Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus megkeresztelése 01.13.
  2019-01-13 13:30:13, vasárnap
 
  EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Amikor Jézus megkeresztelkedett és imádkozott, megnyílt az ég.
......


Abban az időben:
A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: ,,Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni.
Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem."
Ezek az evangélium igéi. Lk 3,15-16.21-22

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Tituszhoz írt leveléből
Isten megmentett minket a Szentlélekben való újjászületés és megújulás fürdőjében.
Testvéreim!
Isten üdvözítő kegyelme megnyilvánult minden ember számára, és arra tanít minket, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az evilági vágyakkal. Éljünk becsületesen, buzgón és szentül ezen a világon. Várjuk reményünk boldog beteljesedését: nagy Istenünknek és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljövetelét. Hiszen ő önmagát adta értünk, hogy minket minden gonoszságtól megváltson, megtisztítson, és jótettekben buzgólkodó, választott népévé tegyen.
Amikor Üdvözítő Istenünk kinyilvánította jóságát és emberszeretetét, megmentett minket; nem azért, mert igazak voltak tetteink, hanem irgalmasságból, a Szentlélekben való újjászületés és megújulás fürdőjében.
Bőséggel árasztotta reánk a Szentlelket Jézus Krisztus, a mi Üdvözítőnk által, hogy kegyelmével igaz életet éljünk, és az örök élet reménye legyen osztályrészünk.
Ez az Isten igéje. ApCsel 10,34-38 v. Tit 2,11-14;3,4-7

SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Isten fölkente a názáreti Jézust Szentlélekkel.
Kornéliusz (százados) házában Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: ,,Valóban el kell ismernem, hogy Isten nem személyválogató. Mindenki kedves előtte, bármely néphez tartozik is, aki féli őt és az igazságot cselekszi. Isten a tanítást Izrael fiainak adta, és a béke örömhírét hirdette Jézus által. Ő a mindenség Ura.
Ti tudjátok, hogy mi minden történt Galileától egész Judeáig attól kezdve, hogy János hirdette a keresztséget: Hogyan kente fel az Isten a názáreti Jézust Szentlélekkel és hatalommal. Ő pedig, amerre csak járt, jótetteket vitt végbe, és meggyógyított minden ördögtől megszállottat, mert vele volt az Isten." Ez az Isten igéje.

OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Íme az én szolgám, akiben kedvem telik.
Ezt mondja az Úr: Íme, az én szolgám, akit támogatok, választottam, akiben kedvem telik. Kiárasztom rá lelkemet, és igazságot visz a nemzeteknek. Nem kiált majd, nem emeli föl a hangját, és szava se hallatszik az utcákon. A megtört nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki. Hűségesen tanítja az igazságot, nem lankad el, sem kedvét el nem veszti, míg az igazságot meg nem szilárdítja a földön. Az ő tanítására várnak a nemzetek.
Én, az Úr hívtalak meg igazságban, én fogtam meg a kezed és én formáltalak. Általad kötök szövetséget népemmel, és adok világosságot a nemzeteknek, hogy nyisd meg a vakok szemét, és szabadítsd ki a börtönből a foglyokat, és a tömlöcből azokat, akik a sötétben ülnek.
Ez az Isten igéje.

OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Mindenki meglátja majd az Úr dicsőségét.
,,Vigasztaljátok meg népemet, vigasztaljátok meg" - ezt mondja Istenetek.
,,Szóljatok Jeruzsálem szívéhez és kiáltsátok oda neki: Véget ért szolgaságának ideje, bocsánatot nyert gonoszsága, hiszen kétszeresen sújtotta az Úr keze minden bűnéért."
Egy hang kiált: ,,Készítsetek utat az Úrnak a pusztában, egyengessétek Istenünk ösvényét a sivatagon át. Minden völgy emelkedjék föl, minden hegy és halom süllyedjen alá. Ami egyenetlen, váljék egyenessé, és sima úttá, ami göröngyös. Akkor megnyilvánul az Úr dicsősége, és meglátják azt mindenek. Igen, az Úr szája mondta ezt így."
Menj föl egy magas hegyre, te, ki jó hírt viszel Sionnak, emeld föl erősen hangodat, te, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek. Emeld föl hangodat! Ne félj! Hirdesd Juda városainak:
,,Íme, a ti Istenetek! Isten, az Úr, íme, eljön hatalommal, karjával mindent uralma alá vet. Vele van győzelmének jutalma, és színe előtt a bőséges zsákmány. Úgy legelteti nyáját, mint a pásztor. Karjaiba veszi bárányait, ölében hordozza őket, az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti."
Ez az Isten igéje. Iz 42,1-4.6-7 v. Iz 40,1-5.9-11

