Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Szent Jobb története
  2020-08-21 18:26:34, péntek
 
  A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban.
...... ..........


A Szent Jobb kalandos története István király temetésével kezdődik. Az első írásos forrás erről Hartvik győri püspök 1116 körüli időkből származó legendagyűjteménye. Ebben leírja, hogy a királyt, végakaratának megfelelően, a székesfehérvári bazilikában temették el. István király halála után zavaros, nehéz évek következtek. Pogánylázadások igyekeztek megdönteni a még gyenge, kialakulatlan államot.
A fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet a megszentségtelenítéstől, 1083-ban kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból - ahová 1038. augusztus 15-én temették el István királyt -, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték. A kincstár őre Merkur volt, aki később eltulajdonította a szent ereklyét, és bihari birtokán rejtette el.
Amikor Szent László hírt hallott az ereklyéről, felkereste Merkurt a birtokán. Megbocsátott a ,,tolvajnak", és a Szent Jobb megtalálásának helyén - első királyunk tiszteltére, a szent ereklye méltó elhelyezésére - Szent Jobb-apátságot alapított. (Az apátság s a körülötte kialakult mezőváros neve Szentjobb; a mai Románia területén található, román neve: Siniob).
Az Aranybulla (1222) a Szent Jobb tiszteletét törvénybe iktatta. A Jobb kifejezés itt még nemcsak a ma is látható kézfejet jelenti, hanem az egész kart, amelynek rajza (egy könyökben meghajlított kar) a szentjobbi apátság pecsétjén látható. A felső kart valószínűleg 1370-ben leválasztották, és Lengyelországba vitték Nagy Lajos uralkodásának idején, a lengyel-magyar perszonálunió megkötésekor. Abban az időben nem volt ritka, hogy a királyok ilyesféle ajándékokkal szerezték meg idegen uralkodók jóindulatát, vagy éppen a békekötést pecsételték meg ilyen gesztusokkal.
A 15. században kezdődött a Szent Jobb vándorútja: először Székesfehérvárra vitték, majd a török uralom alatt Boszniába; később (1590 körül) Raguzába, a mai Dubrovnikba került, az ottani domonkos szerzetesekhez.
Amikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett annak visszaszerzése érdekében. Hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után a raguzaiak kiadták, így 1771. április 16-án már Bécsben csodálhatták a hívek, majd nagy pompával Budára szállították. Itt a Szent Jobbot az angolkisasszonyok gondjaira bízta Mária Terézia, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését.
Az 1800-as évek elején II. József rendeletére a keresztesek férfirendje őrizte, majd a rend megszűnése után, 1865-től az esztergomi főegyházmegye feladata volt a Szent Jobb biztonságos őrzése. Az 1900-as évek elején a budavári palota Zsigmond-kápolnájába került, ahol 1944-ig volt látható.
1937 októberében a magyar katolikus püspöki kar elfogadta a ,,kettős szentév" programját, amely a 34. Eucharisztikus Világkongresszus és a Szent István jubileumi év előkészítésének tervét tartalmazza. Amikor meghirdették első apostoli királyunk halála 900. évfordulójának megünneplését - a Szent István jubileumi évet -, elhatározták, hogy a kereszténység ezen kimagasló ünnepén méltóképpen fognak megemlékezni Szent István királyunkról, és ez alkalomból a Szent Jobbot körülhordozzák az országban.
Az ünnepségsorozat nyitó rendezvényét május 30-án, közvetlenül az eucharisztikus világkongresszus bezárását követően rendezték.
...... .............


A II. világháború alatt a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, és egy salzburgi barlang mélyén rejtették el. Itt talált rá az amerikai hadsereg, s megőrzésre a salzburgi érseknek adták át. Az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre, mely küldöttség egyik tagja magyar származású volt, Kovach György ezredes.
Az ünnepség végén a Szent Jobbot visszavitték az angolkisasszonyok zárdájába, és ott őrizték 1950-ig, a rend feloszlatásáig. Ezután a Szent István-bazilika plébániájának páncélszekrényében rejtették el, mert ezekben az években már nem volt szabad nyilvános körmentben tisztelni Szent István jobbját.
Így volt ez 1987. augusztus 20-ig, amikor a Szent István-bazilikában Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte a Szent Jobb-kápolnát, amelynek létrejöttét néhai Lékai László bíboros kezdeményezte. Itt helyezték el nagy királyunk ereklyéjét, amely azóta is látogatható.
Szent István király halálának 950. évfordulóján, 1988-ban ismét sor kerülhetett a Szent Jobb országjárására. Az érseki és a püspöki székvárosokban, valamint Pannonhalmán tízezrek fogadták a nemzeti ereklyét megilletődve és áhítattal. 1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.
A mumifikálódás bekövetkezéséről Bochkor Ádám orvos írt először, aki 1951-ben megbízást kapott, hogy megvizsgálja a jobbot. Állítása szerint az 1038 és 1083 között eltelt negyvenöt év elegendő idő volt István király holttestének teljes felbomlásához. A jobb épségét valószínűleg annak köszönheti, hogy a kéz volt a hanyatt fekvő halott legmagasabban lévő testrésze. A koporsó fedele és a folyadékréteg között megrekedt meleg levegő hatására következhetett be a mumifikáció. Ez a jelenség délen, a meleg, száraz levegőnek kitett holttestek esetében nem ritka. Hasonló példa a brünni száraz barátok kolostora, amelynek mumifikálódott tetemeket őrző kriptája a cseh-morva város egyik fő látványossága.
A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban. A testrész természetes módon mumifikálódott, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, és igen jó állapotban van. Ezért továbbra sincs akadálya, hogy nagy tisztelettel körbehordozzák, és augusztus 20-án hívők ezrei láthassák a Szent István-napi körmeneten.

