Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Túlsúly gyerekeknél
  2016-09-10 07:24:59, szombat
 
   
  Mindenki az szeretné, hogy a gyermeke egészséges, aktív legyen, hogy jól érezze magát a bőrében. Mégis rengeteg a túlsúlyos, mozgásszegény életmódot élő gyermek. Pár napja látott napvilágot a felmérés, miszerint rengeteg a kicsik között a vitaminhiányos, a vérszegény, legyengült, akik ezáltal igen könnyen lesznek betegek is. Tegyük hozzá, hogy hazánkban a felnőttek között is népegészségügyi probléma az elhízás, és a rendszeres testedzés hiánya miatt lebetegedő ember. Szív- és érrendszeri betegségek, fogszuvasodás, állandó gyengeség, fáradtság általános tünetek.

Csodálkozunk, ha a gyerekeket sem kímélik ezek a betegségek? Teszünk-e eleget azért, hogy a szemléletünk megváltozzon és ezáltal jó utat mutassunk a következő generációknak? Félő, hogy nemigen.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szülői példa erejét. A következő történetet egy barátom mesélte. Vegyesbolt, kora délután. A nagydarab szülők buzgón pakolják tele a kosarat, készülvén a tévénézős vasárnap estére. Pattogatott kukorica, tortilla chips, hozzá a szószok, csokoládé és valami cukrozott szénsavas üdítőital. Kislányuk - maximum 12 évesnek saccolta a barátnőm - is elég húsos. Egy ideig figyeli, a szülők mit rakosgatnak a kosárba, majd megszólal:

,,Anya, kérlek nekem vegyél almát!" Az anya elhűlve néz rá: ,,Minek, nézd, raktam a kedvenc mogyorós csokidból is!" A kislány kis hallgatás után: ,,Nem szeretnék csokit enni, állandóan csúfolnak, hogy kövér vagyok." Most az anya hallgat kicsit, majd: ,,Nem vagy kövér! Ne hallgass a csúfolódókra! És vegyél magadnak almát a zsebpénzedből, ha akarsz."

A kislány végül nem vett almát. Elképzelem, mi játszódhat le az anyuka fejében, persze lehet, hogy tévedek. De valószínűleg őt is csúfolták gyerekkorában, amit igyekezett azóta kizárni a tudatából. Lám, lett egy férje, lett egy gyereke, mi baja lett belőle?!

Donna Tonna és a kegyetlen gyerekek

Volt egy osztálytársnőm, aki szintén túlsúlyos volt. Soha nem felejtem el, mennyit heccelték a többiek. Suli után mindig kimentünk a térre, és vártuk testületileg, hogy megérkezzenek érte a szülők a kocka ladával. Hárman: anyuka, apuka, öcsike. És figyeltük, hogy amikor osztálytársnőnk beszáll, hogy ereszkedik meg még jobban a kocsi, szinte a földet súrolta. Soha nem untuk meg a röhögést ezen. A lánynak temérdek csúfneve volt, a Donna Tonna volt a legenyhébb. Rajzok készültek róla, hol luftballonként, hol visító malacként ábrázolták. Hiába, a gyerekek kegyetlenek.

És a lány egyre befordultabb, visszahúzódóbb lett, és a kilók csak úgy mentek fel rá.

Mert a gyerek többnyire a családi mintát másolja. Nálunk otthon is állandó menü volt a zsíros húsleves, a hús hússal, a kevés zöldség és gyümölcs. Én tizenhét évesen mondtam először nemet a családi kosztra, és tértem át a zöldség alapú táplálkozásra. Máig tartom, és biztos vagyok abban, hogy a viszonylag jó kondícióm ennek is köszönhető.

A táplálkozás kísérletezői

Másik szomorú példa, ha a szülők a táplálkozás megszállottjai, és a kísérletezésbe a gyereket is bevonják. Szerintem sajnos az állandóan változó táplálkozási őrületek kontraproduktívak. Anyuka kikiáltja ellenségnek mondjuk a tejtermékeket, és onnantól a gyerek se kap. Anyuka tiltja az édességet, csak paleo süti kerülhet a gyerek szájába, és cukor nélküli limonádé. Több olyan gyereket láttam már, aki kikerülve a szülői kontroll alól, egy gyerekzsúron ráveti magát az első borzalmas - a mama szerint tilos - élelmiszerre, és addig eszi, míg rosszul nem lesz.

