Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A B vitaminokról
  2018-02-06 08:17:39, kedd
 
   
  B-vitamin kalauz: Melyik mire jó? 2.rész

A B-vitaminokban közös, hogy kulcsszerepet játszanak a szervezeted energia-háztartásában. De mi a különbség közöttük, és melyiket miben találod meg?

Piridoxin (B6-vitamin)

Egyrészt abban segít, hogy a sejtek hozzájussanak az egyetlen tápanyaghoz, amit képesek közvetlenül felvenni: hozzájárul, hogy a szervezet kinyerje a glikogénből a glükózt. Emellett pedig az idegrendszer működésében is szerepe van, amiben egyébként a magnézium állandó "társa" és hatásának serkentője.

A legújabb feltételezések szerint elképzelhető, hogy csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Hét alfajtája ismert, amelyek közül bármelyik képes bármelyikké átalakulni. Szabad és kötött formában is előfordul természetes körülmények között, ám a hőkezelés és a feldolgozás számos esetben akár a felére csökkentheti az élelmiszerek B6-vitamin tartalmát.
Megtalálható a sertéshúsban, a marhában, a pulykában, a banánban, a csicseriborsóban, a burgonyában és a pisztáciában is. Naponta 1,5-2 mg-ra van belőle szükség, és a nemzetközi ajánlások szerint étrendkiegészítő útján legfeljebb 25 mg-ot érdemes belőle bevinni.
Hiányának jelei a vérszegénység mellett a bőrgyulladás, a kisebesedés és a fekélyesedés, az idegrendszer szintjén pedig a zavartság és az idegelhalás.

Biotin (B7-vitamin, H-vitamin)

Az anyagcserében részt vevő enzimek egyik fő alkotórésze. Kell a zsír és az aminosavak anyagcseréjéhez. Mivel a bélflóra is képes előállítani, ezért a hiánybetegség oka a nem elég kiegyensúlyozott táplálkozás mellett genetikai probléma is lehet.

Naponta általában 1,5-2 mg-ra van belőle szükség. Növényi és állati eredetű élelmiszerek egyaránt tartalmazzák, ezekből azonban többnyire 50%-os a felszívódási arány.
A tojássárgája és az élesztő mellett a májban, a vesében, a karfiolban, valamint a dió- és mogyorófélékben található meg. Hiányára ekcéma, hajhullás, kimerültség, vérszegénység vagy koleszterinszint-emelkedés utalhat.


Folsav (B9-vitamin, M-vitamin)

Kell a megfelelő vérképzéshez, a nukleinsav-anyagcseréhez, illetve várandósság esetén a magzat idegrendszerének fejlődéséhez. Éppen ezért a terhességi vitaminok egyik legfontosabb összetevője. Kutatások szerint szerepe van a termékenységben, és olyan betegségek megelőzésében, mint a szívműködési zavarok, a stroke, vagy bizonyos rákfajták.
A folsav neve a latin "folium" szóból ered, ami levelet jelent. Ez arra utal, hogy természetes körülmények között elsősorban a leveles zöldségekben található meg, de állati eredetű forrásokat tekintve a májban is sok van belőle. A felnőtt szervezet naponta 0,2 mg folsavat igényel, terhesség idején pedig a kétszeresét.

Kobalamin (B12-vitamin)

Talán ebből a B-vitamin fajtából a leggyakoribb a hiányállapot, pedig nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer működéséhez; csakúgy, mint a vérképzéshez. Kulcsszerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben és a nukleinsavak felépítésében.
Naponta 2 mikrogramm kell belőle, amit elsősorban a sertés- és marhamáj, a hering, a tojás és a tej tartalmaz. Érdekesség, hogy a hiánytünetek lassan, akár 1-2 év elteltével jelentkeznek.
Leggyakoribb ezek közül a nagysejtes vérszegénység, ami állandó kimerültséggel és sápadtsággal jár. Hiánya sajnos az idegrendszer is károsítja, pontosabban az idegsejtek "szigeteléséért" felelős myelinhüvelyt sorvasztja, és ez mozgászavarokhoz vagy mentális problémákhoz vezethet. Ilyenkor injekció vagy tabletta útján történő pótlásra van szükség.


