Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa úrnapi homíliája: 06.14
  2020-06-14 17:14:30, vasárnap
 
   
  Június 14-én, úrnapján az emlékezés lényegi fontosságáról és az eucharisztiának az emlékezetünket gyógyító hatásáról elmélkedett a Szentatya a Szent Péter-bazilikában délelőtt bemutatott misén. Ferenc pápa teljes homíliájának fordítását közreadjuk.
,,Emlékezz az egész útra, amelyen az Úr, a te Istened negyven éven át vezetett a pusztában" (MTörv 8,2). Emlékezz: Mózesnek ezzel a felhívásával nyílik ki ma előttünk Isten igéje. Röviddel ezután Mózes újra hangsúlyozza: ,,Ne felejtsd el az Urat, a te Istenedet" (vö. MTörv 8,14). Az Írást az Istenről való megfeledkezés legyőzésére kaptuk. Mennyire fontos emlékeznünk rá, amikor imádkozunk! Ahogy a zsoltár tanítja, mely azt mondja: ,,Emlékezem az Úr csodáira, igen, emlékezem csodatetteire" (Zsolt 77,12). Azokra a csodákra és csodatettekre is, amelyeket az Úr a saját életünkben végbevitt!
Lényegi fontosságú, hogy a kapott jóra emlékezzünk: emlékezés nélkül elidegenedünk önmagunktól, elhibázzuk a voltaképpeni létezést; emlékezés nélkül kitépjük gyökereinket a tápláló termőföldből, és hagyjuk, hogy szélfútta levelekként sodródjunk. Ezzel szemben az emlékezés visszakapcsol bennünket a legerősebb kötelékekbe, általa egy történet részének érezzük magunkat, együtt lélegzünk egy néppel. Az emlékezés nem magándolog, hanem az az út, amely összekapcsol bennünket Istennel és a többi emberrel. Ez az oka annak, hogy a Bibliában az Úrra való emlékezést át kell adni nemzedékről nemzedékre, el kell azt mondani apáról fiúra, ahogy egy gyönyörű szakasz mondja: ,,Ha majd megkérdezi a fiad: »Mit jelentenek ezek a parancsok [...], amelyeket az Úr, a mi Istenünk adott nektek«, akkor így válaszolj fiadnak: ,,Rabszolgák voltunk [...] - itt a rabszolgaság egész történetéről van szó -, de az Úr [...] a szemünk láttára nagy és félelmetes jeleket és csodákat vitt végbe" (MTörv 6,20-22). Tehát add át a megemlékezést a fiadnak!
De van egy probléma: mi történik, ha megszakad az emlékek továbbadásának láncolata? Aztán az is nehézség: hogyan tudunk emlékezni arra, amit csak hallottunk, anélkül, hogy saját tapasztalatunk lenne róla? Isten tudja, milyen nehéz ez, tudja, milyen feledékenyek vagyunk, s ezért egy hallatlan dolgot tett értünk: emlékeztetőt hagyott ránk. Nem csak szavakat hagyott ránk, mert könnyű elfelejteni, amit hallottunk. Nem csak az Írást hagyta ránk, mert könnyű elfelejteni, amit olvasunk. Nem csak jeleket hagyott ránk, mert azt is könnyen elfelejthetjük, amit látunk. Ételt adott nekünk, egy ízt pedig nehéz elfelejteni.
Kenyeret hagyott ránk, amelyben ő van, elevenen és igazán, szeretetének egész ízével.
Amikor megkapjuk, mondhatjuk: ,,Az Úr az, megemlékezik rólam!" Jézus ezért kérte tőlünk: ,,Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" (1Kor 11,24). Cselekedjétek: az eucharisztia nem egyszerűen emlékezés, hanem cselekvés: az értünk újra élő Úr húsvétja. A misében ott van előttünk Jézus halála és feltámadása. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre:
gyűljetek össze közösségként, népként, családként, ünnepeljétek meg az eucharisztiát, hogy emlékezzetek rám!
Nem mondhatunk le erről, ez Isten emlékeztetője. Gyógyítja sebzett emlékezetünket.
Először is gyógyítja árva emlékezetünket. Nagy árvaság korszakában élünk. Gyógyítja árva emlékezetünket. Sokak emlékezetében az él, hogy nem kapott szeretetet, és fájdalmasan csalódott olyasvalakiben, akinek szeretetet kellett volna adnia, ehelyett árván hagyta mások szívét. Szeretnénk visszatérni és megváltoztatni a múltat, de nem lehet. Isten azonban be tudja gyógyítani ezeket a sebeket azáltal, hogy egy nagyobb szeretetet ültet emlékezetünkbe: az övét. Az eucharisztia elhozza nekünk az Atya hűséges szeretetét, mely gyógyítja árvaságunkat. Nekünk adja Jézus szeretetét, aki a sírt érkezési pontból kiindulási ponttá változtatta, és ugyanúgy meg tudja változtatni életünket. Belénk árasztja a Szentlélek szeretetét, aki vigasztal, mert sosem hagy magunkra, és gyógyítgatja sebeinket.
