Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért?
  2020-10-07 11:18:52, szerda
 
   
  Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért? Tíz tanács II. János Pál pápától
...... .........."A rózsafüzér - jóllehet jellegzetesen máriás imádság - lényegét tekintve krisztologikus. Alkotóelemeinek egyszerűségében sűrítve tartalmazza az egész evangéliumi üzenet mélységét, melynek mintegy rövid összefoglalása. Benne visszhangzik Mária imádsága, az ő örök Magnificatja, a megváltó megtestesülés művéért, mely az ő szűz méhében kezdődött el. A rózsafüzérrel a keresztény nép beiratkozik Mária iskolájába, hogy bevezessék Krisztus arca szépségének szemlélésébe és az ő szeretete mélységének megtapasztalásába. A rózsafüzér által a hívő kegyelmek bőségét nyeri el, mintegy magának a Megváltó Anyjának kezéből." (II. János Pál pápa)
...... .........


A rózsafüzér nagyon kedves imádságom. Csodálatos imádság! Csodálatos az egyszerűsége és a mélysége (...). Ugyanis az Üdvözlégy Mária szavainak mondása közben elvonulnak lelki szemeink előtt Jézus Krisztus életének fő eseményei. [...] s eleven közösségbe kapcsolnak Jézussal - mondhatnánk - az Ő Anyjának szívén keresztül. Ugyanakkor szívünk belefoglalhatja a rózsafüzér e tizedeibe mindazt, ami egy személy, a család, a nemzet, az Egyház és az emberiség életét alkotja. Az egyéni gondokat, a felebarát, s különösen a hozzánk, a szívünkhöz közelebb állók gondjait. Így a rózsafüzér egyszerű imádsága adja az emberi élet ritmusát." Szent II. János Pál pápa

*
- Tíz tanács II. János Pál pápától
II. János Pál pápa 2002. október 16-i keltezéssel adta ki Rosarium Virginis Mariae kezdetű, a rózsafüzérről szóló apostoli levelét. Ebben konkrét, gyakorlati tanácsokat fogalmaz meg a rózsafüzér imádkozásának módjával kapcsolatban.
1. A rózsafüzér célja: Krisztus arcának szemlélése
,,Krisztus arcára szegezni a tekintetet, fölismerni a misztériumot [...] Krisztus minden tanítványának feladata, tehát a miénk is. Miközben ezt az arcot szemléljük, kitárulunk a szentháromságos élet misztériumának befogadására, hogy mindig újra megtapasztaljuk az Atya szeretetét, és örvendjünk a Szentlélek örömével." (9)
a rózsafüzér a feszületre irányul: tőle indul és hozzá érkezik, mint maga az imádkozás is. Hiszen Krisztusban összpontosul a hívők élete és imádsága. Minden belőle indul ki, minden feléje irányul, minden általa jut el a Szentlélekben az Atyához." (36)

2. Jézus neve
,,Az Üdvözlégy súlypontja, mintegy fordulópont a két rész között: Jézus neve. Olykor, ha sietve imádkozzuk, ez a súlypont eltűnik, s vele együtt elvész a kapcsolat is Krisztusnak azzal a titkával, amelyikről éppen elmélkedünk. [...] Jézus nevét - az egyetlen nevet, amelyben az üdvösség reménye nekünk adatott (vö. ApCsel 4,12) - a Szentséges Anya nevével együtt ismételgetni, s mintegy engedni, hogy Mária sugallja nekünk ez a nevet, a hasonulásnak olyan útja, mely egyre mélyebbre bevezet Krisztus életében." (33)

3. A rózsafüzér megértése
,,A rózsafüzér megértéséhez el kell mélyülni a szeretet sajátos lelki dinamikájában." (26)

4. A csend
,,Az odahallgatás és az elmélkedés a csendből táplálkozik. Jó, ha a titok kimondása és a Szentírás szavai után megfelelő időre megállunk, hogy tekintetünket a szemlélendő titokra szegezzük, mielőtt elkezdjük a szóbeli imát. A csend értékének újrafölfedezése az egyik titka az elmélkedés és a szemlélődés gyakorlásának." (31)

