Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
21. évközi hét péntek 08.28
  2020-08-28 07:48:23, péntek
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten a megfeszített Jézusról szóló igehirdetéssel üdvözíti a meghívottakat.
Testvéreim!
Krisztus nem azért küldött engem, hogy kereszteljek, hanem hogy az evangéliumot hirdessem, de nem bölcselkedő beszéddel, hogy Krisztus keresztje erejét ne veszítse.
A keresztre feszített Krisztusról szóló igehirdetésünk oktalanság azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Isten ereje. Hiszen így olvassuk a Szentírásban:
Lerontom a bölcsek bölcsességét, s az okosak okosságát meghiúsítom.
Hol marad a (görög) bölcselő, a (zsidó) írástudó vagy az e-világ tudósa? Nemde megmutatta Isten, hogy a világ bölcsessége ostobaság?
Mivel a világ a maga bölcsességével nem ismerte fel Istent isteni bölcsességében, úgy tetszett Istennek, hogy balgaságnak látszó igehirdetéssel üdvözítse a hívőket. A zsidók csodajeleket kívánnak, a görögök bölcsességet követelnek, mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük. Ő a zsidóknak ugyan botrány, a pogányoknak meg ostobaság, de a meghívottaknak, legyenek bár zsidó- vagy pogány származásúak, Krisztus az Isten ereje és az Isten bölcsessége. Hiszen Isten ,,oktalansága" bölcsebb az embereknél, Isten ,,gyöngesége" pedig erősebb az embereknél.
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,17-25

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Íme, jön a Vőlegény! Menjetek eléje!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:
A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!"
Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: ,,Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!"
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,1-13
........



Imádság
Urunk, Jézusunk! Te örömhírt hirdettél az embereknek és olyan igazságokat tanítottál, amelyek emberségünk legmélyét érintik. Te azt várod tőlünk, hogy ne kényszerből, hanem önként és szeretettel kövessünk téged. Te azt kéred tőlünk, hogy keresztutadon is kövessünk. Érted és az üdvösség reményében lemondunk a kényelemről, az evilági előnyökről és személyes érdekeinkről. Nem ragaszkodom régi életemhez, hanem élek az új élet lehetőségével, amelyet te adsz. Töltsd el szívemet az újrakezdés örömével! Töltsd el szívemet az irántad való őszinte szeretettel!

