Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A D-vitamin helyes adagolásáról
  2020-11-11 11:28:21, szerda
 
   
 
Szendi Gábor: Mennyi az annyi?
A D-vitamin helyes adagolásáról

A D-vitamin adagolása tudomány és nem hiedelmek kérdése. Még a legújabb ajánlás is bőven alatta van a valódi szükségleteknek.

Most, hogy itt az ősz sokan érdeklődni kezdtek a D-vitaminszedés iránt, ismét fény derült arra, milyen sötétség él az orvosok fejében a D-vitaminnal kapcsolatban. Nem véletlen, mert hasonló sötétség ül azoknak a fejében is, akiknek el kéne tudni igazítani őket ebben a kérdésben. Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D-vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D-vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D-vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D-vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D-vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D-vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.

A D-vitamin véd a felsőlégúti betegségekkel szemben. Az influenzajárványok kialakulásának oka az, hogy a népességben kritikus szint alá csökken télen a D-vitaminszint. Az újabb vizsgálatok aztr bizonyítják, hogy a magas D-vitaminszint jelentős védelmet nyújt a SarsCov-2-vel szemben is.

Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D-vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Sőt, mint 2014-ben kiderült, az amerikai Orvosi Intézet által kibocsájtott ajánlás, amit minden komolyabb nemzeti közegészségügy magáévá tett, durva számítási hibán alapszik, s napi 600 NE helyett 6-8000 NE a valós D-vitaminszükséglet. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D-vitaminból csak nevetségesen alacsony dózisokat hajlandók felírni. Évtizedekig fizettük a TB-t a semmiért, és nem mindneki engedheti meg magának, hogy webshopokban vásároljopn vitaminokat.

Bruce W Hollis and Carol L Wagner: A terhesség és szoptatás alatti D-vitamin szükséglet felmérése.

Forrás: Bruce W Hollis and Carol L Wagner: Assessment of dietary vitamin D requirements during pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr 2004;79:717-26.

Kivonat: Szendi Gábor

Bevezetés

Ennek az összefoglalónak az elsődleges célja, hogy újraértékelje a napi ajánlott D-vitamin mennyiséget, mivel a jelenleg ajánlás gyakran vezet D-vitamin hiányhoz, különösen az afroamerikai nők körében. Az egészséges felnőtt népességen végzett vizsgálatokat tekintjük modellnek arra, mennyi vitaminra lehet szükségük a terheseknek és a szoptató anyáknak. D-vitamin alatt a cholecalciferol (D3) vitamint értjük, és nem a D-vitamin hormon formájátt (1,25-dihydroxycholecalciferol).

A D-vitamin étrendi ajánlása: mik a tények?

Vieth kiváló összefoglalója rámutatott arra, milyen önkényesen állapították meg a D-vitamin szükségletet. 1997 előtt csecsemőknek a napi ajánlott D-vitamin adag 10 µg (400 NE) volt. Ennek tudományos alapja annyi volt, hogy egy teáskanálnyi csukamájolajban ennyi volt, és ezt a mennyiséget biztonságosnak és elégségesnek találták az angol kór megelőzésére. A felnőttek D-vitaminszükséglete még ennyire se volt jól definiálva. Negyven évvel ezelőtt egy szakértőcsoport anekdotikus adatokra támaszkodva a csecsemők dózisának a felét ajánlotta felnőtteknek, mondván, hogy biztos a táplálékból is felvesznek valamennyit. Angliában 100 NE volt a megállapított szükséglet naponta, mert 7 súlyos csontritkulásban szenvedő felnőtt nőnél ennyi elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy csontjuk reagáljon. Így a 200 NE dózist már nagyvonalú előírásnak tekintették. Mindezek az előírások akkor születtek, amikor még nem tudták mérni a vérben a 25(OH)D (azaz 25-hydroxyvitamin D) koncentrációját.

