Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa vasárnap déli beszéde 09.06
  2020-09-06 21:53:49, vasárnap
 
  Szeptember 6-án a Szentatya a testvéri figyelmeztetésről szóló jézusi tanításról elmélkedett a déli Úrangyala elimádkozása előtt, utána pedig a téren egybegyűlt hívőket és zarándokokat köszöntötte.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvérek és nővérek, jó napot kívánok!
A mai vasárnap evangéliuma (vö. Mt 18,15-20) Jézus negyedik beszédéből származik Máté elbeszélésében, melyet ,,közösségi" vagy ,,egyházi" beszédnek is hívnak.
A mai szakasz a testvéri figyelmeztetésről szól, és arra hív, hogy gondolkodjunk el a keresztény lét kettős dimenziójáról: a közösségi dimenzióról, amely megköveteli az egymással való közösségnek, vagyis az Egyház egységének a védelmét, és a személyes dimenzióról, amely megköveteli, hogy figyeljünk minden egyes ember lelkiismeretére, és hogy tiszteletet tanúsítsunk iránta.
A hibázó testvér figyelmeztetésére Jézus helyreállító pedagógiát javasol. Jézus pedagógiája mindig helyreállító pedagógia; ő mindig helyreállítani, gyógyítani, megmenteni próbál. És ez a helyreállító pedagógia három lépésből áll. Először is azt mondja: ,,Intsd meg négyszemközt" (Mt 18,15), vagyis ne kürtöld szét a bűnét. Diszkréten kell testvérünkhöz fordulnunk, nem azért kell beszélnünk vele, hogy elítéljük, hanem hogy segítsük felismerni, mit tett. Hányszor megtapasztaltuk, hogy valaki odajön hozzánk, és azt mondja nekünk: ,,Figyelj, ebben hibáztál. Változtatnod kellene ebben egy kicsit!" Talán az elején mérgesek vagyunk, de aztán megköszönjük, mert ez a testvériség, a közösség, a segítség, a helyreállítás gesztusa.
És nem könnyű megvalósítani ezt a jézusi tanítást, több okból sem. Félünk, hogy testvérünk rosszul fog reagálni; az is megesik, hogy nincs elég bizalmunk iránta... És egyéb okok. De valahányszor megtettük ezt, úgy éreztük, hogy pontosan ez az Úr útja.
Előfordulhat azonban, hogy minden jó szándékom ellenére az első kísérletem kudarcot vall. Ebben az esetben ne add fel, és ne mondd: ,,Segítsen magán, én mosom kezeimet!" Nem, ez nem keresztényi. Ne add fel, hanem kérj segítséget másik testvértől! Jézus azt mondja: ,,Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot" (Mt 18,16). Ez a mózesi törvény előírása (vö. MTörv 19,15). Bár úgy tűnhet, hogy ez a vádlott ellen van, valójában arra szolgált, hogy megvédje őt a hamis vádlóktól. De Jézus tovább megy: a két tanúnak nem az a feladata, hogy vádoljanak és ítélkezzenek, hanem hogy segítenek. ,,Állapodjunk meg, te és én, menjünk, és beszéljünk vele, aki hibát követ el, aki bolondságot csinál. De testvérként menjünk beszélni vele!" Ez az a helyreállító hozzáállás, amelyet Jézus megkíván tőlünk. Jézus ugyanis számol azzal, hogy ez a kísérlet is - ez a második kísérlet a tanúkkal - kudarcot vallhat, ellentétben a mózesi törvénnyel, amely számára kettő vagy három személy tanúvallomása elegendő volt a büntetéshez.
