Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 201 
Julian Tuwim - Cseresznye
  2024-05-27 18:41:16, hétfő
 
 


Julian Tuwim - Cseresznye

Ma reggel cseresznyét szedtem
harmatos, csicsergő, fényes
kertemben bíboros, édes
cseresznyét szedtem és ettem.

Az ágakon éretten, dúsan
függtek a tűzvörös fürtök,
fürtöktől roskadó ágak
karja kék tó fölött függött.

S a fa egyre azt álmodozta,
hogy lombját a habba temette,
míg hullott a színarany napfény,
hullott a duzzadó gyepre.
 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Mind egy cipőben járunk
  2024-05-27 18:38:14, hétfő
 
 


Ildikó Kovács

Mind egy cipőben járunk
Lássuk be végre valahára,
mert nem biztos, hogy épül ismét egy bárka.

We all walk in the same shoes
Let s finally see someday
Because it is not certain that an ark will be built again.
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Mindnyájunkat két tenyér
  2024-05-27 18:34:35, hétfő
 
 


Mindnyájunkat két tenyér tart és hordoz ebben az életben.
Az egyik tenyér az Istené, a másik pedig az ördögé.
De olyanformán kell kormányoznunk az életünket, hogy apránként átalhúzódjunk az Isten tenyerébe, s onnét röppenjünk el aztán, amikor megriaszt a halál."

Tamási Áron

Tamási Áron (született: Tamás János, Farkaslaka, 1897. szeptember 20. - Budapest, 1966. május 26.) Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban a népi írók közé sorolják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azért vagyunk a világon
  2024-05-27 18:30:55, hétfő
 
 


Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - ismételtem el magamban. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával, és a szemem megtelik a hajnal harmatával.
Lassan felálltam és azt mondtam:
- Igaza van: késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon! Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk."

(Tamási Áron/Ábel Amerikában) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alekszandr Szergejevics Puskin: Gyönyör
  2024-05-27 18:24:28, hétfő
 
 


Alekszandr Szergejevics Puskin: Gyönyör

Az élet feslő friss virága
Komor rabságban hervad el,
S az ifjúság illó világa
Nyom nélkül, búsitón hagy el.
A perctől, mikor megszülettem
A hamvas ifjú évekig
Nem volt öröm vágyó szivemben,
S édes gyönyör se boldogít.

Az élet ajtajában álltam,
S szomjan tekintett szét szemem:
,,Ott, ott!" - véltem, s gyönyörre vágytam,
De képzelet játszott velem.
Arany szárnyán lebegve, szállva
Zsengén, gyönyörűségesen
Ifjú szerelmem kósza árnya
Suhant el fájón, édesen.

Utána mentem... mindhiába,
A vágyott célt nem értem el!...
A boldogság tündérvilága,
A perc mikor jön értem el?
A sok borongós ifjú évre
Mikor dereng fel már a nap,
S jön-é mosolygó társ, ki végre
Betündökölné utamat?

1816
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A virág
  2024-05-27 18:18:14, hétfő
 
 


A virág nem versenyzik a mellette lévő virággal.
Egyszerűen csak virágzik.

Zen Shin
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Ahogy idősödöm
  2024-05-27 18:15:30, hétfő
 
 


Ahogy idősödöm, még inkább válogatok. Én már csak jó bort iszom, jó ételt eszem, csak jó könyvet veszek a kezembe, és jó emberek társaságát keresem."

Karinthy Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézet özön   
Amiért nem működik a mai korban a gyermeknevelés
  2024-05-27 18:09:56, hétfő
 
 


