután le kellett mondania arról is, hogy ő legyen a nyitótáncnál a táncpartnere, nagyon el volt keseredve.
Ahhoz el kellett volna kérnie magát a próbákra... és gyönyörű táncruhát kellett volna kölcsönöznie. Erről hallani sem akart a főnökség, sem anya!

Pedig, Levente illendően - szép nyomtatott meghívóval meghívta még Milona szüleit is. Végül Levente anyukája lett a kísérője. De, még így is úgy érezte magát ott is, mint egy Hamupipőke...

Matriota Milona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: örökkévalóságnak, továbbtanulását, polgárasszonyok, nagyvállalathoz, szalagavatójára, továbbtanulási, proletarizálás, tulajdonképpen, választásomról, szövetkezetnek, alkalmazkodási, elkerülhetett, továbbtanulsz, lehetetlenség, bekeményített, érettségizett, jelentkezőket, visszaadjanak, bizonyítványt, feltételezése, szövetkeztek, táncpartnere, meglehetősen, jelentkezési, megállította, nyitótáncnál, szövetkezeti, gimnáziumban, kölcsönöznie, tanműhelyben, jelentkeznék, áskálódással, évtizedekkel, összekötheti, elhullajtott, katonatiszti, érdekelte leginkább, lány véleménye, szabad szerelemről, házasság előtti, szüleinek hittek, házasságon kívüli, teste mást, három esztendő, utolsó tanév, suli után, lakóhelye szerinti, tanműhelyben dolgozott, ipari iskolában, továbbtanulási jelentkezési, politikai játszmáról, 1956 utáni, Eric Knight, KETTŐJÜK KÖZÖS JÖVŐJE, SZERETETT VOLNA TANÍTÓNŐ, Dob- Dohány- Klauzál- Király-, Végül Levente, Matriota Milona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png kislány  Fehér virág  Reggel van  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Hiányzik  Albert Einsteinről  Png csokor  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Bounty krémes  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Makszim Gorkij gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fehér virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png kislány  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Neked tudnod kell  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  képre írva  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Próbálj meg ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 19  Nem tudhatod  Reggel van  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Alázat 
Bejegyzés Címkék
érdekelte leginkább, lány véleménye, szabad szerelemről, házasság előtti, szüleinek hittek, házasságon kívüli, teste mást, három esztendő, utolsó tanév, suli után, lakóhelye szerinti, tanműhelyben dolgozott, ipari iskolában, továbbtanulási jelentkezési, politikai játszmáról, 1956 utáni, esti gimibe, munkahelyi főnöke, idős gimnáziumi, szakmunkás bizonyítványt, éjszakákat alvás, akkori katonatiszt, varroda elnöke, erőszakos proletarizálás, háború után, hatalom diktálta, működési feltételeket, saját lányára, alkalomhoz illő, örökkévalóságnak, továbbtanulását, polgárasszonyok, nagyvállalathoz, szalagavatójára, továbbtanulási, proletarizálás, tulajdonképpen, választásomról, szövetkezetnek, alkalmazkodási, elkerülhetett, továbbtanulsz, lehetetlenség, bekeményített, érettségizett, jelentkezőket, visszaadjanak, bizonyítványt, feltételezése, szövetkeztek, táncpartnere, meglehetősen, jelentkezési, megállította, nyitótáncnál, szövetkezeti, gimnáziumban, kölcsönöznie, tanműhelyben, jelentkeznék, áskálódással, évtizedekkel, összekötheti, elhullajtott, katonatiszti, megbeszéljük, összeszoruló, gimnáziumába, feltételeket, beszélhetett, beiratkozott, elszántságát, megbeszélni, végigfutott, csodálkozva, fenntartani, elvárásának, hiábavalóvá, textilipari, katonatiszt, szerelemről, összefogtak, szövetkezet, munkahelyen, megacélozta, kettőjükért, kuncsorogva, könyörögnie, külkertesre, ösztöndíját, csókolóztak, köszönhette, alkalommal, harmadéves, megszólalt, hónapjától, kérelmemet, munkahelyi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 957
  • e Hónap: 9561
  • e Év: 45502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.