Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
Juhász Gyula: Emlék Szentiváni éjjel Künn a pusztán jártunk
  2021-06-23 17:02:00, szerda
 
  Juhász Gyula: Emlék

Szentiváni éjjel
Künn a pusztán jártunk,
Fönn a magas égen
Csillagrózsák égtek
És benn a szívünkben
Nagy fiatalságunk!
Kéz a kézben jártunk,
- Emlékszel-e rája? -
Szelíden borult ránk
Tiszaháti pusztán
Szentiván havának
Tündér éjszakája.
Emlékszel-e rája?
- Tanúnk a jó Isten! -
Hogy csudavirágos,
Hogy csillagvilágos,
Álomország nyílott
Gyermekszíveinkben!
Elsodort az élet,
Nem lelünk egymásra!
Mivé lett szívedben,
Fiatal szívedben,
Szentiván havának
Tündér éjszakája?
1906.
 
 
0 komment , kategória:  Június  
Június 23. Szentivánéj "Noha a nyári napforduló napja június
  2021-06-23 16:57:29, szerda
 
  Június 23. Szentivánéj

"Noha a nyári napforduló napja június 21-e, mi mégis 24-én tartjuk a nyár ünnepét. Ennek oka a juliánus naptár bevezetése előtti naptár sajátossága és a tényleges naptári évek közti különbség. Régen a nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban június 24-re esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor, és évszázadok vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni. "...
 
 
0 komment , kategória:  Június  
A szeretet hatalmas ereje
  2021-06-23 08:44:49, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Zöld dió likőr és pálinka
  2021-06-23 08:42:12, szerda
 
 



DIÓ LIKŐR
Hozzávalók:

15-20 db zöld dió

500 g cukor

1- 1,5 liter házi gyümölcspálinka (vagy vodka)

1 fahéjrúd

1 vaníliarúd

3 szem szegfűbors

3-5 szem szegfűszeg

gumikesztyű

A zöld diónak az a tulajdonsága, hogy gyönyörűen és lemoshatatlanul megfogja az ember kezét, és minden egyebet is, amivel érintkezik, így bánjunk (gumi)kesztyűs kézzel a kis éretlennel. Jól megmossuk, majd felszeleteljük.

Mehet egy nagy befőttesüvegbe, a fűszerekkel, cukorral egyetemben. A befőttesüveg legyen jól záródó! Majd öntsük nyakon finom alkohollal, úgy, hogy elfedje a zöld diókat. Zárjuk rá az üveg tetejét.

Hagyjuk állni 3-6 hétig, hetente rázogassuk. Majd szűrjük át gézanyagon, töltsük jól záródó üvegekbe, és várjuk a karácsonyt, amikor megkóstolhatjuk a keserédes-fűszeres likőrünket.


--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------

DIÓPÁLINKA: készítése (Zöld dió pálinka)

Hozzávalók:
30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű pálinka (olyan pálinka amelyeknek nincs túl erős, jellegzetes íze, illata)
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
értelemszerűen ha csak 2 liter pálinkát szeretnék akkor mindenből a fele mennyiség.

Elkészítése:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg, 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x). Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd daraboljuk fel negyedelve. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió!!



A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancs héja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.

A lezárt üvegeket 40 napig kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!



40 nap elteltével szűrjük át. Az sem baj ha azonnal elfogyasztjuk de ha kibírjuk akkor pihentessük még 1-2 hónapot. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb lesz a diópálinka. (dió nélkül érleljük tovább, a fűszerek maradhatnak). A leszűrt dió pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Szeretnék addig élni, míg élni érdemes. Míg szívem nem öreg
  2021-06-23 08:22:14, szerda
 
  Szeretnék addig élni,
míg élni érdemes.
Míg szívem nem öregszik,
hajam még nem deres.
Amíg öröm a munka
és tisztán lát a szem,
amíg a nap s az éjjel
mind, mind enyém leszen.
Szeretnék addig élni,
míg csábít az öröm,
míg bíztat a reménység
e földi körökön.
Míg szabad lesz a lábam
és erős két karom,
amíg az élet terhét
cipelni akarom.
Amíg a nyári szellő
szivemben lengedez -
szeretnék addig élni,
míg újra béke lesz...

(Somlyó Zoltán: Csak addig...)


 
 
0 komment , kategória:  Szépkorúaknak  
Az élet olyan, mint a biciklizés
  2021-06-23 08:13:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Legyen tanúm a föld, az ég
  2021-06-23 08:11:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Szamócás szép napot!
  2021-06-23 08:02:33, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Június  
Hússzal ezelőtt érkeztem És azt mondták, hogy ez az a hely
  2021-06-23 07:15:26, szerda
 
 

Hússzal ezelőtt érkeztem
És azt mondták, hogy ez az a hely
Ahol mindent sikerült megnéznem
Köszi, de sajnos nem mehetek
Mert a főnököm az az Isten
Kinek szárnya van, de ereje nincsen
Hogy egy kicsikét legalább megverne
Vagy lassan utánad engedne
Mert hirtelen kinyílt a föld alattam
Te eltűntél én meg itt maradtam
Hát evezz a part felé még párat
Ha a világ fordít neked hátat
S ha utad egyszer a végéhez ér
Ne felejtsd el hogy honnan jöttél!
Egy föld alatti mozgalomból, hol nem jutott ki nekem a jóból
Kellett hogy már, elinduljak
Az úthengerek itt gurulnak
Én meg harapok egyet a lángosba
A szekérháton a városba
De láttatok-e már oly gyönyörű bájt
Mit nem okozhat öt gigabájt
Neked öt gigabájt, nekem öt libamáj
Jaj a szívem úgy nagyon fáj
De én sem próbálhattam kétszer
Te megteheted ha visszanézel
S ha utad egyszer a végéhez ér
Ne felejtsd el hogy honnan jöttél!

Vidéki sanzon
Magna Cum Laude


 
 
0 komment , kategória:  Dalszöveg  
Itt a nyári kánikula!
  2021-06-22 14:38:48, kedd
 
 

Kiadták a vörös kódot, ami a legmagasabb riasztásnak felel meg.

- Az egészségügyi és szociális intézményeknek kötelező fogadni minden bajbajutott embert, aki hőártalom miatt kerül vagy jelentkezik kórházi ellátásra.
- Több városi csomóponton folyadékot fognak osztani.
- FOLYADÉKFOGYASZTÁS!
- Víz, gyümölcslevek, levesek
- Kerüljétek az alkoholt, főleg a legmelegebb órákban.
- Kerüljétek a kültéri tartózkodást 11-15 óra között.
- Kerüljék az indokolatlanul hosszú ideig tartó napozgatást.
- Vigyázzatok az idősebb emberekre és a kisgyermekekre!
- Vigyázzatok a házi kedvencekre.
- Ha azt látod, hogy valaki összecsúszik melletted, akkor hívj mentőt és ne ítélkezz előre!
- Érdemes olyan gyümölcsöket fogyasztani, amelyben van kálium, magnézium és egyéb fontosabb nyomelemek.
- Továbbra is szedd a gyógyszereidet és kerülj minden rizikót!
 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 130 db bejegyzés
e év: 1786 db bejegyzés
Összes: 62110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 692
  • e Hét: 4699
  • e Hónap: 86730
  • e Év: 565994
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.