Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
VIRÁGVASÁRNAP Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét
  2021-03-28 09:29:45, vasárnap
 
   
 

VIRÁGVASÁRNAP

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket.
Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti vasárnap. Már a 7. század óta pálmát szenteltek ezen a napon. Nálunk ezt a barka helyettesíti. Néhol a barka gyűjtésének is kialakultak hagyományai, például a századfordulón a göcseji iskolás fiúk fejükön süveggel, oldalukon fakarddal, a lányok fehér koszorúval a fejükön gyülekeztek az iskolában. A tanítójuk vezetésével párosan, nótázva mentek ágakat vágni. Visszafelé már egyházi énekeket énekeltek, a templomot háromszor megkerülve vitték be az ágakat.

A virágvasárnapi barkaszentelés egyházi eredetű népszokás ugyan, de a szentelt barkát felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés, villámlás elhárítására.
,,Amikor meg lett szentelve akkor egyet-egyet lenyeltünk, hogy ne fájjon a torkunk. Azt a szentelt pimpót megtartottuk a következő év húsvétjáig, s avva hevitették bé az ünnepi kalácsnak. A pimpóból a kép mellé szúrtak több szálat, ami a következő esztendő húsvétjáig ott volt, hogy távoltartsa a villámokat, betegségeket és újabban a sírokra is szoktunk egy-egy szálat szúrni, s evvel a templomban nyert érdemeket a holtakért ajánlják fel" (Istensegíts, Bukovina; Bosnyák S. 1977: 171).
Sokfelé élt az a hiedelem, hogy a szentelt barkát nem szabad bevinni a házba, s ennek különféle magyarázatát adták: A szegedi tájon azért nem vitték a barkát a szobába, mert úgy hitték, hogy akkor sok lesz a légy a nyáron. A jászdózsaiak szerint elszaporodnának a legyek és a bolhák. A bukovinai magyarok szerint a tojásba fulladna a csirke, és a tyúkok sem kotlanának. A Tápió mentén pedig így figyelmeztettek: ,,Be ne vigyétek a házba, mert nem lesz fias a tyúk alatt a tojás" (Barna 1985b: 779). A zempléni falvakban azonban beviszik a szentelt barkát a szobába, és a szentkép vagy a gerenda alatt tartják. Az ágakat a következő évig őrzik, majd tűzbe vetik, vagy a templomba viszik, hogy azután hamvazószerdán ennek a hamujával hamvazkodjanak.
A szentelt barkának az állattartásban jósló, varázsló, rontás elleni hatékonyságot tulajdonítottak. Medvesalján, Egyházasbáston a gazdasszony megszámolja, mert úgy hiszi, ahány szem van rajta, annyi kislibája lesz a tavaszon. Péterfalván (Gömör m.) rontás ellen szentelt barkával füstölték meg az ólak belsejét. Sándorfalván, Szeged környékén sertésvész ellen szentelt barkát tettek az ólküszöb alá.

A földműveléssel kapcsolatosan is hatékonynak tartották. Tajtiban (Gömör m.) a kert földjébe tűzik le, hogy elűzze onnan a férgeket. Turán a virágvasárnapot megelőző héten virágot ültetnek, hogy szép virágjuk legyen. A virágvasárnapot megelőző hetet virághétnek nevezték sokfelé, és a névmágia miatt alkalmas időnek tartották a virágmagok vetésére.
A legismertebb és általánosan elterjedt hiedelem szerint a villámcsapás, tűzvész ellen védi meg a házat, sőt jégeső ellen is hatásosnak tartották a kapufélfára tűzött barkát. Nagy viharban az andrásfalvi székelyek a pimpónak nevezett szentelt barkát meggyújtják, 151hogy a házat megfüstölje, ,,akkor nem csapott be a házba a menkő" (Sebestyén Á. 1972: 144).

A húsvéti ünnepkörben, így virágvasárnap is szokás volt, hogy a lányok - esetleg a legényekkel együtt - a tavasz behozatalának jelképeként zöld ágakkal, énekszóval vonultak végig a falu utcáin. A beregi Tiszaháton a század elején még szokás volt a virágvasárnapi zöldágazás. Az eladósorú lányok felpántlikázott nagy zöld ággal, énekelve mentek végig a falu utcáin.