5. Rózsafüzér és Szentírás
a rózsafüzér nem helyettesíti a lelki olvasmányt (lectio divina), épp ellenkezőleg, föltételezi és elősegíti azt. [...] A rózsafüzérben szemlélt titkok [...] által a lélek könnyen utakat találhat az egész evangéliumhoz, főként ha a rózsafüzért a tartós összeszedettség különleges állapotában imádkozzák. [...] Annak érdekében, hogy az elmélkedés szentírási alapot kapjon és mélyebb lehessen, hasznos, ha a titok kimondása után fölolvasnak egy, a körülményeknek megfelelő rövidebb-hosszabb szentírási részt. Az egyéb emberi szavak ugyanis soha nem érik el a sugalmazott szavak sajátos hatékonyságát. Ezeket ugyanis azzal a bizonyossággal hallgatjuk, hogy Isten szava, mely a ma számára, az »én számomra« hangzik el." (29-30)

6. Hogyan imádkozzuk a rózsafüzér titkait?
,,Az örvendetes titkokról való elmélkedés a keresztény öröm végső indítékaival és mélységes tartalmával való találkozás." (20)
,,A világosság titkainak mindegyike a Jézus személyében immár elérkezett Ország kinyilatkoztatása. [...] Kánában Mária ajkán hangzik föl és egy nagy anyai intelemmé válik, melyet minden idők Egyházához intéz: »Tegyétek meg, amit nektek mond!« (Jn 2,4) Ez az intelem jól bevezeti Krisztus nyilvános élete során mondott szavait és jeleit, és a világosság minden titka számára máriás hátteret ad." (21)
,,A fájdalmas titkok segítik a hívőt abban, hogy átélje Jézus halálát - ott állva a kereszt alatt Mária mellett -, s hogy vele együtt merüljön el Isten ember iránti szeretetének mélységében, s érezze meg e szeretet egész újjáteremtő erejét." (22)
A dicsőséges titkok ,,a hívőt arra késztetik, hogy lépjen túl a passió sötétségén, és tekintetét a föltámadásban és a mennybemenetelben szegezze Krisztus dicsőségére. Miközben a keresztény lélek a Föltámadottat szemléli, fölfedezi hitének indokait (1Kor 15,14)." (23)

7. Miatyánk, Dicsőség
,,A Miatyánk mintegy alapja az Üdvözlégyek ismételgetése által kibontakozó krisztologikus-máriás elmélkedésnek, és a titokról való elmélkedést egyházi tapasztalattá teszi akkor is, ha egyedül végzik." (32)
,,Fontos, hogy a Dicsőség mint a szemlélődés csúcspontja tudatos legyen a rózsafüzérben. Nyilvános imádkozás esetén énekelni is lehetne, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon ez a minden keresztény imádságra jellemző távlat." (34)

8. A rózsafüzér befejezése
,,A rózsafüzér végén a pápa szándékára imádkozunk, hogy az imádkozó lélek tekintete kitáguljon az egész Egyház szükségleteire."
a lélek szükségét érzi, hogy a rózsafüzér végéhez, melynek során annyira érezte Mária anyai segítségét, a Szent Szűz dicséretét fűzze, akár a Salve Reginát, akár a loretói litániát. A belső út megkoronázása ez, melyen a hívő eleven kapcsolatba került Krisztus és az ő Szentséges Anyja titkával." (37)

