Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Norbert püspök
  2018-06-06 08:31:01, szerda
 
  Igenaptár
OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Amint a pásztor juharnak gondját viseli, magam gondoskodom nyájamról - mondja az Úr.
Ezt mondja az Úr, az Isten:
,,Íme, én magam keresem meg juhaimat, és magam gondoskodom róluk. Amint a pásztor számba veszi nyáját azon a napon, amikor megáll szétszéledt juhai között, íme, én is gondjaimba veszem juhaimat, amelyek szétszóródtak. Visszahozom őket mindenünnen, ahová a sötét fellegek napján szétszóródtak. Kivezetem őket a népek közül, összegyűjtöm őket az országokból, és visszaviszem őket saját hazájukba. Izrael hegyein legeltetem őket, a völgyekben és az ország lakott tájain. Jó legelőre terelem majd őket, és Izrael magaslatain lesz a legelőjük. Jó legelőn pihennek majd, kövér legelőn, Izrael hegyein.
Magam terelgetem majd juhaimat, és magam telepítem le pihenőre őket - mondja az Úr, az Isten. Megkeresem az elveszettet, visszaterelem az elszéledtet, bekötözöm a sérültet, ápolom a beteget, és gondozom a kövéret és egészségeset. Az igazság szerint legeltetem őket."
Ez az Isten igéje. Ez 34,11-16

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki közületek nem mond le mindenről, amije csak van, nem lehet az én tanítványom.
Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi. Lk 14,25-33

- Szent Norbert püspök
...... ........... .........


- Katolikus oldalon Link
Istenünk, ki Szent Norbert püspököt arra választottad, hogy imádságos lelkületével és lelkipásztori buzgalmával példát mutasson Egyházad szolgáinak, kérünk, közbenjárására add meg, hogy hívő néped mindig szíved szerinti pásztorokat és üdvösséges táplálékot találjon!

- Wikipedia oldalon
Magdeburgi Szent Norbert vagy Premontrei Szent Norbert (Gennep vagy Xanten, 1080/1085 - Magdeburg, 1134. június 6.) főnemesi családból származott, mint nem elsőszülöttet szülei papi pályára szánták, a világi karrier számára így nem adatott meg. Norbert szubdiakónus lett a kölni érsek szolgálatában. V. Henrik tanácsadójaként Rómába ment, ahol fogságba ejtette II. Paszkál pápát, hogy így kényszerítse ki Henrik császárrá koronázását. Valószínűleg itt keresendő eszmevilágának későbbi megváltozása. A császár által - hűségének jutalmául - felajánlott cambraii püspöki címet azonban visszautasította.
A tulajdonképpeni megtérése 1115 körül történt; amikor közvetlenül mellette csapott be egy villám. Ezt követően lemondott az érseknél és a császárnál viselt pozícióiról, valamint az azokkal járó javadalmazásról. Vagyonát a szegényekre hagyta, majd pappá szenteltette magát és vándorprédikátor lett. Németországban, Franciaországban és Belgiumban prédikált Isten szeretetéről, a megbocsátásról és a végítéletről. A laoni püspök kész lett volna befogadni a reformer Norbertet, de az ottani klérus őt túl szigorúnak ítélte és elküldte. Erre a püspök több helyet ajánlott fel neki, hogy ott saját kolostort alapíthasson. Végül Norbert egyik álmában Szűz Mária mutatta meg Norbertnek azt a mezőt, ahol egy romos kápolna állt. Innen, a ,,pratum demonstratum"-ból származik a Norbert által alapított prémontré-i rend elnevezése. 1120/1121-ben 13 társával azon a helyen alapított kolostort. Az általa alapított szerzetesrend később a római katolikus egyház legnagyobb kanonokrendjévé vált.
A speyeri birodalmi gyűlés 1126-ban Norbertet Magdeburg érsekévé nevezte ki. Ekkor a prémontréi közösség új vezetőjévé és első apátjává, Norbert javaslatára, Fosse-i Hugót választották. Norbert Magdeburgban is a Laonban már megtapasztalthoz hasonló ellenállással találkozott. Lelkiismeretességét és azzal párosuló szigorát túlzottnak vélték és szembeszegültek vele, csak nagy nehézségek árán tudott leverni egy zendülést. De kitartásának köszönhetően végül eljött a belső megújulás ideje is egyházmegyéjében. 1129-ben a Miasszonyunkról nevezett apátsági templomot premontrei kolostorrá alakította át. Ez a kolostor lett a rend keletre irányuló törekvéseinek kiindulópontja, amely a vendek és a szlávok megtérítésére irányult, ami egyben a német betelepülést is előkészítette az Elbától és az Oderától keletre fekvő területeken.
Norbert, a Német-római Birodalom főkancellári minőségében, ment Lothár császárral Rómába 1132/1133-ban. Út közben azonban maláriában megbetegedett, és betegen tért haza
Magdeburgba, ahol már nem gyógyult fel. Életét 1134. június 6-án fejezte be egy hatalmas keleti egyházmegye érsekeként. 1582. július 28-án XIII. Gergely pápa szentté avatta. Mikor Magdeburg később áttért a protestáns hitre, Norbert ereklyéi a prágai strahovi apátságba kerültek, ahol 1626 óta őrzik őket. A premontrei apátság saját sörfőzdés vendéglője is a rendalapító Szent Norbert nevét viseli.


