Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsony a nagyvilágban
  2016-12-22 15:12:03, csütörtök
 
   
  Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2016.12.15.
Karácsony a nagyvilágban

Egyetlen ünnepnek sincs olyan varázsa, mint a karácsonynak. A felnőtteket éppúgy elbűvöli, mint a gyermekeket. A karácsony a szeretet, összetartozás, az ajándékozás ünnepe, amikor az otthonokba csend és béke költözik.

A karácsony nem csak vallási ünnep, gyökerei sokkal régebbre nyúlnak vissza. Az ősi pogány kultúrákban a téli napfordulót, amely az év legrövidebb napja, (december 21.), a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt jelentette. A meleg időszak a bőség időszaka volt, míg a hideg a sötétségé és a nélkülözésé. December 21. után a nappalok lassan ugyan, de hosszabbodnak, a természet elindul az újjáéledés felé, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Az ősi kultúrákban a téli napforduló a Nap vagy a természet újjászületésének ünnepe volt. A pogányok ekkor örökzöldekkel díszítették otthonaikat, ezzel jelképezve az örök életet és a megújulást. Finom ételeket ettek, a tehetősebbek pazar lakomát tartottak, megajándékozták egymást.


A 16. században Luther javasolta, hogy ne december hatodikán, hanem 24-én adjanak ajándékot az emberek egymásnak, és szerinte ezek a meglepetések magától Krisztustól származnak. A 18. században a karácsony megünneplése egyre inkább kezdett szokássá válni a nem vallásos családok körében is a szeretet, a béke ünnepeként. A keresztény ünnep magába olvasztotta a korábbi pogány ünnepi hagyományokat, ezért is lettek oly eltérők, sokszínűek a karácsonyi szokások a különböző országok kultúráiban. Európa legtöbb országában az ünnep december 24-én kezdődik. Az ünnep egyik központi eleme a karácsonyfa. A karácsonyfa-állítás hagyománya Németországból indult és terjedt el Európa, majd a világ más részein is. A legtöbben december 24-én díszítik fel a fát, máshol néhány nappal karácsony előtt, de van, ahol már december elején. Az ajándékozás elsősorban nem a karácsonyhoz, hanem inkább a Mikuláshoz, Szent Miklós emléknapjához kötődött, ezért hozza többnyire a Mikulás, a Télapó vagy a karácsonyapó a legtöbb helyen az ajándékokat. Miklós a negyedik században volt püspök, számos jótette közül főleg a gyerekekkel való törődés, nagylelkűség és ajándékozás miatt vált híressé. A karácsonyi szokások a világ minden országában igen különbözők, más az ajándékozás időpontja, az ajándékot hozó jótevő személye, akárcsak az ünnepi asztalokon felsorakozó ételek.

Finnország

Finnországban, a Mikulás hazájában december 24-én reggel a finn családoknál kötelező a fahéjas tejberizs, amelyben egy szem mandulát rejt el az édesanya. Aki megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben. Az ajándékokat ebben az országban a Télapó (Joulupukki) hozza karácsonykor, aki házról házra jár, és mindenütt megkérdezi, hogy lakik-e itt jó gyermek. Igenlő válasz esetén szétosztja ajándékait. Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a ,,karácsonyi béke" időszakát (joulurauha), amely húsz napig tart. A karácsonyi vacsora jellegzetes étele a hering ,,üvegfúvó módra" elkészítve, amit általában rozskenyérben sült sonka követ, sült krumpli kásával, és a vacsorát mézes, gyömbéres sütemények fogyasztásával fejezik be. Máshol a karácsonyi menü lazac, sajtleves, sült rénszarvas, majd desszertnek tejszínes szilvakrémet fogyasztanak. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manóknak is jusson valami csemege.

