Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita ......
  2020-06-20 13:14:49, szombat
 
   
  Budapest Jézus Szíve Jezsuita Templom
Erdő Péter bíboros áldotta meg a Jézus Szíve Jezsuita Templom új harangjait
...... .................. ........... ..........


Az első világháborúban odaveszetteket pótló Szent Ignác-harang és egy új harangjáték messze hangzó és időtálló hírvivői a pesti jezsuita templom idén befejeződő megújulásának. A harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom június 19-i búcsúünnepén, Jézus Szíve napján bemutatott szentmisén, melynek keretében katekumeneket keresztelt, és kiszolgáltatta nekik a bérmálás szentségét is.
A pesti Jézus Szíve-templom négy eredeti harangja 1890-ben készült, 1916-ban azonban hármat hadicélokra elvittek. A háború után csak egyet pótoltak, több mint száz éve tehát két harang szól a Mária utcából. A nagyobbik, 400 kilogrammos öntvény Szűz Mária fájdalmának állít emléket, a 200 kilós Szent József-harang pedig a munka méltóságát hirdeti. (A legkisebb, egykori lélekharang 110, a nagyharang 700 kilogrammos volt.)
,,Szertartásaink a harangok hívó szava, ünnepélyes kongása, a gyászolókat vigasztaló lélekharangok csengése, de a déli harangszó nélkül is érvényesek lennének. A harangok azonban a mindennapjainkhoz tartoznak, és hangjukkal emberi erőfeszítéseink mellé társulnak, hogy életünk Isten dicsőségéről szóljon. Egyúttal azt hirdetik, hogy a Mindenható nemcsak templomaink szentélyében van jelen, hanem velünk akar lenni a köztereken, a szántóföldeken, amikor útra kelünk, reggel, délben, este, ünnepkor és gyászunkban" - vallja Horváth Árpád SJ templomigazgató.
Az új harangokat Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a templom búcsúünnepén, Jézus Szíve napján, június 19-én a 18 órakor kezdődő szentmise keretében. A főpásztor gyakori vendég a Mária utcában - utoljára bő egy éve a Jezsuita Nyolcas nevű vasárnap esti misén volt itt -; amint most felidézte, gyermekkora óta sokat járt a Jézus Szívében, így mindig örömmel jön ebbe a templomba. A jelenlegi alkalom azért is különleges volt, mert a főegyházmegye épp pénteken törölte el az eddigi egészségbiztonsági intézkedéseket, így a főpásztor a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetése óta először itt mutatott be olyan szertartást, amelyen korlátozás nélkül részt vehetett venni.
Amint pedig szentbeszédében utalt rá, a Jézus Szíve-tisztelet leggyakoribb kifejeződése az elsőpénteki szentgyónás és szentáldozás. ,,Mégis, a Jézus Szíve-tiszteletnek sokkal mélyebb gyökerei vannak az Egyház hitében - fogalmazott Erdő Péter. - Az Ószövetség a szív fogalmával az egész embert, az ember egész személyes működését jelölte. Így a szívet nem csupán az érzelmek, hanem például a gondolkodás székhelyének is tekintették. Az Újszövetségben már személyesen Jézus Szívéről olvasunk: »Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű« - mondja az Üdvözítő" - utalt a bíboros a templom főhajójának boltívén is olvasható mondatra.
,,Amikor pedig Krisztus kereszthalálának történetében azt találjuk, hogy a katona lándzsája átverte Jézus oldalát és sebhelyéből vér és víz folyt, erről Szent János apostol olyan ünnepélyesen tesz tanúságot, hogy biztosak lehetünk benne: ő ebben a jelenetben hitünk egyik legnagyobb, központi igazságát látta. János evangéliuma alapján a legrégibb keresztény szerzők is a keresztség és az Eucharisztia jelképét látták ebben a vízben és ebben a vérben" - folytatta szentbeszédét a főpásztor
Nem véletlen - pontosabban a körülmények sajátos alakulásának következménye -, hogy a Jézus Szíve-templom búcsúja adott alkalmat tíz felnőtt katekumen megkeresztelésére és bérmálására. Eredetileg idén húsvétkor részesültek volna a szentségekben, a szertartást azonban a járvány miatt el kellett halasztani.