A megfigyelt legalacsonyabb, már káros mennyiség szintje

Fontos megállapítani, mennyi az a legalacsonyabb mennyiség, amelynél már káros hatást figyeltek meg (mert népesség szinten ehhez kellene mindenkinek igazodni, semmint, hogy akár csak egy embernek is baja legyen az ajánlás alapján -Sz. G. megj.). Erre azonban nincsenek megfelelő adatok. 1989-ben pl. az USA Ajánlott Napi Adagja (RDA) leírása szerint a napi adag ötszöröse már káros. Ezt egy 1963-as szakértői jelentésre alapozták, amely viszont egy 1938-as adatra hivatkozott, amely szerint egy csecsemőnél a napi 1800-6300 NE napi adagra az egyenes csontok növekedése megállt. Felnőtteknél nem végeztek ilyen vizsgálatot, tehát tudományosan nincs megállapítva felnőtteknél ez a felső határ. Az Amerikai Orvosok Szövetsége 1987-ben azt állította, hogy hónapokon keresztül szedett napi 10 000 NE súlyos kalciumháztartás zavarokat, sőt halált okozhat. Két cikkre hivatkozott ez a közlemény. Az egyikben szó sem volt a D-vitamin toxicitásáról, a másik pedig 1948-ból való volt, amelyben 10 betegnél 150 000 és 600 000 NE dózist adtak, és megjegyzendő, hogy mindegyik beteg felépült. 1990-ben a kérdést újra felvetette egy terheseknek szóló ajánlás. Ez egy vizsgálatra hivatkozott, amelyben hat "normál" alanynál 3800 NE napi adására a kalciumszint vérszintje 11mg/dl volt. Ezt nevezték el a már káros legalacsonyabb szintnek, és a napi 2000 NE-t a még nem káros szintnek. Csakhogy ebben a vizsgálatban pl. nem mérték a vér 25(OH)D szintjét. (Nem tudni, menyi D-vitaminhoz jutottak egyéb forrásból, mennyi szívódott fel, stb. Sz.G.- megj.) Vagyis felnőtteknél a legkisebb káros dózis és a még nem káros dózis megállapítása teljesen tudománytalan alapon történt.

A D-vitamin napi ajánlott adagja a csecsemőknek, gyermekeknek és felnőtteknek testsúly kilogramm alapján

Évek óta fúrja kutatócsoportom oldalát a következő kérdés: hogy lehet egy 1 kg-os koraszülöttnek, egy 3.5 kg-os csecsemőnek és egy 90 kg-os felnőttnek is a napi ajánlott D-vitamin mennyiség 400 NE? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, miként hat a bevitt D-vitamin a csecsemő és a felnőtt vérben keringő D-vitamin szintjére. Vagy 10 évvel ezelőtt közöltük már az eredményeinket, mely szerint mind koraszülötteknél, mind csecsemőknél a napi 400 NE a normál határon belül emeli meg a vérben a D-vitamin szintjét (15-80 ng/ml).
Milyen hatással van egy felnőttre, ha hónapokon át napi 400 NE D-vitamint kap? Semmi. A vérében vagy nem változik, vagy csökken a D-vitamin szintje.
A kérdés tehát az, mennyit kéne bevinni a D-vitaminból ahhoz, hogy ne csökkenjen, vagy még inkább, a megfelelő mértékig növekedjen a vér D-vitaminszintje felnőttben és terhes nőkben?
A kérdés először az, mennyi a normál szintje a D-vitaminnak a vérben. A Mayo Orvosi Laboratóriumok mérése szerint 15-80 ng/ml közt van. A D-vitamin vérszintje azonban függ a szélességi foktól és az évszaktól, napsütötte helyeken élőkben 54 és 90 ng/ml között van.

Az ember 20 000-50 000 NE D-vitamint szintetizál a napból napsütéses időben fél óra alatt. Az afro-amerikaiaknak kb. ötször annyi időre van szükségük, hogy ugyanennyi D-vitamint szintetizáljanak. A nagyon barnára sült fehéreknek már 50%-ra csökkent a D-vitamin szintézis. Ha ruhát viselünk, vagy napvédő krémmel vagyunk bekenve, akkor nem képződik D-vitamin. Mindezek fényében a napi 400 NE gyászosan kis adag a normál D-vitaminszint fenntartásához minimális napfény hatás mellett. (Ahogy ma élünk, amennyi fény ér minket kora ősztől nyár elejéig. Sz.G. meg.)

A szükséges D-vitamin mennyiség a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához

