Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fábri Péter - Mi magyar jöttmentek
  2021-03-10 11:41:45, szerda
 
   
 


Fábri Péter - Mi magyar jöttmentek

Mi magyarok, jöttmentek vagyunk. Ki Galíciából jött, ki Etelközből. Hogy ki honnan jött, az jószerivel attól függ, hogy ki meddig megy vissza az időben: nagyanyjáig, ükapjáig, ükanyjának ükapjáig.
Jönni mindannyian jöttünk valahonnan. Ami a menést illeti: ki tudja.
Bartók mindenesetre elment, Szentgyörgyi Albert is elment. Neumann János Molnár Ferenc és Márai Sándor is elment.
Az őseik jöttek, ők mentek.
Elment Ligeti is, Kurtág is. Zeneszerzők, tudósok, írók, orvosok, mérnökök. A magyar jöttmentek.
Mi, magyar kunok például jöttmentek vagyunk.
Az én kun őseim valahonnan Ázsiából jöttek valamikor a középkorban. Ma már nem beszélünk kunul, csak magyarul.
Mert itt maradtak és ha ma egy grafikus meg akar rajzolni egy ősmagyar arcot, nagy valószínűséggel mellétrafál és a kunok közül választ modellt.
Mi, magyar zsidók, jöttmentek vagyunk. Az én zsidó őseim például valószínűleg többfelől jöttek, éppenséggel Galíciából is, mert askenázi őseim is voltak, de Spanyolországból is, mert voltak szefárd őseim is.
Jut is eszembe Spanyolországról: Amerika felfedezése után Spanyolország a világ leggazdagabb országa lehetett volna.
Csakhogy az iparát és kereskedelmét nem fejlesztő Spanyolország aranya a szorgos hollandokhoz vándorolt.
Akik mellesleg befogadták a Spanyolországból elűzött zsidókat is és velük együtt gazdagodtak meg.
Mi magyar besenyők, jöttmentek vagyunk. Mára elfelejtett nevű ellenségeink addig üldöztek minket, amíg ki nem rekesztettek ázsiai otthonunkból és el nem vergődtünk ide a Duna-Tisza közére.
Aztán itt maradtunk és ma már nem beszélünk besenyőül, csak magyarul. Olyannyira, hogy adtunk egy nagy magyar költőt is a magyar irodalomnak: Csoóri Sándort, aki már annyira magyarnak érzi magát, hogy másokat nem is néz jó szemmel ebben a nyelvi és kulturális közösségben.
Mi magyar cigányok, jöttmentek vagyunk. Idejöttünk és annyira megtetszett nekünk ez a szép ország az ő szomorú dalaival, hogy muzsikusaink közül a legtöbben el is felejtették a régi cigány dalokat és magyar dalokat játszottak helyette.
Jöttünk és hoztunk egy Biharit, egy Lavottát, egy Déki Lakatos Sándort. Hoztunk költőket is, Choli Daróczi Józsefet, Bari Károlyt; hoztunk mesemondót: Lakatos Menyhértet.
Nagyon sok ház áll ebben az országban, amelynek a falát mi húztuk föl. Szeretnénk, ha ez az ország is szeretne minket annyira, mint mi őt. Hiszen közülünk is legtöbben már csak magyarul tudnak.
Mi magyar németek, jöttmentek vagyunk. Úgy megszerettük ezeket a derék magyarokat, hogy mi adtuk a magyar nyelvnek (és a magyar iparosoknak) a szerszámok egész sorát.
Mi hoztuk a sperhaknit, a dűznit, a bűnés kalapácsot, mi építettük a gangokat és mára úgy elmagyarosodtunk, hogy már a saját szavunkat sem értjük. Meg tudja még mondani valaki, mi is volt az a ringlispíl?
Mi magyar szerbek, mi magyar szlovákok, mi magyar szlávok: jöttmentek vagyunk.
Idejöttünk Mária Terézia hívására, amikor itt állt az ország üresen, és nem volt dolgos kéz, a törökök elvonulása után. Annyira szépnek láttuk ezt az országot, hogy egyikünk, bizonyos Petrovics Sándor, meg is írta itt nekünk a legszebb magyar verseket.
Persze ő csak amolyan hígmagyar volt, mondta egy Németh nevű magyar száz évvel később, akinek valahogy nem jutott eszébe, hogy ezzel az ő nevével talán ő sem kunoktól vagy besenyőktől származik.
Sebaj, Petrovics Sándorral együtt mi is úgy gondoljuk: ,,Magyar vagyok. Legszebb ország hazám / Az öt világrész nagy területén".
Mi magyar románok, jöttmentek vagyunk. Mi is szeretjük a magyar nyelvet, ezért aztán hagytunk itt egy József Attilát, igaz, őbeléje kun vér is vegyült.
Mi magyar horvátok, jöttmentek vagyunk. Jött ide velünk egy bizonyos család: a Zrínyiek.
Nagy mehetnékjükben az egyik Szigetvárat védte a töröktől, a másik az egész Délvidéket, de olyan is akadt, akinek fejét vették, mert nagyon magyarkodott.
Mi magyar szlovének, mi magyarlengyelek, mi magyar ukránok...
Folytathatnám.
A kínaiakkal és az angolokkal, a franciákkal és az olaszokkal,
akik itt élnek és szeretik ezt az országot.
Akik segítenek szebbé és gazdagabbá tenni. Akiknek a gyerekei már magyariskolába járnak.
Jöjjetek hát, magyarok!
És ha menni akartok, menjetek! Járjatok-keljetek,
Jöjjetek-menjetek, büszkén és szabadon, ahogyan szabad emberekhez, büszke jöttmentekhez illik, Galíciától Mátyásföldig."