Forrás: Szent István király jobbja, Formatív Kiadó, Budapest, 1991.
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír 2020.08.21
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: eltulajdonította, világkongresszus, székesfehérvárra, bekövetkezéséről, székesfehérvári, megállapították, előkészítésének, ereklyetartóban, lengyelországba, ünnepségsorozat, tulajdonítottak, pogánylázadások, visszaszerzése, eucharisztikus, évfordulójának, országjárására, székvárosokban, feloszlatásáig, mumifikálódott, megtalálásának, szerzetesekhez, körbehordozzák, magyarországra, leválasztották, bebalzsamozott, következhetett, körülhordozzák, plébániájának, főegyházmegye, végakaratának, kezdeményezte, felbomlásához, látványossága, legmagasabban, megünneplését, kereszténység, 900-1000 éves, első írásos, székesfehérvári bazilikában, fehérvári káptalan, bazilika közepén, bazilika alatt, épségben megmaradt, bazilika kincstárába, szent ereklyét, szent ereklye, körülötte kialakult, egész kart, könyökben meghajlított, szentjobbi apátság, felső kart, királyok ilyesféle, Szent Jobb, Szent Jobbot, Szentágothai János, Réthelyi Miklós, Amikor Szent László, Szent Jobb-apátságot, Nagy Lajos, Amikor Mária Terézia, Mária Terézia, Szent István, Eucharisztikus Világkongresszus, Amerikai Katonai Misszió, Kovach György, Szent István-bazilika, Szent István-bazilikában Paskai László, Szent Jobb-kápolnát, Lékai László, Bochkor Ádám, Szent István-napi, Formatív Kiadó, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Inkább ad  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Sonka vásár  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Szép estét  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Agárdi Gábor gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Jó éjszakát  Nárcisz  Apu  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Ha nyitott vagy  Jó éjszakát  Óraállítás  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Boldog virágvasárnapot minden...  Mi van, ha?  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Aki belekortyol  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  A máj egészségét biztosító és ...  Színház az egész világ,  Benedek Elek - Virágvasárnap  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Inkább ad  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Sir Andrew Lloyd Webber  Alvó kutya  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Jó éjszakát  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol... 
Bejegyzés Címkék
900-1000 éves, első írásos, székesfehérvári bazilikában, fehérvári káptalan, bazilika közepén, bazilika alatt, épségben megmaradt, bazilika kincstárába, szent ereklyét, szent ereklye, körülötte kialakult, egész kart, könyökben meghajlított, szentjobbi apátság, felső kart, királyok ilyesféle, békekötést pecsételték, török uralom, ottani domonkos, ereklye hollétéről, raguzaiak kiadták, angolkisasszonyok gondjaira, 1800-as évek, keresztesek férfirendje, rend megszűnése, esztergomi főegyházmegye, 1900-as évek, budavári palota, magyar katolikus, kereszténység ezen, ünnepségsorozat nyitó, eucharisztikus világkongresszus, koronázási ékszerekkel, salzburgi barlang, amerikai hadsereg, salzburgi érseknek, ünnepség végén, angolkisasszonyok zárdájába, rend feloszlatásáig, püspöki székvárosokban, nemzeti ereklyét, könyörgő körmenet, mumifikálódás bekövetkezéséről, jobb épségét, hanyatt fekvő, koporsó fedele, folyadékréteg között, jelenség délen, brünni száraz, cseh-morva város, testrész természetes, eltulajdonította, világkongresszus, székesfehérvárra, bekövetkezéséről, székesfehérvári, megállapították, előkészítésének, ereklyetartóban, lengyelországba, ünnepségsorozat, tulajdonítottak, pogánylázadások, visszaszerzése, eucharisztikus, évfordulójának, országjárására, székvárosokban, feloszlatásáig, mumifikálódott, megtalálásának, szerzetesekhez, körbehordozzák, magyarországra, leválasztották, bebalzsamozott, következhetett, körülhordozzák, plébániájának, főegyházmegye, végakaratának, kezdeményezte, felbomlásához, látványossága, legmagasabban, megünneplését, kereszténység, elhelyezésére, kialakulatlan, folyadékréteg, perszonálunió, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2101
  • e Hét: 5691
  • e Hónap: 26374
  • e Év: 229287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.