Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szerda húsvét nyolcadában 04.15
  2020-04-15 12:24:55, szerda
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Péter apostol Jézus Krisztus nevében gyógyít.
Péter és János apostol egyszer a három órai imádság idején fölmentek a templomba.
Volt egy születése óta béna ember, akit naponta elhoztak, és letettek a templom úgynevezett Ékes-kapujánál, hogy alamizsnát kéregessen a templomba menőktől. Meglátta Pétert és Jánost, akik éppen belépni készültek a templomba, és alamizsnát kért tőlük.
Péter Jánossal együtt rátekintett, és megszólította: ,,Nézz ránk! Erre feléjük fordult abban a reményben, hogy kap tőlük valamit. Péter azonban így folytatta: ,,Aranyom, ezüstöm nincs. De amim van, azt neked adom: a názáreti Jézus Krisztus nevében kelj fel, és járj!"
Megfogta a béna kezét, és felsegítette. Azonnal életerő szállt a lábába, felugrott, és járni kezdett. Bement velük a templomba, járt-kelt, örömében ugrándozott, és dicsőítette Istent.
Az egész nép látta, hogy jár, és Istennek hálálkodik. Ráismertek, hogy ő az a béna koldus, aki a templom Ékes-kapujánál szokott ülni. Megdöbbentek, és nem tudták, hová legyenek a csodálkozástól, hogy ez történt vele.
Ez az Isten igéje. ApCsel 3,1-10

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Amikor Jézus a kenyeret megtörte, felismerték őt a tanítványok.
Húsvétvasárnap ketten a tanítványok közül egy Emmausz nevű faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumra (két-három óra járásnyira) fekszik. Útközben megbeszélték egymás között mindazt, ami történt. Míg beszélgettek és vitatkoztak, egyszerre maga Jézus közeledett feléjük, és hozzájuk szegődött. Ők azonban nem ismerték meg őt, mert látásukban akadályozva voltak. Jézus megkérdezte őket: ,,Milyen dolgokról beszélgettetek egymással útközben?" Erre szomorúan megálltak, és egyikük, akit Kleofásnak hívtak, ezt válaszolta neki: ,,Te vagy talán az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudja, mi történt ott ezekben a napokban?"
Ő megkérdezte: ,,Miért, mi történt?" Azok ezt felelték: ,,A názáreti Jézus esete, aki szóban és tettben nagy hatású próféta volt Isten és az egész nép előtt. Főpapjaink és elöljáróink kiszolgáltatták őt, hogy halálra ítéljék, és keresztre feszítsék. Pedig mi azt reméltük, hogy ő váltja meg Izraelt. Azóta, hogy ezek történtek, már három nap telt el, és néhány hozzánk tartozó asszony megzavart bennünket. Hajnalban a sírnál voltak, de nem találták ott a holttestét. Azzal a hírrel tértek vissza, hogy angyalok jelentek meg nekik, akik azt állították, hogy él. Közülünk néhányan el is mentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogyan az asszonyok mondták, őt magát azonban nem látták."
Jézus erre így szólt: ,,Ó, ti oktalanok és késedelmes szívűek! Képtelenek vagytok hinni abban, amit a próféták jövendöltek! Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsőségébe?" Azután Mózesen kezdve valamennyi prófétából megmagyarázta, ami az írásokban őróla szól.
Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De azok marasztalták és kérték: ,,Maradj velünk, mert esteledik, és lemenőben már a nap." Betért tehát, hogy velük maradjon. Amikor asztalhoz ültek, kezébe vette a kenyeret, áldást mondott, megtörte, és odanyújtotta nekik. Erre megnyílt a szemük, és fölismerték. De ő eltűnt előlük.
Akkor azt mondták egymásnak: ,,Ugye lángolt a szívünk, amikor útközben beszélt hozzánk, és kifejtette az írásokat?"
Még abban az órában útra keltek és visszatértek Jeruzsálembe. Ott egybegyűlve találták a tizenegyet és társaikat. Azok ezzel fogadták őket: ,,Valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak!" Erre ők is elbeszélték, mi történt az úton, és hogyan ismerték fel Jézust a kenyértörésben.
Ezek az evangélium igéi. Lk 24,13-35
...... ........



Imádság
Uram, te szeretsz engem a szenvedésben is! Uram, hiszek irántam való jóságodban és szeretetedben. Biztosan tudom, hogy te gondoskodsz rólam. Sok kegyetlenség van a világban. De a világ minden természetes összefüggésével együtt egy magasabb hatalomnak van alávetve. Hiszem, hogy te vagy a világ Ura és Teremtője. Hiszem, hogy minden a te kezedben van, minden ember, én is. Te Atyánk vagy, és szeretsz mindannyiunkat. Köszönöm, hogy az állandó változásban te vagy az élet nyugvópontja, amelyhez tarthatom magam. Köszönöm, hogy szilárd életem van benned, és így a jövőm nincs a véletlenre bízva.