Amiért nem működik a mai korban a gyermeknevelés

1. Félünk a gyerekeinktől.

Van egy módszer, amit ,,bögre-tesztnek" nevezek - a szituáció az, hogy egy szülő egy bögre tejet ad a gyerekének reggel. Nézzük meg, mi történik akkor, ha a gyerek azt mondja, hogy ,,a rózsaszínből kérem, nem a kékből!", miközben az anya már kiöntötte a tejet a kékbe. Leggyakrabban ilyenkor az anya elfehéredik és rohan a kért bögréért, mielőtt a gyerek elkezdene hisztizni.
Hiba! Mitől félsz, anya? Ki itt a főnök igazából? Hadd hisztizzen, hagyd rá és kész. De az Isten szerelmére, ne fáradozz külön csak azért, hogy a kedvébe járj - annál inkább gondolj arra, hogy ez megtaníttatja vele azt a leckét, hogy egy kis hisztiért még nem fog bármit megkapni, ami csak eszébe jut.
2. Csökkennek az elvárásaink.
Amikor a gyerek rosszalkodik, akár mások előtt játssza meg magát, akár otthon gorombáskodik, a szülők hajlamosak megrázni a vállukat és azt mondani, ,,Ilyenek a gyerekek." Pedig nem! Sokkal többre képesek a gyerekek annál, amit a szülők általában elvárnak tőlük, legyen szó illemről, idősek iránti tiszteletről, házimunkáról vagy önuralomról.
Szerinted nem tudnak végigülni egy vacsorát egy étteremben? Dehogynem. Nem tudják lesöpörni maguk után az asztalról a morzsát? Dehogynem. Az egyetlen ok, hogy ezeket nem teszik meg az, hogy nem tanítottad meg nekik és nem várod el tőlük. Ilyen egyszerű. Várj el többet tőlük, és mindezt maguktól is megcsinálják majd, még kérned sem kell őket.
3. Eltűnőben a közös teherviselés.
Régebben buszsofőrök, tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rakoncátlan gyerekekre. Átvették az apa és az anya szerepét, amikor azok nem voltak jelen, és mindegyiküknek közös célja volt: rendes fiúkat és lányokat nevelni. Manapság, ha bárki a szülőkön kívül le merészeli szidni a gyereket, anya-apa egyből kiakadnak. Tökéletes gyereket akarnak ugyebár, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen problémáról számolnak be.
A tanító nénit okolják ahelyett, hogy megfegyelmeznék a gyereket. Szükségét érzik annak, hogy a világ felé tökéletes képet mutassanak, és erre sajnos az alapjuk is megvan, mert számos szülő között tényleg megy a sárdobálás. Ha egy gyerek valamiért hisztizik, egyből az anyjára szegeződnek a rosszalló tekintetek.
Ehelyett ő érdemelne együttérzést, mert valószínűleg azért hisztizik a gyerek, mert nem kapott meg valamit, amire igazából nincs is szüksége. Rosszallás helyett ilyenkor az anya dicséretet érdemelne - ,,Szép munka! Megértem, tényleg nehéz megszabni a határokat."
4. Mindig az egyszerű utat választjuk.
Csodálatosnak tartom, hogy rendelkezésre állnak különböző kütyük, amikkel elviselhetőbb egy hosszú repülés, vagy orvosi váróban ücsörgés. Ugyanennyire szép, hogy akár online is megvásárolhatjuk a kamra tartalmát, vagy egy gombnyomással megmelegíthetjük a kaját a mikróban. A szülők elfoglaltabbak, mint valaha, szükség esetén magam is maximálisan az egyszerű utat pártolom.
De ez ingoványos talaj lehet. Attól, hogy egy tableten berakott mese leköti a gyereket a repülőn, ne add feltétlenül a kezébe, ha például étteremben vagytok. A türelmet a 21. században is meg kell tanulniuk. Ma is le kell tudnia kötni magát, ha arról van szó. Meg kell tanulniuk, hogy nem minden étel készül el három perc alatt, akár még azt is, hogy segítsenek vacsorát csinálni.
A kütyük használata helyett önmagukat is le kell tudniuk csillapítani. Ha egy pelenkás megbotlik, magát kellene felsegítenie ahelyett, hogy nyújtja a karjait a szülei felé. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a könnyű út hasznos lehet, de nem felejthetjük el a hagyományos megoldások fontosságát.
5. A szülők a gyerekeik igényeit a sajátjaik elé helyezik.
Természetes jelenség az, hogy először a gyerekeink bajait lessük, ami az evolúció szempontjából még hasznos is. Magam is amellett állok, hogy igazodjunk a gyerek programjaihoz, őt etessük meg és öltöztessük fel magunk előtt. Manapság azonban túl messzire mentek ebben a szülők, teljesen félredobva a saját igényeiket és mentális épségüket a gyerek érdekében.
Számos anyát láttam, aki újra meg újra az ágyból is felkel azért, hogy a gyerek rigolyáinak megfeleljen. Vagy olyan apát, aki keresztül rohan az állatkerten mindent félredobva azért, mert szomjas a kislánya. Semmi rossz nincs abban, hogy nem adsz nekik még egy sokadik pohár vizet éjjel.
Semmi rossz nincs abban, ha az apa úgy reagál, hogy ,,Persze, kicsim, de várnod kell addig, amíg elérünk a következő szökőkútig". Semmi rossz nincs a ,,nem" szó használatában esetenként, sem abban, hogy megkérjük a gyereket, hogy szórakoztassa magát, amíg anyuci elmegy vécére vagy éppen végiglapoz még pár oldalt egy magazinban.
Attól félek, ha nem javítjuk ki ezeket a súlyos hibákat, akkor a gyerekeink maguknak való, türelmetlen és rosszindulatú felnőttek lesznek. Ráadásul önhibájukon kívül - hiszen ez rajtunk múlik. Sosem mondtuk nekik másképp, sosem vártuk el tőlük másképp.
Sosem akartuk, hogy kényelmetlenül érezzék magukat, és ha ez mégis megtörténik valamikor, nem lesznek rá felkészülve. Ezért kérlek titeket, szülők a világ bármely kontinenséről, követeljetek többet! Várjatok el többet! Osszátok meg a gondjaitokat! Adjatok kevesebbet! Rakjuk helyre együtt a gyerekeket - burokba zárás helyett a valós élet megpróbáltatásaira készítsük fel őket!
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ma is gyereknap!
  2024-05-26 17:58:28, vasárnap
 
