Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Esterházy Péter - Kurfürst
  2024-07-14 17:56:16, vasárnap
 
 


Esterházy Péter - Kurfürst

Élni annyi,
Mint habozni,
Végzetesen erősnek tudni
magunkat
A szabadságra.
Élni annyi,
Mint választani,
Készen lenni, készen lenni.
Élni annyi,
Mint elveszettnek lenni,
Ennyi, ennyi.
A szabadulást keresni
Ez új tekintettel,
Élni ennyi.

Esterházy Péter
1950 április 14. - 2016 július 14.
 
 
0 komment , kategória:  E Esterházy Péter   
galántai és fraknói gróf Esterházy Péterre emlékezünk
  2024-07-14 17:50:41, vasárnap
 
 


Budapesten, 2016. július 14-én hunyt el galántai és fraknói gróf Esterházy Péter (Budapest, 1950. április 14.) Kossuth-díjas magyar író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja.

"Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá." - Esterházy Péter

Az Esterházy család grófi ágának sarja. A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Matematikusként végzett az ELTE-n 1974-ben; 1978-tól szabadfoglalkozású író volt.

Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról; számos rangos irodalmi díjban részesült bel- és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben elismerik.

2003. szeptember 8-án a Mindentudás Egyetemén tartott előadást A szavak csodálatos életéből címmel, amelynek bővített anyaga kötetben is megjelent.

Esterházy Pétert többen a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakjaként értékelik. Intertextualitás, idézetek, töredékesség valamint mozaikszerűség jellemző műveire. A történet helyett elsősorban a szöveg fontos, és arra helyezi a hangsúlyt.


 
 
0 komment , kategória:  E Esterházy Péter   
A Káosz világnapja
  2024-07-14 17:36:10, vasárnap
 
 


A Káosz világnapja

Az egyik legkülönösebb és legbizarrabb, mégis sokszínű és mély szimbolikus tartalommal bíró nemzetközileg is ünnepelt nap a káosz és bűn világnapja, a Pandemonium, melyet minden év július 14-én tartanak világszerte.
Az Amerikából gyökerező, de egyre több kontinensen és országban teret hódító tematikus világnap igen fontos dolgokra hívja fel a figyelmünket, melyek életünk mindennapos mókuskerekében háttérbe szorulnak.
Honnan ered a Káosz világnapja?
Angol nyelven a ,, Pandemonium" szó, mely e hagyomány alapját képezi, a 17. században vált ismertté a híres író, John Milton szerzeményében, mely az ,,Elveszett Paradicsom" címet kapta. A mű lényegében Ádám és Éva bibliai történetét gondolja újra, mely a bűnbeesésről és kísértésről szól. A szerző Pandemoniumnak a pokol fővárosát nevezte, mely a démonok lakhelye.
A Káosz világnapja fontos üzeneteket hordoz
Bármennyire is igyekszünk lelkiismeretesen és szabálykövetően, jó szándékkal cselekedni, valamennyien követünk el hibákat, és olykor képesek vagyunk a rosszabbik ,,énünk" sugallatait követni.
Régebben ezt a napot inkább a ,,bűn" napjának tekintették, mikor az emberek korlátozások és bűntudat, illetve büntetés és következmények nélkül szabadjára engedhették zabolázatlan ösztöneiket egy nap erejéig - hivatkozva arra, hogy valamennyiünk természetében ott rejlik az eredendő ,, rossz". Ha nem is igazán ,,bűnök" elkövetéséről, mindenképpen kontroll és gátlásoktól mentes viselkedésről szólt.

