Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa üzenete a hivatások 57. világnapjára
  2020-05-03 12:10:58, vasárnap
 
   
  Apostol TV élőben közvetítette a szentmisét

Húsvét negyedik vasárnapja, idén május 3-a a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének témája: A hivatás szavai.
Tavaly augusztus 4-én, a szent ars-i plébános halálának 160. évfordulóján levelet intéztem a papokhoz, akik Isten népének szolgálatában életüket nap mint nap az Úrnak adják.
Ebből az alkalomból négy kulcsszót választottam - fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés -, hogy köszönetet mondjak a papoknak és támogassam szolgálatukat. Úgy vélem, hogy ma, a megszentelt hivatások 57. világnapján ezeket a szavakat újra felidézhetjük és Isten egész népéhez intézhetjük abból az evangéliumi szakaszból kiindulva, amely Jézusnak és Péternek egy viharos éjszaka során a Tibériás taván átélt különleges tapasztalatát mondja el (vö. Mt 14,22-33).
A tömeg körében lelkesedést kiváltó kenyérszaporítás után Jézus megparancsolta övéinek, hogy szálljanak bárkába és menjenek át a túlsó partra, miközben ő elbocsátja a népet. A tavon való utazás képe életünk utazására emlékeztet: életünk hajója lassan halad, mindig úton van, keresve a boldog kikötőt; készen áll, hogy leküzdje a veszélyeket és megragadja a tenger nyújtotta lehetőségeket, de közben arra vágyunk, hogy a kormányos egy mozdulattal végre a megfelelő irányba fordítsa. Az is előfordulhat időnként, hogy a hajó eltéved, hamis illúziók elvakítják, és így nem követi a biztonságos kikötőbe vezető világítótorony fényét, máskor a hajó a nehézségek, kétségek és félelmek okozta ellenszélnek van kitéve.
Ugyanez a helyzet a tanítványok szívében is. Miután meghívást kaptak a názáreti Mester követésére, el kellett dönteniük, hogy átkelnek a túlpartra; bátran dönteniük kellett arról, hogy saját biztonságukat feladják és követik az Urat. Ez nem egy békés vállalkozás: beköszönt az éjszaka, szembeszél fúj, a hajót összevissza dobálják a hullámok, a tehetetlenség és a meghívás nagysága okozta félelem azzal fenyeget, hogy legyűri őket.
Az evangélium azonban azt is elmondja nekünk, hogy e nehéz utazás kalandjában nem vagyunk egyedül. Mintha az éjszaka közepén valamiképp derengene a hajnali fény, az Úr lépked a felkavart vízen a tanítványok felé. Arra hívja Pétert, hogy a hullámokon át induljon el feléje, és megmenti, amikor látja, hogy süllyed. Végül beszáll a hajóba és elnémítja a szelet.
A hívás első szava a hála. A helyes irány megtartásának feladata nem csak a mi erőnkre van bízva, és nem függ kizárólag az általunk választott utaktól sem. Önmagunk és életterveink megvalósulása nem egy matematikai levezetés eredményeként születik abból, amit magunkba zárkózva eldöntöttünk, hanem sokkal inkább egy felülről jövő hívásra adott válasz. Az Úr ugyanis megmutatja nekünk, hogy melyik part felé kell tartanunk, és bátorságot ad ahhoz, hogy hajóra szálljunk; miközben hív minket, ő maga lesz a kormányos, hogy kísérjen minket, megmutassa az irányt, megakadályozza, hogy a bizonytalankodás zátonyára fussunk, és akár arra is alkalmassá tesz minket, hogy járni tudjunk a hullámzó vízen.
Minden hivatás ebből a szeretetteljes pillantásból származik, amellyel az Úr ránk talál, talán éppen akkor, amikor hajónkat a vihar sújtja. Nem ,,annyira a mi döntésünk, sokkal inkább az Úr ingyenes meghívására adott válasz" (Levél a papoknak, 2019. augusztus 4.). Ezért fel tudjuk fedezni és át tudjuk ölelni az ő hívását, ha szívünk hálásan megnyílik és képes lesz felismerni Isten lépéseit az életünkben.