Az eucharisztiával az Úr gyógyítja negatív emlékezetünket is, azt a negativitást, amely oly sokszor befészkeli magát szívünkbe. Az Úr gyógyítja ezt a negatív emlékezetet, amely mindig felszínre hozza a rosszul működő dolgokat, és azt a szomorú elképzelést tömi a fejünkbe, hogy semmire sem vagyunk jók, hogy csak hibákat követünk el, hogy ,,elhibázottak" vagyunk. Jézus elmondja nekünk, hogy nem így van. Örül, hogy meghitten belénk költözhet, és
valahányszor magunkhoz vesszük őt, emlékeztet bennünket, hogy értékesek vagyunk: meghívottak vagyunk az ő lakodalmára, vacsoravendégek, akire vágyik.
Nemcsak azért, mert ő nagylelkű, hanem mert valóban szerelmes bennünk: látja és szereti, amilyen szépek és jók vagyunk. Az Úr tudja, hogy a rossz és a bűn nem tartozik identitásunkhoz, hanem azok betegségek, fertőzések. És jön, hogy gyógyítsa őket az eucharisztiával, amelyben benne vannak az antitestek negativitásban betegeskedő emlékezetünkre. Jézussal immunissá tehetjük magunkat a szomorúsággal szemben. Mindig szemünk előtt lesznek bukásaink, erőfeszítéseink, az otthoni és a munkahelyi problémák, a nem teljesült álmok. De súlyuk nem fog agyonnyomni bennünket, mert még mélyebben ott van Jézus, aki bátorít bennünket szeretetével. Ilyen az eucharisztia ereje, mely istenhordozókká alakít bennünket: öröm- és nem negativitás hordozókká.
Megkérdezhetjük magunktól, hogy mi, akik misére járunk, mit viszünk a világnak. Saját szomorúságainkat, keserűségeinket vagy az Úr örömét?
Áldozáshoz járulunk, aztán pedig panaszkodunk, kritizálunk és siránkozunk? Ám ez semmit sem tesz jobbá, az Úr öröme azonban megváltoztatja az életet.
Végül az eucharisztia gyógyítja zárt emlékezetünket. A belül hordozott sebek nemcsak nekünk, hanem másoknak is problémát okoznak. Félénkké és gyanakvóvá tesznek bennünket: először zárkózóvá, hosszú távon pedig cinikussá és közömbössé. Arra indítanak, hogy távolságtartóan és arrogánsan viselkedjünk másokkal, elhitetve magunkkal, hogy így ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a helyzetet. De ez önbecsapás: csak a szeretet tépi ki gyökerestől a félelmet és szabadít meg a rabságban tartó bezárkózástól.
Ezt teszi Jézus, amikor édesen elénk jön az ostya fegyvertelen törékenységében; ezt teszi Jézus, a megtört kenyér, hogy feltörje önzőségünk burkát; ezt teszi Jézus, aki önmagát adja, hogy elmondja nekünk: csak megnyílva szabadulunk meg a belső gátlásainktól, szívünk bénultságától.
Amikor az Úr egyszerűen kenyérként kínálja magát, arra szólít fel, hogy ne pazaroljuk el életünket ezernyi hasztalan dolog után futkosva, melyek függőséget okoznak és ürességet hagynak bensőnkben.Az eucharisztia megszünteti bennünk a dolgok utáni éhezést, és felszítja a szolgálat vágyát. Felállít kényelmes, ülő életmódunkból, emlékeztet, hogy nemcsak táplálandó szájak vagyunk, hanem mások táplálására szolgáló kezek is. Most sürgősen gondjainkba kell vennünk azokat, akik ételre és méltóságra éheznek, akik nem dolgoznak és nehezen boldogulnak. És ezt megfogható módon kell tennünk, ahogyan megfogható a kenyér, amelyet Jézus nekünk ad. Valódi közelségre, valódi szolidaritási láncolatokra van szükség! Jézus az eucharisztiában közel jön hozzánk: ne hagyjuk magukra a közelünkben élőket!
Kedves testvérek, továbbra is ünnepeljük az emlékeztetőt, mely gyógyítja emlékezetünket - ne felejtsük: gyógyítja az emlékezetet, bensőnk emlékezését -,
ez az emlékeztető a mise. Olyan kincs ez, amelyet első helyre kell tennünk az Egyházban és az életben. Ugyanakkor az is fontos, hogy újra felfedezzük a szentségimádást, amely folytatja a mise munkáját bennünk.
Jót tesz nekünk, gyógyítja bensőnket. Különösen mostanság, amikor igazán szükségünk van rá.