Napjainkra ez a filozófia jelentősen megszelídült, és a Pandemonium napja a következőkre hívja fel a figyelmünket:
- Emberi mivoltunkból kifolyólag teljesen természetes, ha nem vagyunk képesek mindig, minden helyzetben uralkodni önmagunkon, és olykor indulataink, ösztöneink győzedelmeskednek felettünk.
- Nem irányíthatunk mindent racionális kontrollal, hiszen az emberi természet és az érzelmekből fakadó viselkedés gyakran kiszámíthatatlan.
- Nem program szerint működő gépek, hanem emberek vagyunk, ezért a hibák elkövetése is létezésünk velejárója.
Valójában érzelmeink és ösztöneink vezérelnek bennünket, melyeket bár igyekszünk morális keretrendszerünknek megfelelően kordában tartani, olykor szükségünk van arra, hogy rövid időre szabadjára engedjük zabolázatlan lényünket.
- A játék, móka és felszabadultság nem csupán gyermekkorunkban fontos, felnőttként is emlékeznünk kell a gyermeki létben rejlő csodákra és örömforrásokra.
- Nagyon fontos tudnunk, hogy bármit követünk is el ösztönlényünk hatására, semmiképpen sem bánthatunk ezzel másokat szándékosan. Sem érzelmi, sem fizikai síkon nem okozhatunk fájdalmat másoknak tetteinkkel, mert az már nem gyermekien játékos oldalunk megnyilvánulása, hanem alapvető morális értékrendünk elhagyása.
- Felnőttként a mindennapos mókuskerék, az állandó megfelelési- és teljesítménykényszer következtében gyakran azt vesszük észre, hogy nem is élünk igazán. Az élethez hozzátartoznak az élmények , a játékosság és olykor a túl merev határok feszegetése, esetleg átlépése is elkerülhetetlen.
Azonban mindig ismernünk és védenünk kell lényünk stabil, esszenciális központját, mely apró kilengésekre képes lehet, de önelvesztő magatartásmintákra soha. 
 
0 komment , kategória:  É Érdekességek innen-onnan  
Gabriel Garcia Márquez tollából
  2024-07-14 17:23:07, vasárnap
 
 


"Ha a költészet nem arra való, hogy felpezsdüljön a vérem, hogy hirtelen ablakot nyisson arra, ami csupa titok, hogy segítsen felfedezni a világot, hogy árva szívemnek társa legyen a magányban és a szerelemben, az ünnepen és az elhagyatottságban, akkor mire való?"

Gabriel Garcia Márquez

/Alfonz Mucha - Művészetek: Költészet
Alfons Mucha,
1860. július 24 - 1939. július 14.
cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő.
 
 
0 komment , kategória:  I Idézet özön   
Csorba Győző - Évszakok
  2024-07-14 17:16:47, vasárnap
 
 


Csorba Győző - Évszakok

Egyik nap tél van, máskor ősz,
megint tavasz és újra nyár:
én nem nézem a levelet,
vagy a pucér gallyat a fán.
.
Jönnek-mennek az illatok;
számlálatlan szellő szalad;
váltva járnak a fellegek
a maradandó kék alatt.
.
Amilyen emlék visszajön,
elhozza, mikor született:
egyik tavaszt hoz, másik őszt,
másik nyarat, másik telet.
.
Csorba Győző

Pécs, 1916. november 21. - Pécs, 1995. szeptember 13. Kossuth-díjas magyar költő, műfordító.

(A képeken: Alfons Mucha - Évszakok)
 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
Csimpázok világnapja. A csodálatos Dr. Jane Goodall
  2024-07-14 17:07:47, vasárnap
 
 


Július 14-e a csimpánzoké. Már 7. éve ünnepeljük a Csimpánzok Világnapját. 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásait Dr. Jane Goodall Afrikában, a Tanganyika-tó partján a mai Gombe Nemzeti Parkban, hogy tanulmányozza ezeket a titokzatos és csodálatos főemlősöket.
Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát. Egészen addig a tudósok azt hitték, hogy csak az ember képes eszközöket készíteni és használni.

,,Mostantól vagy átírjuk az ember és az eszköz fogalmát, vagy a csimpánzokra is emberi lényként tekintünk." Louis Leakey paleantropológus, Dr. Jane Goodall mentora.
A csimpánz genetikai állománya több mint 98 %-ban megegyezik az emberével. Közelebbi rokonai vagyunk mi emberek, mint bármely más főemlős. Mindezen túl viselkedésük, szociális kapcsolataik, érzelmeik kifejezése és annak igénye, intellektuális képességeik több tekintetben hasonlóak az emberéhez.

Látnunk kell, hogy a csimpánzok nem is különböznek annyira tőlünk. A legnagyobb veszélyforrás rájuk nézve mégis mi, emberek vagyunk, de az ember lehet a biztosítéka a fennmaradásuknak is. Az élőhelyük megtartásával, a természet elleni bűncselekmények felszámolásával, a betegségek továbbadásának megállításával, együttes erővel, esélyt biztosíthatunk e veszélyeztetett faj számára.

Milyen sok jó, értékes ember van Földünkön, miattuk van még élet a trópusokon, vizekben, hegyeken és mennyi mindent köszönhetünk nekik, míg a paraziták mindent maguknak akarnak és nem érdekli őket még a saját gyermekeik jövője sem. Miattuk megy törnkre a világ a telhetetlenek miatt.
 