Forrás: fitness.hu



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: mozgászavarokhoz, idegrendszerének, étrendkiegészítő, kiegyensúlyozott, nélkülözhetetlen, csicseriborsóban, koleszterinszint, premenstruációs, mogyorófélékben, anyagcseréjében, termékenységben, anyagcseréjéhez, szigeteléséért, feltételezések, kimerültséggel, hozzájussanak, felépítésében, kulcsszerepet, anyagcseréhez, vérszegénység, anyagcserében, megelőzésében, hiánybetegség, myelinhüvelyt, háztartásában, idegrendszer, csökkentheti, élelmiszerek, sertéshúsban, zöldségekben, tojássárgája, nukleinsavak, szívműködési, vérképzéshez, megtalálható, leggyakoribb, különbség közöttük, sejtek hozzájussanak, egyetlen tápanyaghoz, szervezet kinyerje, idegrendszer működésében, magnézium állandó, legújabb feltételezések, premenstruációs szindróma, depresszió tüneteit, feldolgozás számos, felére csökkentheti, élelmiszerek B6-vitamin, nemzetközi ajánlások, vérszegénység mellett, idegrendszer szintjén, anyagcserében részt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy tavasz  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Minden tavaszból őrizz..  Martin Buber, A haszidim meséi  Isten hűségének mértéke  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Megígért békesség  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Horváth Szilvia tollából  39 ígéret  Bornyi Veronika haiku verse  Egy barátság története  Márai Sándor tollából  Magamnak  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Mindig lesz olyan  "Ez egy csoda"  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ember emlékekből áll  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Zilahy Lajos mondta  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  képre írva  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Különleges  39 ígéret  Szép álmokat!  James Allen  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Hamvas Béla  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila – Keresek ...  Egy párkányon  Müller Péter tollából  James Allen  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Walter Chrysler mondta  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egyszerű  Dóró Sándor: Embernek maradni  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Erdei gyöngyvirág  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Anyámról való emlékek  Töröld le  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kubinyi Anna gobelintervező, t... 
Bejegyzés Címkék
különbség közöttük, sejtek hozzájussanak, egyetlen tápanyaghoz, szervezet kinyerje, idegrendszer működésében, magnézium állandó, legújabb feltételezések, premenstruációs szindróma, depresszió tüneteit, feldolgozás számos, felére csökkentheti, élelmiszerek B6-vitamin, nemzetközi ajánlások, vérszegénység mellett, idegrendszer szintjén, anyagcserében részt, aminosavak anyagcseréjéhez, felszívódási arány, élesztő mellett, megfelelő vérképzéshez, magzat idegrendszerének, terhességi vitaminok, szívműködési zavarok, folsav neve, leveles zöldségekben, felnőtt szervezet, központi idegrendszer, sejtek anyagcseréjében, nukleinsavak felépítésében, hiánytünetek lassan, nagysejtes vérszegénység, mozgászavarokhoz, idegrendszerének, étrendkiegészítő, kiegyensúlyozott, nélkülözhetetlen, csicseriborsóban, koleszterinszint, premenstruációs, mogyorófélékben, anyagcseréjében, termékenységben, anyagcseréjéhez, szigeteléséért, feltételezések, kimerültséggel, hozzájussanak, felépítésében, kulcsszerepet, anyagcseréhez, vérszegénység, anyagcserében, megelőzésében, hiánybetegség, myelinhüvelyt, háztartásában, idegrendszer, csökkentheti, élelmiszerek, sertéshúsban, zöldségekben, tojássárgája, nukleinsavak, szívműködési, vérképzéshez, megtalálható, leggyakoribb, hiányállapot, bőrgyulladás, fekélyesedés, elképzelhető, sápadtsággal, legfontosabb, tartalmazzák, jelentkeznek, fejlődéséhez, vitaminokban, problémákhoz, pisztáciában, hiánytünetek, felszívódási, várandósság, kimerültség, körülmények, közvetlenül, pontosabban, glikogénből, szervezeted, feldolgozás, kétszeresét, természetes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1457
  • e Hét: 6595
  • e Hónap: 12978
  • e Év: 134851
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.