 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Címkék: virágvasárnappal, elszaporodnának, tulajdonítottak, felpántlikázott, virágvasárnapot, figyelmeztettek, barkaszentelés, hamvazószerdán, állattartásban, virágvasárnapi, kereszthalálán, földműveléssel, hamvazkodjanak, századfordulón, egyházasbáston, feltámadásának, bevonulásának, kapcsolatosan, felhasználták, virágvasárnap, behozatalának, hatékonyságot, magyarázatát, helyettesíti, jászdózsaiak, elhárítására, villámcsapás, sándorfalván, megtartottuk, jeruzsálembe, betegségeket, legismertebb, gyülekeztek, hagyományai, kialakultak, istensegíts, húsvét előtti, barka helyettesíti, barka gyűjtésének, göcseji iskolás, lányok fehér, fejükön gyülekeztek, tanítójuk vezetésével, templomot háromszor, virágvasárnapi barkaszentelés, szentelt barkát, szentelt pimpót, ünnepi kalácsnak, következő esztendő, templomban nyert, holtakért ajánlják, szegedi tájon, Jézus Jeruzsálembe, Bosnyák, Sebestyén,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Óraállítás  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Alvó cica  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Levél lány  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívet megérintő . . .  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy imádság Ágoston Vallomások...  képre írva  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  képre írva  Kékfestőről pár szóban  képre írva  Óraállítás  Jó éjszakát  Jó éjszakát  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Alvó cica  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Alvó cica  Alvó kisfiú  A csend aranyat ért  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Most - segíts meg Mária ,  Nárcisz  Devecsery László - Húsvét  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Reményik Sándor: Itt most virá...  Táplálékok a máj egészségének ...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szívet megérintő . . .  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Mire jók ?  Odaadja  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Mi van, ha?  Alvó baby  Alvó baby  A máj egészségét biztosító és ...  Graffiti bölcsesség  Esti kép  Levél lány  Húsvéti üdvözlet !  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
húsvét előtti, barka helyettesíti, barka gyűjtésének, göcseji iskolás, lányok fehér, fejükön gyülekeztek, tanítójuk vezetésével, templomot háromszor, virágvasárnapi barkaszentelés, szentelt barkát, szentelt pimpót, ünnepi kalácsnak, következő esztendő, templomban nyert, holtakért ajánlják, szegedi tájon, jászdózsaiak szerint, bukovinai magyarok, tojásba fulladna, tyúk alatt, zempléni falvakban, szentkép vagy, gerenda alatt, következő évig, templomba viszik, hamujával hamvazkodjanak, szentelt barkának, állattartásban jósló, gazdasszony megszámolja, ólak belsejét, földműveléssel kapcsolatosan, kert földjébe, virágvasárnapot megelőző, névmágia miatt, virágmagok vetésére, kapufélfára tűzött, andrásfalvi székelyek, pimpónak nevezett, házat megfüstölje, húsvéti ünnepkörben, lányok &#8211, legényekkel együtt, tavasz behozatalának, falu utcáin, beregi Tiszaháton, század elején, virágvasárnapi zöldágazás, eladósorú lányok, virágvasárnappal, elszaporodnának, tulajdonítottak, felpántlikázott, virágvasárnapot, figyelmeztettek, barkaszentelés, hamvazószerdán, állattartásban, virágvasárnapi, kereszthalálán, földműveléssel, hamvazkodjanak, századfordulón, egyházasbáston, feltámadásának, bevonulásának, kapcsolatosan, felhasználták, virágvasárnap, behozatalának, hatékonyságot, magyarázatát, helyettesíti, jászdózsaiak, elhárítására, villámcsapás, sándorfalván, megtartottuk, jeruzsálembe, betegségeket, legismertebb, gyülekeztek, hagyományai, kialakultak, istensegíts, gyógyításra, mennydörgés, virághétnek, gazdasszony, vezetésével, távoltartsa, emlékünnepe, ünnepkörben, megfüstölje, legényekkel, jelképeként, megkezdődik, szenvedésén, megszámolja, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1673
  • e Hét: 9357
  • e Hónap: 35236
  • e Év: 224871
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.