Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 25. vasárnap 09.22
  2019-09-22 08:19:26, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Ámosz próféta könyvéből
A próféta ostorozza a szegényekkel szemben elkövetett szívtelenséget.
Halljátok, ti, akik eltiporjátok a szegényt, és szorongatjátok az országban a szűkölködőket! Azt mondjátok: ,,Mikor múlik el az újhold, hogy eladhassuk a búzánkat? A szombat, hogy árulhassuk gabonánkat? Csökkentjük a mértéket, növeljük a sékelt, meghamisítjuk a mérleget, hogy megvehessük pénzért a szegényt, egy pár saruért a szűkölködőt, és eladhassuk a gabona ocsúját." Ezért megesküdött az Úr arra, aki Jákob büszkesége: ,,Sose felejtem el egyetlen tettüket sem!"
Ez az Isten igéje. Ám 8,4-7

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a Timóteushoz írt első leveléből
Könyörögjetek minden emberért Istenhez, aki azt akarja, hogy mindenki üdvözüljön!
Szeretett Fiam!
Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért, a királyokért és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben. Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.
Hiszen egy az Isten, s egy a közvetítő Isten és ember között: az ember Krisztus Jézus, aki váltságul adta magát mindenkiért, és tanúságot tett a meghatározott időben. Ezért kaptam a küldetést, hogy hírnök és apostol legyek - igazat mondok, nem hazudom -, a pogányok tanítója hitre és igazságra. Azt kívánom tehát, hogy a férfiak mindenütt tiszta lélekkel emeljék imára kezüket, ne haragos és viszálykodó érzülettel.
Ez az Isten igéje. 1Tim 2,1-8

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Okosan használjuk fel a ránk bízott javakat!
Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:
,,Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm.
Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha Uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből.Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: »Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával - hangzott a válasz. Fogd adósleveledet - mondta neki -, és írj nyolcvanat.
Az úr dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba.
* (Abban az időben Jézus ezeket mondta tanítványainak:)
Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket?
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
Ezek az evangélium igéi.
...... ......


Vagy rövidebb forma a *-tól Lk 16,10-13 Lk 16,1-13

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Add, hogy mindig felismerjem, mit kell tennem az üdvösségért! Adj erőt mindannak megtételéhez, ami üdvösségemhez szükséges. Segíts engem abban, hogy becsületesen, tisztességesen élve, az embereket szolgálva és hozzád hűségesen haladjak előre az örök élet útján! Céljaim és végső célom elérésében vezessen engem igazságban és tisztességben a Szentlélek! Taníts engem a tökéletes engedelmességre és istenszolgálatra és taníts engem embertársaim önzetlen szolgálatára! Te vagy életem Ura, örömmel szolgálok neked.