És ha már így alakult, szerencsés lehetőségként kínálkozott a mostani ünnep.
Sőt a bíboros emlékeztetett: harangszentelés és keresztelés a népi kultúrában is összekapcsolódnak, amennyiben ősi hagyomány, hogy egy harang keresztanyát, illetve keresztapát is kap.
Amiként pedig ők vigyázzák a nemes öntvény sorsát, úgy a katekumenek keresztszülei arra hivatottak, hogy a keresztény beavatás szentségében részesülők mellett álljanak további életükben - emlékeztetett a bíboros.
...... .........


Tágabb összefüggésekről szólva szólva Erdő Péter így folytatta: ,,Jézus Szíve tisztelete ma is aktuális számunkra. Ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna. Riadtan keressük, de mindmáig nem találjuk a módját, hogyan tudjuk a világban társadalmilag elérni azt, hogy ne úgy működjön a gazdaság, a tudomány, hogy ennek következtében elpusztul a környezetünk és az emberiség élete földünkön egyre nehezebbé, talán lehetetlenné válik."
A bíboros szerint ilyen körülmények között a jezsuita templom névadója új értelmet nyer. ,,Jézus Szíve azt jelképezi számunkra, hogy a világ nem értelmetlen és az ember nincs egyedül: Jézus személyében maga Isten szeret bennünket, gondoskodik rólunk, és létünket is fenyegető botladozásainkat mégiscsak átöleli jóságával. [...] Bízunk abban, hogy a végső időkben, pontosabban az idők végén, Isten szeretete az emberiség iránt nyilvánvalóvá válik. Új eget és új földet várunk, ahol nem kell már tükörben és homályosan szemlélni a minket megalkotó és létben tartó isteni szeretetet, hanem nyilvánvaló lesz számunkra, hogy mindent személyesen a minket szerető Istennek köszönhetünk. Ezt az állapotot nevezik Isten boldogító színe látásának."

,,Családi indíttatásra jutottam el a hitre. A hívást akkor éreztem erősen, amikor tíz éve a tágabb rokonságban veszteségeket szenvedtünk el; ekkor megtapasztaltam, hogy a gyász, a fájdalom mennyire természetes forrása az Isten felé fordulásnak. De ebből fakad a bizonyosság is, hogy eltávozott szeretteink úton vannak valahová. Már akkor fordulat állt be az életemben, mégis, mostanáig tartott, hogy az akkori élmény a megkeresztelkedésben nyerjen beteljesedést. Szüleim meg voltak ugyan keresztelve, de nem gyakorolták a hitet - az élő kereszténységet a férjem családja révén ismertem meg. Elvben más alkalommal lett volna a keresztelőm, de akkor a lányom nem tudott volna részt venni rajta; kértem Árpád atyát, keressünk olyan időpontot, amikor itt lehet, mert ez nagyon fontos volt számomra. A mai szertartás alatt pedig akkor érzékenyültem el, amikor azt láttam, hogy a lányom is szentáldozáshoz járul, velem együtt." (Orsolya)

,,Bellovics Gábor atya nagyon szépen megszervezte a mai alkalmat. Különösen nagy élmény volt, hogy a keresztség, a bérmálkozás és az elsőáldozás szentségében egyszerre részesülhettem; így valahogy nagyon jól meg tudtam ragadni mindegyiknek a lényegét. Szüleim eredendően nem voltak hívők; anyukám ugyanakkor járt baptista imaházba, így eredetileg én is az vagyok. Menyasszonyom katolikus, most lesz az esküvőnk, ezért amúgy is esedékes volt tisztázni a felekezeti hovatartozásomat. Már régóta gondolkodtam azon, hogy katolikus szeretnék lenni. Egy-két hitbeli kérdés indított erre, illetve nagyon tetszik a szentmise beszédes jelképrendszere, és hogy mindennek megvan a maga rendje. Közben pedig a szertartáson nem a konkrét cselekvés a lényeg, hanem a mögötte lévő lelki tartalom." (Ábel)

Horváth Árpád templomigazgató 2018 telén fogalmazta meg először, hogy - az akkoriban már előkészítés alatt álló templom- és orgonafelújítás megkoronázásaként - szeretné pótolni a több mint száz éve hiányzó harangokat. (A külső tetőhéjazat, a szentély és a templombelső 2019 nyarán, az orgona az elmúlt télen készült el.) A terveket a Józsefvárosi Önkormányzat karolta fel, és 11 millió forint támogatást biztosított a pótlásra; emellett a templom oromzata mögé egy tíz részből álló harangjáték került. A szerkezet délelőtt 10 és este nyolc között (a szieszta idejét kivéve) minden órában megszólal. A járókelők magyar egyházi énekek mellett Jacques Berthier XX. századi francia jezsuita zeneszerző Loyolai Szent Ignác mondására (Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam - Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére) komponált dallamát hallhatják.