Amikor a tanítványok látják, hogy Jézus közeledik a víz színén, először azt gondolják, hogy kísértet, és megijednek. Jézus viszont azonnal megnyugtatja őket olyan szavakkal, amelyeknek életünket és hivatásbeli utunkat mindig kísérniük kell: ,,Bátorság, én vagyok; ne féljetek!" (Mt 14,27). Ez a második szó, amelyet rátok akarok bízni: a bátorság.
Vannak kísértetek, amelyek megrettentik a szívünket és gyakran egészen megakadályoznak abban, hogy elinduljunk, növekedjünk és kövessük azt az utat, amelyet az Úr mutatott nekünk. Amikor arra kapunk meghívást, hogy elhagyjuk a biztonságos szárazföldet és vállaljunk egy életállapotot - a házasságot, a felszentelt papságot, a megszentelt életet -, akkor az első reakció gyakran ,,a hitetlenség kísértetének" formájában jelentkezik: nem lehetséges, hogy ez az én hivatásom; valóban ez a helyes út? Miért éppen tőlem kéri ezt az Úr?
És apránként növekednek bennünk ezek a megfontolások, indoklások és számítások, amelyek elrabolják a lendületünket, összezavarnak és megbénultan hátrahagynak a kiindulási ponton: úgy gondoljuk, hogy bakot lőttünk, hogy nem nőttünk fel hozzá vagy egyszerűen csak szellemet láttunk, amit el kell űzni.
Az Úr tudja, hogy egy ilyen alapvető életdöntés - mint például a házasság vagy különleges elköteleződés az Úr szolgálatában - bátorságot kíván. Ismeri a kérdéseket, a kételyeket és a nehézségeket, amelyek szívünk hajóját megbillentik, és ezért megnyugtat minket: ,,Ne félj, veled vagyok!". A hit az ő jelenlétében, abban, hogy hozzánk lép és kísér minket, még akkor is, ha a vihar felkorbácsolja a tengert, meg tud szabadítani minket a lustaságtól (akédia), amelyet egyszer ,,édes szomorúságnak" neveztem (Levél a papoknak, 2019. augusztus 4.), vagyis a belső elbátortalanodástól, amely megbénít minket és nem engedi, hogy megízleljük a hivatás szépségét.
A papoknak írt levélben fájdalomról is beszélek. De itt szeretném másként fordítani ezt a szót, és inkább erőfeszítésnek nevezni. Minden hivatás elkötelezettséget igényel. Az Úr meghív minket, mert Péterhez hasonlóan alkalmassá akar tenni arra, hogy ,,a vízen járjunk", vagyis hogy az evangélium szolgálatában napról napra konkrét módon - ahogyan Ő mutatja meg nekünk - vegyük kézbe életünket, különös tekintettel a laikusok, papok vagy a megszentelt életet élők hivatásainak különféle formáiban. Ugyanakkor hasonlóvá válunk az apostolokhoz: van bennünk vágy és lendület, de ugyanígy vannak gyengeségeink és félelmeink is.
Ha hagyjuk, hogy elborítson az a gondolat, hogy milyen felelősség vár ránk - akár a házas életben, akár a papi szolgálatban - vagy milyen akadályok bukkanhatnak fel, akkor hamar levesszük a szemünket Jézusról, ez pedig azzal fenyeget, hogy elmerülünk, mint Péter. De a hit még a gyengeségünkben és a szegénységünkben is lehetővé teszi számunkra, hogy találkozzunk a feltámadt Úrral, és még a viharokat is legyőzzük. Ő kezét nyújtja nekünk, amikor a fáradtság vagy a félelem miatt az elsüllyedés fenyeget, és megadja a szükséges lendületet ahhoz, hogy örömmel és lelkesedéssel éljük meg hivatásunkat.
