Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Kozma és Damján vértanúk 09.26
  2019-09-26 11:09:30, csütörtök
 
  ...... ........... ........... .............


Kozma és Damján orvosok voltak és ikertestvérek. Melléknevük, Anargyroi (pénznélküliek) azt sejteti, hogy a szegényeket ingyen gyógyították. A Diocletianus-féle üldözésben lefejezték őket. Ciliciában működtek, de tiszteletük hamar elterjedt Nyugaton is. Ők az orvosok és gyógyszerészek védőszentjei.
Szent Kozma és Damján ikertestvérek, arab orvosok voltak a hagyomány szerint. Diokletiánusz alatt szenvedtek vértanúságot. Liziás prefektus elsőnek az "apostol ingyen-orvosokat" vetette kínvallatásra, ám eredménytelenül. Állhatatosságuk miatt megkötözve a tengerbe vettette őket, azonban a köteleik feloldódtak, és sértetlenül jöttek ki a partra. Ezután máglyára állíttatta őket, azonban a lángnyelvek kikerülték a két vértanút. Oszlophoz kötözték ezután a két embert de a nyil zápor sem tett kárt bennük. Megpróbáltatásaiknak a lefejezésük vetett véget 303-ban.
- A hagyomány szerint a szíriai Cirruszban (Kürhosz) volt a sírjuk, tiszteletükre itt bazilikát is emeltek. Konstantinápolyban is épült templomuk, ugyanis I. Jusztinián császár a testvérpár közbenjárására halálos betegségéből kigyógyult.
- Tiszteletük a 6. században eljutott Rómába. Ekkor IV. Félix pápa (más forrás szerint Szimmachusz pápa) a Fórumon templomot építtetett nekik szentelve. Ezek után az egész Egyházban elterjedt tiszteletük. Nevük bekerült a szentmise kánonjába is. Az orvosok, patikusok és orvosegyetemek védőszentjei.
A vértanúk Isten Fiának tartották Jézust, és ezért bátran odaadták életüket hitükért. Válaszoljam meg magamnak én is Jézus kérdését: kinek tartotok engem? A hitvallás erőt ad az élet küzdelmeihez.
...... ........... ........


*
- Igenaptár oldalon Link


- Wikipedia oldalon Link


- Magyar kurír oldalon
A keleti egyház két nagy szentjének alakját és életútját idézzük fel liturgikus emléknapjukon, szeptember 26-án.
...... ............


Szent Kozmáról és Szent Damjánról kevés történeti adat áll rendelkezésünkre. Az első hiteles tanúság a szíriai Kürosz városának püspökétől, Theodorétosztól származik, aki az 5. század közepén úgy emlékezett meg a két szentről mint a hit jeles bajnokairól és csodálatra méltó vértanúkról.
Kozma és Damján a Diocletianus-féle üldözés idején, 303-ban szenvedtek vértanúságot, s az első tiszteletükre szentelt templom a sírjuk fölé épült. Tiszteletük először vértanúságuk helyén, Kürosz városában, majd Justinianus császár hatására, aki súlyos betegségéből való gyógyulását az orvos szentek közbenjárásának tulajdonította, a birodalom egész keleti felében elterjedt.
Első római templomukat IV. Félix pápa (525-530) építtette a Forum Romanumon. Ünnepük a 7. században került a liturgikus könyvekbe, valószínűleg e bazilika fölszentelésének napjára, szeptember 27-re. Páli Szent Vince emléknapja miatt aztán 1969-ben egy nappal korábbra, szeptember 26-ra helyezték át Szent Kozma és Damján emléknapját.
- Szenvedéstörténetüket elbeszélő legendájuk szerint Arábiában születtek, és ikrek voltak. Nagy érdeklődés élt bennük a tudományok, különösen az orvoslás tudománya iránt, ezért elhagyva szülőföldjüket Szíriába mentek tanulni. Tanulmányaik befejeztével Kilikiába vezetett útjuk, és ott Égé városában telepedtek le. Mivel keresztények is voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek a városnak. Soha nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Jóságuk és prédikálásuk hatására sokan megtértek. Ezért aztán amikor a Diocletianus-féle üldözés vihara a keleti egyházat is elérte, a helytartó, Lysias elsőként ,,az ingyen orvosló apostolokat" állította bíróság elé. Mivel hitüket nem voltak hajlandók megtagadni, különféle módokon próbálták megölni mindkettőjüket: először megkötözve a tengerbe vetették őket, de a kötelek a vízben kioldódtak, és ők kiúsztak a partra; ezután máglyát gyújtottak alájuk, de a lángok nem érték őket; majd oszlophoz kötötték őket és nyíllal lőttek rájuk, de a nyílvesszők nem találtak soha célba. Végül karddal lefejezték őket.
*
Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált, és az a különös szokás alakult ki, hogy a betegek a templomban aludtak, mert úgy tapasztalták, hogy álmukban eljön hozzájuk a két szent orvos, akik vagy meggyógyítják őket, vagy néha egészen rendkívüli gyógymódot javasolnak, amelynek eredményeként a betegek később valóban felépülnek. Ezekről a gyógyulásokról a 6. századig visszamenő följegyzések tanúskodnak.
Szent Kozma és Damján az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, borbélyok, cukrászok, fűszer kereskedők, kötszerkészítők, műárusok, szülésznők, viaszöntők, zsibárusok védőszentjei.
Tiszteletük a középkorban főleg a Hanza-városokban virágzott a gyakori járványok miatt. A késő középkorban Kozmát gyakran az orvosok, Damjánt a gyógyszerészek védőszentjeként ábrázolták, legtöbbször a tudósok talárjában, kezükben orvosságos edénnyel, mozsárral és törőjével. Fra Angelico csodás gyógyításaikat és vértanúságukat is bemutató ciklust festett róluk a 15. században. Attribútumaik: kenetes edény, orvosságos üveg, mozsár, kanna, orvosságos doboz.
A régi budai egyetem patrónusai voltak, és az orvosi kar minden esztendőben szentmisével ülte meg ünnepüket. Hajdani népszerűségükre helység- és családneveink utalnak: Csíkkozmás, Szentkozmadombja (Göcsej); Kozma, Damján, Domján, Demjén, Demény stb.
Képen: Fra Angelico: Szent Kozma és Damján lefejezése (1438-40)
...... ........... ......


