Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Először Mária szívében fogant meg az Ige
  2019-12-22 14:15:36, vasárnap
 
  Először Mária szívében fogant meg az Ige - Raniero Cantalamessa első adventi elmélkedése (1. rész)
Szent Miklós püspök emléknapján, december 6-án, pénteken délelőtt tartotta meg Raniero Cantalamessa kapucinus atya, a Pápai Ház szónoka első adventi prédikációját a Redemptoris Mater-kápolnában, Ferenc pápa és a közvetlen munkatársai jelenlétében. Az első elmélkedés első részét közöljük.
Raniero Cantalamessa idei adventi beszédsorozata témájául a ,,Boldog, aki hitt" evangéliumi igét választotta.
Döntését a L'Osservatore Romano vatikáni napilapnak adott interjúban így indokolta: ,,1987-ben Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén jelent meg Szent II. János Pál pápa Redemptoris Mater (A Megváltó Édesanyja) kezdetű enciklikája és akkor ebből az alkalomból Szűz Máriának szenteltem a beszédeimet. Minthogy azóta nem érintettem így egészében a témát, úgy éreztem, hogy most eljött az ideje annak, hogy a Szűzanyát ismét az elmélkedések középpontjába helyezzem. A beszédek helye a Redemptoris Mater-kápolna, melyet korábban Matild-kápolnának hívtak, de éppen II. János Pál pápa enciklikájáról keresztelték át mostani nevére."
A kapucinus szerzetes a mélyebb tartalmi okok között említette meg a jelenkort jellemző ökumenikus légkört, mely ,,lehetővé teszi, hogy Isten Anyját az egység művelőjének tekintsük, és többé ne a megosztás okát lássuk benne. ,,Elmélkedéseimben azon fáradozom, hogy a Mária-tisztelet lényegi magját hozzam felszínre, mely egyesít minden Krisztusban hívőt. A Máriáról szóló beszéd magja a Szentírás üzenete és a 431-es efezusi zsinat, mely őt Theotokosznak, Istenszülőnek nevezte. Ebben a címben benne van Szűz Mária nagysága és tiszteletének oka. Szent II. János Pál pápa a Redemptoris Mater kezdetű enciklikájában Mária titulusát elemezve azt hangsúlyozza, hogy ő volt az első, aki hitben járt, és ő az, aki most Anyánk a hitben."

* * *
Három nagy bibliai szereplő készít elő bennünket karácsonyra: Izajás, Keresztelő János és Mária - a próféta, az útkészítő és az anya - kezdte első adventi beszédét Raniero Cantalamessa. - A próféta távolról jelez, az előfutár közvetlenül rámutat a Messiásra, az anya pedig méhében hordozza. Most Máriára bízzuk magunkat, aki nem szertartással ünnepelte adventet, hanem testében megélte azt és így különleges módon tapasztalta, mit is jelent várokozásban élni. Három titkot szemlélünk, az angyali üdvözlet, a látogatás és a születés misztériumát.
Az angyali üdvözlet mélységét a látogatás öröme hozza felszínre, amikor Erzsébet Szentlélekkel eltelve így szól Máriához: ,,Boldog, aki hitt az Úr szava beteljesedésében." Názáret titkát tehát a találkozás tárja fel, ahol az tárgyilagos és nyilvános jelleget kap. Mária az a boldog, aki hittel válaszolt az angyal köszöntésére. Ilyen egyszerű szavakat ölt magára a világtörténelem legnagyobb és legdöntőbb hiteseménye. Órigenész szerint Mária ,,készséges írótábla Isten számára", mert ,,egy soha el nem múló, örökkévaló pillanatban a szava az emberiség szava lesz, igenje az egész teremtés ámenje Isten igenjére" - teszi hozzá Karl Rahner. Emiatt érthető a korai kereszténység idején kedvelt párhuzamba állítása Évának és Máriának: ,,Amit Éva megkötött engedetlensége által, Mária megoldotta a hitével." Anyasága lelki anyaság is, mely hiten alapul, ahogyan Szent Ágoston tanítja: ,,Mária hittel szülte azt, akit hitben fogant." Akit Isten kegyelemmel teljesnek hív, az a hit teljességével válaszol neki.
Mária hite látszatra könnyűnek tűnik és biztosra is vehető, hiszen igent mondott arra, amiről minden zsidó lányka álmodott. Isten pedig senkit nem csap be, minden meghívottját felkészíti arra, ami előtte áll. Jeremiásnak jelzi: ,,harcolni fognak ugyan ellened", Saulnak Ananiáson át üzeni: ,,megmutatom majd neki, mennyit kell nevemért szenvednie". Mária tehát az Isten meghívottjai tapasztalatából tudhatta, hogy az ő sorsa sem lesz más, mint amiről később Simeon próféta biztosította: ,,A te lelkedet is tőr járja át" (Lk 2,35). Pusztán emberi síkon Mária teljesen egyedül van. Ugyan kinek mondtatná el, hogy ami benne történt, az a Szentlélek műve, s ilyen nem volt korábban és nem is lesz későbben sem? Ismerte Mózes törvényét és tudta, hogy megkövezés jár a méhében hordott gyermekért.
Cantalamessa atya Carlo Caretto Boldog vagy, mert hittél című könyvére utalt, melyben leírja a szerző, hogy a törvényes apa nélkül fogant gyermek anyját az észak-afrikai tuareg közösség az arabok ismert torokmetszés mozdulatával ítélte halálra. Mária hitének nagyszerűsége a jelenidejűség állapotából érthető: hisz, amikor az események történnek vele, mindenféle megerősítés és igazolás nélkül! Megelőzi Tamást a hitben: ,,Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek." Ábrahám is hasonló helyzetben volt, amikor fiúgyermek ígéretét kapta: ,,Hitt az Úrnak, ő pedig beszámította neki megigazulásra" (Ter 15,6).
