Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mécses
  2020-04-17 07:16:55, péntek
 
  Volt egyszer egy ember, aki az igazságot kereste, mert azt olvasta a bölcs könyvekben, hogy azt kell követni. Kereste mindenütt, bejárta az egész világot, de az igazságot sehol sem találta. Már csak egyetlen hely volt a világon, ahol nem járt, gondolta, oda még elmegy, hátha ott megtalálja azt, amit annyira keres. Bátor ember volt, nekiindult hát a sűrű, sötét erdőnek. Először a tolvajok barlangjába jutott. Elmondta nekik, hogy mit keres, azok meg nevettek: "Azt hiszed, hogy nálunk megtalálod az igazságot?" - azzal kilökdösték a barlangból. Az ember ment tovább és a boszorkányok tanyájára ért. A boszorkányok is nagyot nevettek az emberen: "Az igazságot keresed? Azt hiszed, itt megtalálod?" Az ember tovább indult és egyszer csak egy sárkunyhóhoz ért. Belesett az ablakon, és mit látott? Sok-sok apró mécses égett odabent. Bekopogott, de senki nem válaszolt. Akkor benyitott. Egy hatalmas termet látott, tele polcokkal, és mindegyiken olajmécsesek égtek. Egyik aranyból készült, a másik ónból, a harmadik ezüstből, a negyedik agyagból. Ahogy belépett, egy hosszú, ősz szakállú ember jelent meg előtte.
,,Légy üdvözölve fiam", mondta neki. ,,Miben segíthetek?"
,,Légy üdvözölve te is", válaszolta az ember, majd így folytatta: ,,Bejártam az egész világot, de ilyen helyet, mint ez, még sehol nem láttam. Mondd csak, mire valók ezek a mécsesek?"
,,Minden mécses egy-egy ember lelke" - felelte az ősz szakállú ember. ,,Amíg a mécses ég, az ember jól van. De amikor a mécses lángja elhalványul, az ember lelke kiröppen a világból."
Az ember nézte egy ideig a mécseseket, aztán összeszedte a bátorságát és megkérdezte: ,,És az én lelkem mécsesét meg tudnád mutatni nekem?"
,,Akarod?" - kérdezte az ősz öregember. - ,,Biztos, hogy akarod?"
,,Akarom" - válaszolta az ember. ,,Akkor kövess!" - és elindultak a kunyhóban. Hosszú, kacskaringós utakon mentek, egyik folyosóból másik folyosók nyíltak, és amerre elhaladtak, a polcokon mindenütt mécsesek égtek. Egyszer csak beértek egy kicsi szobába és ott, az egyik polcon csupán három mécses égett. Az öregember rámutatott az egyikre: ,,Ez a te mécsesed" - mondta.
Az ember odanézett és minden ízében remegni kezdett, mert látta, hogy a kanóc már igencsak rövid, és a mécses alján alig van pár csepp olaj. Aztán összeszedte magát és körülnézett. Látta, hogy a másik két mécses, amelyik az övé mellett áll, tele van olajjal és mindkettő fényes, erős lánggal ég. Odafordult az öregemberhez és megkérdezte: ,,Ez a jobboldali, ez a fényes, kié?"
,,Mindenkinek csak a saját mécsesét mutathatom meg", mondta az öreg, azzal sarkon fordult és eltűnt.
Az igazságot kereső ember minden ízében reszketve nézte a mécsesét. Hirtelen szörnyű gondolat támadt benne. Fölemelte a fénylő lánggal égő, jobb oldali mécsest, amely tele volt olajjal és készen állt rá, hogy átöntse saját mécsesébe a benne lévő olajat. Már éppen megbillentette a mécsest, amikor hirtelen ott termett az ősz öregember, vasmarokkal megragadta, hogy csak úgy ropogtak a csontjai és azt sziszegte:
,,Ezt az igazságot keresed? Ezt?"
Az ember előtt elsötétült a világ, eszméletét vesztette. Amikor magához tért, már nem volt ott sem a kunyhó, sem az ősz öregember, s nem látta a mécseseket sem. Egy erdőben találta magát, és hallotta, hogy az erdő fái azt suttogják neki: ,,Nem az a fontos, hogy hány csepp olaj van még a mécsesedben, hanem az, hogy mire használtad el a többit".

(héber mese alapján)





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 1.  
Címkék: megbillentette, olajmécsesek, kacskaringós, sárkunyhóhoz, boszorkányok, öregemberhez, kilökdösték, körülnézett, megkérdezte, elhalványul, összeszedte, mindenkinek, mindegyiken, barlangjába, mécsesedben, vasmarokkal, válaszolta, folyosóból, elindultak, megtalálja, bekopogott, megtalálod, barlangból, nekiindult, segíthetek, mécseseket, bátorságát, elhaladtak, jobboldali, mutathatom, könyvekben, elsötétült, eszméletét, odafordult, rámutatott, használtad, igazságot kereste, bölcs könyvekben, egész világot, igazságot sehol, tolvajok barlangjába, ember ment, boszorkányok tanyájára, igazságot keresed, ember tovább, hatalmas termet, másik ónból, harmadik ezüstből, negyedik agyagból, mécses lángja, ember lelke, ember nézte,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Szívem tiéd  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Makszim Gorkij gondolata  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Makszim Gorkij gondolata  Reggel van  Png telefon  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Szívem tiéd  Fekete-erdő desszert  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png férfi  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kutya  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A sors  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Őrizkednünk kell...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép álmokat!  Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Irgalom és ítélet  Bertolt Brecht -től idézet  Éretlen vers  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  Idő  Png lepke  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Elköszönt  Nagyi telefonál  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  A kételkedés kezelése  Hogy lehet megtartani  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
igazságot kereste, bölcs könyvekben, egész világot, igazságot sehol, tolvajok barlangjába, ember ment, boszorkányok tanyájára, igazságot keresed, ember tovább, hatalmas termet, másik ónból, harmadik ezüstből, negyedik agyagból, mécses lángja, ember lelke, ember nézte, polcokon mindenütt, kicsi szobába, egyik polcon, öregember rámutatott, ember odanézett, mécses alján, saját mécsesét, igazságot kereső, fénylő lánggal, benne lévő, ember előtt, erdőben találta, megbillentette, olajmécsesek, kacskaringós, sárkunyhóhoz, boszorkányok, öregemberhez, kilökdösték, körülnézett, megkérdezte, elhalványul, összeszedte, mindenkinek, mindegyiken, barlangjába, mécsesedben, vasmarokkal, válaszolta, folyosóból, elindultak, megtalálja, bekopogott, megtalálod, barlangból, nekiindult, segíthetek, mécseseket, bátorságát, elhaladtak, jobboldali, mutathatom, könyvekben, elsötétült, eszméletét, odafordult, rámutatott, használtad, megragadta, válaszolt, sziszegte, igazságot, öregember, suttogják, benyitott, tanyájára, vesztette, üdvözölve, mindkettő, odanézett, kunyhóban, reszketve, folytatta, mindenütt, mécsesébe, fölemelte, polcokkal, harmadik, gondolta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 578 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2122
  • e Hét: 4078
  • e Hónap: 26345
  • e Év: 158899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.