Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus ott van, ahol a családok imádkoznak –
  2020-04-16 09:16:01, csütörtök
 
  Jézus ott van, ahol a családok imádkoznak - mondja a jeruzsálemi érsek
Jézus azt mondta: Ahol ketten-hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Azért megyünk a templomba, hogy találkozzunk Jézussal, de ha a családjaikban imádkozunk, Jézus velünk van.
...... ..............


Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora április 12-én, húsvétvasárnap arról beszélt, hogy az emberek rádöbbentek, mennyire hiányzik nekik, hogy megünnepeljék ,,azt a szeretetet, amely minden halált legyőzött". A Szentföldön sincsenek ugyanis nyilvános szertartások a koronavírus-járvány miatt.
A latin patriarkátus jeruzsálemi társszékesegyházában bemutatott húsvét reggeli szentmisén az érsek a közös családi ima jelentőségét hangsúlyozta a koronavírus-járvány idején.
A járványveszély miatt a nyilvánosság elől március 25-én bezárták a Szent Sír-bazilikát - a templomban ezt megelőzően hosszabb ideig utoljára 1349-ben, a fekete halál néven ismert bubópestisjárvány miatt nem imádkozhattak a hívek. ,,Sok évszázaddal ezelőtt a templomok be voltak zárva, ezért a keresztények a családjuk körében énekeltek és imádkoztak. Most ugyanilyen helyzetben vagyunk, be vannak zárva templomaink, de remélem - és szeretném, hogy így is legyen -, legalább a családban együtt tudunk úgy imádkozni, mint korábban" - mondta Pizzaballa érsek.
,,Jézus azt mondta: Ahol ketten-hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Azért megyünk a templomba, hogy találkozzunk Jézussal, de ha a családjaikban imádkozunk, Jézus velünk van."
Az érsek április 12-én arab nyelven celebrált szentmisét a helyi keresztény közösségnek. A misét élőben közvetítette a palesztin televízió, valamint számtalan közösségi médiafelület és weboldal. Mindössze egy maroknyi pap számára engedélyezték a belépést a társszékesegyházba a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt.
A szertartás kezdetén Pizzaballa érsek köszöntötte a néhány jelenlévőt és az interneten bekapcsolódókat. Arról beszélt, hogy bár nem lehet közösen ünnepelni, a húsvét örömét ki kell fejezni. Elmondta, hogy milyen szomorú volt, amikor korábban egyedül imádkozott a Szent Sír-templomban, ahol normál esetben sok helyi hívő és zarándok társaságában ünnepli a húsvétot, abban a templomban, amely a hagyományok szerint azon a helyen épült, ahol Jézus Krisztust keresztre feszítették, kiterítették temetése előtt, eltemették és ahol halottaiból föltámadt.
,,Szomorkodtam, mert a templom üres volt. De a szívemben magammal hoztam az emberek kéréseit és reményeit, és amikor a Kálváriához értem, velem volt plébániáink valamennyi híve, amikor pedig az üres sírhoz mentem tegnap, oda is magammal vittem híveink reményeit és kéréseit" - mondta, miközben a háttérben megkondultak a templom harangjai.
,,Magammal hoztam a jordániaiak, az izraeliek és különösen a palesztinok kéréseit, akik szenvednek, és minden keresztényét, akik itt az egyházunkhoz tartoznak."
Homíliájában Pizzaballa érsek rámutatott, hogy a szent három nap megünneplésének hiánya a félelem és a bizonytalanság mostani légkörében az embereket még inkább ráébresztette törkenységükre és korlátaikra. ,,Rádöbbentünk, hogy emberi leleményességünk, legyen bármilyen ravasz és fejlett, nem garantálja, hogy megmeneküljünk - fogalmazott. - Az élet és halál nagy kérdései, hogy kik vagyunk, újra felvetődik bennünk. Megértettük, hogy a megmentés szó (ez angolul a megváltást is jelenti - a szerk.) nemcsak a tudomány képességével van összefüggésben, hogy megoldja pillanatnyi nagy problémáinkat, hanem valami olyan, amire valamiképpen mindannyian sóvárgunk és amelyért hálásak vagyunk, de mindenekelőtt ahhoz a titokhoz kapcsolódik, ami az emberi természetben lakozik, s amit nem tudunk teljes mértékben uralni."
Ezért is tűnt még nehezebbnek, hogy a megváltás titkait nem lehet a templomban liturgikusan megünnepelni. Jézus jelenlétének jeleit azonban bárhol meg lehet találni, ha az ember keresi - tette hozzá a főpásztor.
A szentföldi egyházak vezetői húsvéti üzenetükben úgy fogalmaztak, hogy a halál és a szenvedés közepette a feltámadás megünneplése Isten jelenlétének és Jézus halál felett aratott győzelmének megerősítése.
A feltámadás emberi családunkat a megújulásra hívja, és egy olyan, jövőbe vezető útra, amely távol esik az elnyomástól, a diszkriminációtól, az éhínségtől és az igazságtalanságtól. Jelenlegi felelősségünk hívő és jóakaratú emberként az, hogy vigasztalást nyújtsunk a szomorkodóknak, felépülést és gyógyulást a betegeknek, és támogatást a szükséget szenvedőknek. Küldetésünk keresztényként és emberként az, hogy támogassuk egymást és folytassuk az imádságot minden emberért a világjárvány idején.