Aki rendszeresen napon van, annak ez nem kulcskérdés. A nyugati népesség azonban fél a naptól a bőrrák és a bőr öregedése miatt.
Az első vizsgálatot Vieth és munkatársai végezték 2001-ben. Egészséges embereknek napi 1000 ill. 4000 NE-t adtak 5 hónapon át. Az első dózistól 27.5 +-6.8 ng/ml-re emelkedett, a második csoportban 38.6 +- 5.8 ng/ml-re emelkedett. A hatvan ember közül senkinél nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást.
Heaney és mtsi. 200, 1000, 5000 és 10 000 NE-t adtak öt hónapon át összesen 67 embernek. A 200-as csoportnak csökkenni kezdett a D-vitamin vérszintje. A másik három csoportnak a dózis függvényében nőtt a vérében a D-vitaminszint. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy minden 40 NE D-vitaminra 0.28 ng/ml-el nőtt meg a vérszint az 5 hónap alatt. A 90. napra mindenkinél kialakult a végső szint, amely már nem nőtt tovább. A három csoportban tehát a vérszint a következő volt: 2.8, 7.0, 28, és 70 ng/ml.(Ez az a szint, amely fölött már komoly rákellenes hatása van a D-vitaminnak. Sz. G. megj.) Mindegyik érték a normál értékhatáron belül van. Egyetlen személynél sem volt megfigyelhető a kalciumháztartás bármiféle zavara sem.
A csoportunk szoptatós anyák két csoportjának 2000 és 4000 NE D-vitamint adagolt három hónapon át, és a kialakult vérszintek 36 ng/ml és 44 ng/ml volt. A babáknak is javult a D-vitaminszintje és végig normál övezetben maradt.

Az adatok alapján láthatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlott és szükséges napi adagokról és a káros szintről teljesen téves és ártalmas adatok vannak forgalomban.

A D-vitamin túladagolás

Mennyitől alakul ki a D-vitamin túladagolás? Vieth szerint ez napi 20 000 NE naponta. Mi úgy gondoljuk, akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t. Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ekkora vérszint elérésére hónapokon át kell szedni napi 10 000 NE-t. Mivel azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D-vitamin túladagolás, így a napi 10-20 000 NE bevitel a fiziológiai limitet jelenti csupán. A D-vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot.

Nagy adag D-vitamin kiegészítés csecsemőknél

A II. világháború után az angoloknál a tejet, a müzlit és még sok minden D-vitaminnal dúsítottak, így egy csecsemő becslések szerint napi 2000-3000 NE D-vitamint kapott. Mivel sok gyerek ennél jóval többet kapott (pl. sok tejet ivott, sok müzlit evett), így sok gyereknél vitamin túladagolás tüneteit tapasztalták. Ekkor még nem tudták mérni a vér D-vitaminszintjét. Így sosem tudjuk, mennyi D-vitamint fogyasztottak azok a csecsemők, akiknél a túladagolás tünetei megjelentek. Mivel a Williams szindróma is okoz D-vitamin túladagolást, ez is belejátszhatott, de ezt sem tudjuk utólag, hány túladagolásban szenvedő gyermek szenvedett Williams szindrómában.
Finnországban a kérdést úgy oldották meg, hogy csak egy forrásból juthatott a csecsemő D-vitaminhoz, így garantáltan szabályozható volt a bevitel. Kezdetben , 1964-ig a finn csecsemők napi 4000-5000 NE-t kaptak naponta. 1964-ben ezt lecsökkentették 2000 NE-re, majd 1975-ben 1000 NE-re, majd az USA ajánlást követve, 1992-ben 400 NE-re.
E szabályozott keretek közt adott vitaminadagolásnál még a korábbi magas dózisra sem alakult ki egyetlen gyermekben sem vitamin túladagolás, viszont a korai időszakban, amikor még magas volt a napi D-vitamin adag, drámaian alacsony volt a fiatalkori cukorbetegek aránya!

Az állatkísérletekben, ahol a túladagolás hatását vizsgálták, akkor dózisokat adtak, ami egy 60 kg-os felnőtt ember esetében napi 15 millió NE-nek felelt volna meg.
Az állatkísérletek viszont azt is megmutatták, hogy az anya D-vitaminhiánya a magzatban szív-, komoly agy- és csontfejlődési zavarokat idéz elő.

Embervizsgálatok a terhesség alatti D-vitamin pótlásról

Terhes anyáknál a mellékpajzsmirigy alulműködése miatt napi 100 000 NE D-vitamint alkalmaztak. Születéskor a gyermekekben 250 ng/ml D-vitaminszint volt mérhető, mégis, 16 éves korukig követve őket, semmi káros hatást nem tapasztaltak egyik életkorban sem náluk. Ez azt bizonyítja, hogy még napi 100 000 NE sem károsította a magzatokat.

