Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az oltásról
  2021-02-16 20:09:03, kedd
 
  Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról?



Február első hetén elkezdődött és a vakcinaszállítmányok ütemében folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása. Emellett február második hetében megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is.

Hirdetés
Pontosan kiket oltanak most?
Január végén lezárult az egészségügyben dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása. A második oltások beadása és az esetlegesen elmaradt első oltások ugyanakkor zajlik.
Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdték el oltani. Minden háziorvos megkapta és heti frissítéssel megkapja a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején, a háziorvosnak velük kell kezdeni az oltást.
Február második hetében, az AstraZeneca vakcinával megkezdődik a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása is. A háziorvosok ehhez is listát kapnak a praxisukhoz tartozó 60 év alatti krónikus betegekről. Őket is a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás időpontjáról és helyszínéről. A háziorvos feladata eldönteni, hogy a krónikus betegei közül kiket tart indokoltnak elsőként beoltani.
Javasolt az idős embereknek a védőoltás?
Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is.
Krónikus beteg kaphat védőoltást?
Igen. Sőt, nekik kifejezetten javasolt az oltás, hiszen az idős kor mellett a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról, miután kikérdezte az oltandót és megismerte egészségi állapotát.
Az oltás okozhat koronavírus-fertőzést?
Nem.
Ki értesíti az oltandókat?
Jelenleg a háziorvos értesíti a praxisához tartozó oltandókat, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).
Hány ember és hol kapja meg most az oltást?
Azt, hogy hetente hány embert tudnak oltásra megszervezni a háziorvosok az aktuálisan rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg. A háziorvosok a heti feladataikat és az eloltható vakcinák számáról, fajtájáról szóló tudnivalókat a NEAK-tól és a megyei oltási bizottságoktól kapják meg.
Milyen vakcinával zajlik most az oltás Magyarországon? Melyik vakcinával kit oltanak? Melyikből mikor kell megkapni a 2. oltást?
Csak a hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatásos oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.
Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. Jelenleg ezek a következők:
Hirdetés
A Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. Hazánkban18 év felett alkalmazzák.
A Moderna-vakcinánál az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást. 18 év felett alkalmazzák.
A Szputnyik-vakcinánál az első oltást követő a 21. napon kell beadni a második oltást. A regisztrált idősebb, krónikus betegséggel nem rendelkezőket kezdik el vele oltani.
Az AstraZeneca-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegek oltását kezdik.
Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni.
Gyakorlati teendők a védőoltás előtt
Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti kitöltve hozza magával a beleegyezőnyilatkozatot. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajar ulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf
Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak.
A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!
A védőoltás előtt - a szokásos napi ritmusának megfelelően - igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak.
Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra vagy rendelőbe, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.
Hogyan zajlik az oltás?
Az oltóorvos az oltást megelőzően kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás kapcsán néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot.
Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően legalább 15-30 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e nála oltási reakció.
Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!
Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?
A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.
Mint minden védőoltásnál, a COVID-19 fertőzés elleni védőoltás esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt, így kevesen, de lehetnek olyanok, akik mégis megfertőződhetnek, azonban az oltással nagymértékben csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata.
Vissza lehet utasítani az oltást, a vakcinát?
Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra. Az oltást megelőzően az oltandónak mindig ki kell tölteni egy hozzájáruló nyilatkozatot.
Ki nem kaphat oltást?
Hirdetés
Ellenjavallatok idősek esetén:
Akut lázas betegség
A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció
Egyéb ellenjavallatokat az egyes vakcinák alkalmazási előírása tartalmazhat, amelyet az oltóorvosok ismernek és aszerint döntenek az olthatóságról.
A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.
Milyen oltási reakciók léphetnek fel?
Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál - beleértve az időseket is - csak néhány esetben tapasztaltak enyhe oltási reakciót.
A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.
Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.
A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.
Regisztráltam a védőoltásra, de még nem hívott a háziorvos. Én mikor kerülök sorra?
Mindenki sorra fog kerülni, aki jelentkezett védőoltásra. Az oltás ütemét leginkább a rendelkezésre álló vakcinák határozzák meg. A Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok ütemében tudjuk ellátni a háziorvosokat oltóanyaggal, és a háziorvosok a praxishoz tartozó prioritási lista alapján sorra fogják hívni a regisztrált betegeiket a következő hetekben.
Még nem regisztráltam, megtehetem még?
Igen. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, vagy az a 60 év feletti, aki még nem tette, akkor postán is visszaküldheti a Magyar Államkincstárhoz a jelentkezését. A regisztráltak névsorát heti rendszerességgel frissítjük és továbbítjuk a háziorvosokhoz.
Amennyiben valakinek nincsen internetes elérhetősége, az interneten történő regisztrációban rokona, ismerőse is nyújthat segítséget részére, így tudnak a leggyorsabban regisztrálni.

