Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Raczinger bíboros - Keresztút
  2020-02-15 20:59:14, szombat
 
  2005. március 26. Magyar kurír Link

- Joseph Ratzinger bíboros a 2005-ös keresztútról..
Olasz nyelvű interjú hangzott el a Vatikáni Rádióban nagycsütörtökön Joseph Ratzinger bíborossal, a Hittani Kongregáció prefektusával. A német bíboros, a Szentatya egyik legközelebbi munkatársa az által a írt keresztúti elmélkedésről, a fájdalom és a szenvedés értelméről vallott ebben a beszélgetésben.

A keresztút 14 állomását kísérő elmélkedés megírására - mondta a bíboros - sok teendője mellett is örömmel vállalkozott, hiszen így alkalma nyílt arra, hogy a világegyházzal megossza azoknak a bensőséges elmélkedéseknek a gyümölcseit, amelyeket sok-sok éve magányosan végzett nagypénteken a kereszt titkáról. Az elmélkedés vezérfonalául Jézusnak a földbe esett és sok gyümölcsöt termő evangéliumi magról szóló szava it választotta. Az Úr ezekkel a szavaival szenvedésének eucharisztikus jelentést adott, azt jelzi, hogy a kereszt útja nem csupán a fájdalom és a rettenetes szenvedések láncolata, hanem misztérium. Jézus más szavaiból pedig megtudjuk azt is, hogy kínszenvedésének jelentése saját maga felajánlása, gyümölcsöt termő áldozata, tehát ajándék minden ember számára. Ratzinger bíboros az interjúban külön hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia Évére való tekintettel a keresztút értelmét az eucharisztia misztériumának összefüggésében akarta szemlélni.
A fájdalom értelmével és a Kereszt megváltó értékével kapcsolatban Ratzinger bíboros ezt mondta: természetesen a szenvedés mindenkiben félelmet kelt, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a szenvedés elfogadása által felnőttebbé válunk. A fájdalom ellen küzdenünk kell - ez az orvostudomány feladata -, másrészt viszont a fájdalom arra is szolgál, hogy felismerjük korlátainkat, elgondolkodjunk életünk értelme felett és megnyíljon a szívünk mások szenvedése iránt. Ami pedig a kereszt botrányát illeti: valóban nem könnyű felfogni, hogy miért van szükség a kereszthalál kegyetlenségére, ahhoz, hogy a világ üdvözüljön. A mai ember szeretné kizárni életéből mindezt. Valójában azonban Jézus kereszthalála felhívást jelent az igazságosságra, a korrektségre, az igazságtalanságoknak a szeretetben valóleküzdésére. Ugyanakkor - bár ésszel ezt nem könnyű felfogni - az Úr Jézus áldozatával felvállalta a mi fájdalmainkat és szenvedéseinket és ezzel átalakította a világot. Csak Krisztus útján járva vagyunk képesek elfogadni a fájdalmat és értjük meg igazán, hogy nincs igazi szeretet, ha nem tudunk lemondani önmagunkról, korlátainkról és arról az akaratunkról, hogy mindent birtokoljunk. A szeretet tehát szükségszerűen magában foglalja a fájdalmat és az önajándékozást. A kereszt misztériumában benne van a szeretet misztériuma is.

*
XVI. Benedek pápa (latinul: Benedictus PP. XVI), született Joseph Aloisius Ratzinger (Marktl, Bajorország, Németország, 1927. április 16. -) német teológus-pap, a katolikus egyház feje 2005 és 2013 között. 2013-tól emeritus pápa.
A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában. A legutóbbi német pápa a Németalföld területén született VI. Adorján (1522-1523), míg a legelső pápa, aki a mai Németország területén született, II. Viktor (1055-1057) volt.
2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette a pápai hivatalról a hónap végével történő lemondását, melynek következtében ,,2013. február 28-án, este 8 órakor Róma és Szent Péter püspöki széke megürül, és az arra jogosultaknak új főpapválasztó konklávét kell összehívniuk". 2013. február 11-én a Vatikán megerősítette a pápai lemondás hírét, így XVI. Benedek a harmadik egyházfő, aki önként mondott le V. Celesztin és XII. Gergely után. Lemondása után hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa (vagyis kiérdemesült pápa) lett.A pápai székben Ferenc követte.
Forrás: Wikipedia

*
Joseph Ratzinger bíboros lett az új pápa
Vatikánváros. A német Joseph Ratzingert választotta a 115 pápaválasztó bíboros új egyházfőnek, aki a XVI. Benedek nevet vette fel. A hírt a chilei Medina Estevez bíboros jelentette be háromnegyed órával a fehér füst felszállása után. Az új pápa megválasztását most először jelezte harangzúgás is.