Valóban megeshet, hogy két vagy három testvér szeretete sem elégséges, mert az illető makacs. Ebben az esetben - teszi hozzá Jézus - ,,mondd el a közösségnek" (Mt 18,17), vagyis az Egyháznak. Bizonyos esetekben az egész közösséget be kell vonni. Vannak dolgok, amelyek nem hagyhatják közömbösen a többi testvért: nagyobb szeretet kell a testvér helyreállításához. De néha még ez sem elég. Jézus azt mondja: ,,Ha a hívők közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos" (uo.). Ez a látszólag meglehetősen megvető kifejezés valójában arra hív, hogy helyezzük testvérünket Isten kezébe: egyedül az Atya képes nagyobb szeretetet tanúsítani, mint az összes testvér együttvéve. Jézusnak ez a tanítása sokat segít nekünk, mert - gondoljunk csak egy példára -, amikor észreveszünk egy hibát, gyarlóságot, elbukást valamelyik testvérünkben vagy nővérünkben, az első dolog általában, amit teszünk, hogy elmondjuk másoknak, kifecsegjük. A pletyka pedig bezárja a közösség szívét, megtöri az Egyház egységét. A nagy pletykafészek az ördög, aki mindig elmondja mások rossz dolgait, mert ő a hazug, aki megpróbálja bomlasztani az Egyházat, elidegeníteni a testvéreket, hogy ne legyenek egymással közösségben.
Kérem, testvérek és nővérek, szedjük össze magunkat, és ne fecsegjünk! A fecsegés károsabb a koronavírus-fertőzésnél! Tegyünk erőfeszítést, és ne pletykáljunk! Gondoljunk Jézus szeretetére, aki magához engedte a vámosokat és a pogányokat, megbotránkoztatva ezzel a korabeli ,,helyes gondolkodású" embereket. Ezért nem fellebbezés nélküli ítéletről van szó, hanem annak felismeréséről, hogy emberi próbálkozásaink időnként kudarcot vallhatnak, és csak azt segíti a testvért szembenézni saját lelkiismeretével és felelősséget vállalni tetteiért, ha Isten elé áll. Ha nem sikerül eredményt elérni, akkor maradjunk csendben, imádkozzunk a hibázó testvérért, de sose szóljuk meg!
Szűz Mária segítsen bennünket, hogy a testvéri figyelmeztetést egészséges szokássá tegyük, hogy közösségeinkben mindig új testvéri kapcsolatokat alakíthassunk ki, amelyek a kölcsönös megbocsátáson és mindenekelőtt Isten irgalmának legyőzhetetlen erején alapulnak!

*

A Szentatya szavai az Angelus elmondása után:
Kedves testvérek!
Köszöntelek mindannyiatokat, rómaiak és más országokból érkezett zarándokok: családok, egyházközségi csoportok, egyesületek.
Külön is köszöntöm a római Észak-Amerikai Pápai Kollégium papnövendékeit; valamint a ljubljanai (szlovéniai) nagyszeminárium szeminaristáit. Köszöntöm a Cernusco sul Naviglio-i fiatalokat, valamint a chiusói és a maggianicói - sárga zsebkendővel - fiatalokat, akik a hitvallás letételére készülnek. Arra buzdítok mindenkit, hogy egyre szorosabb kapcsolatot ápoljon Jézussal, a Sarokkővel és a Jó Pásztorral.
Üdvözlöm a sclerosis multiplexben szenvedő női sportolókat, akik a Via Francigenán jöttek Sienából Rómába; továbbá a Santo Stefano Lodigiano-i fiatalokat, akik kerékpárral érkeztek egy jótékonysági kezdeményezés keretében. Mindkét csoport bátor volt; örömmel és bizalommal haladjatok előre!
Üdvözlöm a más országokból érkezett hívőket is! Látom, hogy vannak itt lengyelek, libanoniak, franciák, mexikóiak. Üdvözöllek mindnyájatokat!
