Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 23. vasárnap 09.08
  2019-09-08 08:14:15, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
Imádság bölcsességért, hogy mindenben igénytelenek és egyszerűek tudjunk lenni.
Melyik ember képes fölismerni Isten akaratát, és ki tudja elgondolni, mit kíván az Úr? Hisz a halandók gondolatai bizonytalanok, és terveink ingatagok. Mert a romlandó test gátolja a lelket, és a földi sátor ránehezedik a sokat tűnődő elmére.
Csak nagy nehezen derítjük ki, ami a földön van, és üggyel-bajjal értjük meg, ami kézenfekvő. Hát akkor az égi dolgokat ki tudná kifürkészni? Ki ismerte föl valaha is akaratodat, ha te nem adtál neki bölcsességet, és nem küldted el neki a magasból szent lelkedet? Csak így lettek simává a földön lakók útjai, s így tanulták meg az emberek, ami kedves a szemedben. Csak a bölcsesség által menekültek meg.
Ez az Isten igéje. Bölcs 9,13-19

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a Filemonhoz írt leveléből
Szent Pál tanítja, hogy a rabszolga is testvérünk Krisztusban.
Szeretett Testvéreim!
Én, az öreg Pál most Krisztus Jézusért fogságot szenvedek. Fiamért, Onezimuszért könyörgök, akinek bilincseimben én adtam életet.
Úgy küldöm vissza hozzád, mint saját szívemet. Szerettem volna magam mellett tartani, hogy helyetted szolgáljon nekem fogságomban, amelyet az evangéliumért viselek.
Beleegyezésed nélkül azonban mégsem teszem, hogy jótéteményed ne kényszerből fakadjon, hanem önként vállald. Talán éppen azért hagyott ott egy időre, hogy egyszer s mindenkorra visszakapjad, de már nem mint szolgát, hanem többet: mint szeretett testvért. Mert nekem teljesen az, de neked még inkább: test szerint is, az Úrban is.
Ha tehát együtt érzel velem, fogadd őt úgy, mint engem.
Ez az Isten igéje. Filem 9b-10.12-17

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Csak az lehet Jézus tanítványa, aki vele együtt vállalja a keresztet is.
Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi. Lk 14,25-33

Imádság
Urunk, Jézusunk! A kereszt azt üzeni nekünk, hogy kiszolgáltattad magadat az embereknek és az emberi gonoszságnak. Lemondtál isteni méltóságodról és az Atya akaratát teljesítetted. Lemondásod a megváltást, megváltásunkat eredményezte. Azt várod tőlünk, hogy ne kényszerből, hanem önként és szeretettel kövessünk téged. Azt kéred tőlünk, hogy keresztutadon is kövessünk. Érted és az üdvösség reményében lemondunk a kényelemről, az evilági előnyökről és személyes érdekeinkről. Nem ragaszkodom régi életemhez, hanem élek az új élet lehetőségével, amelyet te adsz. Töltsd el szívemet az újrakezdés örömével! Töltsd el szívemet az irántad való őszinte szeretettel!