Urunk, Istenünk, dicsőítsen téged könyörgő szavunk, amikor Szent Kozma és Damján vértanúkra emlékezünk: gondviselő jóságoddal nekik örök dicsőséget adtál, minket pedig segíts hathatós kegyelmeddel. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: szentkozmadombja, fölszentelésének, rendelkezésünkre, eredménytelenül, theodorétosztól, kötszerkészítők, népszerűségükre, védőszentjeként, állhatatosságuk, közbenjárásának, gyógyításaikat, közbenjárására, gyógyszerészek, vértanúságukat, orvosegyetemek, zarándokhellyé, mindkettőjüket, gyógyszerekért, szülőföldjüket, tulajdonította, gyógyulásokról, kínvallatásra, meggyógyítják, ikertestvérek, attribútumaik, tiszteletükre, eredményeként, diokletiánusz, emléknapjukon, pénznélküliek, családneveink, szentlélekkel, diocletianus, kegyelmeddel, védőszentjei, befejeztével, szegényeket ingyen, hagyomány szerint, tengerbe vettette, köteleik feloldódtak, lángnyelvek kikerülték, nyil zápor, lefejezésük vetett, szíriai Cirruszban, testvérpár közbenjárására, egész Egyházban, szentmise kánonjába, vértanúk Isten, hitvallás erőt, élet küzdelmeihez, keleti egyház, első hiteles, Szent Kozma, Ekkor IV, Isten Fiának, Szent Kozmáról, Szent Damjánról, Forum Romanumon, Páli Szent Vince, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Kövesd a vezetőt  A nagy természet  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Virágos mező  Humor is meg nem is szerinted?  Egy hét kihagyás  Csak egy életed van....  képre írva  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Boldogság  Facebookon kaptam  Tedd őt foglyul, Uram  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó kutyák  Egy imádság Ágoston Vallomások...  képre írva  Kövesd a vezetőt  Virág vasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokszor  képre írva  képre írva  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Tibeti harangvirág  Sadhguru idézet  A jó kedv a világon  Mire jók ?  Havasi gyopár  Kékfestőről pár szóban  Haja van  képre írva  Nem hazudnak  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Havazás  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Manna OWell tollából  Alvó baby  Facebookon kaptam  Havasi gyopár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az izmaink nem csak testmozgás...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Március 27  Görgess  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Esti kép  Paul David Tripp Március 27  Talppontok közérthetően  Facebookon kaptam  képre írva  Boldog virágvasárnapot minden...  Tedd őt foglyul, Uram  képre írva  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Az izmaink nem csak testmozgás...  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virág lány  Könyvek  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Nagy Feró megmondta?  Apu  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép álmokat!  Szimbólumok  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Virágos mező  Esti Ima !  Az út 
Bejegyzés Címkék
szegényeket ingyen, hagyomány szerint, tengerbe vettette, köteleik feloldódtak, lángnyelvek kikerülték, nyil zápor, lefejezésük vetett, szíriai Cirruszban, testvérpár közbenjárására, egész Egyházban, szentmise kánonjába, vértanúk Isten, hitvallás erőt, élet küzdelmeihez, keleti egyház, első hiteles, szíriai Kürosz, első tiszteletükre, sírjuk fölé, orvos szentek, birodalom egész, liturgikus könyvekbe, nappal korábbra, orvoslás tudománya, keleti egyházat, ingyen orvosló, tengerbe vetették, vízben kioldódtak, templomban aludtak, betegek később, középkorban főleg, gyakori járványok, késő középkorban, gyógyszerészek védőszentjeként, tudósok talárjában, régi budai, szentkozmadombja, fölszentelésének, rendelkezésünkre, eredménytelenül, theodorétosztól, kötszerkészítők, népszerűségükre, védőszentjeként, állhatatosságuk, közbenjárásának, gyógyításaikat, közbenjárására, gyógyszerészek, vértanúságukat, orvosegyetemek, zarándokhellyé, mindkettőjüket, gyógyszerekért, szülőföldjüket, tulajdonította, gyógyulásokról, kínvallatásra, meggyógyítják, ikertestvérek, attribútumaik, tiszteletükre, eredményeként, diokletiánusz, emléknapjukon, pénznélküliek, családneveink, szentlélekkel, diocletianus, kegyelmeddel, védőszentjei, befejeztével, vértanúságuk, tapasztalták, betegségéből, vértanúságot, gyógyították, valószínűleg, szentmisével, följegyzések, küzdelmeihez, tanulmányaik, prédikálásuk, keresztények, gyógyításért, szimmachusz, justinianus, bajnokairól, gyógyulását, mindörökkön, apostolokat, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 5558
  • e Hónap: 26241
  • e Év: 229154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.