Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró
  2019-03-15 15:27:47, péntek
 
  ...... ........... ........


2019. március 15. péntek 13:03
Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár és Vác díszpolgárát egy februári hajnalon magához ölelte a Teremtő.
Jó ideje készült odaátra, mint mondta, elmesélt már mindent. Ám még tervük volt vele az égieknek. Például az, hogy kézbe vehesse az unokája által újra kiadott első kötetét, a Csupafül 22 meséjét, amelynek főhőse jubilált: elmúlt ötvenéves. Továbbá az, hogy imádkozzon népes családjáért, három gyermekéért, tizenkét unokájáért, tizennyolc dédunokájáért és a világért. Lányától, Ritától tudom, hogy az utóbbi időszakban még intenzívebben tette ezt - naponta a Katolikus Rádióval együtt mondta a rózsafüzért -, mert kora egyre inkább korlátozta az önálló mozgásban.
Mesehősei játékosságuk mellett humánumot és hitet közvetítettek. A múlt rendszerben is. Fésűs Éva azon szerencsések egyike volt, akiket nyíltan vállalt vallásossága ellenére is hagytak dolgozni a rádiós és televíziós szerkesztők. Templomjáró voltát mindig jó előre közölte az illetékesekkel, akik ,,így" is elfogadták. Aktív éveiben több száz rádióműsort és televíziós feldolgozást jegyzett, és sorra jelentek meg meséi, meseregényei. Minibocs, Ajnácska, Az ezüsthegedű, Tapsikáné fülönfüggője, Nyúl a cilinderben, Aranypofácska, Toportyán Tódor a mezei könyvnapon, Kristályvirág - csupán néhány kötetcím gazdag életművéből. A legnagyobb ismertséget talán A palacsintás király hozta számára, amelyből tévéfilm is készült, és több színház is színre vitte, mint ahogyan más műveinek is tapsolhatott a gyermekpublikum.
Kaposváron sokáig nem tudták, hogy Temesi Lajosné mögött a meseíró Fésűs Éva rejtőzik, ám egy idő után ismertté vált e név, és generációk nőttek fel történetein. Fiaink is gyakran kalandoztak megálmodott mesetájain. Az elmúlt évtizedekben sokfelé hívták, hogy ovisoknak és alsó tagozatosoknak meséljen. A kicsik tátott szájjal hallgatták, olykor szinte rácsimpaszkodtak a megye óvodáiban, iskoláiban, könyvtáraiban. Gyermekek ezreit ihlette alkotásra egy-egy meséje. A balatonszárszói költészet napi versmondó versenyen is évről évre találkozunk olyan diákokkal, akik Fésűs-művel érkeznek, hiszen versek is születtek az öreg, leselejtezett írógépen. Szerzőjük nem tartotta magát költőnek, csak verselő embernek, mégis jó kézbe venni a Hamupipőke cipőjében, A zselici rét alatt, a Csepp víz című köteteit, vagy meghallgatni a Magyar Katolikus Rádió kiadásában megjelent hangoskönyveit.
Odahaza, családi körben, a közelmúltban újranéztük gyerekkorunk szeretnivaló meséjét, A palacsintás királyt. Ekkor döbbentem rá, hogy bizonyos részeiben mennyi politikum, finom áthallás van. Hogyan lehetett filmre vinni ezt a 70-es években? - kérdeztem tőle néhány éve egy irodalmi kerekasztal-beszélgetés alkalmával, hiszen nehezen hihető, hogy a ,,három T" időszakában a hatalom figyelmen kívül hagyta volna, mi szerepel egy mesejátékban...
- Egyáltalán nem volt ez tudatos, mert a meséimmel soha nem politizáltam - árulta el. - A forgatással kapcsolatban azonban volt egy kis zűr. A film egyik jelenetében, ahol azt mondja a király a bolondnak, ,,ha ez sikerül, akkor elrendelem, hogy minden konyhakredencen állítsák föl a mellszobrodat", a szöveg megváltoztatására szerettek volna rábírni. Én viszont azt mondtam: vagy marad így, vagy az egész jelenetet töröljék. És maradt. Én gyerekeknek írtam, az egész gyermekirodalmat szerettem volna tisztán megtartani. A politika már nem az a tiszta államtudomány, ami volt, inkább hatalmi játék, amit a fejünk fölött játszanak.
Egy alkalommal emlékeztettem egy sokunk számára fontos megjegyzésére: ,,Én szívesen megfogom a jobboldalinak és a baloldalinak is a kezét, csak legyen tiszta." Ezt továbbra is vallja, erősített meg, s hozzátette:
- Csak kétféle embert ismerek. Jó embert és tévedő embert, mert az sem rossz, csak téved. Lehet, hogy nem helyes ez a felfogás, de nem tudok emberekre haragudni azért, mert másként gondolkoznak. Sőt! Fiatalkorom óta mindig érdekelt mások véleménye. Azoknak a felfogása, akik másként gondolkoznak, mint én, mert így érdekes és szép az élet. Mily sokféle virág pompázik a mezőn, s nem is egyszerre nyílnak! A Jóisten se egyformára teremtette teremtményeit, a növényeket, az állatokat és az embereket, akiknek szeretetben kellene összehangolódniuk. Ez a titok, s addig egyetlen társadalom sem lesz jó, amíg az egyes ember nem néz szembe önmagával, hogy felfedezze a szemében a szálkát, majd kiszedje. Csak így változhatunk, csak az egyes ember - és nem a tömeg - teheti jobbá a világot.
Milyen igaza volt! Meséivel, verseivel, író-olvasó találkozókon elhangzó tanúságtételeivel ,,az irgalom rózsafüzérén" lógva Fésűs Éva arra törekedett, hogy szebbé, szerethetőbbé, harmonikusabbá, emberibbé tegye ezt a sárgolyóbist - jegyeztem meg halála előtt tíz nappal történt telefonbeszélgetésünkkor. Isten adott is erre időt. Hosszú életet szánt neki: május 14-én lett volna 93 éves. E tevékeny életút nem maradt visszhangtalan. Kitüntetések sorával ismerték el, de neki a kicsik tágra nyílt tekintete, a ,,mosolygós" gyermekrajzok, a köszönetet mondó édesanyák, édesapák és nagyszülők szava mindennél fontosabb volt.
- Kedves Éva, nyugodj békében, mesélj a körötted lévő angyaloknak, és hallgasd ezüsthegedűd játékát! Mi pedig majd vigasztalódunk örökül hagyott, szeretettel írt köteteiddel. Gondolatban a pajkos nyúlgyerek, Csupafül mellé szegődünk, hogy vele öregedjünk tovább, s az izgalmak közepette Tüskeböki, Kajlatapsi, Szürkeanyu, Drágajó nagypapa tanácsaira is figyelünk. Közben Vicsorival és Ficsorival is találkozunk, a Jószagú rét rémeivel, s képzeletben beülhetünk a Mézesmadzag cukrászdába, vagy részt vehetünk Holmi D'Elorzó, a varázslóvá lett róka délutáni műsorán, akinek ,,a nagy világjárás közben annyira kifinomult az ízlése, hogy a libamájat is csak konzervként ette meg".