Elmélkedés
Két tanítvány csodálatos útjáról olvasunk a mai evangéliumban, amely Jeruzsálemből a közeli faluba, Emmauszba vezet. Az ő útjuk az idegennel való találkozástól az Úr felismerésének és azonnali eltűnésének pillanatáig vezet. Az ismeretlen személlyel való néhány órányi beszélgetés miatt egészen különleges az ő útjuk, amelyet két irányba is megtesznek, visszafelé már nélküle, de mégis új érzésekkel a szívükben haladnak.
Az emmauszi tanítványok útján a fordulatot mind jelképes, mind szószerinti értelemben az a pillanat hozza, amikor a kenyértöréskor felismerik Jézust. De ehhez az élményhez, ehhez a felismeréshez két feltétel volt szükséges. Az egyik, hogy végigjárják a maguk útját. Ha Jeruzsálemben maradnak, nem találkozhattak volna ilyen módon Jézussal. Ők végigjárták a maguk útját, kezdetben egyedül, majd idegennek vélt útitársukkal. Jeruzsálemből elindulva alig várják, hogy végre hazaérjenek, aztán amikor már otthon vannak és egyedül maradnak az önmagát felismertető Jézus eltűnése után, akkor felugranak az asztaltól és rögtön indulnak vissza a városba. Alig várják, hogy Jeruzsálembe érjenek és elmondhassák, mit történt velük útközben és otthonukban.
És a másik feltétel, hogy behívják otthonukba a számukra akkor még ismeretlen útitársat, akit lángoló szívvel hallgatnak. Ha engedték volna tovább menni, nem történhetett volna meg az asztalnál a kenyértörés, amely kiváltotta a felismerést.
Húsvéti utamat nem tudom megspórolni, el kell indulnom és haladnom kell. Közben pedig érdemes hallgatnom arra, aki hozzám lép, társam lesz ezen az úton.
C.Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: cselekedeteiből, kiszolgáltatták, összefüggésével, csodálkozástól, kenyértöréskor, húsvétvasárnap, beszélgettetek, mindannyiunkat, felismerésének, találkozhattak, kenyértörésben, szeretetedben, felismeréshez, jeruzsálemtől, jeruzsálemből, találkozástól, megszólította, jeruzsálemben, megmagyarázta, evangéliumban, megdöbbentek, nyugvópontja, megbeszélték, kegyetlenség, jeruzsálembe, elmondhassák, felsegítette, visszatértek, útitársukkal, felismertető, elszenvednie, beszélgettek, marasztalták, szenvedésben, odanyújtotta, történhetett, három órai, templom úgynevezett, templomba menőktől, názáreti Jézus, béna kezét, templom Ékes-kapujánál, kenyeret megtörte, tanítványok közül, egyetlen idegen, sírnál voltak, hírrel tértek, asszonyok mondták, próféták jövendöltek, írásokban őróla, órában útra, evangélium igéi, Apostolok Cselekedeteiből, Jézus Krisztus, Meglátta Pétert, Péter Jánossal, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Jézus, Azután Mózesen, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png fotel  Szép napot kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Bertolt Brecht -től idézet  Zilahy Lajos gondolata  Fekete-erdő desszert  Kövesd a cowboyt!  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  A sors  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Őrizkednünk kell...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Png rózsa csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Lóhere  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyon különös  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Neked tudnod kell  Png cica  A kételkedés kezelése  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nevem  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png kutya  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png kutya  Hazára minden embernek szükség...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy bizonyos határt  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Png fotel  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó éjszakát  Németh László tollából  Png nő  Albert Einstein gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó... 
Bejegyzés Címkék
három órai, templom úgynevezett, templomba menőktől, názáreti Jézus, béna kezét, templom Ékes-kapujánál, kenyeret megtörte, tanítványok közül, egyetlen idegen, sírnál voltak, hírrel tértek, asszonyok mondták, próféták jövendöltek, írásokban őróla, órában útra, evangélium igéi, világ minden, magasabb hatalomnak, állandó változásban, élet nyugvópontja, jövőm nincs, véletlenre bízva, közeli faluba, idegennel való, ismeretlen személlyel, szívükben haladnak, emmauszi tanítványok, fordulatot mind, kenyértöréskor felismerik, maguk útját, önmagát felismertető, másik feltétel, számukra akkor, cselekedeteiből, kiszolgáltatták, összefüggésével, csodálkozástól, kenyértöréskor, húsvétvasárnap, beszélgettetek, mindannyiunkat, felismerésének, találkozhattak, kenyértörésben, szeretetedben, felismeréshez, jeruzsálemtől, jeruzsálemből, találkozástól, megszólította, jeruzsálemben, megmagyarázta, evangéliumban, megdöbbentek, nyugvópontja, megbeszélték, kegyetlenség, jeruzsálembe, elmondhassák, felsegítette, visszatértek, útitársukkal, felismertető, elszenvednie, beszélgettek, marasztalták, szenvedésben, odanyújtotta, történhetett, dicsőítette, gondoskodsz, dicsőségébe, ugrándozott, fölismerték, változásban, elöljáróink, kenyértörés, megspórolni, természetes, jövendöltek, tanítványok, megkérdezte, rátekintett, beszélgetés, felismerést, felismerték, eltűnésének, végigjárták, otthonukban, egybegyűlve, szószerinti, akadályozva, vitatkoztak, hazaérjenek, úgynevezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3154
  • e Hét: 5335
  • e Hónap: 38489
  • e Év: 272236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.