Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történet
  2017-02-28 21:13:30, kedd
 
  Nem csak mese, hanem igaz történet! Hová lettél Anasztázia?

Wadolowska Balogh Orsolya

Ugye mindenkinek rémlik az a szép mese Anasztáziáról, akit hazarendelt a nagymamája, hogy hercegnő lehessen? Az utóbbi része ugyan tényleg csak mese - vagy kitudja - de Anasztázia az orosz nagyhercegnő valóban élt, csak éppen nem tudni, hogy az orosz forradalom idején tényleg kivégezték a családjával együtt, vagy sem...
Anasztaszija Nyikolajevna Romanova, mint ahogyan a képen is látható, egy szép és tündéri kislány volt. Apja, II. Miklós cár becsületes, rendes ember volt, ám mégsem örvendett túl nagy népszerűségnek. Ennek oka az lehetett, hogy foggal-körömmel ragaszkodott egyeduralmához, és már az alkotmányos monarchia gondolatától is borsódzott a háta, amit oly sokan szerettek volna elérni Oroszországban. Másfelől azt se tett jót a renoméjának, hogy német nőt vett feleségül, mikor a népe köztudottan forrón gyűlölte a németeket. Harmad részt utálta az udvari etikettet - felesége szintúgy - és ezért igyekeztek nem sok időt tölteni Szentpéterváron. Leginkább a Sándor-palotában élt, elvonulva a nyilvánosságtól. Ez ugyancsak ellenszenvet váltott ki az ország nemességéből. Anasztázia mindenesetre apapárti volt és állítólag tulajdonságait tekintve, rendkívül hasonlított is rá.




A kedves, félénk, visszahúzódó asszony és anya, Alekszandra cárné Alix néven a hessen-darmstadti hercegnői címet tudhatta a magágénak. Édesanyja, nem kisebb személynek, mint Viktória királynő lánya volt, Alix pedig a királynő kedvenc unokája.

Marija Fjodorovna, a mesében is láthatott ,,jóságos" nagymama, vagyis az özvegy cárné II. Miklós édesanyja volt. Csakhogy, a valóságban közel sem volt egy erdei házban kötögető, sütit sütő kedves nagymama. Ahogy a család gúnyolta, Mimi vagy Minni egy igazi házisárkány, egy gonosz anyós, egy zsarnok anya volt, aki minden áron meg akarta tartani befolyását a fiacskája, a cár felett. Mondani sem kell, adódtak ebből konfliktusok a menyével. Ellenben az unokáit imádta, és mindig engedékeny volt az irányukban. Sőt, még el is kényeztette őket!

Anasztáziának négy másik testvére is volt. Olga, a legidősebb nővér, Tatyjana a középső nővér. Mindkettő Anasztázia ellentéte és valahol talán ellensége is. Amíg Anasztázia egy életrevaló, vidám, tréfálkozós leány volt, a másik két betokosodott, szigorú lány valószínűleg csak idegbajt kaptak tőle. De ott volt neki Marija, a legfiatalabb a nővére. Mind a ketten apamániások voltak, közel is álltak egymáshoz, így sokat játszottak együtt. Ahogy a nővéreik, úgy ők ketten is gyakran összeöltöztek. Végül maradt, Alekszej Anasztázia öccse. Egyenesen imádták egymást. Rengeteget játszottak, kölcsönös megértésben és szeretetben éltek, így érthető, miért pont Anasztázia volt a fiú kedvenc nővére.




A főhősnő: Anasztázia

Maga a kis hercegnő, egy rendkívül vidám, huncut leány volt. Szeretett játszani és az állataikkal foglalkozni. Kitűnő kézügyességnek örvendett így tehetsége volt a hímzéshez, a rajzoláshoz, és a festéshez. A családban a fedőneve a ,,Kobold", volt mert gyakran törte tréfákon a fejét. Remek humorérzékkel volt megáldva. Pedig a családban kezdetben mennyire ki volt tőle és a többi nővérétől, hiszen a trónt csak fiú örökölhette, így hát II. Miklós igencsak várta, hogy fia szülessen.