 
0 komment , kategória:  J Jeles napok  
Csimpánzok világnapja július 14.
  2024-07-14 16:52:38, vasárnap
 
 


Az ikonikus fotó, amely megörökítette az ember-csimpánz kapcsolatot

1964-ben Hugo van Lawick fényképezőgépével megörökítette azt a pillanatot, ahogy felesége, Jane Goodall és egy csimpánzkölyök egymás felé nyújtják a kezüket. Évtizedekkel később ez a kép még mindig hatással van arra, hogy hogyan tekintünk a csimpánzokra.

1960 július 14.-én a 26-éves Dr. Jane Goodall egy csónakban érkezett a tanzániai Tanganyika-tó partjára. Ezen a helyen, amelyet ma Gombe Nemzeti Parkként ismerünk kezdődött úttörő kutatása a csimpánzok viselkedésével kapcsolatban.

Ez a nap 2018 óta a Csimpánzok világnapja. 
 
0 komment , kategória:  J Jeles napok  
Ágai Ágnes - Élni vagy nem élni?
  2024-07-13 20:32:55, szombat
 
 


Ágai Ágnes - Élni vagy nem élni?

Világrajövetelem előtt informálódtam.
Mi várható itt, érdemes-e megszületni?
Azt mondták, nagyon jó sztori lesz,
de ha csalódnék, néhány évtizedet
akkor is kibírok. Többről meg nincs szó.
Vigyázni kell az ígérgetős emberekkel,
fontoskodók és hazudósak.
Vigyázni kell a szűkszavúakkal,
nem lehet tudni, mit és miért hallgatnak el.
Tanácsos az óvatosság a nagyétkűekkel,
mohók, törtetők, mindenre kaphatóak.
De vigyázni kell a kákabélűekkel is,
soványak, irigyek, mosolyogni se tudnak,
nemhogy még nevetni!
Vagyis az ember, mint olyan, veszélyes,
kiismerhetetlen ragadozó,
pusztításra szakosodott fajta.
No nem mindegyik, tette hozzá informátorom,
csodálatos példányok is akadnak,
és élni élvezetes tevékenység,
sok kalandban lesz részem,
kár volna kihagyni! Élni úgy istenigazából
csak egyszer lehet, de annyi elég is belőle.
Jól kell gazdálkodni az idővel.
A gyerekkort nem kell elnyújtani,
viszont az öregkort jó megkurtítani.
Közbe pedig élni kell száz decibellel,
felszippantani a tudást, kiélvezni a szerelmet.
Szépnek látni a világot,
ha ragyás arcát mutatja, akkor is.
Szeretni a másik boldogtalan halandót,
akit utamba hoz a sors vagy énmagam.
Az élet nagy kaland,
nincsen sem titka, sem tanulsága,
jó buli, ennyi az egész, mondta informátorom.
Gondoltam: egye fene, mi lehet?
Belevágtam!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szerzetes úgy dönt, hogy egyedül meditál
  2024-07-13 20:25:47, szombat
 
 


Egy szerzetes úgy dönt, hogy egyedül meditál.

Kolostorától távol hajóval a tó közepére megy, lehunyja a szemét, és meditálni kezd.
Néhány órányi zavartalan csend után hirtelen úgy érzi, hogy egy másik csónak csapását érinti a sajátja. Még mindig csukott szemmel érzi, hogy haragja erősödik, és amikor kinyitja a szemét, kész kiabálni a csónakossal, aki meg merte zavarni a meditációját.
De amikor kinyitotta a szemét,
látta, hogy ez egy üres csónak, nem kikötve, a tó közepén lebeg ...
Abban a pillanatban a szerzetes eléri az önmegvalósítást, és megérti, hogy a harag benne van; egyszerűen szüksége van egy külső objektum találatára annak kiváltásához.
Ezt követően, valahányszor találkozik valakivel, aki irritálja vagy provokálja a haragját, eszébe jut;
a másik ember csak egy üres csónak.
A harag bennem van. "
 
 
0 komment , kategória:  M Mesék - Anekdoták  
A napfény íze c. filmből idézet
  2024-07-13 19:21:02, szombat
 
 


Az életünk nem más,
mint a vízen imbolygó csónak bizonytalanságának harmóniája.

A napfény íze c. film
 
 
0 komment , kategória:  I Idézet özön   
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2024.06 2024. Július 2024.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 1588 db bejegyzés
Összes: 10728 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 508
  • e Hét: 508
  • e Hónap: 6597
  • e Év: 123093
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.