Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 5. vasárnap 02.09
  2020-02-09 14:59:18, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Ha segítesz a rászorulókon, akkor majd felragyog világosságod.
Oszd meg az éhezővel kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!
Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged. Előtted halad majd igazságod, és az Úr dicsősége lesz a kísérőd. Akkor, ha szólítod, az Úr válaszol, könyörgő szavadra így felel: Íme, itt vagyok!
Ha eltávolítod körödből az igát, az ujjal mutogatást és a gonosz beszédet, ha odaadod az éhezőnek kenyeredet, és jóllakatod az elnyomottat, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod déli verőfényre változik.
Ez az Isten igéje. Iz 58,7-10

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Jézus Krisztust, a megfeszítettet hirdetem nektek.
Testvéreim!
Amikor nálatok jártam, nem választékos beszéddel vagy emberi bölcsességgel akartam hirdetni nektek Isten titkát. Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.
Gyöngeségem tudatában félve és nagyon elfogódva mentem hozzátok. Tanításom és igehirdetésem ezért nem a bölcsesség elragadó szavaiból állt, hanem a lélek és az erő bizonyságából, hogy hiteteknek ne emberi bölcsesség, hanem Isten ereje legyen az alapja.
Ez az Isten igéje. 1Kor 2,1-5

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ti vagytok a világ világossága.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,13-16

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Nem a magunk igazságát keressük, hanem a te igazságodhoz ragaszkodunk. Szeretnénk újra felfedezni a krisztusi igazság gazdag tartalmát és azt, mint világító fényt felmutatni a világnak. Csak így tudunk fényes, világító, megvilágosító példát mutatni. Eljött az idő, hogy újfajta módszereket alkalmazzunk az emberekkel való párbeszéd, az igehirdetés és az evangelizáció terén. Eljött az idő, hogy új utakat keressünk az egység megvalósítása területén. Eljött az idő, hogy ne csupán azt hangoztassuk, hogy ki, miért van kizárva a szentségek vételéből, hanem megkeressük annak lehetőségét, hogy az isteni kegyelem az ő életüket is megújítsa a szentségek által. Eljött az idő, hogy a szegények felé új formában mutassuk ki önzetlen szeretetünket.