A gonosz "mágus"

Grigorij Raszputyin, a mesebeli gonosz mágus a valóságban is felütötte a fejét. A családban gyakorta megjelent a vérérzékenység, ami az ifjú herceget is sújtotta. Raszputyin, egyházi személynek, vándorló szerzetesnek adta ki magát, aki csodatévő hatalommal bír és meg tudja gyógyítani a herceget. Csalás szaga van a dolognak? De a család annyira kétségbe volt esve az öröklés kérdése miatt, hogy mindent elhittek neki, Anasztázia pedig különösen felnézett rá. ,,Bizonyíték" gyanánt szolgált, hogy látta, amint öccse állapota javulni kezd a Raszputyin féle kezelés hatására. Amíg a család bálványozta őt, a nép annyira gyűlölte és szélhámosnak tartották és megrendült a hitük a cári családban. Végül a Raszputyinnal 1916-ban Péterváron orosz arisztokraták végeztek. Néhányan abban reménykedtek, hogy ekkor végre lemond a cár. Mások csak veszélyesen találták, mert mi van, ha akkora hatalommal bír Miklósék felett, hogy átmossa az agyát és ráveszi, hogy kössön békét a németekkel?




Csíííz és sortűz

Majd Oroszország belépett a világháborúba. Most aztán még jobban utálta a nép a németszármazású cárnét. Pedig a szerencsétlen Alekszandra cárné a két nagyobb leányával még kórházi ápolónőnek is beállt. A két kisebb lány meg rendszeresen látogatta a katonákat, és apróbb szívességeket tettek nekik, vagyis leveleket írtak helyettük, felolvastak nekik és beszélgettek velük. De sajnos ez is csak rövid ideig tartott, mivel onnan is kiutálták őket. Ezért Anasztázia a nővéreivel a szegényebb vidékeken, árva gyerekeken segítettek.

A február 23-i polgári forradalom után a cári család házi őrizetbe került Carszkoje Szelóban, majd Tobolszkban, végül Jekatyerinburgban. Itt Ipatyev-házban szállásolták el őket. Július 16-án éjjel a foglyokat őrző parancsnok, Jakov Jurovszkij leküldte a családot a pincébe, miszerint családi fényképezés lesz. Fotózás helyett felolvasták nekik a halálos ítéletüket, majd vaku helyett, sortüzet kaptak. A hentesek a puskapor füstje miatt kinyitották az ablakokat, csakhogy pechükre, a négy lány közül három sikoltozva felült, mert a fűzőjükbe varrt ékszerekről visszapattantak a golyók. A katonák nem mertek újra lőni, félve a hangzavartól és az odacsődülő néptől. Ezért puskatussal agyonverték a lányokat. Ezután mindenki becsomagoltak az ágyneműjükbe és kivitték őket a város melletti erdőbe. A tetemeket savval leöntötték, majd elégették őket.
Itt kezdődnek meg a legendák sora. Például állítólag Mariját bensőséges kapcsolat fűzte az egyik őrhöz, és általa a hercegnők el tudtak szökni délre. Később az oroszok abban kezdtek hinni, mi van, ha a Romanovok nem is haltak meg, hanem külföldre szöktek és ott élnek álnév alatt. Mi igaz mindebből? Nem tudni.




Ám Jekatyerinburgban a '90-es években öt csontvázat találtak, amikről azt gondolták, hogy a cári családé. De két testnek lába kélt. 2007-ben viszont megtalálták a hiányzó tetemeket. Akkor mégiscsak mindenki meghalt? Számos tudós és civil azonban nem hiszi el, hogy a két meglelt test valóban a cári családból származik.

Időközben 1981-ben az orosz ortodox egyházak mártírokká nyilvánították a családot. 1998 július 17-én pedig az elvileges csontjaikat újratemették a szentpétervári Szent Péter és Pál Székesegyházban. 2000-ben már szentté avatták őket.

Nem egy ember adta ki magát a 30-as években a cári család tagjainak. A leghíresebb Anna Anderson, aki Anasztáziának vallotta magát. Egy ideig teljesen hihető volt az Oscar díjas előadása. Ebben segített a lábán lévő deformáció, amivel a hercegnő is született és a füle is olyan volt. Még a pontos részletek is egészen passzoltak, amikor a család dolgairól számolt be. Ám a színjátéknak véget kellett érnie, avagy a beképzelt szerepnek, amikor kiderült, hogy a Romanovok DNS-e nem egyezik meg a nő DNS-ével. Aki egyébként egy lengyel parasztlány volt, Franciszka Szanckowska.