 


Ma is gyereknap!

A gyereknap ugyanis nem csupán egyetlen nap.

Hogy mi a különbség a nemzetközi gyermeknap és az egyetemes gyermeknap között?
Ha eddig azt sem tudtad, hogy kettő van, akkor most ideje tisztázni.
A nemzetközi gyereknapot először 1920-ban rendezték meg Törökországban, június 1. az időpontja. Az ,,Universal Children's Day" viszont az ENSZ határozata alapján jött létre az ötvenes években, június második vasárnapjára téve az ünneplést.
Hogy a dolgot tovább bonyolítsuk: az, hogy gyereknap épp május utolsó vasárnapján van, magyar sajátosság. 1950 óta van ekkor a hivatalos gyermeknap, előtte, 1931-től ,,gyermekhét" volt...
Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, ha nem is minden évben. Edelsheim-Gyulai Lipót egyesületi elnök egy 1909. évi beszédében elmondta, hogy 1906-ban 46, 1907-ben 612, 1908-ban pedig 2262 vidéki város és község vett részt a gyermeknap megünneplésében.
1945-ben júniusban, 1946-ban februárban, 1947-ben május 4-től tartottak gyermekhetet. 1948-ban már a kommunista párt befolyása alatt álló MNDSZ (Magyar Nők Demokratikus Szövetsége) rendezett Országos Gyermekhetet június 20. és 27. között.

1948. novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai tanácsülésén úgy határozott, hogy ,,a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. Az imperialisták befolyása alatt álló országokban a gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása. A Szovjetunió asszonyai példát mutatnak az igazi hazaszeretetre, a békés építőmunka szeretetére való nevelésben."
A fenti határozatnak megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a Nemzetközi Gyermeknapot.
Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.
 
 
0 komment , kategória:  GYermeknap  
A gyerekek
  2024-05-26 17:55:52, vasárnap
 
 


A gyerekek csakugyan olyanok, akikre nyugodt szívvel rá lehet hagyni ezt a szép világot."

Szabó Magda
 
 
0 komment , kategória:  GYermeknap  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 201 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 201 db bejegyzés
e év: 1210 db bejegyzés
Összes: 10350 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 1485
  • e Hónap: 7275
  • e Év: 100163
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.