Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Virágvasárnapi református istentisztelet Debrecen 04.05
  2020-04-05 16:27:37, vasárnap
 
  Virágvasárnapi istentisztelet online formátumban 2020. április 5.
Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség
Igét hirdet: Püski Lajos, lelkész

Videó Link
*
Isten, Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől, de válaszolt a feltámadással - Palánki Ferenc megyéspüspök virágvasárnapi gondolatai. sten, Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől, de válaszolt a feltámadással - Palánki Ferenc megyéspüspök virágvasárnapi gondolatai.
,,Minden emberi élet nagyhét. Örömmel, reménységgel teli, és mindenki eljut a nagypéntekig. Ha hiszünk, tudjuk, hogy nem nagypénteké, nem a halálé az utolsó szó, hanem a feltámadásé, az élet teljességéé."
A szokásostól eltérő módon történő barkaszenteléssel kezdődött április -én, virágvasárnapi ünnepi szentmise a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Az eddigi gyakorlat szerint a főpásztor a templom bejárata előtt, hívek sokaságától körülvéve áldotta meg a barkaágakat, majd - emlékezve Jézus Jeruzsálembe való dicsőséges bevonulására - ünnepélyesen bevonultak a templomba. Idén a barkaszentelés szertartása az oltár mellett történt Törő András püspöki titkár, koncelebráló atya, és a Debrecen Televízió stábja jelenlétében, akik élőben közvetítették a szentmisét, hogy a járványveszély miatt otthonukban lévő hívek legalább lélekben, imádságban vehessenek részt a virágvasárnapi, majd a nagyheti és húsvéti szertartásokon. A Passiót, Jézus Krisztus szenvedéstörténetét Törő András püspöki titkár atya olvasta fel.
Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájának bevezetőjében elmondta, virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való dicsőséges bevonulását ünnepeljük. Sokan eléje terítették ruhájukat, miközben a tömeg így kiáltozott: ,,Hozsanna Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" (Mt 21,9). A hozsanna szó jelentése: segíts. A zsidó nép évezredeken keresztül várta a messiást, a megváltót, hogy segítsen rajta, és megoldódjanak a problémái, felszabaduljon az elnyomás alól. De amikor a nép rájött, hogy Jézus nem ezért jött, Ő nem politikai megváltó, akkor néhány nap múlva már azt kiabálta: Feszítsd meg! ,,Keresztre vele!" (Jn 19,6).
Nagyhéten megtörténik a szeretet csodája
Ezt a napot a pálmák vasárnapja mellett a szenvedés vasárnapjának is nevezik, hiszen ekkor kezdődik meg a nagyhét, amely igazán nagyhét az emberiség számára, mert megtörténik a szeretet csodája, az életadás, a teljes odaadottság - folytatta elmélkedését püspök atya. Bennünket is megkísért az a gondolat, hogy kövessük a dicsőséges Jézust, de nem a kereszthordozót, hiszen így is annyi baj, nehézség vesz körül bennünket, nem szeretnénk még Jézus keresztjét is hordozni. Az emberben benne van az élni akarás, a boldogság utáni vágy, ragaszkodás a földön megtapasztalt szép dolgokhoz, örömökhöz, de Jézus a kereszthordozásra hívott meg mindannyiunkat: ,,Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen" (Mt 16,24).
Jézus szenvedéstörténetének van egyfajta légköre. Ezt mindig magunkra kell vonatkoztathatnunk - hangsúlyozta a főpásztor. A hitvallásban elmondjuk: ,,értünk, a mi üdvösségünkért" történt minden. Jézus értünk vállalta a kereszthalált, halála előtt felkiáltott és meghallgatásra talált a feltámadásban.
Szenvedéstörténete nem szorul magyarázatra, átjár bennünket, mint a Szentlélek, mert ezt a történetet csak a Lélek vezetésével lehet átelmélkedni. Ellenkező esetben - ahogyan Szent Pál fogalmaz - Krisztus keresztje egyeseknek botrányt, másoknak balgaságot jelent. Nekünk, akik hiszünk, a kereszt az Isten ereje és bölcsessége, végtelen szeretetének a jele, hiszünk az erejében, ezzel akarjuk élni az életünket.