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír 2020.06.14
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: szomorúságainkat, eucharisztiában, erőfeszítéseink, eucharisztiával, identitásunkhoz, vacsoravendégek, szentségimádást, eucharisztiának, távolságtartóan, törékenységében, keserűségeinket, istenhordozókká, megkérdezhetjük, emlékezetünket, negativitásban, emlékezetünkre, emlékezetünkbe, megváltoztatja, tapasztalatunk, elfelejthetjük, megváltoztatni, továbbadásának, olyasvalakiben, cselekedjétek, emlékezetemre, gátlásainktól, bezárkózástól, csodatetteire, ellenőrzésünk, megfeledkezés, emlékeztetője, emlékezetében, visszakapcsol, bénultságától, elidegenedünk, megemlékezést, emlékezés lényegi, emlékezetünket gyógyító, egész útra, felhívásával nyílik, zsoltár tanítja, saját életünkben, kapott jóra, voltaképpeni létezést, tápláló termőföldből, emlékezés visszakapcsol, legerősebb kötelékekbe, történet részének, többi emberrel, gyönyörű szakasz, rabszolgaság egész, szemünk láttára, Szent Péter-bazilikában, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Orgona csokor  Találtam egy jó barátot  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nő sapkában  Nők orgonával  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Az igazi  Facebookon kaptam  Orgona bokor  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Ápolók Nemzetközi Napja  Oxygén cseppek használata  Facebookon kaptam  Oxigén cseppek Low Deuterium O...  Facebookon kaptam  Eritrit kristály  Aurikalcit  Magnólia  Alvó cica  Fürtös gyöngyike  Koszorúér-betegség megelőzése ...  Fluorit  Kislány cicákkal  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Dolomit és kvarc  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Png nő  905 az új fertőzött, elhunyt 9...  Facebookon kaptam  Azurit kristály  Isten vigasztalása  Homokkvarc  Aranyosi Ervin: A legrosszabb,...  Az ember jól-rosszul mégiscsak  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Isten vigasztalása  Tavaszi kép  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Png virág  Alvó babyk  Ápolók Nemzetközi Napja  Tavaszi kép  Egy barátságos embernek sok ba...  Légy büszke arra, hogy ki vagy...  A házasság jogi egyezség  Hematit és kvarc  Mondd  Túl sok mindenben hiszünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Edmund Valler: Öregség  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színé...  Aki nem önmaga lámpása: sötétb...  Png nő  A köszvényről jó tudni  Virágok virága  Facebookon kaptam  Esti képek  Eritrit kristály  Nő virágokkal  Virágos csendélet  Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színé...  Facebookon kaptam  Ki tudja, miért szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Színes virág  Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színé...  Facebookon kaptam  Orgona csokor  Naplemente  Aranyosi Ervin: A legrosszabb,...  Isten útjai  Facebookon kaptam  Vidám napot !.......  A barát egy mosoly  Mindenre meg kell érni.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Kislányok orgonákkal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmi nem tölt fel annyira, mi...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emlékezés lényegi, emlékezetünket gyógyító, egész útra, felhívásával nyílik, zsoltár tanítja, saját életünkben, kapott jóra, voltaképpeni létezést, tápláló termőföldből, emlékezés visszakapcsol, legerősebb kötelékekbe, történet részének, többi emberrel, gyönyörű szakasz, rabszolgaság egész, szemünk láttára, emlékek továbbadásának, hallatlan dolgot, értünk újra, sebeket azáltal, nagyobb szeretetet, eucharisztia elhozza, sírt érkezési, negatív emlékezetet, rosszul működő, szomorú elképzelést, antitestek negativitásban, szomorúsággal szemben, munkahelyi problémák, eucharisztia ereje, eucharisztia gyógyítja, belül hordozott, szeretet tépi, rabságban tartó, ostya fegyvertelen, megtört kenyér, belső gátlásainktól, eucharisztia megszünteti, dolgok utáni, szolgálat vágyát, eucharisztiában közel, közelünkben élőket, mise munkáját, szomorúságainkat, eucharisztiában, erőfeszítéseink, eucharisztiával, identitásunkhoz, vacsoravendégek, szentségimádást, eucharisztiának, távolságtartóan, törékenységében, keserűségeinket, istenhordozókká, megkérdezhetjük, emlékezetünket, negativitásban, emlékezetünkre, emlékezetünkbe, megváltoztatja, tapasztalatunk, elfelejthetjük, megváltoztatni, továbbadásának, olyasvalakiben, cselekedjétek, emlékezetemre, gátlásainktól, bezárkózástól, csodatetteire, ellenőrzésünk, megfeledkezés, emlékeztetője, emlékezetében, visszakapcsol, bénultságától, elidegenedünk, megemlékezést, csodatettekre, eucharisztiát, szomorúsággal, fontosságáról, szolidaritási, életmódunkból, emlékeztetőt, rabszolgaság, termőföldből, történetéről, közösségként, viselkedjünk, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 6306
  • e Hónap: 18124
  • e Év: 393174
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.