Írország


Az írek karácsonya ötvözi az ír katolikus szokásokat, a kelta pogány, valamint az anglikán protestáns hagyományokat. Az írek lakásaikat az ünnep közeledtével gondosan feldíszítik. Az ablakba örökzöldekkel ékesített gyertyákat állítanak, általában hármat. A gyertyák a szent családnak mutatják az utat az éjszakában, a hármas szám pedig a szentháromságra utal. Az asztalra karácsony előestéjén kenyeret, tejet készítenek, az ajtót pedig nem zárják be. Ezzel fejezik ki vendégszeretetüket. Fenyőfát az írek is állítanak, annál is inkább, mert a téli napéjegyenlőség alkalmával szakrális szerepet játszó örökzöldeket a kelták terjesztették el. A gyerekeknek Írországban Christmas Father hozza az ajándékot karácsony éjjelén a zoknijukba. A karácsonyi vacsora angol beütéseket mutat. Az asztalra általában pulyka, sonka, áfonyaszósz és lángoló, brandyvel bolondított szilvapuding kerül.

Anglia

Karácsonykor Angliában sok helyen ma is fagyöngy lóg a bejárati ajtók felett, egy ősi kelta legenda szerint ugyanis a fagyöngy gyógyítja a sebeket, segíti a termékenységet. Angliában a gyerekek december 24-én este hosszú, piros harisnyákat készítenek ki. Karácsony éjjelén Santa Claus vagy Father Christmas a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy ajándékokkal töltse meg a zoknikat. Az ajándékbontás, az ünnep 25-én kezdődik, ekkor mennek templomba. December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja, ilyenkor jön össze a család, és ekkor tálalják a hagyományos karácsonyi ebédet, a ,,christmas dinner"-t. Az ebéd gesztenyével töltött pulyka zöldségkörettel, amelyet az ízletes, fűszeres, alkohollal ízesített karácsonyi puding követ. Ebbe a házilag készített karácsonyi édességbe szerencsepénzt rejtenek, és aki megtalálja, szerencsés esztendőre számíthat.

Németország

Az igazi karácsonyi időszak Németországban már november végén kezdődik, az oly jellegzetes adventi vásárokkal. Ekkor a belvárosokban az utcákat lámpafüzérekkel, világító karácsonyi jelképekkel díszítik. Az adventi időszakban minden házban aprósüteményeket (plätzchen) sütnek, feldíszítik a lakást, a kertben karácsonyi lámpafüzéreket tesznek a fákra és a házra. Az adventi koszorú állítása a karácsonyra való várakozás egyik legszebb és egyben a legfiatalabb szokása is. Az első adventi koszorút egy hamburgi evangélikus lelkész, Johann Heinrich Wichern készítette 1860-ban az általa alapított árvaház gyerekei számára. Németországban karácsonyapó (Weihnachtsmann) rejti el az ajándékokat a fenyő alá. Az ünnepi menü december 24-én általában négyfogásos, az első hideg előétel, többnyire kaviár pirítóssal vagy kagylóból, rákból készült saláta. Ezután általában liba-, esetleg kacsasült párolt zöldségekkel, káposztával vagy gyümölccsel tálalva. A desszert kandírozott, aszalt gyümölcsökkel készült karácsonyi, alagút formájú gyümölcskenyér, a ,,stollen" vagy a hagyományos ,,platzchen" nevű adventi gyömbéres süti, mogyorós vagy csokoládés torta.

Lengyelország

Lengyelországban a karácsonyhoz, az ünnepi vacsorához sok érdekes népi szokás kötődik. A vacsora mindig imával kezdődik, majd közösen elfogyasztanak egy szelet különleges ostyát (oplatteck), melyen Szűz Mária, József vagy a kis Jézus alakja látható. Mindenki tesz egy fogadalmat, és a haragosok kibékülnek egymással. Az asztalon a teríték közé szalmát raknak, és mindig fenntartanak egy helyet a váratlan vendégek számára. A karácsonyi ünnepek Lengyelországban január 6-án, a háromkirályok napján érnek véget, ám az ünnep csúcspontja itt is a karácsonyi szenteste, amikor királynak, ördögnek, angyalnak és pásztornak öltözött gyerekek lepik el az utcákat.