Fotó: Boncsér Árpád szobrászművész
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Címkék: elmagyarosodtunk, spanyolországból, spanyolországról, valószínűséggel, magyarlengyelek, mehetnékjükben, szobrászművész, magyariskolába, spanyolország, kereskedelmét, jöttmentekhez, folytathatnám, leggazdagabb, valószínűleg, magyarkodott, szentgyörgyi, megszerettük, mindenesetre, muzsikusaink, otthonunkból, ellenségeink, mátyásföldig, rekesztettek, hollandokhoz, mellétrafál, franciákkal, elfelejtett, éppenséggel, besenyőktől, iparosoknak, megtetszett, szigetvárat, irodalomnak, gazdagodtak, nagyanyjáig, felfedezése, jószerivel attól, menést illeti, őseik jöttek, magyar jöttmentek, ősmagyar arcot, kunok közül, világ leggazdagabb, szorgos hollandokhoz, nagy magyar, magyar irodalomnak, szép ország, régi cigány, derék magyarokat, magyar nyelvnek, magyar iparosoknak, szerszámok egész, Fábri Péter, Szentgyörgyi Albert, Neumann János Molnár Ferenc, Márai Sándor, Elment Ligeti, Csoóri Sándort, Déki Lakatos Sándort, Choli Daróczi Józsefet, Bari Károlyt, Lakatos Menyhértet, Idejöttünk Mária Terézia, Petrovics Sándor, Petrovics Sándorral, József Attilát, Galíciától Mátyásföldig, Boncsér Árpád,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  39 ígéret  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Tanácsok egy pszichológustól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jánosházy György: Fogd a kezem  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Isten hűségének mértéke  Ott van  Ma van a magyar költészet napj...  Esterházy Péterre emlékezünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  James Allen  Ismeretlen: Ikarusz monda  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép álmokat!  Megígért békesség  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Emlékezz  Bársony székben  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  40 felett  Spenót fasírttal  Sorsunk miatt...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  jó reggelt  Magamnak  Anyámról való emlékek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Walter Chrysler mondta  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Spenót fasírttal  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 13  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Azért kaptad  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Alvó kislány  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  Emlékezz  Spenót fasírttal  A sorsod  Facebookon kaptam  Csend  Ismeretlen: Ikarusz monda  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jószerivel attól, menést illeti, őseik jöttek, magyar jöttmentek, ősmagyar arcot, kunok közül, világ leggazdagabb, szorgos hollandokhoz, nagy magyar, magyar irodalomnak, szép ország, régi cigány, derék magyarokat, magyar nyelvnek, magyar iparosoknak, szerszámok egész, bűnés kalapácsot, saját szavunkat, ország üresen, törökök elvonulása, legszebb magyar, magyar nyelvet, bizonyos család, egyik Szigetvárat, egész Délvidéket, elmagyarosodtunk, spanyolországból, spanyolországról, valószínűséggel, magyarlengyelek, mehetnékjükben, szobrászművész, magyariskolába, spanyolország, kereskedelmét, jöttmentekhez, folytathatnám, leggazdagabb, valószínűleg, magyarkodott, szentgyörgyi, megszerettük, mindenesetre, muzsikusaink, otthonunkból, ellenségeink, mátyásföldig, rekesztettek, hollandokhoz, mellétrafál, franciákkal, elfelejtett, éppenséggel, besenyőktől, iparosoknak, megtetszett, szigetvárat, irodalomnak, gazdagodtak, nagyanyjáig, felfedezése, felejtették, közösségben, középkorban, mindannyian, zeneszerzők, idejöttünk, szerszámok, kalapácsot, sperhaknit, elvonulása, jöttmentek, ringlispíl, valahonnan, menyhértet, kulturális, vergődtünk, olyannyira, befogadták, játszottak, galíciából, szeretnénk, mesemondót, magyarokat, kínaiakkal, olaszokkal, galíciától, emberekhez, angolokkal, etelközből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 166 db bejegyzés
e év: 885 db bejegyzés
Összes: 10025 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 2681
  • e Hónap: 6431
  • e Év: 75351
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.