Ismerek vegetáriánus családot, ahol a gyereknek is tilos a hús (én ezt vegaként nem tartom jónak - a gyerek döntsön, majd ha felnőtt lesz), és a végén csodálkoznak, ha a kicsi vérszegény lesz. Mert arra már nem marad energia, hogy a megfelelő táplálékkiegészítőket is ugyanilyen vehemenciával adagolják. Ráadásul a legtöbb gyerek még egyáltalán nem tudja megtenni, hogy az élete ennyire kajaközpontú legyen: kortárs társaságban egyenesen kényelmetlenül érzi magát a rengeteg tiltás miatt, és hogy nem eheti azt, amit a többiek. (Más persze, ha a gyereknek ételallergiája van, például glutén- vagy laktózérzékeny.)

Kicsit lidérces, hogy nem engedhetjük át egymáshoz játszani a kicsiket, attól rettegve, hogy ott valami ,,mérgező" falatot kapnak.

Ismerek zugevő tízévest, akinek a mamája a vegán étrend nagy hirdetője. Persze ezek még mindig jobbak, mintha az otthoni példa a nyakló nélküli zabálás, főleg felesleges kalóriákat tartalmazó ételekből. És a mozgás teljes hiánya. Mert mint az ételeknél, úgy a mozgásnál is nagyon fontos a példamutatás. Ha az egyébként meg nem mozduló anyuka papol a sport fontosságáról, nehéz hinni neki.

Nem látok igazi, nagy igyekezetet arra, hogy a fejekben megtörténjen a változás. A napi testnevelésóra sem megoldás - akik akarnak, megtalálják a kibúvókat, kínos penzummá válik az egész, a körülményekről ne is beszéljünk. Ráadásul sokan meg sem engedhetik maguknak, hogy ne a legolcsóbb pékárut vegyék, és hogy naponta kilenc egység zöldség-gyümölcs kerüljön az asztalukra. A jó minőségű húsokról és főleg halakról ne is beszéljünk.

És akkor marad az (egyébként finom és mértékkel étrendbe illeszthető) tészta, krumpli, kenyér. És a pluszkilók. És a betegségek. Ha csak a felét tolnák a tudatos táplálkozás népszerűsítésébe, a rászoruló családok segítésére, mint keresztény üldözöttek megmentésére, stadionokra, illetve tanácsadókra vagy a pálinkakultuszra, sokkal előrébb lennénk. De úgy látszik, ez nem cél. Az egészségügy majd megoldja, nem?

Mikor megszületik a gyerekünk, szülőként azon vagyunk, hogy a legjobb ellátást kapja, hogy egészséges legyen. Amíg szoptatjuk a gyereket, addig nincs nagy probléma, mert természetes tápanyagot kap a kicsi szervezete és pont erre is van szüksége. Viszont amint elkezdünk változatos étrendet biztosítani neki, még mindig az az ösztönünk, hogy egészségesen etessünk, ezért a legtöbben gyümölcs és zöldségpürét vagy főzeléket adnak a gyereknek, ami már önmagában is egy korai diéta gyerekeknek, ami nagyon egészséges, bár tudni kell, hogy főzés során elfő a vitamintartalom, de ettől még az egyik legjobb ételfajta számukra.

