Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A halál és a gyermek
  2018-09-29 18:48:53, szombat
 
  Történelmünkkel egyidős az a szokásunk, hogy halottainkat eltemetjük, meggyászoljuk, és rendszeresen lerójuk előttük tiszteletünket. Régebben a haldokló otthon töltötte utolsó napjait, majd miután elhunyt, a család házában ravatalozták fel, a családtagok mosdatták meg és virrasztottak mellette. Csak ezután történt meg a végső búcsú a temetőben. Így a gyerekek is szemtanúi, sőt, részesei lettek a gyász folyamatának.

Mai világunkban, mint annyi mindenből, a halálból is tabutémát kovácsoltunk. Hozzátartozóinkat ma már nem a család körében éri a halál, hanem kórházban, szeretetotthonban, netán öregek otthonában. A ravatalozás szertartásának helyszíne sem az otthon, hanem a temetők hivatalos ravatalozója. A virrasztás, mosdatás ma már teljesen kikopott a rituálék sorából. A halállal kapcsolatos teendők nagy részét nem a családtagok, hanem vállalkozók végzik el a rokonok figyelő szemeitől távol. Ezért aztán nekünk, felnőtteknek sem mindig van pontos képünk arról, mi is történik ilyenkor, de gyermekeink még nehezebb helyzetben vannak. Pedig kérdeznek ők, bátran, őszintén és kíváncsian, nekünk meg csak egyetlen dolgunk lenne: válaszolni. Ugyanúgy, ahogy ők kérdeznek.

De a legtöbb szülő nem válaszol. Inkább elüti a gyerek kérdését azzal, hogy ő ehhez még kicsi, vagy egész egyszerűen közli vele, hogy ez nem az ő dolga, foglalkozzon mással. Elüti, de nem oldja meg. Mert a gyerek ettől még foglalkozni fog a kérdéssel, ám szegényt még az is magára hagyja a kérdés megválaszolásában, akire leginkább számít a világ és az élet megismerésében: a szülei. De miért nem mernek sokan válaszolni? Mitől félnek, mitől féltik gyermekeiket? Miért tabu a halál (és párja, a születés)? A halál elkerülhetetlen mindannyiunk számára. Egy olyan ,,rossz", ami szerves része az életnek, életünknek. Rossz, mert végérvényes, visszafordíthatatlan, megmásíthatatlan. Fájdalommal és gyásszal jár. És mi sem értjük pontosan, mit is jelent az: meghalni. Azt sem tudjuk, nem is tudhatjuk, mi következik utána. Ezért sokan úgy gondolják, jobb, ha be sem engedik életükbe. Ha kipucolják a család életéből, még akkor is, ha egyébként aktuális lenne beszélni róla, megélni a veszteséget.

Pedig minél őszintébben merünk erről (is) beszélni, annál kevésbé válik félelmetessé. Amikor a gyerek kérdez, beszéljünk róla: mondjuk el az ő szintjén saját élményeinket, tapasztalatainkat és véleményünket. A gyerekek a halál minden részletére kíváncsiak: hogyan történik, milyen érzés, mi van utána. Persze, minél kisebb, annál kevésbé fogja még fel a halál végleges mivoltát, de ha a kérdéseire mindig kap választ, azok szépen, fokozatosan beépülnek az ő világába, gondolkodásába. Elmondhatjuk, hogy mindenki másképp hal meg, hogy a halál után a test már nem érez, nem lát, nem hall. Még arról a kettősségről is beszélhetünk velük, amit test és lélek együttese jelent, ki-ki aszerint, hogy miben hisz. Abba is beavathatjuk a gyereket, hogy a halállal kapcsolatban milyen hiedelmek, hitek vannak. Hogy léteznek olyanok, akik hisznek a túlvilágban, az újjászületésben, de olyanok is akadnak, akik szerint az életnek ott egyszer és mindenkorra vége szakad. Ne próbáljuk meg más dolgokhoz hasonlítani a halált; ne mondjuk azt, hogy olyan, mintha aludnál, csak sosem ébredsz fel belőle. Ezzel ugyanis rendesen elvehetjük a kedvét attól, hogy este pihenésre hajtsa a fejét.

Amikor a lányom 2-3 évesen erről kezdett kérdezni, úgy magyaráztam el neki, mi történik, hogy kértem, képzelje el a testét, amit lát a tükörben is, úgy, mint egy dobozt, a lelkét pedig, amivel érez és gondolkodik, mint egy lufit. Amikor a teste meghal, a doboz felnyílik, és a lélek-lufi szabadon elszállhat. Hogy hová, azt éppúgy nem tudjuk, mint azt sem, hogy mi történik a piros lufival, mikor felengedjük a felhők felé. Egy ideig még látni, de egy idő után már nem...