Franciaország

Franciaországban jelentős regionális különbségek vannak a karácsonyi ünnepekben. A karácsonyi hagyományok sokszínűségét tekintve a kelet-franciaországi Lorraine (Lotaringia) és Alsace (Elzász) vidéke a legváltozatosabb. Lorraine tartományban, Nancy városában rendezik meg a Szent Miklós karácsonyi parádét. A franciáknál a magyar hagyományoktól eltérően nem minden család állít karácsonyfát. Ennek leginkább Elzászban, a karácsonyfa hazájában van kultúrája. A fákra soha nem kerül szaloncukor. A hagyományőrző családok 24-én este közösen vacsoráznak. Az ajándékokat Télapó (Père Noël) csempészi be a házba, de kibontani szigorúan csak éjfél után lehet. Franciaországban az igazi ünnepi ebéd december 25-én van. Az előétel rendszerint füstölt lazac, libamáj vagy libamájpástétom. Főfogásként rendszerint szárnyas, gesztenyével töltött csirke, pulyka vagy liba. Az édesség a karácsonyi fatörzs (buche de noe) habcsókgombákkal és porcukorral dekorálva.

Olaszország

Olaszországban is régiónként változnak a karácsonyi szokások. Olaszországban a Mikulás nem tesz látogatást december 6-án, azért ilyenkor már javában folyik a karácsonyi készülődés. December 8. Mária-ünnep, egyházi és egyben állami ünnep is. Ilyenkor szokták felállítani a karácsonyfát, nem várják meg vele a karácsonyt. A Mikulás (Babbo Natale) Olaszországban is december 24-én éjszaka hozza az ajándékokat. A gyerekek 25-én reggel találják meg őket, és bontják ki a csomagokat. Az olaszok a karácsonyt szigorúan a családdal töltik. A Babbo Natale felesége pedig a Befana, a jó boszorkány, aki vízkeresztkor, január 6-án köszönt be az itáliai családokhoz, és újfent hoz egy zsák ajándékot. Olaszországban nincs egységes karácsonyi menü. Minden régiónak van saját specialitása. Az olasz ünnepi asztalon is megjelennek a finomabbnál finomabb ételek. Nem múlik el náluk karácsony a talán leghíresebb ünnepi édességük, a panettone nélkül, amely eredetileg Veronából származó, csillag alakú magas, kúpszerű kuglófra emlékeztető kalács. A tradicionális olasz karácsonyi édességek elkészítése elég időigényes, ezért manapság a nők többsége üzletben vásárolja meg ezeket.

Oroszország

A pravoszláv egyház a nálunk általánosan használt Gergely-naptártól eltérően, az ókori Julianus-naptár szerint jelöli ki az ünnepnapokat. Ezért a görögkeleti keresztények, oroszok, románok, szerbek, bolgárok, majdnem két héttel később ünneplik a karácsonyt. Oroszországban, ahogyan sok más keleti ortodox országban, a karácsonyt január 7-én ünneplik, és a nyugati államokkal ellentétben náluk ez elsősorban vallási ünnep. Január 6-án este hosszú ideig tart az ünneplés. A templomból a családok hazamennek és elfogyasztják a szent vacsorát, mely a 12 apostol tiszteletére 12 fogásból áll. Az ajándékok újév napján, pontban éjfélkor kerülnek a fa alá, amit Fagy Apó (Gyed Moroz) hoz, hű társa Hópelyhecske (Sznyegurocska) kíséretében. Az oroszoknál is szokás a karácsonyfa-állítás és -díszítés. A karácsonyi szokásokat annak idején Nagy Péter cár vezette be Oroszországban, a 17. század végén. A régi hagyományok szerint karácsony napján böjtöt kellett tartani, míg az első csillag fel nem tűnt az égen. Akkor kezdődött el aztán a közös étkezés. Maga a vacsora valamikor hústalan volt, de kiadós és egészséges. Gyümölcs, diós magvak, leves (gomba, káposzta), bab- és borsófélék, krumpli, kása, hal, méz, keksz. A modern időkben már szerepelhetnek ezek között húsételek is.