Amint elkezd kibújni a kicsik foga, egyre komplexebb és szilárdabb ételeket is meg tudnak majd enni. A szülők próbálják ugyanazt adni a gyereküknek, amit ők is esznek, mert mennyivel egyszerűbb, nem kell külön főzni. Ezek az ételek általában több kalóriát is tartalmaznak ahhoz, hogy gyerekeknek adni lehessen. Persze sok gyerek egészséges, normál testalkatú. Ez két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy a szülei egészséges ételekkel próbálják etetni, amiben sok rostos élelmiszer van, de kevés liszt és cukor. A másik, hogy elküldik sportolni valahova, hogy égesse a plusz kalóriákat. De, ha a gyerek olyan szülőkhöz kerül, akik szintén kövérek és az étkezésükkel tesznek is érte, hogy azok maradjanak, akkor a gyereknek sincs más választása, mint a kövérség. Egy jó nevelés tudna segíteni rajta, de sajnos a kövér szülők, se tudják, pontosan mit kellene csinálniuk, ahhoz, hogy ne legyenek kövérek, így nagyon nehéz lehet bármilyen diéta gyerekeknek.

A másik nagy probléma a gyerek kényszeres etetése. Hányszor láttunk már olyat, hogy a gyerek nem hajlandó többet enni, mint amennyi a tányérján van? Egy gyerek nem fogja éheztetni magát, mindig annyit fog enni, amennyi jól esik neki. Ennek ellenére a szülő addig nyüstöli, amíg meg nem eszi a maradékot. Egy gyereknek is van jól lakottság érzése, így el tudja dönteni, hogy mennyire van szüksége. Azonban, ha erőltetjük még rosszabbat tehetünk vele, mert a felesleges evés csak a zsírpárnákat hozza elő. Ne keverjük össze egy gyerek szervezetét egy felnőtt szervezetével, mert nekünk több kalóriára van szükségünk, mint egy gyereknek. Ezért is fontos külön diéta gyerekeknek, mert elég könnyű például palacsintából túl enni magát egy gyereknek, de a legtöbb felnőttnek is. Ezért nyugodtan rábízhatjuk az adagokat egy étkezésnél.

A konklúzió az, hogyha mi magunk is kövérek vagyunk, akkor nagy az esélye, hogy a gyerekünk is az lesz, mert ezt látja, ezt tanulja és ezt fogadja ez a szüleitől. Tehát mielőtt elvárnánk, hogy a gyerekünk ne legyen kövér, várjuk el magunktól is ezt és mutassunk példát, mert könnyű a másikra mutogatni, mikor mi magunk vagyunk a probléma forrása. Ha normál test alkatunk van, de nem szeretnénk, hogy a gyerekünk kövérek életét élje, akkor létfontosságuk egy olyan diéta gyerekeknek, ami betartható is. A gyerekkorban kell megszerettetni vele az egészséges ételeket és nem rászoktatni a cukros, lisztes dolgokra. Ez az odafigyelés sokkal többet jelent, mint elküldenénk sportolni, mert, ha nem eszik kalóriadús ételek, akkor nem is kell azokat lemozogni. Lehetséges, hogy nekünk is gyümölcs és zöldségpüréket kellene ennünk? A kövérség egy ördögi kör, aki bent van azt nem eresztik!