Ti is bátrak vagytok, a Szeplőtelen Szűz Mária tisztelői, haladjatok előre!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: lelkiismeretével, közösségeinkben, próbálkozásaink, figyelmeztetést, mindannyiatokat, nagyszeminárium, megtapasztaltuk, lelkiismeretére, elbeszélésében, papnövendékeit, mindnyájatokat, legyőzhetetlen, szeminaristáit, felismeréséről, viszontlátásra, helyreállítani, tanúbizonysága, testvérünkhöz, tanúvallomása, alakíthassunk, testvérünkben, megvalósítani, helyreállítás, egyházközségi, dimenziójáról, kapcsolatokat, mindenekelőtt, gondolkodjunk, kezdeményezés, megbocsátáson, elidegeníteni, feledkezzetek, pletykafészek, valahányszor, erőfeszítést, változtatnod, testvéri figyelmeztetésről, déli Úrangyala, téren egybegyűlt, közösségi dimenzióról, egymással való, személyes dimenzióról, hibázó testvér, helyreállító pedagógia, elején mérgesek, helyreállítás gesztusa, jézusi tanítást, első kísérletem, tanúbizonysága vagy, mózesi törvény, vádlott ellen, hamis vádlóktól, Gondoljunk Jézus, Szűz Mária, Észak-Amerikai Pápai Kollégium, Sienából Rómába, Santo Stefano Lodigiano-i, Szeplőtelen Szűz Mária, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Szép estét kedves látogatóimna...  A szeretetről  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Levél lány  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  J. Donald Walters  képre írva  J. Donald Walters  Nem jár  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kövesd a vezetőt  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  A szeretetről  Vérnyomáscsökkentés  Az út  Jó éjszakát  Agárdi Gábor gondolata  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Apu  Inkább ad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kutya  Devecsery László - Húsvét  Esti kép  Alvó cica  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Idővel az ember megérti, hogy ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti Ima !  Az út  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Nem látom őket  képre írva  Szívet megérintő . . .  Alvó baby  Esti kép  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Öröknek hinni . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ratkós beszületései a szereplő...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Sárkány  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam Krisztinától  Képes idézet !  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívet megérintő . . .  Öröknek hinni . . . 
Bejegyzés Címkék
testvéri figyelmeztetésről, déli Úrangyala, téren egybegyűlt, közösségi dimenzióról, egymással való, személyes dimenzióról, hibázó testvér, helyreállító pedagógia, elején mérgesek, helyreállítás gesztusa, jézusi tanítást, első kísérletem, tanúbizonysága vagy, mózesi törvény, vádlott ellen, hamis vádlóktól, második kísérlet, tanúkkal &#8211, mózesi törvénnyel, illető makacs, esetben &#8211, egész közösséget, többi testvért, testvér helyreállításához, hívők közösségére, látszólag meglehetősen, összes testvér, tanítása sokat, példára &#8211, első dolog, pletyka pedig, közösség szívét, nagy pletykafészek, fecsegés károsabb, korabeli &#8222, testvért szembenézni, hibázó testvérért, testvéri figyelmeztetést, kölcsönös megbocsátáson, római Észak-Amerikai, maggianicói &#8211, hitvallás letételére, sclerosis multiplexben, jótékonysági kezdeményezés, lelkiismeretével, közösségeinkben, próbálkozásaink, figyelmeztetést, mindannyiatokat, nagyszeminárium, megtapasztaltuk, lelkiismeretére, elbeszélésében, papnövendékeit, mindnyájatokat, legyőzhetetlen, szeminaristáit, felismeréséről, viszontlátásra, helyreállítani, tanúbizonysága, testvérünkhöz, tanúvallomása, alakíthassunk, testvérünkben, megvalósítani, helyreállítás, egyházközségi, dimenziójáról, kapcsolatokat, mindenekelőtt, gondolkodjunk, kezdeményezés, megbocsátáson, elidegeníteni, feledkezzetek, pletykafészek, valahányszor, erőfeszítést, változtatnod, ítélkezzenek, észreveszünk, megköszönjük, előfordulhat, jótékonysági, meglehetősen, zarándokokat, pletykáljunk, helyreállító, elimádkozása, testvérünket, gondolkodású, zsebkendővel, multiplexben, négyszemközt, felelősséget, megköveteli, bolondságot, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 6081
  • e Hónap: 26764
  • e Év: 229677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.