Fotó: Kovács Tibor
Lőrincz Sándor
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: rácsimpaszkodtak, gyermekirodalmat, balatonszárszói, gyermekpublikum, konyhakredencen, vigasztalódunk, tagozatosoknak, illetékesekkel, hangoskönyveit, harmonikusabbá, visszhangtalan, jobboldalinak, mellszobrodat, kristályvirág, leselejtezett, aranypofácska, közvetítettek, gyermekrajzok, könyvtáraiban, államtudomány, intenzívebben, emlékeztettem, szerethetőbbé, teremtményeit, megjegyzésére, dédunokájáért, fülönfüggője, változhatunk, kitüntetések, politizáltam, kapcsolatban, tapsolhatott, találkozókon, gondolkoznak, évtizedekben, vallásossága, februári hajnalon, unokája által, utóbbi időszakban, rózsafüzért –, önálló mozgásban, múlt rendszerben, mezei könyvnapon, legnagyobb ismertséget, palacsintás király, meseíró Fésűs, elmúlt évtizedekben, kicsik tátott, megye óvodáiban, balatonszárszói költészet, közelmúltban újranéztük, palacsintás királyt, Elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas, Fésűs Éva Kossuth-díjas, Katolikus Rádióval, Fésűs Éva, Toportyán Tódor, Temesi Lajosné, Magyar Katolikus Rádió, Kedves Éva, Közben Vicsorival, Holmi D’, Kovács Tibor, Lőrincz Sándor, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A csend aranyat ért  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 25  Paul David Tripp Március 27  Odaadja  Színház az egész világ,  Rács mögé  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az erdőterápia egészségre gyak...  üdvözöllek!  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Alvó baby  Jó éjszakát  Aki belekortyol  Leereszkedés és olvadás  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Jó éjszakát  képre írva  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Márciuzs 24.  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  A szeretetről  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  A nagy természet  Aki belekortyol  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Sadhguru idézet  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Humor is meg nem is szerinted?  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Maci az északi fény alatt  képre írva  Aki belekortyol  Esti Ima !  Benedek Elek - Virágvasárnap  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  Inkább ad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
februári hajnalon, unokája által, utóbbi időszakban, rózsafüzért &#8211, önálló mozgásban, múlt rendszerben, mezei könyvnapon, legnagyobb ismertséget, palacsintás király, meseíró Fésűs, elmúlt évtizedekben, kicsik tátott, megye óvodáiban, balatonszárszói költészet, közelmúltban újranéztük, palacsintás királyt, 70-es években, hatalom figyelmen, meséimmel soha, forgatással kapcsolatban, film egyik, szöveg megváltoztatására, egész jelenetet, egész gyermekirodalmat, fejünk fölött, alkalommal emlékeztettem, sokunk számára, egyes ember, tömeg &#8211, sárgolyóbist &#8211, kicsik tágra, köszönetet mondó, körötted lévő, pajkos nyúlgyerek, izgalmak közepette, varázslóvá lett, nagy világjárás, rácsimpaszkodtak, gyermekirodalmat, balatonszárszói, gyermekpublikum, konyhakredencen, vigasztalódunk, tagozatosoknak, illetékesekkel, hangoskönyveit, harmonikusabbá, visszhangtalan, jobboldalinak, mellszobrodat, kristályvirág, leselejtezett, aranypofácska, közvetítettek, gyermekrajzok, könyvtáraiban, államtudomány, intenzívebben, emlékeztettem, szerethetőbbé, teremtményeit, megjegyzésére, dédunokájáért, fülönfüggője, változhatunk, kitüntetések, politizáltam, kapcsolatban, tapsolhatott, találkozókon, gondolkoznak, évtizedekben, vallásossága, mesejátékban, játékosságuk, közelmúltban, gyerekkorunk, ezüsthegedűd, meghallgatni, szerencsések, szeretnivaló, díszpolgárát, rózsafüzérén, feldolgozást, meseregényei, sárgolyóbist, baloldalinak, szerkesztők, palacsintás, templomjáró, ismertséget, jelenetében, cukrászdába, képzeletben, cilinderben, találkozunk, forgatással, rádióműsort, rendszerben, ezüsthegedű, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.