Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
GONDOLATOK ADVENT 2. VASÁRNAPJÁRA Olyan furcsa ez az egész
  2020-12-06 09:37:59, vasárnap
 
   
 



GONDOLATOK ADVENT 2. VASÁRNAPJÁRA

Olyan furcsa ez az egész világ. Annyira zaklatottnak tűnik most mindenki. Nincs sehol egy biztos pont. Szeretnénk látni az út végét. A sötétségből szeretnénk valóban a fényre jutni. Halálos fenyegetettségben élünk, szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy az élet erősebb, mint a halál.
Izaiás prófétánál olvassuk a bíztatást, bátorítást: ,,Menj föl egy magas hegyre, te, ki jó hírt viszel Sionnak. Emeld föl hangodat. Ne félj! Hirdesd Júda városainak: Íme a ti Istenetek! Isten, az Úr, íme eljön hatalommal!" (Iz 40,9-10)
Előtte azonban útegyengetésre volna szükség. Utat készíteni az Úrnak a pusztaságban...
Érdekes korképet lehetne készíteni. Úgy gondoltuk, urai vagyunk a világnak, tőlünk függ minden, kitágul számunkra a világegyetem, meghódítanánk a holdat, a bolygókat... hatalmas pénzhegyeket fordít a világ arra, hogy kiszakadva a földünk vonzásköréből, eljusson... s itt elakadok, mert nem tudom, hová is akarunk eljutni. Eljutni a csillagokra?
Előtte meg kellene tanulnunk emberként élni itt a földön. De mennyire távol van tőlünk, emberektől az igaz emberség. Az igazi testvériség. Az emberibb élet.
Mire vársz? - szoktuk föltenni a kérdést. Ami fogható valóság, az a jelen, amiben élünk. A múlt már elmúlt, történészek írhatnak róla. S amit az előttünk járó nemzedékek fölhalmoztak tudást, azt felhasználhatjuk. Hogy mi lesz, azt senki nem tudja, bár mindenki szeretné, ha kiszámítható lenne jövő. Ugyanakkor a jövő most dől el. Attól, ahogyan most élünk. Feléljük-e a jövőt, vagy képesek vagyunk arra, hogy végtelen vágyainkat magunk korlátozzuk? Éppen a jövő érdekében. Most. Azért, hogy a ,,majd" valóban elkövetkezhessen.
Sokat beszélnek a ,,sapiens"-ről, az emberről, aki képes arra, hogy gondolkodjon, hogy tervezzen. Beszélnek, írnak az ,,istenné" válni akaró emberről, a ,,homo deus"-ról, aki valamiféle rendkívüli lénnyé válik, aki fölött azonban az általa létrehozott technika átveszi az uralmat, és többet fog tudni majd róla, mint ő maga. Vannak, akik már a liberalizmusnak, az önző emberi szabadságnak végóráit látják. Ezt olvasom valahol: ,,A 3. évezred elején a liberalizmust nem csak a 'nem létezik szabad én' filozófiai eszméje fenyegeti, hanem kézzelfogható technológiák is. Olyan elképesztően hasznos szerkezetek, eszközök és struktúrák áradatára kell felkészülnünk, amelyek nem engednek teret az egyén szabad akaratának." S hozzáfűzi a kérdést: ,,Vajon a demokrácia, a szabadpiac és az emberi jogok túlélik ezt az áradatot?" (Harari: Homo deus, 263.o.)
S egyik napról a másikra jön egy elképesztő kijózanodás. Jön egy vírus, ki tudja, honnan - és térdre kényszeríti az egész emberiséget. Sötétségbe borítja az egész világot. S félve-remegve várja mindenki - nem a Messiást, hanem az ellenszert a vírusra, - a vakcinát.
Vannak ugyan még mindig, akik humbugnak, tudatosan gerjesztett hisztériának tartják mindazt, ami körülöttünk történik. De amikor alig múlik el nap, hogy ne kapnék hírt jó ismerős, barát, régi diák haláláról, akkor engem is hatalmába kerít valami megfoghatatlan félelem. Tudnia kell mindenkinek, hogy aki megszületett, az meg is fog halni, - de hát ennyire? Ennyire veszélyes az élet? És itt van a vész, lehet, hogy én is sorra kerülök?
Amikor a kényszerhelyzetben a maszk mögött arctalanná válik a másik ember, és lehetetlenné válik, hogy szájról olvassak, - akarom, nem akarom, ki kell jelentenünk, hogy valami nagyon nincs rendben ebben a világban. Ha ennyire világos, hogy bármelyik pillanatban elsodorhat a vész, akkor minek is gyűjtöttem? Minek van értelme? Annyira értelmetlenné tud válni minden, az egész létezésem...
Pedig ha itt találtuk magunkat ebben az életben, akkor vagy a vak végzettel próbálunk keservesen és hiába szembenézni, vagy rádöbbenünk arra, hogy valaki akaratából vagyunk ezen a világon.
Készítsétek az Úr útját! - kiáltja János ma is, nekünk is, ebben a nagyon is sivárrá vált világban. Mert utánam jön, aki nagyobb nálam!
Aki eljövendő, már eljött a történelemben. Számunkra. Mindenki számára. Az én számomra is.
Tolsztoj nagyszerű regényében, a Feltámadás-ban olvasom, az utolsó oldalakon:
,,Ha ide küldettünk, akkor valaki akaratából és valami végre vagyunk itt. Mi pedig úgy képzeljük, hogy csak a magunk örömére élünk, és világos, hogy közben éppoly rosszul érezzük magunkat, mint az a munkás, aki nem teljesíti gazdája akaratát.
,,Keressétek Isten országát és az ő igazságát, és a többi megadatik néktek. Mi pedig a többit keressük és nyilvánvalóan nem találjuk.
Itt van tehát az élete feladata..."
Értelmet találni a sötétségben. Várni, hogy felragyogjon a fényesség. Embertelen világunkban felragyogjon az emberség. A testvériség. Mert hiába lelsz meg a vakcina a vírusra, ha nincs gyógyszer az embertelenségre. A gyűlöletre. A békétlenségre. Az egymás eltiprására. Ha továbbra is csak a magunk örömére akarunk élni, sötétségben maradunk. Végzetesen.
El kell jönnie a Megváltónak. Annak, aki már egyszer eljött. El kell, hogy jöjjön ma is, a mi életünkbe. Látszik a fény az embertelenség alagútjának végén. Csak be kell fogadnom azt, aki nagyobb nálunk. Őt, Akiben az Isten szól bele az életünkbe. Ő az, aki békét hagyott ránk. Az ő békéjét. Szemben minden embertelenséggel.
Keresnünk kellene először az Isten Országát. Az igazságosság, a béke országát. S akkor értelmet találunk az életünknek.
Jöjj el, Uram, Jézus!
Korzenszky Richárd