A rendalapító előtt tiszteleg a 110 kilós kis harang is, melyen a jezsuita címer alatt ugyanez a jelmondat olvasható latinul és magyarul. A hátoldal vésete pedig így szól: ,,Öntötte az Úrnak 2020. évében a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából Gombos Miklós aranykoszorús mester és fia, Ferenc az Első világháborúban hadicélokra elvitt lélekharang pótlására." A Szent Ignác-harang június végéig a templom főhajójában lesz kiállítva, nyitvatartási időben szabadon megtekinthető, végleges helyére ez után kerül majd.
...... ........... ........... ............ ........... ..............
Forrás: Szőnyi Szilárd/Jezsuita.hu
Fotó: Orbán Gellért
Magyar Kurír 2020.06.19
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: kereszthalálának, összefüggésekről, hovatartozásomat, botladozásainkat, kereszténységet, orgonafelújítás, templomigazgató, szentáldozáshoz, erőfeszítéseink, jelképrendszere, szentbeszédében, megtapasztaltam, harangszentelés, kiszolgáltatta, világháborúban, intézkedéseket, odaveszetteket, szántóföldeken, részesülhettem, újszövetségben, szertartásaink, nyilvánvalóvá, következtében, következménye, lélekharangok, katekumeneket, aranykoszorús, szentségekben, társadalmilag, keresztszülei, főegyházmegye, szentbeszédét, érzékenyültem, nyitvatartási, beteljesedést, emlékeztetett, első világháborúban, pesti jezsuita, harangokat Erdő, templom június, bérmálás szentségét, pesti Jézus, háború után, munka méltóságát, harangok hívó, gyászolókat vigasztaló, déli harangszó, harangok azonban, mindennapjainkhoz tartoznak, templom búcsúünnepén, főpásztor gyakori, jelenlegi alkalom, Erdő Péter, Jézus Szíve Jezsuita, Budapest Jézus Szíve Jezsuita Templom, Jézus Szíve Jezsuita Templom, Szent Ignác-harang, Jézus Szíve, Jézus Szíve-templom, Szűz Mária, Szent József-harang, Horváth Árpád SJ, Jezsuita Nyolcas, Jézus Szívében, Jézus Szíve-tisztelet, Jézus Szíve-tiszteletnek, Jézus Szívéről, Szent János, Bellovics Gábor, Horváth Árpád, Józsefvárosi Önkormányzat, Jacques Berthier XX, Loyolai Szent Ignác, Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam, Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére, Gombos Miklós, Szőnyi Szilárd, Orbán Gellért, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
A világ és az egyház  Saját készítésű képem  Facebookon kaptam  Isten és a világ  Facebookon kaptam  A szerelem olykor  Saitos Lajos - A gyógyítóknak  Jó, ha van egy igaz barátod  Isten igéje  Facebookon kaptam  Krisztus követése  Igaz ember  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Pitypangok gif  Isten és a világ  Érzelmek.....  Igazság és szabadság  Jó éjszakát!  Világ  Isten igéje  Környezetvédelem........  Isten és a világ  Fogászat  Klellemes ébredést a későnkelő...  Barátság  Isten áldása  Facebookon kaptam  Két karodban  Facebookon kaptam  Isten és a világ  Isten  Érzelmek.....  Érzelmek.....  Szamócázzunk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Krisztus követése  Világító torony  Szép reggel  Szép napot kívánok !.......  Facebookon kaptam  Isten és a világ  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok !.......  