- Premonter nővérek oldalon Link
A premontrei rend napjainkban mind az öt világrészen jelen van.
A legrégebbi és legtöbb monostor természetesen Európában található (16 országban).
Rendi missziós állomások működnek Kongóban, Chilében és Indiában.
A rend taglétszáma: kb. 1300 férfi rendtag, és majdnem 400 női rendtag, összesen: kb. 1700 premontrei szerzetes a világon.
A középkorban 40 premontrei monostor volt a nagy Magyarország területén.
Ma két központtal működik a férfi rend a csonka Magyarország területén: a Csorna-i apátságban és a Gödöllő-i perjelségben.
Mindkét közösség iskolákban és plébániákon lelkipásztori munkát végez.
A premontrei nővérek Zsámbékon és környékén tevékenykednek.
Az Isten áldja meg és Norbert atyánk közbenjárása segítse egész rendünket, közösségeinket és munkánkat!
Az Úr adjon sok erőt és kegyelmet a feladatokhoz, és szándéka szerint alkalmas, elegendő hivatásokat!
Norbert az ősegyház apostolait követte, amikor már a XII. század elején vándorprédikátor lett, és a keresztény tömegek, a befelé fordult monasztikus szerzetesek és a szegény néptől elfordult kanonokok közötti űrt próbálta betölteni. Ebben az életformában követőkre talált, letelepedett az észak-franciaországi Prémontrében és olyan szerzetesrendet alapított, amely a szemlélődő szerzetesi életformát összekötötte az apostoli tevékenységgel. Norbert hat év után első követőjére, Hugóra bízta Prémontrét, mert magdeburgi érsekké választották. Itt is halt meg 1134-ben. Itt temették el szerzetestársai a Mária templomban, de földi maradványait XVI. század végi szentté avatása után a prágai Strahov premontrei monostorába vitték és jelenleg is ott találhatók.
Könyörögjünk!
Istenünk, ki Szent Norbert püspököt arra választottad, hogy imádságos lelkületével és lelkipásztori buzgalmával példát mutasson Egyházad szolgáinak, kérünk, közbenjárására add meg, hogy hívő néped mindig szíved szerinti pásztorokat és üdvösséges táplálékot találjon! Ámen!
Szent Norbert, Szent Ágoston és rendünk minden szentjei!
Könyörögjetek érettünk!
...... ..............



- Tiszta lap oldalon
.........