Szent Pál tanítása szerint Isten az örömteli adakozót szereti, Mária pedig örömmel adta az igenjét. Ám az a bizonyos ,,úgy legyen" - latinul ,,fiat" - eredetileg az ámen szót jelentette, melynek tartalma az a szilárdság és bizonyosság, amivel a liturgia válaszol Isten szavára. Az ámennel az ember elismeri, hogy ami kimondatott, az szilárd, stabil, érvényes és kötelező. Fordítása egyszerre jelenti, hogy így van és azt is, így legyen. Továbbá egyszerre jelent hitet és engedelmességet. Elismeri, hogy amit Isten mondott, az igaz és alárendeli magát neki. A szót magát ott találjuk Jézus ajkán is: ,,Igen, ámen, Atyám, mert így tetszett neked" (Mt 11,26). Így ő maga lesz Isten megszemélyesített ámenje. Mária igenje pedig előfutára Fia igenjének, akiről a Jelenések könyvéből tudjuk, ,,Így beszél az Ámen" (Jel 3,14) és emiatt Mária is Isten megszemélyesített ámenje lesz - hangsúlyozta Raniero Cantalamessa kapucinus atya, a Pápai Ház szónoka első adventi elmélkedésében.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: beteljesedésében, elmélkedéseimben, engedelmességet, tapasztalatából, világtörténelem, enciklikájáról, engedetlensége, enciklikájában, beszédsorozata, elmélkedésében, középpontjába, boldogasszony, theotokosznak, szertartással, nagyszerűsége, jelenidejűség, megigazulásra, teljességével, kereszténység, tiszteletének, prédikációját, istenszülőnek, szentlélekkel, köszöntésére, jelenlétében, keresztelték, hangsúlyozta, cantalamessa, várokozásban, meghívottját, beszámította, hangsúlyozza, meghívottjai, misztériumát, biztosította, elmélkedések, közvetlen munkatársai, első elmélkedés, alkalomból Szűz, ideje annak, elmélkedések középpontjába, beszédek helye, kapucinus szerzetes, mélyebb tartalmi, jelenkort jellemző, egység művelőjének, megosztás okát, 431-es efezusi, címben benne, anya –, próféta távolról, előfutár közvetlenül, Először Mária, Raniero Cantalamessa, Szent Miklós, Pápai Ház, Redemptoris Mater-kápolnában, Osservatore Romano, Gyümölcsoltó Boldogasszony, Szent II, János Pál, Redemptoris Mater, Megváltó Édesanyja, Szűz Máriának, Redemptoris Mater-kápolna, Isten Anyját, Szűz Mária, Keresztelő János, Most Máriára, Erzsébet Szentlélekkel, Karl Rahner, Amit Éva, Szent Ágoston, Akit Isten, Saulnak Ananiáson, Ismerte Mózes, Carlo Caretto Boldog, Megelőzi Tamást, Szent Pál, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép álmokat!  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jánosházy György: Fogd a kezem  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  Bársony székben  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  képre írva  Egy barátság története  Jó éjszakát  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Magyar költészet napja  Szép estét  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Martin Buber, A haszidim meséi  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Különleges  Jan Twardowski - Siessünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Magamnak  Magamnak  A pitypang legendája  Különleges  Az ember  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy barátság története  József Attila - Kopogtatás nél...  Azért kaptad  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Tanmese  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péter: Harmonia c...  Önmaga ellenére  Martin Buber, A haszidim meséi  Annyira tisztelem a szabadságo...  különleges  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Töröld le  Jan Twardowski - Siessünk  Hamvas Béla  Töröld le  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép álmokat!  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Különleges  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Alvó cica  képre írva  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Magyar költészet napja  Nagy és kis csodák  Segíts neki dicsérni Téged 
Bejegyzés Címkék
közvetlen munkatársai, első elmélkedés, alkalomból Szűz, ideje annak, elmélkedések középpontjába, beszédek helye, kapucinus szerzetes, mélyebb tartalmi, jelenkort jellemző, egység művelőjének, megosztás okát, 431-es efezusi, címben benne, anya &#8211, próféta távolról, előfutár közvetlenül, anya pedig, angyali üdvözlet, születés misztériumát, látogatás öröme, találkozás tárja, angyal köszöntésére, világtörténelem legnagyobb, emberiség szava, egész teremtés, korai kereszténység, méhében hordott, észak-afrikai tuareg, arabok ismert, jelenidejűség állapotából, események történnek, örömteli adakozót, ámen szót, liturgia válaszol, ember elismeri, szót magát, beteljesedésében, elmélkedéseimben, engedelmességet, tapasztalatából, világtörténelem, enciklikájáról, engedetlensége, enciklikájában, beszédsorozata, elmélkedésében, középpontjába, boldogasszony, theotokosznak, szertartással, nagyszerűsége, jelenidejűség, megigazulásra, teljességével, kereszténység, tiszteletének, prédikációját, istenszülőnek, szentlélekkel, köszöntésére, jelenlétében, keresztelték, hangsúlyozta, cantalamessa, várokozásban, meghívottját, beszámította, hangsúlyozza, meghívottjai, misztériumát, biztosította, elmélkedések, mozdulatával, gyümölcsoltó, torokmetszés, redemptoris, osservatore, karácsonyra, megerősítés, közvetlenül, beszédeimet, bizonyosság, kimondatott, művelőjének, krisztusban, állapotából, jeremiásnak, pillanatban, emléknapján, enciklikája, kegyelemmel, hiteseménye, tapasztalta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1935
  • e Hét: 3705
  • e Hónap: 16381
  • e Év: 250128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.