Pirosrózsa csokor  Világító torony  A világ és az egyház  Facebookon kaptam  Sárgarózsa csokor  Aranyosi Ervin: Nem adom soha ...  Szép mai napot.........  Fákat altat a szél  Igazi öröm  Klellemes ébredést a későnkelő...  A házasság azt jelenti,hogy...  Igaz ember  Férjhez mentem  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Igaz ember  Finom kis kezed az én kezemben  Saitos Lajos - A gyógyítóknak  Örvendjetek, keresztyének!  Két szerencsétlenség érhet egy...  Őzike  Facebookon kaptam Krisztinától  Naplemente  Áldott mai napot ! ......  Facebookon kaptam  Ballagási versek, idézetek, da...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Isten és a világ  Cseppek vagyunk a tengerben  Raimbaut de Vaqueiras : Hajnal...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Krisztus követése  Katicavirág gif  Örökség  Krémes  Facebookon kaptam  A szerelem olykor  1376 az új fertőzött, elhunyt ...  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldás  Igaz ember  Örvendjetek, keresztyének!  Facebookon kaptam  A házasság az ember legnagyobb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Implantáció  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Isten igéje  Igaz ember  Örvendjetek, keresztyének!  Pitypangok gif  Saját készítésű képem 
Bejegyzés Címkék
első világháborúban, pesti jezsuita, harangokat Erdő, templom június, bérmálás szentségét, pesti Jézus, háború után, munka méltóságát, harangok hívó, gyászolókat vigasztaló, déli harangszó, harangok azonban, mindennapjainkhoz tartoznak, templom búcsúünnepén, főpásztor gyakori, jelenlegi alkalom, elsőpénteki szentgyónás, szív fogalmával, egész embert, ember egész, gondolkodás székhelyének, templom főhajójának, katona lándzsája, jelenetben hitünk, legrégibb keresztény, körülmények sajátos, szertartást azonban, járvány miatt, mostani ünnep, bíboros emlékeztetett, népi kultúrában, harang keresztanyát, nemes öntvény, katekumenek keresztszülei, keresztény beavatás, szeretet irányítja, egész emberi, világban társadalmilag, emberiség élete, bíboros szerint, jezsuita templom, ember nincs, végső időkben, idők végén, emberiség iránt, minket megalkotó, minket szerető, állapotot nevezik, hívást akkor, tágabb rokonságban, fájdalom mennyire, akkori élmény, hitet &#8211, férjem családja, elsőáldozás szentségében, felekezeti hovatartozásomat, szentmise beszédes, maga rendje, konkrét cselekvés, mögötte lévő, több mint, külső tetőhéjazat, templombelső 2019, elmúlt télen, templom oromzata, szerkezet délelőtt, szieszta idejét, járókelők magyar, rendalapító előtt, jezsuita címer, jelmondat olvasható, hátoldal vésete, templom főhajójában, kereszthalálának, összefüggésekről, hovatartozásomat, botladozásainkat, kereszténységet, orgonafelújítás, templomigazgató, szentáldozáshoz, erőfeszítéseink, jelképrendszere, szentbeszédében, megtapasztaltam, harangszentelés, kiszolgáltatta, világháborúban, intézkedéseket, odaveszetteket, szántóföldeken, részesülhettem, újszövetségben, szertartásaink, nyilvánvalóvá, következtében, következménye, lélekharangok, katekumeneket, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 371
  • e Hét: 371
  • e Hónap: 12189
  • e Év: 387239
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.