Elmélkedés
A kereszt hordozása.
Keresztény életünk legfontosabb jellemzőjéről olvasunk a mai vasárnap evangéliumában. Jézus ezt mondja: ,,Aki nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom." Ezek szerint a keresztény élet azt jelenti, hogy követjük Krisztust a kereszthordozásban. Szemléletesen mondhatjuk, hogy vallásosságunknak két központja van, az egyik a fejünk, a másik a szívünk. A fejünkben hordozzuk és őrizzük mindazt, amit hitünkről Isten kinyilatkoztatásának köszönhetően megismerünk, vallunk és hirdetünk. Szükséges, hogy hitünk titkait értelmünkkel felfogjuk, és ne csupán vakbuzgó lelkesedés legyen annak az alapja. Mindez a fejünkben történik, ez a keresztény hit helye bennünk. Ugyanakkor vallásosságunk másik központja, a szívünk irányítja hitünk megélését, megvalósítását a mindennapokban, ez a keresztény élet. Ahogyan keresztény hitünk lényegi eleme, hogy Jézus a szenvedés vállalásával, kereszthordozásával és kereszthalálával váltott meg minket, ugyanúgy keresztény életünk lényegi része az, hogy életünk keresztjeit Krisztussal együtt hordozzuk.
A kereszthordozással kapcsolatban sajnos sokszor elfelejtünk a kereszt másik oldaláról beszélni. A reménykeltő oldalra gondolok, a keresztnek arra a titokzatos oldalára, amely a feltámadásban mutatkozik meg. A kereszt egyik oldala valóban az, amit Krisztus is átélt a Golgotán: ,,A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre" (Mt 27,45). Az elhagyottság, a magány, a szenvedés, a halál várásának ideje ez, a teljes sötétség ideje. E nehéz órákat mindenki átéli halála előtt. Ugyanakkor a kereszt misztériumához, a kereszt titkához hozzátartozik a másik oldal is, amelyet a feltámadás hajnalán a világosság jelez. Úgy képzelhetjük ezt el, mint az oltárkeresztet. Az oltáron, amelyen a Krisztus halálát és feltámadását jelenvalóvá tevő szentmise áldozat történik, középen van egy kis kereszt. ,,Jobb helyeken" olyan művészeti alkotás ez, amelynek egyik oldalán a megfeszített Krisztus teste látható, a másik oldalán viszont nincs korpusz, hanem díszesebb, ragyogóbb, csillogóbb. Több helyen a hordozható körmeneti kereszt ilyen kétoldalas formájú, amelyet a szentmisére való bevonulást követően az oltár mellé vagy közelébe szokás állítani. Nagyböjti időben Krisztus testével, a korpusszal fordítjuk a hívek felé az ilyen oltárkeresztet vagy körmeneti keresztet, a húsvéti időben pedig fordítva, a ragyogó oldalát látják a hívek.
Keresztény életünkben nem ilyen egyszerű a megfordítás. Akármilyen szemszögből is vizsgáljuk keresztünket, életünk küzdelmeit és nehézségeit, az bizony mindenfelől olyannak tűnik, mintha állandóan a hatodik és a kilencedik óra közti sötétség borulna rá. Forgatjuk egyik vagy másik irányba, de nem akar előtűnni a ragyogóbb oldala. Csak a fájdalmat, az elviselhetetlen szenvedést, a betegséget, a gyötrelmet tapasztaljuk, de nem tudjuk, hogy mikor jön el a gyógyulás, a megtisztulás, a felemelkedés, az újjászületés, a feltámadás ideje. Ezt is el kell fogadnunk, ez is hozzátartozik a kereszt titkához. Vigasztalást Krisztus ígérete jelent számunkra: aki vele hordozza élete keresztjét, az vele együtt fog részesülni a feltámadás dicsőségében. Ez lesz az a pillanat, amikor Isten fogja megfordítani életünk keresztjét.
C Horváth István Sándor
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kereszthalálával, kiszolgáltattad, elviselhetetlen, misztériumához, oltárkeresztet, megvalósítását, megváltásunkat, evangéliumában, mindennapokban, vallásosságunk, lehetőségével, beleegyezésed, feltámadásban, bizonytalanok, jellemzőjéről, bölcsességért, szemléletesen, hozzátartozik, keresztutadon, evangéliumért, méltóságodról, teljesítetted, bilincseimben, gonoszságnak, megfordítani, köszönhetően, visszakapjad, újjászületés, vigasztalást, dicsőségében, értelmünkkel, legfontosabb, érdekeinkről, eredményezte, bölcsességet, képzelhetjük, halandók gondolatai, romlandó test, földi sátor, sokat tűnődő, magasból szent, földön lakók, bölcsesség által, evangéliumért viselek, lehet Jézus, időben amikor, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, SZENTLECKE Szent Pál, Szent Pál, Szeretett Testvéreim, Krisztus Jézusért, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Vigasztalást Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindig lesz olyan  Robert Merle tollából  Csend  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szívek  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Csend  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Bornyi Veronika haiku verse  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Ott van  Egyszerű  Az ember  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Hamvas Béla  Jó éjszakát  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 12  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Otthon  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Mindent de mindent visszakap  Paul David Tripp Április 15  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Bársony székben  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Jázmin  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Magamnak  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy párkányon  Egyszerű  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Jázmin 
Bejegyzés Címkék
halandók gondolatai, romlandó test, földi sátor, sokat tűnődő, magasból szent, földön lakók, bölcsesség által, evangéliumért viselek, lehet Jézus, időben amikor, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, emberi gonoszságnak, üdvösség reményében, evilági előnyökről, újrakezdés örömével, irántad való, kereszt hordozása, keresztény élet, fejünkben hordozzuk, fejünkben történik, szívünk irányítja, szenvedés vállalásával, kereszt másik, reménykeltő oldalra, keresztnek arra, titokzatos oldalára, feltámadásban mutatkozik, kereszt egyik, hatodik órától, kilencedik óráig, egész földre&#8221, halál várásának, teljes sötétség, kereszt misztériumához, kereszt titkához, másik oldal, feltámadás hajnalán, világosság jelez, megfeszített Krisztus, másik oldalán, hordozható körmeneti, szentmisére való, oltár mellé, korpusszal fordítjuk, hívek felé, ilyen oltárkeresztet, húsvéti időben, ragyogó oldalát, bizony mindenfelől, ragyogóbb oldala, elviselhetetlen szenvedést, gyötrelmet tapasztaljuk, feltámadás ideje, vele együtt, feltámadás dicsőségében, kereszthalálával, kiszolgáltattad, elviselhetetlen, misztériumához, oltárkeresztet, megvalósítását, megváltásunkat, evangéliumában, mindennapokban, vallásosságunk, lehetőségével, beleegyezésed, feltámadásban, bizonytalanok, jellemzőjéről, bölcsességért, szemléletesen, hozzátartozik, keresztutadon, evangéliumért, méltóságodról, teljesítetted, bilincseimben, gonoszságnak, megfordítani, köszönhetően, visszakapjad, újjászületés, vigasztalást, dicsőségében, értelmünkkel, legfontosabb, érdekeinkről, eredményezte, bölcsességet, képzelhetjük, elhagyottság, keresztünket, feltámadását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.