Elmélkedés
Egy bűnöző történetének tanulsága
Jézus mai példabeszéde hallatán felcsillanna a szeme napjaink adókerülőinek, szélhámosainak, becstelen kereskedőinek, korrupt hivatalnokainak, dörzsölt üzletembereinek, gátlástalan számlahamisítóinak, pályázati ügyeskedőinek és a lebukást eddig elkerülő sikkasztóinak, de ők nem hallják a hűtlen intézőről szóló történetet, mert nem szentmisére járnak, hanem vélhetően most is fekete ügyleteikkel és csalásaik szervezésével foglalkoznak. Ha a szentmisén jelenlévők vagy e történetet hallók közül valaki mégis ,,védőszentjét és példaképét" látná a hűtlen intéző személyében, akkor arra kérem az illetőt, hogy gondolkodjon el saját lelkületén. Jézus dicsérete ugyanis nem szentté avatást jelent, mert a dicséret nem a csalásnak szól, hanem annak, hogy egy nehéz helyzetben valaki megtalálja a kiutat, a megoldást.
A történet, amit Jézus elmond, nagyon egyszerű, de a helyes üzenet megfejtése már egyáltalán nem az. Már Lukács evangélistának is gondot jelenthetett a helyes értelmezés, erre utal, hogy a történet után több mondás szerepel, amelyek kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy megmagyarázzák a tanítást és megóvják Jézus mondanivalóját a téves értelmezésektől. A történet szerint egy intézőt az a vád ér, hogy rosszul gazdálkodik a rábízott javakkal, eltékozolja ura vagyonát. Az úr nem vizsgálja ki az esetet, tehát nem derül ki, hogy a vád jogos volt-e vagy csak féltékenységből, irigységből, rosszindulatból született-e a feljelentés, a hamis vádaskodás. Mivel napjainkban is előfordul ilyen, ezért senki nem is gondolja, hogy 2000 évvel ezelőtt nem történhetett ilyen. Az úr tehát az eset kivizsgálása nélkül dönt, az intézőnek távoznia kell, nem tart igényt többé a munkájára. Az intéző nem áll neki védekezni, nem vitatkozik urával, hanem gyorsan kitalálja, hogyan gondoskodhat jövőjéről, hogyan tud magának barátokat szerezni. A barátokon jelen esetben bűnrészeseket kell értenünk, akik belemennek a csalásba, megkárosítják az urat, akitől korábban kölcsönt kaptak, tehát az ő felelősségük is legalább akkora, mint az intézőé. Ez bizony nem egy gyermekeknek szánt tanmese és nem is gyermeki lelkű felnőtteknek szóló motivációs történet, hanem egy bűnöző, egy bűnszervezet története.
Mit akart Jézus mondani ezzel a történettel? A világban uralkodó szociális igazságtalanság, a gazdagok és a szegények közti egyenlőtlenségek láttán kézenfekvő volna egy olyan magyarázat, miszerint az úr uzsorakamatot kért adósaitól, megérdemelte, hogy becsapták, megkárosították, csökkentették hasznát, amely jogtalan volt. Szép ez a gondolat, de úgy tűnik, hogy Jézus nem erkölcsi tanítást akar mondani, nincs ilyen jellegű befejezése a történetnek. Az egyik helyes értelmezés kulcsa a történethez fűzött első mondásban lelhető fel, amely így hangzik: ,,Az úr (Jézus) dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból", pénzből, vagyonból. Az intéző nem esett kétségbe, hanem leleményesen gondoskodott jövőjéről. Józanul átlátta a helyzetet és gyorsan cselekedett. Használta az eszét és kigondolta, hogy egy vesztes helyzetből, hogyan tud a lehető legjobban kikerülni. Amikor az Isten országába való bejutás és az üdvösség megszerzése a tét, akkor ilyen leleményességre van szükségünk. Természetesen nem csalásra, mert Istent nem tudjuk becsapni vagy megtéveszteni, hanem józan gondolkodásra, felelősségteljes döntésre és cselekvésre.
Az utolsó mondás még ennél is jobb értelmezési kulcsot ad kezünkbe. Így hangzik: ,,Egy szolga sem szolgálhat két úrnak." Nem lehet egyszerre Istennek is és a pénznek, a vagyonnak is szolgálni. Jézus üzenete ez: Állítsuk életünket Isten szolgálatába! Egyedül őt tekintsük életünk Urának!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: egyenlőtlenségek, istenszolgálatra, felelősségteljes, gazdálkodásodról, értelmezésektől, üzletembereinek, leleményességre, megkárosították, hivatalnokainak, igazságtalanság, rosszindulatból, engedelmességre, féltékenységből, szívtelenséget, tanítványainak, tisztességesen, evangélistának, szorongatjátok, megmagyarázzák, mondanivalóját, szélhámosainak, szervezésével, tisztességben, mindenekelőtt, könyörögjetek, meghamisítjuk, sikkasztóinak, megkárosítják, meghatározott, gondolkodásra, példabeszédet, uzsorakamatot, adókerülőinek, csökkentették, adósleveledet, üdvösségemhez, próféta ostorozza, szegényekkel szemben, gabona ocsúját, összes elöljárókért, igazság ismeretére, ember Krisztus, meghatározott időben, pogányok tanítója, férfiak mindenütt, ránk bízott, időben Jézus, példabeszédet mondta, gazdag ember, emberek házukba, hűtlen intézőt, világ fiai, OLVASMÁNY Ámosz, SZENTLECKE Szent Pál, Szeretett Fiam, Krisztus Jézus, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A hagyma antibakteriális hatás...  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Egy barátság története  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Spenót fasírttal  Emlékezz  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Emlékezz  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy párkányon  Tavaszi este  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ember emlékekből áll  Töröld le  Robert Merle tollából  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam Krisztina b...  James Allen  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  "Ez egy csoda"  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Csend  James Allen  Facebookon kaptam  Bársony székben  Jázmin  Emlékezz  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimn...  Az ember  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Ady Endre - Mindegy átka  Mindig lesz olyan  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Kertem  Borzasztó  Szép álmokat!  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egy párkányon  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Andrássy Réka - A bolond Böske 
Bejegyzés Címkék
próféta ostorozza, szegényekkel szemben, gabona ocsúját, összes elöljárókért, igazság ismeretére, ember Krisztus, meghatározott időben, pogányok tanítója, férfiak mindenütt, ránk bízott, időben Jézus, példabeszédet mondta, gazdag ember, emberek házukba, hűtlen intézőt, világ fiai, maguk módján, világosság fiainál, hamis mammonból, örök hajlékokba, hamis mammonban, igazi értéket, egyiket gyűlöli, másikat szereti, másikat megveti, evangélium igéi, embereket szolgálva, örök élet, tökéletes engedelmességre, bűnöző történetének, szeme napjaink, lebukást eddig, hűtlen intézőről, szentmisén jelenlévők, hűtlen intéző, csalásnak szól, nehéz helyzetben, helyes üzenet, helyes értelmezés, történet után, célt szolgálják, téves értelmezésektől, történet szerint, rábízott javakkal, hamis vádaskodás, eset kivizsgálása, intézőnek távoznia, barátokon jelen, gyermekeknek szánt, bűnszervezet története, világban uralkodó, szegények közti, olyan magyarázat, egyik helyes, történethez fűzött, hamis mammonból&#8221, vesztes helyzetből, lehető legjobban, üdvösség megszerzése, utolsó mondás, egyenlőtlenségek, istenszolgálatra, felelősségteljes, gazdálkodásodról, értelmezésektől, üzletembereinek, leleményességre, megkárosították, hivatalnokainak, igazságtalanság, rosszindulatból, engedelmességre, féltékenységből, szívtelenséget, tanítványainak, tisztességesen, evangélistának, szorongatjátok, megmagyarázzák, mondanivalóját, szélhámosainak, szervezésével, tisztességben, mindenekelőtt, könyörögjetek, meghamisítjuk, sikkasztóinak, megkárosítják, meghatározott, gondolkodásra, példabeszédet, uzsorakamatot, adókerülőinek, csökkentették, adósleveledet, üdvösségemhez, szolgálhattok, kereskedőinek, megtéveszteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 2649
  • e Hónap: 15325
  • e Év: 249072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.