 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Címkék: pálinkakultuszra, népszerűsítésébe, osztálytársnőnk, népegészségügyi, vitamintartalom, vitaminhiányos, laktózérzékeny, ételallergiája, luftballonként, testnevelésóra, kényelmetlenül, zöldségpüréket, létfontosságuk, osztálytársnőm, megszerettetni, kísérletezésbe, körülményekről, visszahúzódóbb, megszállottjai, generációknak, gyerekkorában, fogszuvasodás, tejtermékeket, palacsintából, táplálkozásra, zsebpénzedből, fontosságáról, szervezetével, mozgásszegény, megérkezzenek, vehemenciával, gyerekzsúron, zsírpárnákat, csodálkozunk, megmentésére, egészségesen, gyermeke egészséges, kicsik között, felnőttek között, rendszeres testedzés, szemléletünk megváltozzon, következő generációknak, szülői példa, következő történetet, barátom mesélte, nagydarab szülők, tévénézős vasárnap, barátnőm –, ideig figyeli, anya elhűlve, kedvenc mogyorós, anya hallgat, Donna Tonna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Aromaterápia a jó alvásért  Kisfiú cicával  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Gondolat........  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Jézus  Kék és fehér orgona  Harmónia......  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Nő virágokkal  Saját készítésű képem  Orgona bokor  Márai Sándor tollából  Png rózsa csokor  Kisfiú cicával  Facebookon kaptam  Szemünk védelmében  Facebookon kaptam  Nő virágokkal  Jó reggelt kedves látogatóimn...  A tavasznak virága van, az ősz...  Nincs Cím  1130 az új fertőzött, elhunyt ...  Márai Sándor tollából  Magas vérnyomás csökkentése  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Saját készítésű képem  Janikovszky Éva mondta  Orgona bokor  Lásd, kedvesem  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Táncolj velem!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus  Jézus  Opálkristály  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Liliom csokor  Strengit kristály  Kék és fehér orgona  Márai Sándor tollából  Gondolat........  Arany nárciszok  Rubin  Facebookon kaptam  Rózsaszín kvarc  Szemünk védelmében  Király  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Kék és fehér orgona  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gólyafészek kisgólyákkal  Szép délutánt ! ........  Jerome Klapka Jerome szavaival  Ekcémás bőr kezelése házilag  Kék és fehér orgona  Jó éjszakát!  Krisztus  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Szamárkenyér virág  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Rodokrozit  Jegesmacibocsok  Magyal  Nő virágokkal  Harmónia......  Isten szeretete  Szép estét kedves látogatóimna...  Lila orgona  Vízcseppes virág  Csokor vázában  Jézus  Kávé - tea és a reflux  Kellemes délutánt ! ..........  Harmónia......  Cseresznye és meggy a köszvény...  Kurkuma gyógyhatásairól  Piros szegfúk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jól néz ki  Szép mai napot.........  Tavaszi kép  Isten szeretete  Nincs Cím  Janikovszky Éva mondta 
Bejegyzés Címkék
gyermeke egészséges, kicsik között, felnőttek között, rendszeres testedzés, szemléletünk megváltozzon, következő generációknak, szülői példa, következő történetet, barátom mesélte, nagydarab szülők, tévénézős vasárnap, barátnőm &#8211, ideig figyeli, anya elhűlve, kedvenc mogyorós, anya hallgat, kislány végül, anyuka fejében, kegyetlen gyerekek, kocka ladával, földet súrolta, röhögést ezen, lánynak temérdek, gyerekek kegyetlenek, lány egyre, kilók csak, gyerek többnyire, családi mintát, zsíros húsleves, kevés zöldség, családi kosztra, zöldség alapú, táplálkozás kísérletezői, táplálkozás megszállottjai, állandóan változó, gyerek szájába, szülői kontroll, gyerekzsúron ráveti, első borzalmas, mama szerint, gyerek döntsön, végén csodálkoznak, kicsi vérszegény, legtöbb gyerek, élete ennyire, rengeteg tiltás, gyereknek ételallergiája, vegán étrend, otthoni példa, nyakló nélküli, mozgás teljes, sport fontosságáról, fejekben megtörténjen, napi testnevelésóra, legolcsóbb pékárut, felét tolnák, tudatos táplálkozás, rászoruló családok, egészségügy majd, legjobb ellátást, kicsi szervezete, legtöbben gyümölcs, korai diéta, egyik legjobb, kicsik foga, szülők próbálják, ételek általában, szülei egészséges, plusz kalóriákat, gyerek olyan, étkezésükkel tesznek, gyereknek sincs, kövér szülők, másik nagy, gyerek kényszeres, szülő addig, felesleges evés, zsírpárnákat hozza, gyerek szervezetét, felnőtt szervezetével, legtöbb felnőttnek, másikra mutogatni, probléma forrása, gyerekünk kövérek, olyan diéta, gyerekkorban kell, egészséges ételeket, odafigyelés sokkal, pálinkakultuszra, népszerűsítésébe, osztálytársnőnk, népegészségügyi, vitamintartalom, vitaminhiányos, laktózérzékeny, ételallergiája, luftballonként, testnevelésóra, kényelmetlenül, zöldségpüréket, létfontosságuk, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 30455 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1045
  • e Hét: 4787
  • e Hónap: 5844
  • e Év: 199877
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.