 
 
0 komment , kategória:  ADVENT 2  
Címkék: elkövetkezhessen, embertelenséggel, felhasználhatjuk, embertelenségre, liberalizmusnak, megbizonyosodni, megfoghatatlan, útegyengetésre, kézzelfogható, történelemben, felkészülnünk, vonzásköréből, embertelenség, értelmetlenné, békétlenségre, nyilvánvalóan, meghódítanánk, liberalizmust, elképesztően, felragyogjon, szabadságnak, igazságosság, gondolkodjon, zaklatottnak, megszületett, technológiák, lehetetlenné, kiszámítható, hisztériának, pusztaságban, világegyetem, vasárnapjára, pénzhegyeket, fölhalmoztak, eltiprására, korlátozzuk, egész világ, biztos pont, sötétségből szeretnénk, fényre jutni, élet erősebb, magas hegyre, világ arra, földünk vonzásköréből, igaz emberség, igazi testvériség, emberibb élet, előttünk járó, jövő most, jövő érdekében, általa létrehozott, önző emberi, GONDOLATOK ADVENT, VASÁRNAPJÁRA Olyan, Hirdesd Júda, Keressétek Isten, Isten Országát, Korzenszky Richárd,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Jázmin  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevelőszülőkhöz adták,  Szabó T. Anna - Pitypang  Egyszerű  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Isten hűségének mértéke  Szép estét  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó kislány  Dóró Sándor: Embernek maradni  Somlyó Zoltán - Orgonával  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztina b...  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Spenót fasírttal  Márai Sándor tollából  Tavaszi este  képre írva  Egy gondolat  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Baranyi Ferenc - N i n c s  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Jó éjszakát  Ott van  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Latinovits Zoltán tollából  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Magamnak  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Krisztinától  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Nagy és kis csodák  képre írva  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Az ember emlékekből áll 
Bejegyzés Címkék
egész világ, biztos pont, sötétségből szeretnénk, fényre jutni, élet erősebb, magas hegyre, világ arra, földünk vonzásköréből, igaz emberség, igazi testvériség, emberibb élet, előttünk járó, jövő most, jövő érdekében, általa létrehozott, önző emberi, egyén szabad, emberi jogok, elképesztő kijózanodás, egész emberiséget, egész világot, maszk mögött, másik ember, egész létezésem&#8230, utolsó oldalakon, magunk örömére, többi megadatik, többit keressük, élete feladata&#8230, egymás eltiprására, embertelenség alagútjának, béke országát, elkövetkezhessen, embertelenséggel, felhasználhatjuk, embertelenségre, liberalizmusnak, megbizonyosodni, megfoghatatlan, útegyengetésre, kézzelfogható, történelemben, felkészülnünk, vonzásköréből, embertelenség, értelmetlenné, békétlenségre, nyilvánvalóan, meghódítanánk, liberalizmust, elképesztően, felragyogjon, szabadságnak, igazságosság, gondolkodjon, zaklatottnak, megszületett, technológiák, lehetetlenné, kiszámítható, hisztériának, pusztaságban, világegyetem, vasárnapjára, pénzhegyeket, fölhalmoztak, eltiprására, korlátozzuk, alagútjának, történészek, sötétségben, testvériség, világunkban, csillagokra, jelentenünk, mindenkinek, pillanatban, körülöttünk, sötétségből, szerkezetek, szembenézni, rádöbbenünk, megváltónak, gerjesztett, készítsétek, kijózanodás, kényszeríti, emberiséget, létrehozott, embertelen, akaratának, demokrácia, kiszakadva, életünknek, emberektől, arctalanná, keservesen, szabadpiac, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 3606
  • e Hónap: 22579
  • e Év: 251516
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.