Imádság
Mindenható Istenünk! A keresztség szentségében való részesedés a benned való hit kifejezése, a mi válaszunk a te szeretetedre. Amikor megújítjuk keresztségi fogadalmunkat, megerősítjük hitünket és újra ígéretet teszünk arra, hogy engedelmeskedünk neked, a mi Istenünknek. Köszönjük, hogy bűnbánatot ébresztesz bennünk, megbocsátasz nekünk és megadod a lelki újjászületést. A keresztségben te gyermekeddé fogadsz minket. Segíts minket úgy élni, hogy életünk minden napján méltók legyünk szeretetedre, aki úgy tekintesz ránk, mint gyermekeidre! Segíts minket abban, hogy Jézus napról napra növekedjék bennünk, és ő vezessen minket az üdvösség útján!

Elmélkedés:
Benned telik kedvem Egyházunk Jézus megkeresztelkedését ünnepli a mai napon, ezért az evangéliumban erről az eseményről olvasunk. Ez az esemény lezárja Keresztelő János működését, akit hamarosan börtönbe zárnak, majd Heródes lefejezteti őt. Röviddel ezt követően megkezdődik Jézus nyilvános működése a nép körében, elindul tanító útján.
Jézus elmegy Keresztelő Jánoshoz, aki a Jordán folyónál megkereszteli azokat, akik kifejezik bűnbánatukat. Isten küldöttként, prófétájaként a megtérést hirdeti, és a bűnök bocsánatára kereszteli meg a hozzá érkező népet, a bűnösöket, a katonákat, a vámosokat. Már az első keresztény közösség tagjaiban felmerült a kérdés: Miért keresztelkedett meg Jézus Jánosnál, amikor ő nem volt bűnös? Miért állt be a bűnösök közé, amikor neki egyetlen vétke sem volt? Miért tartotta ezt fontosnak, hiszen neki ebben az értelemben nem volt szüksége a keresztségre, mint a bűnbocsánat jelére? E kérdés jogosságát az is igazolja, hogy az Úr megkeresztelkedésének elbeszélésében Szent Máté evangélista megemlíti, hogy Keresztelő János is csodálkozva, értetlenül fogadja a hozzá érkező Jézust. Úgy gondolja, hogy mindennek éppen fordítva kellene történnie, Jézusnak kellene megkeresztelnie őt. Felvetésére Jézus sem ad pontos választ.
Miért keresztelkedik meg Jézus? Tettében azt érdemes felismernünk, hogy a bűnösök közé állásával megkezdi Isten szenvedő szolgájának küldetését. És ez a küldetés azzal teljesedik be három esztendő múlva, hogy ,,a bűnösök közé sorolva" halálra ítélik, és mint egy gonosztevőt keresztre feszítik. A keresztelkedéssel az Úr azt szeretné kifejezni, hogy az Atya akaratának megfelelően magára veszi az emberek bűneit, ahogyan ezt később keresztáldozatával is teszi. Ebben az értelemben Jézus vízzel való keresztsége összekapcsolódik az ő vér-keresztségével, önfeláldozásával, amely a kereszten valósul meg. Az Atyának engedelmeskedik, amikor megkeresztelkedésekor beáll a bűnösök közé és neki engedelmeskedik, amikor feláldozza életét.
Szent Lukács evangélista csak röviden említi meg a vízbe való alámerülést, nem ez a hangsúlyos rész a leírásban. Figyelmünket inkább az égből jövő szózatra, üzenetre, a mennyei Atya kinyilatkoztatására irányítja, aki ezt mondja: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem." Az előzményekben Keresztelő Szent János tanúságtételéről olvasunk, most pedig a mennyei Atya megerősítve ezt az emberi tanúskodást, maga tesz tanúságot Jézusról, akiről kijelenti, hogy az ő Fia, miközben a harmadik isteni személy, a Szentlélek galamb alakjában leereszkedik Jézusra. A Lélek jelenléte azért fontos, mert ezután kezdi meg Jézus a működését, melyet a Szentlélek jelenléte kísér.
A mai ünnepen felidézzük, hogy amikor részesültünk a keresztség szentségében, akkor Isten gyermekei lettünk, a mennyei Atya gyermekévé fogadott minket. Mivel többségünk kisgyermekként lett megkeresztelve, ezért nem emlékezünk erre a napra. Hitünk szerint Isten ekkor nekünk mondta: Te vagy az én szeretett gyermekem, benned telik kedvem. Megkeresztelkedésünk óta így tekint ránk Isten, szeretné örömét lelni bennünk minden nap. Szeretné örömét lelni cselekedeteinkben és egész életünkben. Szeretné örömét lelni abban, hogy napról napra növekszik bennünk a hit. Szeretné azt látni, hogy szüntelenül törekszünk arra, hogy méltók legyünk hozzá.