A 60 év felettiek postai regisztrációja

Amennyiben a postai küldemény esetlegesen nem érkezett meg a 60 év feletti személyhez, lehetőség van a levél újraküldésének kérésére. Ehhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát szükséges felkeresni az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Telefonszám:06-80-204-884, e-mail: nyufig@allamkincstar.gov.hu
Ügyfélfogadási idő: H,K,Cs: 7:30-15:45, Sze: 7:30-18:00, P: 7:30-13:00
A beazonosításhoz szükséges adatok: ellátás folyósítási törzsszáma, név, lakcím, anyja neve, születési idő, TAJ szám.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: oltásemlékeztető, nyugdíjfolyósító, személyazonosító, államkincstárhoz, leghatékonyabban, rendszerességgel, megnagyobbodott, beazonosításhoz, ellenjavallatok, regisztrációban, magyarországon, bizottságoktól, védőoltásokkal, kialakulásához, akadályoztatás, legidősebbeket, leggyakoribbak, háziorvosokhoz, regisztrációja, újraküldésének, ügyfélfogadási, visszaküldheti, magyarországra, egészségügyben, végtagfájdalom, gyógyszerekkel, összetevőjével, immunrendszert, rendelkezésre, beoltottaknál, nagymértékben, megbetegedése, olthatóságról, gyógyszereket, regisztráltam, részesülteket, regisztrált legidősebbek, háziorvosuk értesíti, oltás pontos, kórházi oltópont, háziorvosi rendelő, idős ember, egészségügyben dolgozók, második oltások, esetlegesen elmaradt, védőoltásra postai, praxisában eddig, lista egyben, prioritási rend, praxishoz tartozó, oltandó idős, lista elején, Magyar Államkincstárhoz, Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szívek  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Gebhardt Nóra versei II.  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Magyar költészet napja  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egy tavasz  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Alvó cicák  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Walter Chrysler mondta  Alvó kislány  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Mindig lesz olyan  Szívek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  Spenót fasírttal  Sorsunk miatt...  Tavaszi este  Mindig lesz olyan  képre írva  Emlékezz  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Szívek  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Április 14  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Annyira tisztelem a szabadságo...  A felvilágosodás...  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Csend  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Gebhardt Nóra versei II.  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Gebhardt Nóra versei II.  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Márai Sándor tollából  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Vidámság  Sorsunk miatt... 
Bejegyzés Címkék
regisztrált legidősebbek, háziorvosuk értesíti, oltás pontos, kórházi oltópont, háziorvosi rendelő, idős ember, egészségügyben dolgozók, második oltások, esetlegesen elmaradt, védőoltásra postai, praxisában eddig, lista egyben, prioritási rend, praxishoz tartozó, oltandó idős, lista elején, háziorvosnak velük, háziorvosok ehhez, praxisukhoz tartozó, oltás időpontjáról, háziorvos feladata, krónikus betegei, idős embereknek, egyik legnagyobb, fertőzéseket kiváltó, vírusok okozta, leghatékonyabban védekezni, krónikus betegségek, oltóorvos dönt, oltás okozhat, háziorvos értesíti, praxisához tartozó, háziorvos dönt, oltásra jelentkezett, aktuálisan rendelkezésre, heti feladataikat, eloltható vakcinák, megyei oltási, oltás Magyarországon, hatóságok által, rendelkezésre álló, első oltást, második oltást, regisztrált idősebb, tervezett időpontban, oltóorvossal megbeszélt, védőoltás előtt, ügyintézés gyorsítása, közelmúltban volt-e, közelmúltban immunrendszert, kórházi oltópontra, személyazonosító iratait, szokásos napi, oltásra vigyen, palack vizet, oltás előtt, oltást megelőzően, oltandó személyt, oltás kapcsán, felkarba adják, oltást követően, védőoltásban részesülteket, első oltás, második oltás, oltásemlékeztető kártyán, védőoltás nevét, oltóhelyen egyértelműen, második adag, oltandó személynek, koronavírus ellen, koronavírus elleni, bizonyos védettséget, oltottak teljes, vakcina második, oltással nagymértékben, súlyos megbetegedés, oltás önkéntes, oltandónak mindig, hozzájáruló nyilatkozatot, beadandó vakcina, anamnézisben súlyos, egyes vakcinák, oltóorvosok ismernek, eddig beoltottaknál, lehetséges oltási, oltóorvos fogja, beadás helyén, injekció beadási, vakcina beadása, felsorolt reakciók, oltás ütemét, háziorvosokat oltóanyaggal, regisztrált betegeiket, következő hetekben, regisztráció folyamatos, regisztráltak névsorát, interneten történő, leggyorsabban regisztrálni, postai küldemény, levél újraküldésének, alábbi elérhetőségek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1296
  • e Hét: 9264
  • e Hónap: 28237
  • e Év: 257174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.