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai Mikulás, vagyis Santa Claus, 1860-ban született az USA-ban, és nevét a holland telepesekkel együtt érkezett Sintaklaus után kapta. St. Nicholas 1863-ban kapta a Santa Claus nevet, és ettől kezdve hordja a jól ismert piros ruhát, közlekedik rénszarvasos szánnal és lakik az Északi-sarkon. Amíg nálunk, Magyarországon van Mikulás-ünnep december 6-án, és karácsonykor a Jézuska hozza az ajándékot, addig az amerikai gyerekeknek csak a Santa Claus hozza a meglepetéseket 24-én éjjel, így az ajándékbontás Amerikában 25-én reggel kezdődik. Az Egyesült Államok nemzetiségi szempontból rendkívül sokszínű, ami a különböző régiók eltérő karácsonyi szokásaiban is megnyilvánul. Az amerikai otthonokat belül és kívül is csodásan feldíszítik. A karácsonyfa a ház vagy a lakás központi helyén áll, díszekkel, fényekkel feldíszítve, angyallal a tetején, vagy csillaggal, mely a betlehemi csillagot jelképezi. Karácsonykor a gyerekek egy pohár tejet és karácsonyi sütiket raknak ki egy tányérra a Mikulásnak. A vacsora 24-én este sokszor nem csak családi, hanem baráti esemény is, alapszabály, hogy senki se legyen egyedül karácsonykor, ezért néha a karácsonyi vacsora is inkább házibulira emlékeztet. A hagyományos karácsonyi étel Amerikában a töltött pulyka, sonka, marhasült, illetve a yorkshire puding. Burgonyát, sült zöldségeket és áfonyamártást szolgálnak fel. Különböző édes péksüteményeket esznek, az eggnog fahéjjal hintve, valamint az ún. nutmeg is nagyon népszerű. A húsok és a desszertek családi receptek szerint készülnek, amelyeknek általában tartják a titkát.

Portugália

Karácsonykor a portugál családok tagjai a tűzhely mellé sorakoztatják fel a cipőiket. Szenteste húzzák elő és bontják ki a lábbelikbe becsempészett meglepetéseket. Ezután fogyasztják el a tradicionális ünnepi vacsorát, amely sózott, szárított tőkehalból és burgonyából áll.

Brazília

Habár a karácsony összefonódik a hóeséssel, a varázslatos havas tájjal, azokban az országokban is megünneplik, a karácsonyt ahol decemberben tombol a nyár.

Brazíliában és Dél-Amerikában Európához hasonlóan a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év egyik legfontosabb ünnepe. Ugyanúgy feldíszítik a fákat, mint mi, és apró gyapjúdarabkákat raknak az ágakra, hogy így imitálják a havat. Ilyenkor itt is összegyűlik a család, átadják egymásnak az ajándékokat. A karácsonyesti vacsora pulykából, sonkából, színezett rizsből és zöldség-gyümölcstálból áll. Speciális ételük a karácsonyi rizs, azaz a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve. Brazíliában színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálmafákat.

Ausztrália

Ausztráliában a nyári hőségben karácsonyoznak, itt is díszítenek karácsonyfát, többnyire műfenyőt, hiszen az igazi fenyőfa nem bírná ki az ünnepek végéig. Itt a Mikulás ,,szánját" nyolc fehér kenguru húzza. Karácsonykor rákot, csirkét, sertést, bárányt és marhát, kengurut grilleznek. Mások a viktoriánus hagyományokhoz is ragaszkodva pulykát sütnek. Az édességek közül a legnépszerűbb az ausztrálok nemzeti desszertje, az Anna Pavlova orosz balett táncosról elnevezett nagy, kerek, tejszínhabos, gyümölcsös habcsók, a ,,pavlova".