És ha meghal egy hozzátartozó vagy egy szeretett lény, ne titkolózzunk a gyerek előtt. Tudassuk vele a tényt, hogy az, akit szeretett, örökre eltávozott. Ügyeljünk persze arra, hogy mindezt úgy tegyük, hogy ő is értse, felfogja. Fájdalmas lesz neki, ahogy nekünk is, de ez természetes. De ha azt látja, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben az érzései teljesen normálisak, hiszen anya-apa is fájdalmat érez, sír, tudni fogja, hogy ez vele jár. Viszont azt is látni fogja, hogy egy ilyen helyzetben az emberek egymásba kapaszkodnak, és bár idő kell hozzá, de képesek ismét folytatni az életet. Ha tehetjük, vigyük el őt is a temetésre, hadd legyen lehetősége neki is elbúcsúzni attól, akit szeret. De ha mégis úgy gondolnánk, hogy magán a szertartáson nincs helye a gyereknek, legalább pár nappal később vigyük el a temetőbe, hogy megadjuk neki ezt a lehetőséget, illetve megadjuk neki a kérdezés lehetőségét is. Jó ötlet ilyenkor adni a gyereknek egy tárgyat, ami az elhunyt rokonhoz tartozott, ami továbbra is összeköti a gyereket vele.

Mivel közeledik a Halottak Napja, fogjuk kézen gyermekünket, és vigyük ki magunkkal a temetőbe. Mutassuk meg neki felmenői sírját, vigyünk közösen virágot és mécsest, és meséljünk neki, hogy akinek a sírját látja, milyen ember volt, mit csinált, míg élt, mit szeretett és mit nem. És ha sír a veszteség miatt, ne féljünk, hiszen ebből látszik: képes a kötődésre, a szeretetre!





 
 
0 komment , kategória:  Gyász 1.  
Címkék: megmásíthatatlan, újjászületésben, elkerülhetetlen, történelmünkkel, megismerésében, tiszteletünket, szertartásának, gondolkodásába, meggyászoljuk, véleményünket, virrasztottak, mindannyiunk, élményeinket, kapaszkodnak, gyermekeiket, gyermekünket, felnőtteknek, ravatalozója, kovácsoltunk, foglalkozzon, folyamatának, ravatalozták, szertartáson, félelmetessé, kettősségről, hozzátartozó, titkolózzunk, beavathatjuk, elmondhatjuk, rendszeresen, kapcsolatban, beszélhetünk, halottainkat, lehetőséget, világunkban, fokozatosan, haldokló otthon, család házában, családtagok mosdatták, végső búcsú, gyász folyamatának, család körében, ravatalozás szertartásának, temetők hivatalos, rituálék sorából, halállal kapcsolatos, rokonok figyelő, legtöbb szülő, gyerek kérdését, gyerek ettől, kérdés megválaszolásában, élet megismerésében, Halottak Napja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png ház  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nevem  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Minden harmadik...  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png lepke  Szívem  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Reggel van  Kerüld el az evangélium örömén...  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Még csak most kezdődik a nap  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  Radikális szeretet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Egy lelki imádság  Idő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kövesd a cowboyt!  Png fotel  Mi lenne ha  Minden harmadik...  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy lelki imádság  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Fekete István - Akác  Gonosz démon-álarc  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Bounty krémes  Szép napot kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Egy maradéktalanul uralt világ  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Akarat  Idő  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A boldog családok mind hasonló...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Bounty krémes  Albert Einstein gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
haldokló otthon, család házában, családtagok mosdatták, végső búcsú, gyász folyamatának, család körében, ravatalozás szertartásának, temetők hivatalos, rituálék sorából, halállal kapcsolatos, rokonok figyelő, legtöbb szülő, gyerek kérdését, gyerek ettől, kérdés megválaszolásában, élet megismerésében, halál elkerülhetetlen, család életéből, gyerek kérdez, halál minden, halál végleges, kérdéseire mindig, halál után, halállal kapcsolatban, kedvét attól, lelkét pedig, teste meghal, doboz felnyílik, lélek-lufi szabadon, piros lufival, felhők felé, hozzátartozó vagy, szeretett lény, gyerek előtt, ilyen rendkívüli, érzései teljesen, ilyen helyzetben, emberek egymásba, szertartáson nincs, kérdezés lehetőségét, elhunyt rokonhoz, gyereket vele, sírját látja, veszteség miatt, megmásíthatatlan, újjászületésben, elkerülhetetlen, történelmünkkel, megismerésében, tiszteletünket, szertartásának, gondolkodásába, meggyászoljuk, véleményünket, virrasztottak, mindannyiunk, élményeinket, kapaszkodnak, gyermekeiket, gyermekünket, felnőtteknek, ravatalozója, kovácsoltunk, foglalkozzon, folyamatának, ravatalozták, szertartáson, félelmetessé, kettősségről, hozzátartozó, titkolózzunk, beavathatjuk, elmondhatjuk, rendszeresen, kapcsolatban, beszélhetünk, halottainkat, lehetőséget, világunkban, fokozatosan, mindenkorra, hasonlítani, magyaráztam, kapcsolatos, gondolkodik, felengedjük, családtagok, vállalkozók, lehetőségét, gyermekeink, foglalkozni, túlvilágban, ravatalozás, veszteséget, őszintébben, fájdalommal, végérvényes, természetes, normálisak, beszéljünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4857
  • e Hét: 12428
  • e Hónap: 34695
  • e Év: 167249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.