Amikor Jézus beszáll a hajónkba, a szél végül elül és a hullámok elcsitulnak. Ez egy szép és találó kép arra, amit az Úr életünkben és a történelem zavaros időszakaiban - különösen akkor, amikor viharba kerülünk - végbevisz: parancsol a kedvezőtlen szeleknek, hogy csendesedjenek el, és a gonosz, a félelem, a lemondás erőinek nem lesz hatalmuk többé felettünk.
Abban a különleges hivatásban, amelyben élnünk kell, ezek a szelek teljesen kimeríthetnek minket. Azokra gondolok most, akik fontos feladatokat vállalnak a civil társadalomban, a házastársakra, akiket nem véletlenül szeretek ,,bátraknak" nevezni és különösen is azokra, akik a megszentelt életet és a papságot vállalják. Ismerem nehézségeiteket, a magányotokat, amely néha elnehezíti a szívet, a megszokás veszélyét, amely fokozatosan eloltja a meghívás lángoló tűzét, a bizonytalanság terheit és korunk kétségekkel teli helyzetét, a jövő iránti aggodalmat. Bátorság, ne féljetek! Jézus a mi oldalunkon áll. Amikor felismerjük őt életünk egyetlen Uraként, kinyújtja a kezét és megragad minket, hogy megmentsen.
És ekkor életünk megnyílik a dicsőítésre, még a hullámok közepette is. Ez a hivatás utolsó szava, és egyúttal meghívás is Szűz Mária belső magatartásának kialakítására: ő hálás volt a pillantásért, amellyel Isten reá tekintett, megajándékozva őt a hittel a félelmek és a zavarok közepette, bátorsággal átölelte a kapott meghívást, és így életét az Úr örök dicséretévé tette.
Kedves testvérek, azt szeretném, hogy az Egyház - különösen ezen a világnapon, de közösségeink napi lelkipásztori tevékenységében is - ezen az úton járjon a hivatások szolgálatában és ehhez nyerje meg minden hívő szívét. Hiszen mindenki hálásan felfedezheti az Úr hívását, valamint a bátorságot ahhoz, hogy igent mondjon és a Jézusba vetett hitben legyőzze a terheket, végül pedig az egész életét Isten, a testvérek, valamint az egész világ számára dicséretté formálja. Ebben legyen kísérőnk és közbenjárónk a Boldogságos Szűz Mária.

...... ..............Ferenc pápa a katolikus egyház jó pásztora
...... .......Magyar Kurír 2020.05.03

*
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: bizonytalankodás, kenyérszaporítás, szegénységünkben, tevékenységében, megakadályoznak, nehézségeiteket, gyengeségünkben, erőfeszítésnek, világítótorony, felkorbácsolja, csendesedjenek, bizonytalanság, szeretetteljes, magatartásának, szerzetesekhez, megparancsolta, megajándékozva, megakadályozza, életállapotot, lehetőségeket, szomorúságnak, tapasztalatát, összezavarnak, szolgálatában, lendületünket, megtartásának, megvalósulása, kimeríthetnek, felidézhetjük, társadalomban, elköteleződés, tehetetlenség, lelkipásztori, lelkesedéssel, házastársakra, megfontolások, hivatások világnapja, hivatás szavai, szent ars-i, alkalomból négy, megszentelt hivatások, szavakat újra, evangéliumi szakaszból, viharos éjszaka, tömeg körében, túlsó partra, tavon való, boldog kikötőt, tenger nyújtotta, mozdulattal végre, megfelelő irányba, hajó eltéved, Apostol TV, Amikor Jézus, Szűz Mária, Boldogságos Szűz Mária, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Idézetek  Csodaszép kép !  Aki nem önmaga lámpása: sötétb...  Tavaszi kép  Virágos csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emésztésre ható gyógynövények  Facebookon kaptam  A szeretetről  Szeretettel köszöntelek !  Kezdje a napját vízzel és citr...  Facebookon kaptam  Ezekből a szavakból szövődik a...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A ricinusolaj gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Ady Endre : Sorsunk  Vidám napot !.......  Ha Nővé akarsz válni, felejts ...  