Fordította: Agonás Szonja
Forrás: The Tablet
Fotó: CNS
Magyar Kurír 2020.04.14
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: leleményességünk, adminisztrátora, bekapcsolódókat, megünneplésének, törkenységükre, bizonytalanság, járványveszély, húsvétvasárnap, összefüggésben, szomorkodóknak, megmeneküljünk, keresztényként, ráébresztette, megünnepeljék, engedélyezték, családjaikban, imádkozhattak, felelősségünk, mindenekelőtt, problémáinkat, közvetítette, patriarkátus, szertartások, világjárvány, médiafelület, keresztények, hangsúlyozta, szenvedőknek, jelentőségét, nyilvánosság, találkozzunk, megkondultak, liturgikusan, természetben, valamiképpen, megünnepelni, családok imádkoznak, jeruzsálemi érsek, családjaikban imádkozunk, jeruzsálemi latin, emberek rádöbbentek, latin patriarkátus, közös családi, járványveszély miatt, nyilvánosság elől, fekete halál, családjuk körében, családban együtt, érsek április, helyi keresztény, misét élőben, palesztin televízió, Pierbattista Pizzaballa, Szent Sír-bazilikát, Szent Sír-templomban, Jézus Krisztust, Homíliájában Pizzaballa, Agonás Szonja, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 15  Alvó cica  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az ember  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  képre írva  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 15  Magyar költészet napja  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  ajándék, mellyel meglepem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Jó nap volt  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Vidámság  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Hamvas Béla  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Otthon  Martin Buber, A haszidim meséi  A Magyar Költészet napja alkal...  Paul David Tripp Április 13  Az ember emlékekből áll  Szép estét  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ady Endre - Mindegy átka  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Anyámról való emlékek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Alvó cica  Müller Péter tollából  Csend  Jó éjszakát  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Annyira tisztelem a szabadságo...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Bársony székben  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Különleges  Pitypang szökőkút  Egyszerű  Facebookon kaptam  Csend  A Magyar Költészet napja alkal...  Vidámság  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Különleges  Somlyó Zoltán - Orgonával 
Bejegyzés Címkék
családok imádkoznak, jeruzsálemi érsek, családjaikban imádkozunk, jeruzsálemi latin, emberek rádöbbentek, latin patriarkátus, közös családi, járványveszély miatt, nyilvánosság elől, fekete halál, családjuk körében, családban együtt, érsek április, helyi keresztény, misét élőben, palesztin televízió, szertartás kezdetén, néhány jelenlévőt, interneten bekapcsolódókat, húsvét örömét, hagyományok szerint, helyen épült, templom üres, szívemben magammal, emberek kéréseit, üres sírhoz, háttérben megkondultak, templom harangjai, palesztinok kéréseit, egyházunkhoz tartoznak, szent három, bizonytalanság mostani, tudomány képességével, titokhoz kapcsolódik, emberi természetben, megváltás titkait, templomban liturgikusan, ember keresi, szentföldi egyházak, szenvedés közepette, feltámadás megünneplése, feltámadás emberi, megújulásra hívja, szükséget szenvedőknek, imádságot minden, világjárvány idején, leleményességünk, adminisztrátora, bekapcsolódókat, megünneplésének, törkenységükre, bizonytalanság, járványveszély, húsvétvasárnap, összefüggésben, szomorkodóknak, megmeneküljünk, keresztényként, ráébresztette, megünnepeljék, engedélyezték, családjaikban, imádkozhattak, felelősségünk, mindenekelőtt, problémáinkat, közvetítette, patriarkátus, szertartások, világjárvány, médiafelület, keresztények, hangsúlyozta, szenvedőknek, jelentőségét, nyilvánosság, találkozzunk, megkondultak, liturgikusan, természetben, valamiképpen, megünnepelni, jelenlétének, megünneplése, képességével, rádöbbentünk, szomorkodtam, társaságában, vigasztalást, megerősítése, keresztényét, homíliájában, egyházunkhoz, intézkedések, kiterítették, pierbattista, üzenetükben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 965
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 24703
  • e Év: 258450
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.