Elmélkedés
Ahol fény van, ott élet van
Egy tanító történet szerint volt egyszer egy gyertya, kikerülvén a gyertyaöntő kezéből, rácsodálkozott saját szépségére. Létrejöttének első pillanataiban elhatározta, hogy őt nem fogják meggyújtani. Úgy gondolta, hogy karcsú és magas termetét nem fogják tönkretenni azzal, hogy elégetik, ezért elhatározta, hogy soha nem fog égni. Szándékát a többi gyertya hamar megtudta, ezért egy régi, már erősen megfogyatkozott gyertya igyekezett elmagyarázni neki, hogy a gyertyáknak az a lényegük, hogy égjenek, mert így tudnak világosságot adni. De az új gyertya erősködött, hogy nem akar elfogyni, ő mindig ugyanilyen szép szeretne maradni. Aztán egy másik gyertya próbálkozott. Magyarázta, hogy csak viasz és kanóc marad örökre, ha nem engedi, hogy meggyújtsák. Éppen akkor válik gyertyává, akkor tölti be rendeltetését, ha meggyújtják és világítani fog. A kis gyertya azonban ragaszkodott az elképzeléséhez: ,,Nem baj, ha sötétség lesz körülöttem, én akkor is olyan maradok, amilyen most vagyok." Egy napon aztán arra ébredt, hogy egy születésnapi tortán találta magát s mire tiltakozni kezdett volna, már meg is gyújtották. Fénye egyre csak nőtt, egyre jobban beragyogta az őt néző gyermekek arcát. Örömüket és mosolyukat látva azonnal megértette, hogy az ő rendeltetése és hivatása az, hogy égjen és fényt adjon.
Ez az egyszerű történet megvilágítja Jézusnak a mai evangéliumban elhangzó mondását és keresztény hivatásunkat. Jézus azt mondja: ,,Ti vagytok a világ világossága. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban." Szavait tanítványaihoz intézi és mindazokhoz, akik őt követik, hozzánk is. Amikor azonban emberi gyengeségemre és törékenységemre gondolok, akkor nehéz elhinnem, hogy én is világosság vagyok. Mintha csak azt mondanám: Én nem vagyok erre képes. Nem vagyok erre alkalmas. Én nem akarok égni. Ilyenkor olyan vagyok, mint a hivatását elfelejtő gyertya. A magam szépségében gyönyörködöm, örülök, hogy Krisztushoz tartozom, de ennél többet nem szeretnék, ne is várjon tőlem senki. Meg akarom őrizni jelenlegi életállapotomat, nem szeretnék továbblépni, nem szeretem az újdonságokat és kihívásokat. Ez a gondolkodásmód ellenkezik azzal, amit Isten ad nekünk hivatásként. Fény nélkül, világosság nélkül, a nap nélkül nem volna élet a földön. Egészen természetesnek tartjuk, hogy napközben világosság vesz minket körül, és este, a sötétedés után lámpát kapcsolunk, hogy világosság legyen körülöttünk. Áramszünet idején aztán megtapasztaljuk, hogy mennyire hiányzik a máskor természetesnek tartott világosság. A sötétben elbizonytalanodunk, elveszítjük tájékozódó képességünket, félelem tölt el minket. A sötétben rögtön keresni kezdünk valamit, amivel világítani lehet. S ilyenkor elég egyetlen kicsiny gyertyának is a fénye és máris megszűnik a sötétség.
Jézus ezt mondja magáról: ,,Én vagyok a világ világossága" (Jn 8,12). Ahol Krisztus jelen van, ott fény van. És ahol fény van, ott élet van. Ha mi Krisztus világosságában élünk és a hit fénye ragyogja be életünket, akkor képesek leszünk arra, hogy ezt a fényt továbbadjuk azoknak, akik sötétségben, a hitetlenség homályában vannak. Jézus kifejezetten arra kér minket, hogy ne rejtsük el a tőle kapott fényt. A hit és a szeretet megélésében és továbbadásában ismerhetjük fel hivatásunkat.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megtapasztaljuk, megfeszítettről, törékenységemre, életállapotomat, megfogyatkozott, tanítványaihoz, természetesnek, gondolkodásmód, korintusiakhoz, megfeszítettet, elképzeléséhez, világosságában, továbbadásában, rácsodálkozott, igehirdetésem, bizonyságából, bölcsességgel, pillanataiban, létrejöttének, képességünket, rendeltetését, világosságtok, evangelizáció, megvalósítása, evangéliumban, gyengeségemre, szeretetünket, megvilágosító, jótetteiteket, világosságod, rendeltetése, újdonságokat, igazságodhoz, magasztalják, próbálkozott, elhatároztam, éhezővel kenyeredet, hajléktalan szegényt, rajtad ejtett, ujjal mutogatást, gonosz beszédet, éhezőnek kenyeredet, sötétségben világosságod, megfeszítettet hirdetem, bölcsesség elragadó, világ világossága, időben Jézus, föld sója, hegyen épült, lámpatartóra teszik, emberek előtt, evangélium igéi, OLVASMÁNY Izajás, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztust, Jézus Krisztusról, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Ahol Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Minden tavaszból őrizz..  Eduardo Sacheri gondolata  Robin Wight pitypang szobra  A sorsod  különleges  Facebookon kaptam  Kertem  Különleges  Facebookon kaptam  Magamnak  A sorsod  Különleges  Paul David Tripp Április 15  IGEN így  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmaga ellenére  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét  Spenót fasírttal  Nagy és kis csodák  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Tavaszi este  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  IGEN így  Vidámság  Gebhardt Nóra versei II.  A pitypang legendája  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Spenót fasírttal  Töröld le  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Hogyan válunk hűségesekké?  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Töröld le  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  József Attila – Keresek ...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Töröld le  Tanmese  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ma van a magyar költészet napj... 
Bejegyzés Címkék
éhezővel kenyeredet, hajléktalan szegényt, rajtad ejtett, ujjal mutogatást, gonosz beszédet, éhezőnek kenyeredet, sötétségben világosságod, megfeszítettet hirdetem, bölcsesség elragadó, világ világossága, időben Jézus, föld sója, hegyen épült, lámpatartóra teszik, emberek előtt, evangélium igéi, magunk igazságát, krisztusi igazság, emberekkel való, evangelizáció terén, egység megvalósítása, szentségek vételéből, isteni kegyelem, szentségek által, szegények felé, tanító történet, gyertyaöntő kezéből, többi gyertya, másik gyertya, napon aztán, születésnapi tortán, egyszerű történet, hivatását elfelejtő, magam szépségében, gondolkodásmód ellenkezik, sötétedés után, máskor természetesnek, sötétben rögtön, világ világossága&#8221, fényt továbbadjuk, hitetlenség homályában, tőle kapott, szeretet megélésében, megtapasztaljuk, megfeszítettről, törékenységemre, életállapotomat, megfogyatkozott, tanítványaihoz, természetesnek, gondolkodásmód, korintusiakhoz, megfeszítettet, elképzeléséhez, világosságában, továbbadásában, rácsodálkozott, igehirdetésem, bizonyságából, bölcsességgel, pillanataiban, létrejöttének, képességünket, rendeltetését, világosságtok, evangelizáció, megvalósítása, evangéliumban, gyengeségemre, szeretetünket, megvilágosító, jótetteiteket, világosságod, rendeltetése, újdonságokat, igazságodhoz, magasztalják, próbálkozott, elhatároztam, hivatásunkat, világosságot, elmagyarázni, megvilágítja, hangoztassuk, ragaszkodunk, lámpatartóra, rászorulókon, születésnapi, alkalmazzunk, ragaszkodott, kifejezetten, gyönyörködöm, meggyújtani, mindenkinek, elhatározta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.