Isten már megmentett bennünket
Valaki a napokban egyik kommentben azt kérdezte: ha van most Isten, miért nem ment meg bennünket. A főpásztor válaszában így fogalmazott: már megtette. Isten már megmentett bennünket. Nem itt fog beavatkozni az életünkbe - bár még az is megtörténhet, hiszen képes csodát tenni -, hanem átvezet bennünket ezen a nehéz időszakon, hogy megtapasztaljuk az Ő jelenlétét, szeretetét. Szent Fiát sem mentette meg a kereszttől, de válaszolt a feltámadással.
Bennünket is el akar vezetni az örök életbe. Azt akarja, hogy boldogok legyünk itt a földön is azáltal, hogy megtapasztaljuk és elfogadjuk a szeretetét. Reményeink szerint túléljük ezt a nehéz időszakot is, de a földi életünknek egyszer vége lesz. Jézus éppen a halálra hozta meg a gyógyszert: ha szeretetben élünk, és az Ő szenvedéséhez kapcsoljuk a szenvedéseinket, akkor nekünk is a feltámadásban lesz részünk.
,,Ő Isten formájában volt, és az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez" (Fil 2,6-7). Vállalta a kereszthalált, lejött az Isten erre a világra, hogy bennünket magával vigyen. A himnusz úgy folytatódik: ,,Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek" (Fil 2,8-9).
A püspök atya azt is megosztotta velünk, hogy az elmúlt napokban paptest véreivel telefonon beszélt, akik arról panaszkodtak, hogy nehezen élik meg a hívek hiányát. A főpásztor bátorítva őket azt hangsúlyozta, ebben a helyzetben - hogy most nem vehetünk részt liturgiákon - Istennek az az üzenete, hogy tanuljuk meg várni, beengedni Őt az otthonainkba, hogy személyesen elhozhassa nekünk az örömhírt. Ezért fontos, hogy hittel éljük át ezt a nagyhetet, nyissuk meg Isten előtt a szívünket, fogadjuk be Jézus szeretetét, hogy megdöbbenjünk, megrendüljünk Jézus keresztáldozatán, és új reményt kapjunk.
Minden emberi élet nagyhét. Örömmel, reménységgel teli, és mindenki eljut a nagypéntekig. Ha hiszünk, tudjuk, hogy nem nagypénteké, nem a halálé az utolsó szó, hanem a feltámadásé, az élet teljességéé. Jézus Krisztus ezt hozta el ajándékba, átvezet bennünket ezeken a nehéz helyzeteken, hogy megtapasztalva az Ő boldogító jelenlétét, új és örök életet kezdjünk élni - fejezte be gondolatait Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Címkék: keresztáldozatán, engedelmeskedett, megtapasztaljuk, székesegyházban, kereszthordozót, virágvasárnapon, szenvedéseinket, kereszthalálig, felmagasztalta, virágvasárnapi, járványveszély, megtapasztalva, barkaszentelés, istentisztelet, mindannyiunkat, szertartásokon, üdvösségünkért, felszabaduljon, meghallgatásra, megoldódjanak, megdöbbenjünk, megrendüljünk, feltámadásban, feltámadással, megtapasztalt, közvetítették, kereszthalált, vasárnapjának, szenvedéséhez, bevezetőjében, szeretetének, hangsúlyozta, hitvallásban, egyházközség, homíliájának, reménységgel, feltámadással –, élet teljességéé, szokásostól eltérő, debreceni Szent, eddigi gyakorlat, templom bejárata, barkaszentelés szertartása, oltár mellett, járványveszély miatt, szentmise homíliájának, elnyomás alól, szeretet csodája, pálmák vasárnapja, szenvedés vasárnapjának, emberiség számára, teljes odaadottság, Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség, Püski Lajos, Szent Fiát, Palánki Ferenc, Szent Anna-székesegyházban, Jézus Jeruzsálembe, Törő András, Debrecen Televízió, Jézus Krisztus, Hozsanna Dávid, Szent Pál, Ezért Isten, Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi, Kovács Ágnes, Öröm-hír Sajtóiroda, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
James Allen  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Magyar költészet napja  Jó nap volt  képre írva  Jázmin  Facebookon kaptam  Emlékezz  Egy barátság története  Hogyan válunk hűségesekké?  Baranyi Ferenc - N i n c s  Különleges  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Nevelőszülőkhöz adták,  IGEN így  Szép estét  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó nap volt  Ma van a magyar költészet napj...  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Hamvas Béla  Csend  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robin Wight pitypang szobra  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila – Keresek ...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  39 ígéret  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Egy párkányon  Esterházy Péter: Harmonia c...  Mindig lesz olyan  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Otthon  Jó éjszakát  Otthon  A Magyar Költészet napja alkal... 
Bejegyzés Címkék
feltámadással &#8211, élet teljességéé, szokásostól eltérő, debreceni Szent, eddigi gyakorlat, templom bejárata, barkaszentelés szertartása, oltár mellett, járványveszély miatt, szentmise homíliájának, elnyomás alól, szeretet csodája, pálmák vasárnapja, szenvedés vasárnapjának, emberiség számára, teljes odaadottság, dicsőséges Jézust, emberben benne, élni akarás, boldogság utáni, földön megtapasztalt, kereszthordozásra hívott, hitvallásban elmondjuk, történetet csak, napokban egyik, főpásztor válaszában, életünkbe &#8211, nehéz időszakon, örök életbe, nehéz időszakot, földi életünknek, halálra hozta, feltámadásban lesz, püspök atya, elmúlt napokban, hívek hiányát, főpásztor bátorítva, nehéz helyzeteken, keresztáldozatán, engedelmeskedett, megtapasztaljuk, székesegyházban, kereszthordozót, virágvasárnapon, szenvedéseinket, kereszthalálig, felmagasztalta, virágvasárnapi, járványveszély, megtapasztalva, barkaszentelés, istentisztelet, mindannyiunkat, szertartásokon, üdvösségünkért, felszabaduljon, meghallgatásra, megoldódjanak, megdöbbenjünk, megrendüljünk, feltámadásban, feltámadással, megtapasztalt, közvetítették, kereszthalált, vasárnapjának, szenvedéséhez, bevezetőjében, szeretetének, hangsúlyozta, hitvallásban, egyházközség, homíliájának, reménységgel, elmélkedését, jeruzsálembe, kiüresítette, egyenlőséget, panaszkodtak, megyéspüspök, otthonainkba, ragaszkodnia, ünnepélyesen, magyarázatra, megtörténhet, átelmélkedni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3500
  • e Hét: 14562
  • e Hónap: 27238
  • e Év: 260985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.