A nyolcvanas években végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő anyák gyermekei éretlenebbek és az első évben lassabban fejlődnek.
Újkeletű vizsgálatban 160 anyának adtak 800-1600 NE D-vitamint egész terhessége alatt. Az induló D-vitaminszintjük 5.8 ng/ml volt, és ez növekedett meg átlagosan a 11-17 ng/ml szintre. Az USA-ban a 15 ng/ml szintet normális értéknek tekintik, holott ez már a D-vitamihiány kezdete. Az ilyen anyáknak már a terhességük D-vitaminhiánnyal indul! És 800 vagy 1600 NE pótlása gyakorlatilag csak megőrzi az éppen csak vitaminhiányos állapotukat. Mások és a csoportunk adatai szerint terhesség alatt napi 2000-10 000 NE D-vitamin szedése szükséges naponta ahhoz, hogy a normál D-vitamin vérszint fenntartható legyen.

A vizsgálatok szerint az újszülöttek vérében a D-vitaminnak az anya vérszintjének 50-60%-a mérhető. Vagyis az anya D-vitamin ellátottsága erősen meghatározza a magzat D-vitaminszintjét.
Végül vessünk egy pillantást a következő jelenetre, ami naponta esik meg az USA-ban (és nálunk is). A nőgyógyász a terhes anyának felírja a napi 400 NE D-vitamint, és mindketten azt hiszik, ez elég. Valójában napi 1000 NE is csak a D-vitaminhiányos állapot konzerválására volna elég. Mint kutató és mint gyógyító, ezt egyszerűen nem fogadhatjuk el tovább. A terhesség alatt szükséges D-vitaminszükségletet tudományos alapokon kell meghatározni.

Szoptatással hasonló a helyet. Napi 400 NE nemhogy szinten tartaná az anya D-vitaminszintjét, hanem még csökkenti is. Valójában soha senki nem vizsgálta ezt a kérdést.
Egy finn vizsgálat azt mutatta ki, hogy az anyatejen tartott csecsemők D-vitaminszintje csak onnantól javult, ha anyjuk legalább 2000 NE D-vitamint szedett. Csoportunk vizsgálata szerint 4000 NE esetén mind az anya, mind a csecsemő D-vitaminszintje normál intervallum közepén helyezkedett el.
Mivel a fentebb idézett vizsgálatokban azt találták, hogy a napi 10 000 NE alatti mennyiség fél éven át is biztonsággal szedhető, úgy véljük, ideje volna a napi ajánlott bevitel és a napi ajánlott szükséglet mértékét végre tudományosan felülvizsgálni.

Fontos!

A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul (lásd. az erről szóló cikket), és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre (a csontokba az érfal helyett), ha K2-vitamint is szed mellé (erről lásd. a vonatkozó cikket itt)

A D-vitaminreceptorok aktiválásához szükség van A-vitaminra is. Ebből 2-5000 NE a napi szükséglet. Ha lehet, részben béta-karotinból fedezzük a szükségletünket, ezzel el lehet kerülni a túladagolást. Pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél azonban a béta-karotin nem aktiválódik, ők szedjenek retinol típus A-vitamint.

A túlzott fruktózfogyasztás semlegesíti a D-vitamint!