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: tanúságtételéről, összekapcsolódik, istentelenséggel, önfeláldozásával, engedelmeskedünk, engedelmeskedik, megkeresztelnie, személyválogató, keresztelkedett, cselekedeteiből, kinyilvánította, emberszeretetét, keresztelkedik, keresztelkedni, kisgyermekként, elbeszélésében, beteljesedését, irgalmasságból, osztályrészünk, vigasztaljátok, megkeresztelve, megkeresztelni, keresztségével, szentlélekben, megszállottat, fogadalmunkat, szentlélekkel, meggyógyított, megnyilvánult, prófétájaként, egyengessétek, jeruzsálemnek, előzményekben, evangéliumban, keresztségben, újjászületést, evangélium igéi, evilági vágyakkal, örök élet, názáreti Jézust, igazságot cselekszi, tanítást Izrael, béke örömhírét, megtört nádszálat, pislákoló mécsbelet, vakok szemét, tömlöcből azokat, sötétben ülnek, hang kiált, magas hegyre, bőséges zsákmány, anyajuhokat pedig, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Jézus, Ezért János, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztusnak, Amikor Üdvözítő Istenünk, Szentlelket Jézus Krisztus, Apostolok Cselekedeteiből, Jézust Szentlélekkel, OLVASMÁNY Izajás, Szóljatok Jeruzsálem, Hirdesd Juda, Mindenható Istenünk, Egyházunk Jézus, Keresztelő János, Keresztelő Jánoshoz, Jézus Jánosnál, Szent Máté, Felvetésére Jézus, Szent Lukács, Keresztelő Szent János, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Reményik Sándor: Pierrot &...  Anyámról való emlékek  Egy tavasz  Egy barátság története  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hogyan válunk hűségesekké?  Hamvas Béla  Paul Éluard - És egy mosoly  Tanácsok egy pszichológustól  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robin Wight pitypang szobra  Vannak emberek  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Gebhardt Nóra versei II.  Paul David Tripp Április 14  Pitypang szökőkút  Eduardo Sacheri gondolata  40 felett  Zilahy Lajos mondta  Egy tavasz  képre írva  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Kertem  Egyszerű  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Martin Buber, A haszidim meséi  Töröld le  Azért kaptad  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy tavasz  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  A felvilágosodás...  Szép estét  Jánosházy György: Fogd a kezem  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ott van  Alvó cica  40 felett  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Előfordul, hogy  Azért kaptad  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Tanmese  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
evangélium igéi, evilági vágyakkal, örök élet, názáreti Jézust, igazságot cselekszi, tanítást Izrael, béke örömhírét, megtört nádszálat, pislákoló mécsbelet, vakok szemét, tömlöcből azokat, sötétben ülnek, hang kiált, magas hegyre, bőséges zsákmány, anyajuhokat pedig, keresztség szentségében, benned való, lelki újjászületést, üdvösség útján, evangéliumban erről, eseményről olvasunk, esemény lezárja, megtérést hirdeti, bűnök bocsánatára, hozzá érkező, első keresztény, bűnösök közé, bűnbocsánat jelére, küldetés azzal, gonosztevőt keresztre, emberek bűneit, értelemben Jézus, kereszten valósul, vízbe való, hangsúlyos rész, égből jövő, mennyei Atya, előzményekben Keresztelő, emberi tanúskodást, harmadik isteni, tanúságtételéről, összekapcsolódik, istentelenséggel, önfeláldozásával, engedelmeskedünk, engedelmeskedik, megkeresztelnie, személyválogató, keresztelkedett, cselekedeteiből, kinyilvánította, emberszeretetét, keresztelkedik, keresztelkedni, kisgyermekként, elbeszélésében, beteljesedését, irgalmasságból, osztályrészünk, vigasztaljátok, megkeresztelve, megkeresztelni, keresztségével, szentlélekben, megszállottat, fogadalmunkat, szentlélekkel, meggyógyított, megnyilvánult, prófétájaként, egyengessétek, jeruzsálemnek, előzményekben, evangéliumban, keresztségben, újjászületést, megtisztítson, megkereszteli, szolgaságának, üdvözítőnknek, választottam, gonoszságtól, gyermekeidre, részesültünk, szentségében, újjászületés, figyelmünket, keresztséget, megbocsátasz, felismernünk, becsületesen, megerősítjük, szeretetedre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1776
  • e Hét: 8466
  • e Hónap: 21142
  • e Év: 254889
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.