Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-19 10:11:22, kedd
 
  II.15.4. A szerzetesi közösségek; Pachomius (348) - a szerzetesi életforma


Antonius a remeték és egyedül élő szerzetesek atyja. Az ő életében is volt azonban egy olyan szakasz, amikor más szerzetesekkel is tartott kapcsolatot. Egyiptomban a Wadi Natrunban is alakultak szerzetesi közösségek. Nitriában munkálkodott Amun, aki Antonius idején élt, Sketisben és más helyeken pedig Alexandriai Makarius (300-400) vezetett szerzetesi közösségeket. A szerzetesek külön cellákban éltek, amelyek távol voltak egymástól. Nem láthatták és hallhatták egymást. Szombaton és vasárnap összejövetelek, közös szeretetvendégségek és istentiszteletek voltak. A szerzetesek kétkezi munkát végeztek és a megtermelt dolgok eladásából éltek. A szerzetesek életét egy tanács irányította, amelyik fenntartotta a fegyelmet is köztük.
Pachomius nevéhez fűződik az aszkétikus közösségi élet értelmezése. Pachomius volt az, aki először megfogalmazta a szerzetesi regulákat és megszervezte a keresztyén kolostorokat. Az első kolostor alapítási ideje kb. 320-ra tehető az egyiptomi Tabennisiben.
340-ben a közelében már 9 férfi kolostor és 2 női kolostor működött. Ezek Pachomius fennhatósága alatt álltak. Így alakult ki az a kolostorhálózat, amely egységes szabályok szerint élt, és rendszeresen tartotta a kapcsolatot a többi kolostorokkal. A IV. század végén Egyiptom már az aszkézis országának számított. Sok külföldi jött, hogy az igazi aszkézist tanulja. Volt olyan város, amelyben több ezer szerzetes élt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a pogányság hamarosan eltűnt az országból.
Pachomius szerint a keresztyén ember elsősorban Krisztus kiválasztottja, és Isten által kitüntetett ember. A Krisztushoz való teljes alkalmazkodás, a tökéletesség leginkább az azonos gondolkodásúak körében érhető el. Pachomius nem akarja a magányos szerzetes erőit túlfeszíteni, ezért szabályai nem szélsőségesek. Hozzátartozik az önsanyargatás, de nem kéri a test teljes elhanyagolását, amely egyes aszketikus csoportoknál előfordulhatott. Naponta kétszer áhítatot tartottak, szerdán és pénteken böjtöltek. A szombati és vasárnapi istentiszteletek mellett rendszeresen folyt a katekézis, a szerzetesek tanítása.
A kolostorba való belépés minimális feltétele a Mi Atyánk és egy pár zsoltár fejből való tudása volt. Később megszigorították ezeket a szabályokat. Minden szerzetesnek írni és olvasni is kellett tanulnia. A kolostorokban két kezi munkával biztosították a mindennapi élelmet. Ez a munka a cellákban történt, így a mindennapi életben az elkülönítés elég szigorú volt. Egyébként is a hallgatás még az étkezéseknél is kötelező volt, amelyek közben a csukját sem volt szabad levenni a fejről, hogy a többi testvérrel minimális maradjon a kapcsolattartás. Nehezebb kérdéseket nem lehetett egymással megbeszélni, hanem csak a kolostor vezetőjével, az ,,Abba"-val. Így megelőztek mindenféle feszültséget a szerzetesek között, illetve a szerzetesek és a vezetőség között.
Pachomius úgy szervezte meg a szerzetesi életet, hogy az egyrészt komoly és kemény volt. Másrészt pedig elérhetővé vált az átlag keresztyén embernek is. A mozgalom, amely Egyiptomban kezdődött, rohamosan terjedt Palesztinában, Kis-Ázsiában és Örményországban. A keleti-görög nyelvű egyházban egyre fontosabb jelenség lett.
Mi okozta az egyszerű parasztemberek tömeges belépését a kolostorokba? Ennek lehettek anyagi okai is. Az emberek általában szegények voltak, és aki belépett egy jól megszervezett kolostorba, a mindennapi kenyérben legalább biztos lehetett. Lelkileg is világos okai voltak a kolostori élet kibontakozásának. Úgy gondolták akkoriban, hogy a világ tele van démonokkal, amelyek az embereket testileg-lelkileg fenyegetik és elcsábítják az Istenhez vezető útról. Az ember bűnös természete miatt a sátánnak ez könnyűszerrel sikerülhet is. A keresztyén élet azonban a bűn legyőzését és a démonok visszaszorítását ígérte, ha az ember lemond a világról. Az embernek egyedül ez túl nehéz és komplikált feladat, mert a mindennapi életben kivitelezhetetlen. Jobb volt tehát belépni egy kolostori közösségbe, amelyben nemcsak tapasztalt tanítók voltak, hanem a közös szabályok által lehetségesnek is tűnt a bűnt legyőzni. Az a kérdés, hogy a gyülekezet közösségében hogyan lehetne ugyanezt elérni, az nem igen merült fel.