Szent Norbert püspök, a premontrei rend alapítója. Ünnepe Június 6.
Bővebben Link

- Adorans oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: egyházmegyéjében, megtapasztalthoz, franciaországban, vándorprédikátor, visszautasította, javadalmazásról, szembeszegültek, kanonokrendjévé, tulajdonképpeni, tanácsadójaként, szerzetestársai, szerzetesrendet, miasszonyunkról, megbocsátásról, franciaországi, közösségeinket, közbenjárására, tevékenykednek, németországban, kiindulópontja, tevékenységgel, eszmevilágának, lelkipásztori, szétszóródtak, ellenállással, természetesen, törekvéseinek, előkészítette, visszaterelem, megbetegedett, könyörögjetek, megtérítésére, szerzetesrend, szolgálatában, elsőszülöttet, kényszerítse, pásztor juharnak, pásztor számba, sötét fellegek, népek közül, ország lakott, igazság szerint, időben amikor, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, világi karrier, kölni érsek, császár által, Szent Norbert, OLVASMÁNY Ezekiel, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Magdeburgi Szent Norbert, Premontrei Szent Norbert, Végül Norbert, Szűz Mária, Norbertet Magdeburg, Fosse-i Hugót, Norbert Magdeburgban, Német-római Birodalom, Mikor Magdeburg, Szent Ágoston, Ünnepe Június,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Paul David Tripp Április 19  Adakozás  Nem tudhatod  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Albert Einstein gondolata  Alázat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png fotel  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem tiéd  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Örülök, hogy látlak!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kövesd a cowboyt!  Akik bántanak téged  Nem tudhatod  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Paul David Tripp Április 20  Png telefon  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 21  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 19  Reménység és erő Krisztustól e...  Mindig jusson idő nevetni  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reggel van  Bertolt Brecht -től idézet  Éretlen vers  Png ház  Alázat  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem tudhatod  Esti kép  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Png nő  Szép napot kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  Adakozás  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Akarat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Julian Brass gondolata  A sors  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png lepke  Zilahy Lajos gondolata  Minden harmadik...  Akarat  A másik dolog,  Mindig jusson idő nevetni  Egy hatékony szolga  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png kislány  Adakozás  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
pásztor juharnak, pásztor számba, sötét fellegek, népek közül, ország lakott, igazság szerint, időben amikor, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, világi karrier, kölni érsek, császár által, tulajdonképpeni megtérése, császárnál viselt, azokkal járó, szegényekre hagyta, laoni püspök, reformer Norbertet, ottani klérus, püspök több, romos kápolna, helyen alapított, általa alapított, római katolikus, speyeri birodalmi, prémontréi közösség, belső megújulás, kolostor lett, rend keletre, szlávok megtérítésére, német betelepülést, hatalmas keleti, protestáns hitre, prágai strahovi, premontrei apátság, rendalapító Szent, premontrei rend, rend taglétszáma, nagy Magyarország, férfi rend, csonka Magyarország, premontrei nővérek, ősegyház apostolait, keresztény tömegek, befelé fordult, szegény néptől, életformában követőkre, szemlélődő szerzetesi, apostoli tevékenységgel, prágai Strahov, egyházmegyéjében, megtapasztalthoz, franciaországban, vándorprédikátor, visszautasította, javadalmazásról, szembeszegültek, kanonokrendjévé, tulajdonképpeni, tanácsadójaként, szerzetestársai, szerzetesrendet, miasszonyunkról, megbocsátásról, franciaországi, közösségeinket, közbenjárására, tevékenykednek, németországban, kiindulópontja, tevékenységgel, eszmevilágának, lelkipásztori, szétszóródtak, ellenállással, természetesen, törekvéseinek, előkészítette, visszaterelem, megbetegedett, könyörögjetek, megtérítésére, szerzetesrend, szolgálatában, elsőszülöttet, kényszerítse, szenteltette, magdeburgban, összekötötte, választották, prémontrében, visszaviszem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5829
  • e Hét: 11630
  • e Hónap: 44784
  • e Év: 278531
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.