Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter: Pólyába takarva 12.24
  2019-12-25 17:15:06, szerda
 
  Erdő Péter bíboros, prímás 2019 karácsonyára írt gondolatait olvashatják az alábbiakban.
Salamon királyról olvassuk a Bölcsesség könyvében: ,,Pólyában és gondok közt nevelkedett. Mert egyetlen király sem kezdi másként az életét." (Bölcs 7,4-5) Karácsony éjszakájának Evangéliuma kétszer is említi a pólyát. Mária újszülött gyermekét pólyába takarja és jászolba fekteti (Lk 2,7). Az angyal pedig meghirdeti a karácsony örömhírtét a pásztoroknak és jelet ad nekik: ,,találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket" (Lk 2,12). Úgy kezdi tehát földi életét a megtestesült Második Isteni Személy, mint minden ember, szegények és gazdagok, hajléktalanok és királyok, együgyűek és bölcsek, mint Salamon, aki Dávidot követte a trónon. Olyan szépen bontja ki ennek a szónak az üzenetét a templomainkban felhangzó karácsonyi ének: ,,kicsi tested gyönge, mégis / tiéd lesz a föld és ég is". Az ember igen gyöngének születik. Az újszülöttek dideregve fáznak. Hidegnek érzik a világot, amelybe éppen beleszülettek. És nem is maradnának életben, ha nem karolnák fel, ha nem táplálnák, ha nem melegítenék őket. Nem szólalnának meg, ha nem venné körbe őket az emberek világa. Nem tudnának örülni, szeretni, mások felé fordulni, vagy nagy célokat megvalósítani, ha nem élnék át a kezdeti szeretetnek azt a közösségét, amelyet először a szüleitől, a családjától kell megkapnia az embernek. Ennek az első szeretetnek, ennek az első közösségnek a legfényesebb megjelenése a karácsonyi ünneplés, az otthon és a család biztonsága. Ez él az emlékeink mélyén. Erre vágyunk évtizedek múltán is, ide akarunk visszatérni, ha idős rokonként vagy barátként családdal együtt ünnepeljük a karácsonyt. És ebbe a szeretetbe vágyunk vissza akkor is, amikor a földi élettől búcsúzunk. Pappá szentelésem óta nem egy haldoklót kísérhettem élete utolsó pillanataiban. És a tudatos vagy öntudatlan vágya, törekvése, szinte az utolsó erőfeszítése majd mindegyiküknek az volt, hogy közöljön valamit, hogy kommunikáljon, hogy kapcsolatba lépjen. Nem véletlenül tartották szentnek az ember utolsó kívánságát, végső akaratát.
Mert karácsonykor az Isten feltárja előttünk önmagát, de beavat minket saját emberségünk titkába is. Hiszen az ember olyan lény, akinek az élete szeretetből indul és a szeretetbe tart. Ez a hivatásunk, ilyenek vagyunk. Gondoskodásra szorulunk, majd kibomlik, kivirágzik az életünk, hogy magunk is gondoskodni tudjunk másokról, gazdagítani tudjunk másokat. És végül az emberi szeretetből eljussunk, eltaláljunk, hazataláljunk magának az Alkotónak a szeretetébe.
A karácsony otthonossága fény a számunkra, ahogyan a János-evangélium írja: a Világosság a világba jött (vö. Jn 1,9-10). Az egyes ember szeretetéből és a meghitt szeretet közösségből mint élő, egységes egészből Isten tekint ránk mosolyogva, várakozással, nagylelkű, ajándékozó bőkezűséggel. Az első ajándéka maga az életünk. A méltóság, hogy emberek lehetünk. Hogy néven szólít minket, hogy célt tűz elénk, hogy meghív a saját életében való részesedésre, arra a bizonyos lakomára, amelyről Jézus beszél. Mert hogyan lehet nekünk, embereknek, ételre-italra szoruló földieknek jobban elmagyarázni, hogy meghívót kaptunk egy hatalmas, boldog együttlétre az Atya házába? A második nagy ajándéka maga ez a lakoma lesz, a végső, a nagy, a nyilvánvaló találkozás, amely majd Krisztus második eljövetelével veszi kezdetét.
Ennek a lakomának az előízét érezzük minden szentmisében, minden szentáldozásban, valahányszor imádattal térdelünk le az Oltáriszentség előtt. Mert a Második Isteni Személy értünk kiüresítette önmagát, emberré, sőt táplálékká, kenyérré és borrá lett: ennyire szomjazza a mi szeretetünket.
Ez a távlat ragyog fel karácsonykor. Ennek szerény jelképe csak, hogy mostantól megint hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Ebbe a teremtett világon túlra nyíló távlatba enged betekintést karácsony ünnepe. Ennek az igazi világosságnak szelíd jelképe az a gyertya, amit meggyújtunk a karácsonyfa alatt szerényen meghúzódó jászol előtt.
A szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve hálával és viszontszeretettel ünnepeljük az idei karácsonyt. Megújult derűvel, bizalommal, újra tisztán látva a célt magunk előtt, mert máris, most is és elszakíthatatlanul velünk az Isten.
*
Forduljunk hozzá imádkozó lélekkel, Babits Mihály szavaival:

Mért fekszel jászolban, ég királya?
Visszasírsz az éhes barikára.
Zenghetnél, lenghetnél angyalok közt:
mégis itt rídogálsz, állatok közt.