Az állomás  Egyszer minden a helyére kerül  Opál  Jó éjszakát!  Másokért élünk, és másokkal él...  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Png kislány  Dioptáz  Facebookon kaptam  További szép napot mindenkinek  Jó éjszakát!  Dolomit és kvarc  Másokért élünk, és másokkal él...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép májusi napokat!  Vágyakozás  Emésztésre ható gyógynövények  Facebookon kaptam  Fluorit  Facebookon kaptam  Ebédfőzés.....  Maci csokorral  A barát egy mosoly  Szép májusi napokat!  Ápolók Nemzetközi Napja  Facebookon kaptam  Ápolók Nemzetközi Napja  Csodaszép kép !  Szeress nagyon  Az élet: - " mindig megy tová...  Virágos csendélet  Tavaszi kép  Kálcit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1416 az új fertőzött, elhunyt ...  A ricinusolaj gyógyhatásairól  Nászéjszaka  Dalolva éld az életed . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vágyakozás  Fürtös gyöngyike  Kobalt és kalcit  Mangán  Facebookon kaptam  Minőségi időt adj!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Alföldi emlék  A divat változik  Facebookon kaptam  Színes virág  Tavaszi kép  A házasság jogi egyezség  Dolomit és kvarc  Dioptáz  Facebookon kaptam  Egyszer minden a helyére kerül  Harmonia.......  Szép májusi napokat!  Png nő  Png nő  Közeleg a hét vége......  Az ember jól-rosszul mégiscsak  Pirit és kálcit  Kislány cicákkal  Találtam egy jó barátot  Facebookon kaptam  Ki tudja, miért szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha Nővé akarsz válni, felejts ...  De az igazság az, ...  Oxygén cseppek használata 
Bejegyzés Címkék
hivatások világnapja, hivatás szavai, szent ars-i, alkalomból négy, megszentelt hivatások, szavakat újra, evangéliumi szakaszból, viharos éjszaka, tömeg körében, túlsó partra, tavon való, boldog kikötőt, tenger nyújtotta, mozdulattal végre, megfelelő irányba, hajó eltéved, biztonságos kikötőbe, tanítványok szívében, názáreti Mester, békés vállalkozás, hajót összevissza, meghívás nagysága, evangélium azonban, éjszaka közepén, hajnali fény, felkavart vízen, tanítványok felé, hívás első, helyes irány, általunk választott, matematikai levezetés, felülről jövő, bizonytalankodás zátonyára, hullámzó vízen, szeretetteljes pillantásból, vihar sújtja, tanítványok látják, biztonságos szárazföldet, életállapotot &#8211, felszentelt papságot, megszentelt életet, első reakció, kiindulási ponton, ilyen alapvető, házasság vagy, vihar felkorbácsolja, hivatás szépségét, vízen járjunk&#8221, evangélium szolgálatában, házas életben, papi szolgálatban, szemünket Jézusról, feltámadt Úrral, fáradtság vagy, félelem miatt, elsüllyedés fenyeget, szükséges lendületet, szél végül, hullámok elcsitulnak, történelem zavaros, kedvezőtlen szeleknek, lemondás erőinek, különleges hivatásban, szelek teljesen, civil társadalomban, papságot vállalják, megszokás veszélyét, meghívás lángoló, bizonytalanság terheit, jövő iránti, hullámok közepette, hivatás utolsó, zavarok közepette, kapott meghívást, úton járjon, hivatások szolgálatában, bátorságot ahhoz, egész életét, egész világ, katolikus egyház, bizonytalankodás, kenyérszaporítás, szegénységünkben, tevékenységében, megakadályoznak, nehézségeiteket, gyengeségünkben, erőfeszítésnek, világítótorony, felkorbácsolja, csendesedjenek, bizonytalanság, szeretetteljes, magatartásának, szerzetesekhez, megparancsolta, megajándékozva, megakadályozza, életállapotot, lehetőségeket, szomorúságnak, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 403
  • e Hét: 6889
  • e Hónap: 18707
  • e Év: 393757
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.