Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Balázs napjához fűződő népszokások Balázs napja február 3-án
  2021-02-03 10:18:29, szerda
 
   
  Balázs napjához fűződő népszokások

Balázs napja február 3-án van. Ehhez a naphoz kapcsolódik egy régi népszokás: a balázsolás. Mit jelent ez a szokás, és mit jelentett régen?
Mi a balázsolás?
A balázsolás vagy balázsáldás a katolikus egyház áldása. Február 3-án, Balázs napján, vagy az ahhoz legközelebb eső vasárnapon a pap a szentmise vége után két kereszt alakba tett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, miközben ezekkel a szavakkal áldja meg őket:
,,Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen."
Szent Balázs, a gyógyító
A balázsolás ókori eredetű szokás. Diokléciánusz és Licíniusz római császárok idején már elterjedt volt. Szent Balázs püspök volt, aki különleges tetteket hajtott végre, például súlyos betegségben szenvedőket gyógyított meg. Egyszer egy fuldokló kisfiút vittek hozzá, egy halszálka akadt a torkán. Balázs püspök kereszt alakban két gyertyát tartott az álla alá, és áldásával megmentette a gyereket.
Szent Balázst ettől kezdvea torokbetegségek védőszentjeként tartották számon. Ha valakinek szálka fordult keresztbe a torkán, azt kellett mondani:,,Balázs vértanú és Krisztus szolgája mondja: Vagy le, vagy föl!"
Később egyéb betegségekben is az ő segítségét kérték. Ha valaki megbetegedett, ember vagy állat, gyertyát gyújtottak meg Szent Balázs tiszteletére.
Balázs püspök és az állatok
Balázs személye az állatokra is különleges hatással volt. Szerettek a közelében lenni, a barlangja köré csoportosultak, és barátságban éltek vele. A püspök értett a nyelvükön, gondolataival és szavaival képes volt irányítani őket.
Egyszer egy malacot magával vitt egy farkas, de Balázs imája hatására nem ette meg, hanem estére visszavitte a gazdájának.
Sokfelé szokássá vált, hogy Szent Balázs napján vízszentelést is tartanak, amellyel megszentelik a templom elé hajtott állatokat.
A gyerekek Balázs napon
A balázsolás hagyományához tartozik az a népszokás, hogy gyerekek jelmezbe öltözve, csákóval vagy süveggel a fejükön házról házra járnak a faluban, hogy társaikat összetoborozzák, és ajándékokat gyűjtsenek tanítóik és a többi iskolai alkalmazott számára, jövedelmük kiegészítése céljából, munkájuk megbecsülése jeleként.
Régen gyakori volt, ma már egyre ritkább az ilyen fajta ünneplés.

A torokbetegségek védőszentje

Szintén balázsolásnak nevezik azt a szokást, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.
Babits Mihály költő is Szent Balázshoz folyamodott gyógyulásért súlyos gégebetegsége idején Balázsolás című versében.

Sütő Gyöngyi


 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Címkék: torokbetegségek, védőszentjeként, összetoborozzák, csoportosultak, torokfájósokat, diokléciánusz, gondolataival, betegségekben, hagyományához, gégebetegsége, megbetegedett, vízszentelést, balázsolásnak, megbecsülése, megszentelik, kiegészítése, összecsavart, gyógyulásért, tiszteletére, kapcsolódik, betegségben, szenvedőket, barátságban, balázsáldás, megfüstölik, védőszentje, ajándékokat, népszokások, visszavitte, alkalmazott, folyamodott, legközelebb, megmentette, balázsolás, különleges, betegséget, naphoz kapcsolódik, régi népszokás, balázsolás vagy, katolikus egyház, ahhoz legközelebb, szentmise vége, hívek álla, szavakkal áldja, balázsolás ókori, fuldokló kisfiút, halszálka akadt, közelében lenni, barlangja köré, püspök értett, malacot magával, gyerekek Balázs, Szent Balázs, Szentlélek Istennek, Szent Balázst, Babits Mihály, Szent Balázshoz, Sütő Gyöngyi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Kellemes délutánt kívánok  Egy maradéktalanul uralt világ  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Fekete-erdő desszert  George Gordon Lord Byron: Inez...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Rátalálsz  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Rátalálsz  Kaffka_Margit  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 21  Minden harmadik...  Png férfi  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Jó éjszakát  Az engedelmesség miért nem vál...  Adakozás  Reménység és erő Krisztustól e...  Kerüld el az evangélium örömén...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Erdőn  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az engedelmesség miért nem vál...  Lóhere  Nem számIt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyon különös  Esti kép  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  Sokan azt tartják  Png nő  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Png cica  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
naphoz kapcsolódik, régi népszokás, balázsolás vagy, katolikus egyház, ahhoz legközelebb, szentmise vége, hívek álla, szavakkal áldja, balázsolás ókori, fuldokló kisfiút, halszálka akadt, közelében lenni, barlangja köré, püspök értett, malacot magával, gyerekek Balázs, balázsolás hagyományához, fejükön házról, többi iskolai, ilyen fajta, torokbetegségek védőszentje, torokfájósokat parázsra, betegséget okozó, torokbetegségek, védőszentjeként, összetoborozzák, csoportosultak, torokfájósokat, diokléciánusz, gondolataival, betegségekben, hagyományához, gégebetegsége, megbetegedett, vízszentelést, balázsolásnak, megbecsülése, megszentelik, kiegészítése, összecsavart, gyógyulásért, tiszteletére, kapcsolódik, betegségben, szenvedőket, barátságban, balázsáldás, megfüstölik, védőszentje, ajándékokat, népszokások, visszavitte, alkalmazott, folyamodott, legközelebb, megmentette, balázsolás, különleges, betegséget, irányítani, segítségét, vasárnapon, gyűjtsenek, gazdájának, gyógyított, szentlélek, jövedelmük, gyújtottak, jelentett, népszokás, esedezése, licíniusz, áldásával, szavakkal, állatokra, társaikat, állatokat, katolikus, szentmise, keresztbe, tartották, valakinek, szerettek, császárok, elterjedt, közelében, halszálka, barlangja, szavaival, nyelvükön, balázshoz, jelmezbe, gyerekek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3866
  • e Hét: 9523
  • e Hónap: 49135
  • e Év: 278072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.