Este hétkor a Szent Péter térről osztotta első áldását az új pápa, Joseph Ratzinger. Arra kérte a világ katolikusságát, hogy imádkozzon pontifikátusáért. Ő a római katolikus egyház 265. pápája. Megválasztásához mindössze két nap és négy választási forduló kellett. A nevet feltehetően azért választotta, mert az I. világháború idején uralkodó XV. Benedeket tartja példaképének, aki mindent megtett a békéért és a szenvedők megsegítéséért.
A füst hat óra előtt pár perccel szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből. Először óvatos ünneplés volt a Szent Péter téren, hiszen egy nappal korábban már csalatkoztak, akik korán örültek, mert nem lehetett megállapítani, valójában milyen színű is a füst. Hat órakor megszólaltak a harangok is, ám kiderült, a toronyóra ütötte el a hat órát. Pár perccel hat óra után azonban megszólalt a pápa megválasztását jelző harang is. A hír hallatára tízezrek özönlötték el a Szent Péter teret, az olasz főváros szinte megbénult.
A német Ratzinger a legutóbbi száz év legöregebb megválasztott pápája. A bíborosi testület dékánjaként az egyik legtekintélyesebb egyházi vezetőnek számított eddig is a katolikus egyházban. Ő celebrálta II. János Pál gyászmiséjét is. Ratzinger már 78 éves, 1927. április 16-án született. Hosszú karrierjét az is jelzi, hogy II. János Pál megválasztása előtt is bíboros volt. Rajta kívül csak két olyan tagja volt a pápaválasztó testületnek, akit nem II. János Pál nevezett ki. Ratzinger a Hittani Kongregáció vezetőjeként a Vatikán fő ideológusának számított.
A konzervatívok közé tartozik, rendszeresen hangoztatta, hogy reformok helyett a burjánzó szabadosságot kellene féken tartani az egyházban. Rá várt az a feladat, hogy a Dél-Amerikában népszerű, marxista elhajlással vádolt radikálisan kapitalizmusellenes papi mozgalmat megfékezze. Ezért bizonyos körökben inkvizítornak is nevezték ellenfelei, ugyanakkor II. János Pál teljes bizalmát élvezhette.
II. János Pál pápa április 2-án halt meg és április 8-án temették el.
Forrás: Új szó - közélet
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Címkék: kínszenvedésének, megválasztásához, pontifikátusáért, elmélkedéseknek, nagycsütörtökön, kegyetlenségére, nyilatkozatában, valóleküzdésére, elgondolkodjunk, szenvedéseinket, összefüggésében, megválasztását, szükségszerűen, eucharisztikus, igazságosságra, világegyházzal, misztériumában, katolikusságát, önajándékozást, misztériumának, beszélgetésben, megsegítéséért, nyilvánosságra, korlátainkról, inkvizítornak, megválasztott, orvostudomány, konzervatívok, szabadosságot, szenvedésének, ideológusának, vezérfonalául, megválasztása, természetesen, kereszthalála, fájdalmainkat, 2005-ös keresztútról, német bíboros, szenvedés értelméről, bíboros –, világegyházzal megossza, bensőséges elmélkedéseknek, kereszt titkáról, elmélkedés vezérfonalául, földbe esett, szavaival szenvedésének, kereszt útja, rettenetes szenvedések, interjúban külön, keresztút értelmét, eucharisztia misztériumának, fájdalom értelmével, Joseph Ratzinger, Vatikáni Rádióban, Hittani Kongregáció, Eucharisztia Évére, Csak Krisztus, Benedictus PP, Joseph Aloisius Ratzinger, Szent Péter, Őszentsége XVI, Joseph Ratzingert, Medina Estevez, János Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png fotel  A boldog családok mind hasonló...  Png rózsa csokor  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Fehér virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete István - Akác  Nevem  Nevem  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kislány  Adakozás  Png kutya  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Hiányzik  Németh László tollából  A sors  Egy lelki imádság  Neked tudnod kell  Julian Brass gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Soha ne kedvezz...  Próbálj meg ...  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png fotel  Egy maradéktalanul uralt világ  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét  képre írva  Fehér virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes délutánt kívánok  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete István - Akác  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy lelki imádság  Nagyi telefonál  A jó emberek mindig szépek mar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Szívem tiéd  Alázat  Facebookon kaptam  Png nő  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png virág 
Bejegyzés Címkék
2005-ös keresztútról, német bíboros, szenvedés értelméről, bíboros &#8211, világegyházzal megossza, bensőséges elmélkedéseknek, kereszt titkáról, elmélkedés vezérfonalául, földbe esett, szavaival szenvedésének, kereszt útja, rettenetes szenvedések, interjúban külön, keresztút értelmét, eucharisztia misztériumának, fájdalom értelmével, szenvedés mindenkiben, szenvedés elfogadása, fájdalom ellen, orvostudomány feladata, fájdalom arra, szívünk mások, kereszt botrányát, kereszthalál kegyetlenségére, világ üdvözüljön, szeretetben valóleküzdésére, szeretet tehát, kereszt misztériumában, szeretet misztériuma, katolikus egyház, bíborosi testület, nyolcadik német, római katolikus, legutóbbi német, legelső pápa, pápai hivatalról, hónap végével, arra jogosultaknak, pápai lemondás, harmadik egyházfő, pápai székben, német Joseph, chilei Medina, fehér füst, világ katolikusságát, nevet feltehetően, szenvedők megsegítéséért, nappal korábban, toronyóra ütötte, pápa megválasztását, olasz főváros, német Ratzinger, legutóbbi száz, egyik legtekintélyesebb, katolikus egyházban, pápaválasztó testületnek, konzervatívok közé, burjánzó szabadosságot, kínszenvedésének, megválasztásához, pontifikátusáért, elmélkedéseknek, nagycsütörtökön, kegyetlenségére, nyilatkozatában, valóleküzdésére, elgondolkodjunk, szenvedéseinket, összefüggésében, megválasztását, szükségszerűen, eucharisztikus, igazságosságra, világegyházzal, misztériumában, katolikusságát, önajándékozást, misztériumának, beszélgetésben, megsegítéséért, nyilvánosságra, korlátainkról, inkvizítornak, megválasztott, orvostudomány, konzervatívok, szabadosságot, szenvedésének, ideológusának, vezérfonalául, megválasztása, természetesen, kereszthalála, fájdalmainkat, megállapítani, prefektusával, jogosultaknak, következtében, megerősítette, főpapválasztó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2124
  • e Hét: 4305
  • e Hónap: 37459
  • e Év: 271206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.