Mindenesetre a remény hal meg utoljára. Talán voltak túlélői az esetnek. Talán Anasztázia is megmenekült és a családi vonala tovább él. Talán Anasztáziához is eljut ennek a cikknek a híre.

 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: visszapattantak, nyilvánosságtól, szentpéterváron, székesegyházban, németszármazású, tulajdonságait, egyeduralmához, népszerűségnek, nyilvánították, kézügyességnek, oroszországban, vérérzékenység, szentpétervári, összeöltöztek, világháborúba, szerencsétlen, arisztokraták, anasztáziának, szívességeket, humorérzékkel, anasztáziához, raszputyinnal, becsomagoltak, anasztáziáról, nyikolajevna, beszélgettek, színjátéknak, szerzetesnek, legfiatalabb, újratemették, rendszeresen, visszahúzódó, nemességéből, mindenesetre, gondolatától, valószínűleg, utóbbi része, orosz nagyhercegnő, orosz forradalom, családjával együtt, alkotmányos monarchia, népe köztudottan, udvari etikettet, ország nemességéből, hessen-darmstadti hercegnői, királynő kedvenc, özvegy cárné, valóságban közel, erdei házban, család gúnyolta, igazi házisárkány, gonosz anyós, Wadolowska Balogh Orsolya, Anasztaszija Nyikolajevna Romanova, Marija Fjodorovna, Mindkettő Anasztázia, Amíg Anasztázia, Alekszej Anasztázia, Grigorij Raszputyin, Majd Oroszország, Ezért Anasztázia, Carszkoje Szelóban, Jakov Jurovszkij, Szent Péter, Anna Anderson, Romanovok DNS-e, Franciszka Szanckowska, Talán Anasztázia, Talán Anasztáziához,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Megígért békesség  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Tanmese  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Spenót fasírttal  Somlyó Zoltán - Orgonával  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Magamnak  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  különleges  Önmaga ellenére  Az ember emlékekből áll  Otthon  Paul David Tripp Április 15  Müller Péter tollából  Nevelőszülőkhöz adták,  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Különleges  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Robert Merle tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
utóbbi része, orosz nagyhercegnő, orosz forradalom, családjával együtt, alkotmányos monarchia, népe köztudottan, udvari etikettet, ország nemességéből, hessen-darmstadti hercegnői, királynő kedvenc, özvegy cárné, valóságban közel, erdei házban, család gúnyolta, igazi házisárkány, gonosz anyós, zsarnok anya, unokáit imádta, legidősebb nővér, középső nővér, ketten apamániások, rendkívül vidám, állataikkal foglalkozni, családban kezdetben, többi nővérétől, trónt csak, mesebeli gonosz, családban gyakorta, ifjú herceget, család annyira, öröklés kérdése, család bálványozta, cári családban, németszármazású cárnét, szerencsétlen Alekszandra, szegényebb vidékeken, február 23-i, cári család, foglyokat őrző, halálos ítéletüket, puskapor füstje, négy lány, fűzőjükbe varrt, odacsődülő néptől, város melletti, tetemeket savval, legendák sora, egyik őrhöz, oroszok abban, cári családé, hiányzó tetemeket, cári családból, orosz ortodox, elvileges csontjaikat, szentpétervári Szent, ember adta, 30-as években, leghíresebb Anna, ideig teljesen, lábán lévő, pontos részletek, család dolgairól, színjátéknak véget, beképzelt szerepnek, lengyel parasztlány, családi vonala, visszapattantak, nyilvánosságtól, szentpéterváron, székesegyházban, németszármazású, tulajdonságait, egyeduralmához, népszerűségnek, nyilvánították, kézügyességnek, oroszországban, vérérzékenység, szentpétervári, összeöltöztek, világháborúba, szerencsétlen, arisztokraták, anasztáziának, szívességeket, humorérzékkel, anasztáziához, raszputyinnal, becsomagoltak, anasztáziáról, nyikolajevna, beszélgettek, színjátéknak, szerzetesnek, legfiatalabb, újratemették, rendszeresen, visszahúzódó, nemességéből, mindenesetre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 490
  • e Hét: 3566
  • e Hónap: 6908
  • e Év: 59616
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.