Elmélkedés
A tíz szűzről szóló példabeszéddel a készületlenség következményéről és a felkészültség jutalmáról tanít Jézus a mai nap evangéliumában. Valamennyien egy esküvői ünnepségre érkeznek és a vőlegény megérkezésére várnak, hogy majd vele együtt bemehessenek az ünnep helyszínére. Talán furcsa számunkra, hogy a vőlegény ennyit késik, a várakozás az éjszakába nyúlik. A problémát az okozza, hogy egyeseknek a lámpájából kifogy az olaj. Nem egy aprócska hibáról van szó, hiszen az volt a feladatuk, hogy este majd világítsanak lámpásaikkal és így várják a vőlegényt. Egyetlen feladatuk volt, de azt sem tudták teljesíteni. El kellett tehát menniük, hogy gondoskodjanak elegendő olajról. A többiek előrelátóak voltak, vittek magukkal olajat is.
A tanítás mondanivalója világos: aki felkészülten várja a Jézussal való találkozást, annak örömben lesz része. Aki viszont felkészületlen, az elszalasztja élete nagy lehetőségét.
Éberséget, állandó felkészültséget kell tanúsítanunk, ha be akarunk jutni a mennybe. Az Úr bármikor szólíthat minket, bármikor megérkezhet. Vannak dolgok, amiket nem tudunk megszerezni az utolsó pillanatban. Egész életünk során szorgalmasan gyűjtenünk kell a jó cselekedetek olaját, hogy a döntő pillanatban elegendő legyen és bejussunk a mennybe.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: következményéről, felkészültséget, igehirdetéssel, készületlenség, evangéliumában, meghívottaknak, bölcsességével, igehirdetésünk, gondoskodjanak, bölcsességében, példabeszéddel, felkészületlen, korintusiakhoz, tanítványainak, lehetőségével, keresztutadon, példabeszédet, kereskedőkhöz, mondanivalója, felkészültség, meghívottakat, megérkezésére, bemehessenek, megfeszített, bölcsességét, bölcsességet, szentírásban, származásúak, csodajeleket, világítsanak, lámpásaikkal, felszították, érdekeinkről, elálmosodtak, elszalasztja, virrasszatok, megfeszített Jézusról, evangéliumot hirdessem, keresztre feszített, bölcsek bölcsességét, okosak okosságát, e-világ tudósa, világ bölcsessége, maga bölcsességével, zsidók csodajeleket, görögök bölcsességet, megfeszített Krisztust, zsidóknak ugyan, időben Jézus, következő példabeszédet, mennyek országa, balgák fogták, SZENTLECKE Szent Pál, Hiszen Isten, EVANGÉLIUM Szent Máté, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Csend  Emlékezz  Szép álmokat!  Vidámság  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Magamnak  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Tanácsok egy pszichológustól  A felvilágosodás...  Az ember  Tanmese  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A Magyar Költészet napja alkal...  Bársony székben  IGEN így  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Csend  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  József Attila – Keresek ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Minden tavaszból őrizz..  Jázmin  Anyák napjára  Magyar költészet napja  Szép álmokat!  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Martin Buber, A haszidim meséi  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Előfordul, hogy  Egy párkányon  Magamnak  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  képre írva  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  A sorsod  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Márai Sándor tollából  Az ember emlékekből áll  Robin Wight pitypang szobra 
Bejegyzés Címkék
megfeszített Jézusról, evangéliumot hirdessem, keresztre feszített, bölcsek bölcsességét, okosak okosságát, e-világ tudósa, világ bölcsessége, maga bölcsességével, zsidók csodajeleket, görögök bölcsességet, megfeszített Krisztust, zsidóknak ugyan, időben Jézus, következő példabeszédet, mennyek országa, balgák fogták, okosak azonban, éjszaka közepén, szüzek mindnyájan, balgák kérték, ajtó pedig, többi szűz, evangélium igéi, üdvösség reményében, evilági előnyökről, újrakezdés örömével, irántad való, készületlenség következményéről, felkészültség jutalmáról, esküvői ünnepségre, vőlegény megérkezésére, ünnep helyszínére, vőlegény ennyit, éjszakába nyúlik, lámpájából kifogy, aprócska hibáról, többiek előrelátóak, tanítás mondanivalója, elszalasztja élete, utolsó pillanatban, döntő pillanatban, következményéről, felkészültséget, igehirdetéssel, készületlenség, evangéliumában, meghívottaknak, bölcsességével, igehirdetésünk, gondoskodjanak, bölcsességében, példabeszéddel, felkészületlen, korintusiakhoz, tanítványainak, lehetőségével, keresztutadon, példabeszédet, kereskedőkhöz, mondanivalója, felkészültség, meghívottakat, megérkezésére, bemehessenek, megfeszített, bölcsességét, bölcsességet, szentírásban, származásúak, csodajeleket, világítsanak, lámpásaikkal, felszították, érdekeinkről, elálmosodtak, elszalasztja, virrasszatok, tanúsítanunk, kereszteljek, valamennyien, cselekedetek, szorgalmasan, felkészülten, lámpásaikhoz, evangéliumot, szeretettel, kényelemről, válaszolták, megérkezett, bölcsessége, ragaszkodom, meghiúsítom, helyszínére, pogányoknak, teljesíteni, lehetőségét, találkozást, emberségünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2208
  • e Hét: 8898
  • e Hónap: 21574
  • e Év: 255321
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.