Ajánlott olvasmány:Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Címkék: koraszülötteknél, szintetizáljanak, csontritkulásban, kalciumháztartás, embervizsgálatok, belejátszhatott, cholecalciferol, vitaminhiánnyal, szükségleteknek, állatkísérletek, megbetegedésért, sejtosztódásban, vitaminszintjük, szükségletünket, összefoglalónak, lecsökkentették, csukamájolajban, vitaminszintjét, koncentrációját, szakértőcsoport, kutatócsoportom, vitaminszintje, csecsemőkorban, túladagolásban, hydroxyvitamin, vizsgálatokban, legalacsonyabb, vitaminhiányos, konzerválására, kalciumszintje, inzulintermelő, népességszintű, csontfejlődési, közegészségügy, eredményeinket, laboratóriumok, legújabb ajánlás, valódi szükségleteknek, orvosok fejében, utóbbi években, szervezetben igen, inzulin hasznosulását, hasnyálmirigy inzulintermelő, népességszintű D-vitamin, alacsony D-vitaminszint, vizsgálatokban bejósolta, magzat fejlődésében, cukorbetegség vagy, felsőlégúti betegségei, felsőlégúti betegségekkel, népességben kritikus, újabb vizsgálatok, Szendi Gábor, Orvosi Intézet, Bruce Hollis, Carol Wagner, Clin Nutr, Ajánlott Napi Adagja, Amerikai Orvosok Szövetsége, Mayo Orvosi Laboratóriumok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tekintsük meg a liliomokat  Zöld piromorfit  Soha meg nem fakuló emlékeim ...  Meseszép Kékszalagunk van idén...  Acsai Roland : Itt nőttél fel  Facebookon kaptam  Kórus a naphoz  Facebookon kaptam  Színes fluorit  Most csendre vágyom  Federico Garcia Lorca: Találko...  Egyedül  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nyogodt hét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekjáték  Jó reggelt ! .....  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Birtalan Balázs : A lárma szül...  Facebookon kaptam  Zörgetek, várok, kérek  _Mintha vihar jönne_  Puszta Sándor : Küldj fényt  Most csendre vágyom  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyedül  Az avokádó gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Kellemes napot  Meggyógyultam?  Ametiszt  Facebookon kaptam  A nyár kedvence: koriander  Facebookon kaptam  A közösségi média magányossá é...  Az avokádó gyógyhatásairól  Napraforgó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem is gondolnánk, hogy mi min...  Facebookon kaptam  Virágok kosárban  Facebookon kaptam  3 nappal  Facebookon kaptam  Kiáradó folyó  Nem az a boldog, akit a nagy t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Csabay Andrea : Kócos hajnal  Ametiszt  Egyáltalán ne  Kiáradó folyó  Facebookon kaptam  Heltai Jenő - Mert dalaimnak  Facebookon kaptam  A Rózsadombi-paktum - A békés ...  Nem is gondolnánk, hogy mi min...  Facebookon kaptam  A Vándor Róbert kormányozta RS...  Mai harmónia kártyám  XXXII. Nyári olimpia Tokió - M...  A mai ember  Molnár Ferenc - Holtvágány  Egyáltalán ne  Facebookon kaptam  Az új gondolatok  Ügyeljünk a tisztaságra! ........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Élni akarok  Facebookon kaptam  Soha meg nem fakuló emlékeim ...  Most csendre vágyom  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hála tartozása  Naplemente  Png nő  Boldog születésnapot a ma ünne...  Lackfi János : Faggató  Mi ketten 
Bejegyzés Címkék
legújabb ajánlás, valódi szükségleteknek, orvosok fejében, utóbbi években, szervezetben igen, inzulin hasznosulását, hasnyálmirigy inzulintermelő, népességszintű D-vitamin, alacsony D-vitaminszint, vizsgálatokban bejósolta, magzat fejlődésében, cukorbetegség vagy, felsőlégúti betegségei, felsőlégúti betegségekkel, népességben kritikus, újabb vizsgálatok, magas D-vitaminszint, rendkívül fontos, emberi szervezetben, amerikai Orvosi, ajánlások felelősek, szakembereknek elolvasni, abszurd helyzetet, elavult dózisokhoz, elsődleges célja, napi ajánlott, jelenleg ajánlás, egészséges felnőtt, szoptató anyáknak, teáskanálnyi csukamájolajban, mennyiséget biztonságosnak, szakértőcsoport anekdotikus, csecsemők dózisának, felét ajánlotta, megállapított szükséglet, előírások akkor, megfigyelt legalacsonyabb, ajánlás alapján, napi adag, 1963-as szakértői, 1938-as adatra, napi 1800-6300, egyenes csontok, felső határ, másik pedig, kérdést újra, terheseknek szóló, vizsgálatra hivatkozott, kalciumszint vérszintje, napi 2000, legkisebb káros, következő kérdés, kérdés megválaszolásához, bevitt D-vitamin, felnőtt vérben, normál határon, vérében vagy, kérdés tehát, megfelelő mértékig, kérdés először, normál szintje, szélességi foktól, napból napsütéses, nagyon barnára, normál D-vitaminszint, szükséges D-vitamin, megfelelő D-vitamin, nyugati népesség, első vizsgálatot, első dózistól, második csoportban, hatvan ember, 200-as csoportnak, másik három, dózis függvényében, adatok elemzése, végső szint, három csoportban, következő volt, normál értékhatáron, kalciumháztartás bármiféle, csoportunk szoptatós, kialakult vérszintek, adatok alapján, jelenleg érvényben, káros szintről, vérszint meghaladja, kalcium ürítés, szövetek meszesedése, napi 10-20, fiziológiai limitet, rendkívül ritka, csecsemő becslések, túladagolás tünetei, forrásból juthatott, csecsemő D-vitaminhoz, finn csecsemők, korábbi magas, korai időszakban, napi D-vitamin, fiatalkori cukorbetegek, , ,
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 233 db bejegyzés
Összes: 10753 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 295
  • e Hét: 1720
  • e Hónap: 28221
  • e Év: 202832
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.