Kenya

Az afrikai Kenyában illő módon megünneplik a karácsonyt, még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Itt igazi nyár van, mint mindig. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Legyen bármily eltérő is a karácsonyi ünnepkör a különböző országokban, de ez az ünnep mindenütt a világon a szeretetről, az összetartozásról és az ajándékozás öröméről szól.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: franciaországban, lengyelországban, legváltozatosabb, habcsókgombákkal, újjászületésének, győzedelmeskedik, gyapjúdarabkákat, aprósüteményeket, összetartozásról, megajándékozták, péksüteményeket, szentháromságra, libamájpástétom, lámpafüzérekkel, zöldségkörettel, napéjegyenlőség, németországból, fogyasztásával, hagyományokhoz, oroszországban, gyümölcstálból, olaszországban, karácsonyoznak, elfogyasztanak, hagyományoktól, franciaországi, szerepelhetnek, termékenységet, németországban, magyarországon, weihnachtsmann, gyümölcskenyér, szerencsepénzt, meglepetéseket, lámpafüzéreket, tradicionális, felnőtteket éppúgy, ajándékozás ünnepe, otthonokba csend, téli napfordulót, régi földművesek, reményt jelentette, meleg időszak, bőség időszaka, nappalok lassan, természet elindul, újjáéledés felé, fény győzedelmeskedik, sötétség felett, téli napforduló, természet újjászületésének, pogányok ekkor, Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés, Szent Miklós, Írországban Christmas Father, Karácsonykor Angliában, Santa Claus, Father Christmas, Christmas Day, Johann Heinrich Wichern, Szűz Mária, Babbo Natale, Fagy Apó, Gyed Moroz, Nagy Péter, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Államok, Dél-Amerikában Európához, Anna Pavlova,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy hatékony szolga  Bounty krémes  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sose bánj semmit  A televizió nem a kultúrát kép...  A kételkedés kezelése  Csak a fogyatkozás látható  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 20  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Radikális szeretet  Próbálj meg ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  A boldog családok mind hasonló...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyon különös  Neked tudnod kell  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Neked tudnod kell  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Reggel van  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A televizió nem a kultúrát kép...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Hogy lehet megtartani  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  A televizió nem a kultúrát kép...  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png fotel  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Soha ne kedvezz...  Kellemes délutánt kívánok  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Osváth Erzsébet - Gólya a réte... 
Bejegyzés Címkék
felnőtteket éppúgy, ajándékozás ünnepe, otthonokba csend, téli napfordulót, régi földművesek, reményt jelentette, meleg időszak, bőség időszaka, nappalok lassan, természet elindul, újjáéledés felé, fény győzedelmeskedik, sötétség felett, téli napforduló, természet újjászületésének, pogányok ekkor, örök életet, tehetősebbek pazar, emberek egymásnak, meglepetések magától, karácsony megünneplése, béke ünnepeként, keresztény ünnep, korábbi pogány, karácsonyi szokások, különböző országok, ünnep december, ünnep egyik, legtöbben december, ajándékozás elsősorban, legtöbb helyen, negyedik században, gyerekekkel való, világ minden, ajándékozás időpontja, ajándékot hozó, ünnepi asztalokon, finn családoknál, fahéjas tejberizs, szem mandulát, jövő évben, ajándékokat ebben, karácsonyi vacsora, hering &#8222, vacsorát mézes, karácsonyi menü, asztalt éjszakára, karácsonyi manóknak, írek karácsonya, kelta pogány, anglikán protestáns, írek lakásaikat, ünnep közeledtével, ablakba örökzöldekkel, szent családnak, hármas szám, szentháromságra utal, asztalra karácsony, ajtót pedig, téli napéjegyenlőség, kelták terjesztették, gyerekeknek Írországban, ajándékot karácsony, asztalra általában, bejárati ajtók, fagyöngy gyógyítja, gyerekek december, kandallóba ereszkedik, ünnep 25-én, ajándékozás napja, hagyományos karácsonyi, ebéd gesztenyével, házilag készített, igazi karácsonyi, utcákat lámpafüzérekkel, adventi időszakban, kertben karácsonyi, adventi koszorú, karácsonyra való, legfiatalabb szokása, első adventi, hamburgi evangélikus, általa alapított, ünnepi menü, első hideg, desszert kandírozott, hagyományos &#8222, ünnepi vacsorához, vacsora mindig, szelet különleges, haragosok kibékülnek, teríték közé, váratlan vendégek, karácsonyi ünnepek, háromkirályok napján, ünnep csúcspontja, karácsonyi szenteste, karácsonyi ünnepekben, karácsonyi hagyományok, magyar hagyományoktól, karácsonyfa hazájában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3259
  • e Hét: 14471
  • e Hónap: 30871
  • e Év: 152744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.