Bölcs bocik szájának langy fuvalma
jobb tán mint csillag-űr szele volna?
Jobb talán a puha széna-alom,
mint a magas égi birodalom?

Istálló párája, jobb az neked,
mint gazdag nárdusok és kenetek?
Lábadhoz tömjén hullt és arany hullt:
kezed csak bús anyád melléért nyult...

Becsesnek láttad te e földi test
koldusruháját, hogy fölvetted ezt?
s nem vélted rossznak a zord életet?
te, kiről zengjük, hogy ,,megszületett"!

Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.

(Karácsonyi ének)
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: szentáldozásban, templomainkban, mindegyiküknek, oltáriszentség, eucharisztikus, kongresszusra, koldusruháját, gondoskodásra, világosságnak, eljövetelével, beleszülettek, szeretetünket, megvalósítani, kommunikáljon, hajléktalanok, hazataláljunk, pillanataiban, bőkezűséggel, éjszakájának, kiüresítette, karácsonykor, legfényesebb, részesedésre, pásztoroknak, elmagyarázni, szeretetéből, megszületett, otthonossága, megtestesült, karácsonyára, valahányszor, szentmisében, erőfeszítése, várakozással, közösségnek, olvashatják, angyal pedig, karácsony örömhírtét, jászolba fektetett, megtestesült Második, templomainkban felhangzó, ember igen, újszülöttek dideregve, emberek világa, kezdeti szeretetnek, családjától kell, első szeretetnek, első közösségnek, legfényesebb megjelenése, karácsonyi ünneplés, család biztonsága, emlékeink mélyén, Erdő Péter, Második Isteni Személy, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, Babits Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárkány  Nem azt látja  Húsvéti üdvözlet !  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Alvó baby  A csend aranyat ért  Esti képek  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  virágvasárnap  képre írva  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Nem látom őket  Inkább ad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Esti kép  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Minden kedves látogatómnak sze...  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A haj állapotának javítása egy...  A szeretetről  Haja van  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Március 25  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó baby  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Színház az egész világ,  Vérnyomáscsökkentés  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  képre írva  Ratkós beszületései a szereplő...  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Virágvasárnap: az élet és a re...  Ratkós beszületései a szereplő...  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  A szeretetről  Alvó baby  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam  képre írva  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
angyal pedig, karácsony örömhírtét, jászolba fektetett, megtestesült Második, templomainkban felhangzó, ember igen, újszülöttek dideregve, emberek világa, kezdeti szeretetnek, családjától kell, első szeretetnek, első közösségnek, legfényesebb megjelenése, karácsonyi ünneplés, család biztonsága, emlékeink mélyén, szeretetbe vágyunk, földi élettől, haldoklót kísérhettem, tudatos vagy, utolsó erőfeszítése, ember utolsó, ember olyan, élete szeretetből, szeretetbe tart, emberi szeretetből, karácsony otthonossága, világba jött, egyes ember, meghitt szeretet, első ajándéka, saját életében, bizonyos lakomára, második nagy, lakoma lesz, nyilvánvaló találkozás, előízét érezzük, távlat ragyog, teremtett világon, igazi világosságnak, karácsonyfa alatt, szeptemberi Nemzetközi, idei karácsonyt, célt magunk, éhes barikára, puha széna-alom, zord életet, szentáldozásban, templomainkban, mindegyiküknek, oltáriszentség, eucharisztikus, kongresszusra, koldusruháját, gondoskodásra, világosságnak, eljövetelével, beleszülettek, szeretetünket, megvalósítani, kommunikáljon, hajléktalanok, hazataláljunk, pillanataiban, bőkezűséggel, éjszakájának, kiüresítette, karácsonykor, legfényesebb, részesedésre, pásztoroknak, elmagyarázni, szeretetéből, megszületett, otthonossága, megtestesült, karácsonyára, valahányszor, szentmisében, erőfeszítése, várakozással, közösségnek, olvashatják, gazdagítani, családjától, megjelenése, meggyújtunk, visszasírsz, szeretetébe, közösségből, újszülöttek, szeretetnek, szeretetből, eltaláljunk, betekintést, szentelésem, emberségünk, visszatérni, evangéliuma, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1624
  • e Hét: 7315
  • e Hónap: 27998
  • e Év: 230911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.