A szerzeteseknek az etika jelentette a keresztyénség lényegét. Ha Krisztus keresztjéről volt szó, akkor nem a megváltás és megigazulás volt a fő, hanem inkább a kereszt ördögűző ereje! Sok minden történt lelki gyakorlat címén, ami számunkra inkább aszkézist jelent. Sokan majdnem kívülről megtanulták a Bibliát, de a Szentírás magyarázata és alkalmazása csak a kolostorok vezetőinek állt jogában. Az imádság esetében kevés volt a kötetlen, személyes ima, s annál több a fejből megtanult, kötött imádság. A napi többszáz imádság elmondásával a sátán távoltartása volt a cél.
Egy híres aszkéta mondása így hangzott: addig nem találom meg a nyugalmat, amíg meg nem szólal a szívemben, hogy csak én és Isten vagyunk a világon. A szerzeteseknek ezért nem kellett sem a testvér, sem az egyház: üdvösségük teljesen az erkölcsi erőfeszítéstől függött. Aki nagyon búzgón imádkozik - ami majdnem azt jelenti, hogy éjjel és nappal - és teljesen Istenre koncentrál, az látomásokban részesülhet, csodákat tehet és gyógyító erővel rendelkezhet. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: istentiszteletek, visszaszorítását, megszigorították, kibontakozásának, kolostorhálózat, kapcsolattartás, előfordulhatott, örményországban, parasztemberek, szerzetesekkel, gondolkodásúak, összejövetelek, elhanyagolását, kiválasztottja, erőfeszítéstől, szerzeteseknek, szélsőségesek, megszervezett, palesztinában, keresztyénség, megfogalmazta, biztosították, kolostorokkal, könnyűszerrel, alkalmazkodás, kolostorokban, gyakorlatilag, hozzátartozik, önsanyargatás, lehetségesnek, túlfeszíteni, fenntartotta, tökéletesség, közösségeket, kolostorokba, rendszeresen, szerzetesi közösségek, szerzetesi életforma, olyan szakasz, szerzetesek külön, szerzetesek kétkezi, megtermelt dolgok, szerzetesek életét, tanács irányította, aszkétikus közösségi, szerzetesi regulákat, keresztyén kolostorokat, első kolostor, egyiptomi Tabennisiben, többi kolostorokkal, aszkézis országának, igazi aszkézist, Wadi Natrunban, Alexandriai Makarius, Ezek Pachomius,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  A Megváltó szolgálatában  Julian Brass gondolata  Png fotel  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Png lepke  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Albert Einstein gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Bounty krémes  Popper Péter szavai  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Egy bizonyos határt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Fehér virág  Adakozás  Akarat  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  Png rózsa csokor  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Julian Brass gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png nő  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Png virág  Makszim Gorkij gondolata  Png csokor  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kutya  Png csokor  A sors  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einstein gondolata  Akarat  Png nő  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Szép estét  Png fotel  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tavaszi kép  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  A kételkedés kezelése  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
szerzetesi közösségek, szerzetesi életforma, olyan szakasz, szerzetesek külön, szerzetesek kétkezi, megtermelt dolgok, szerzetesek életét, tanács irányította, aszkétikus közösségi, szerzetesi regulákat, keresztyén kolostorokat, első kolostor, egyiptomi Tabennisiben, többi kolostorokkal, aszkézis országának, igazi aszkézist, pogányság hamarosan, keresztyén ember, tökéletesség leginkább, azonos gondolkodásúak, magányos szerzetes, test teljes, szerzetesek tanítása, kolostorba való, mindennapi élelmet, cellákban történt, mindennapi életben, elkülönítés elég, többi testvérrel, kolostor vezetőjével, szerzetesek között, vezetőség között, szerzetesi életet, egyrészt komoly, átlag keresztyén, keleti-görög nyelvű, egyszerű parasztemberek, emberek általában, mindennapi kenyérben, kolostori élet, világ tele, embereket testileg-lelkileg, ember bűnös, keresztyén élet, démonok visszaszorítását, ember lemond, embernek egyedül, kolostori közösségbe, közös szabályok, bűnt legyőzni, gyülekezet közösségében, etika jelentette, keresztyénség lényegét, kereszt ördögűző, kolostorok vezetőinek, imádság esetében, fejből megtanult, napi többszáz, sátán távoltartása, híres aszkéta, szerzeteseknek ezért, erkölcsi erőfeszítéstől, látomásokban részesülhet, istentiszteletek, visszaszorítását, megszigorították, kibontakozásának, kolostorhálózat, kapcsolattartás, előfordulhatott, örményországban, parasztemberek, szerzetesekkel, gondolkodásúak, összejövetelek, elhanyagolását, kiválasztottja, erőfeszítéstől, szerzeteseknek, szélsőségesek, megszervezett, palesztinában, keresztyénség, megfogalmazta, biztosították, kolostorokkal, könnyűszerrel, alkalmazkodás, kolostorokban, gyakorlatilag, hozzátartozik, önsanyargatás, lehetségesnek, túlfeszíteni, fenntartotta, tökéletesség, közösségeket, kolostorokba, rendszeresen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3120
  • e Hét: 5492
  • e Hónap: 34804
  • e Év: 222606
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.