Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A világ gyógyító fűszerei
  2020-06-15 05:23:50, hétfő
 
  Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek és gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.

Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket - állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora. A professzor szülőhazájában, Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya.

Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez. Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.

Chili - az anyagcsere serkentésére
A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket. Egy kutatási eredmény szerint az étkezés előtt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér - gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.

Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat.

Fahéj - a vércukorszint stabilizálására
Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelelő fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.

Kurkuma - csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.

Aggraval doktor szilárd meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.

Sáfrány - a kedélyjavító
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó nők 8%-ához képest.

Petrezselyem - lassítja az emlőrák progresszióját
A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák előrehaladását. A kutatásban részt vevő Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.

Zsálya - edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást
A gyógynövény-szakértők a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.

Egy előzetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring - javítja mentális képességeket
Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vevő személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását.

2010 márciusában a Kansas State University kutatói arról számoltak be, hogy a darált húshoz adott rozmaringkivonat megelőzi a húsok grillezésekor és sütésekor keletkező karcinogén vegyület, a heterociklikus amino (HCA) felszabadulását.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 1.  
Címkék: tulajdonságokkal, memóriateszteken, rozmaringkivonat, összegyűjtöttünk, kedélyjavítóként, gyömbérkapszulát, gyógynövényeket, kedélyállapotuk, teszthelyiségbe, stabilizálására, izomfájdalomról, derékbőségünket, paradicsomlevet, alkalmazásukban, felszabadulását, kontrollcsoport, petrezselyemben, beavatkozásokat, premenstruációs, kedélyingadozás, éhségérzetünket, megállapították, gyomorsejteket, prevenciójával, szülőhazájában, összefüggésben, szívbetegségek, szignifikánsan, rezisztenciára, tumorképződést, alkalmazásának, progresszióját, táplálkozással, osteoarthritis, megbetegedések, heterociklikus, étel kalória-, emberiség évek, modern orvostudomány, professzor szülőhazájában, fűszereket mindig, táplálkozással összefüggésbe, indiaiak fokozatosan, nyugati étkezési, említett betegségek, legtöbb kutató, zsírosabb nyugati, negatív tendenciát, indiai konyhában, betegségek gyakoriságának, fűszerek pozitív, alábbi felsorolásban, Eating Well, Bharat Aggraval, Medical Sciences, Holly Pevzner, Kansas State University,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy tavasz  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Mindent de mindent visszakap  "Ez egy csoda"  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Vito Giaquinto gondolata  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Borzasztó  jó reggelt  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  IGEN így  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  Horváth Szilvia tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robert Merle tollából  Hogyan válunk hűségesekké?  Tanácsok egy pszichológustól  Ma van a magyar költészet napj...  Vito Giaquinto gondolata  Egy barátság története  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  39 ígéret  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Sík Sándor - Ha jő a perc  Az ember  Paul David Tripp Április 15  Egy párkányon  József Attila - Kopogtatás nél...  Magamnak  Az ember  Tanácsok egy pszichológustól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  képre írva  jó reggelt  Andrássy Réka - A bolond Böske  Töröld le  Erdei gyöngyvirág  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Különleges  Egy tavasz  Facebookon kaptam  James Allen  Vidámság  Zilahy Lajos gondolata  Egy barátság története  Ma van a magyar költészet napj...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan válunk hűségesekké?  Hegedüs Géza: Magyar költészet  James Allen  Különleges  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Azért kaptad  Anyák napjára  jó reggelt  Ott van  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
étel kalória-, emberiség évek, modern orvostudomány, professzor szülőhazájában, fűszereket mindig, táplálkozással összefüggésbe, indiaiak fokozatosan, nyugati étkezési, említett betegségek, legtöbb kutató, zsírosabb nyugati, negatív tendenciát, indiai konyhában, betegségek gyakoriságának, fűszerek pozitív, alábbi felsorolásban, világ bármely, anyagcsere serkentésére, chili nemcsak, ételeinket tüzeli, benne lévő, kapszaicin fokozza, szervezetben lezajló, kutatási eredmény, étkezés előtt, soron következő, fűszerezetlen paradicsomlevet, chilin kívül, cayenne borsban, chipotle nevű, enyhébb hibrid, édes paprikában, kapszaicin mérsékli, gyomorfekély tüneteit, fekélyt okozó, szív egészségét, gyömbér régóta, sebészeti beavatkozásokat, osteoarthritis tüneteit, nemrégiben készült, placébót kapó, másik tanulmány, osteoarthritis okozta, vércukorszint stabilizálására, teáskanálnyi fahéjnak, fahéj megakadályozza, étkezés utáni, kurkumát Indiában, fűszer pozitív, kurkumin vegyülettel, kurkumin enyhíti, kurkumin potenciális, kurkumin képes, tumorsejtek növekedését, karcinogéneket aktiváló, tradicionális perzsa, teheráni University, sáfrány enyhíti, premenstruációs szindróma, depresszió tüneteit, sáfrányt kapó, emlőrák progresszióját, petrezselyem bizonyítottan, mellrák előrehaladását, kutatásban részt, kísérleti állatokban, klinikai tanulmány, fájó torokra, előzetes tanulmány, növény javíthatja, korai Alzheimer-kór, tanulási folyamatokban, másik tanulmányban, memóriateszteken szignifikánsan, tanulmány szerint, kísérletben részt, teszthelyiségbe rozmaring, rozmaringot gyakran, növényben lévő, darált húshoz, húsok grillezésekor, heterociklikus amino, tulajdonságokkal, memóriateszteken, rozmaringkivonat, összegyűjtöttünk, kedélyjavítóként, gyömbérkapszulát, gyógynövényeket, kedélyállapotuk, teszthelyiségbe, stabilizálására, izomfájdalomról, derékbőségünket, paradicsomlevet, alkalmazásukban, felszabadulását, kontrollcsoport, petrezselyemben, beavatkozásokat, premenstruációs, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 561 db bejegyzés
Összes: 34572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1170
  • e Hét: 2516
  • e Hónap: 11900
  • e Év: 144454
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.