9. Időbeli eloszlás
a heti beosztás lelki sajátosságot ad az egyes napoknak, a liturgiához hasonlóan, mely az év egyes szakaszait tudja megszínezni. A mai gyakorlat szerint a hétfő és a csütörtök az örvendetes titkok napja, a kedd és a péntek a fájdalmas titkoké, a szerda, a szombat és a vasárnap a dicsőséges titkoké. Hova lehetne beilleszteni a világosság titkait? [...] a szombat hagyományosan a Mária-tisztelet napja, tanácsolhatónak látszik, hogy csütörtökről kerüljenek át az örvendetes titkok szombatra, s az így szabaddá vált csütörtök lehetne a világosság titkainak napja."
arra kell ügyelni, hogy a rózsafüzért mindig szemlélődésnek tekintsék és ekként végezzék. Ezáltal, mintegy a liturgia kiegészítéseként, a keresztény hét - melynek sarkpontja a vasárnap, a feltámadás napja - a Krisztus élete titkain keresztül vezető úttá válik, s maga Krisztus az idő és történelem Uraként jelenik meg tanítványai életében." (38)

10. ,,Bízd az Úrra minden gondodat"
a Megváltó szent emberségével való találkozásba vigyük magunkkal gondjainkat, bajainkat, munkánkat, terveinket, mindazt, ami az életünket jelenti. »Bízd az Úrra minden gondodat, és Ő gondoskodni fog rólad« (Zsolt 55,23). A rózsafüzérrel elmélkedni azt jelenti, hogy gondjainkat rábízzuk Krisztus és az Ő Anyja irgalmas szívére." (25)

+1 tanács Boldog VI. Pál pápától
,,A rózsafüzér mondása természete szerint nyugodt, szinte késleltetetten lassú ritmust igényel, ami elősegíti az imádkozóban az elmélkedést az Úr élete misztériumairól, melyeket annak szívén keresztül lát, aki a legközelebb állt az Úrhoz, s melyekből elmondhatatlan gazdagság fakad." (12)

Forrás
II. János Pál: Rosarium Virginis Mariae
Magyar Kurír 2020.10.07
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: kiegészítéseként, szentháromságos, misztériumairól, összeszedettség, tanácsolhatónak, egyszerűségében, újrafölfedezése, alkotóelemeinek, belefoglalhatja, megtapasztaljuk, késleltetetten, összefoglalása, krisztologikus, bizonyossággal, szemlélődésnek, misztériumának, szükségleteire, körülményeknek, elmondhatatlan, elmélkedésnek, rózsafüzérben, evangéliumhoz, hatékonyságát, rózsafüzérrel, rózsafüzérről, jellegzetesen, imádkozásának, megtestesülés, tanítványának, tapasztalattá, föltámadásban, föltámadottat, dinamikájában, tekintetünket, megkoronázása, gyakorlásának, rózsafüzér –, egész evangéliumi, megváltó megtestesülés, rózsafüzér által, hívő kegyelmek, rózsafüzér nagyon, emberiség életét, egyéni gondokat, szívünkhöz közelebb, rózsafüzér egyszerű, emberi élet, rózsafüzérről szóló, rózsafüzér imádkozásának, rózsafüzér célja, arcot szemléljük, szentháromságos élet, János Pál, Megváltó Anyjának, Üdvözlégy Mária, Jézus Krisztus, Szent II, Rosarium Virginis Mariae, Hiszen Krisztusban, Szentséges Anya, Kánában Mária, Szent Szűz, Salve Reginát, Szentséges Anyja, Boldog VI, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, szép napot  Kislány pillangóval  Tavaszi kép  Szabadság  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Ibolya csokor  Esti kép  Légy áldott  Jézus  Piros szegfúk  Szép estét kedves látogatóimna...  Cseresznye és meggy a köszvény...  Jézus  Facebookon kaptam  Opál geóda  Nő virágokkal  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Facebookon kaptam  Mimetit  Facebookon kaptam  Papagoit kristály  Linarit  Png rózsa  Szabadság  Opálkristály  Érettségi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kék és fehér orgona  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsaszin rózsa  Visszaemlékezéseim egyike  Facebookon kaptam  Kunzit kristály  Szép napot kívánok  Szilágyi Domokos: Orgonaillat  Kislány pillangóval  Kávézó nő  Naplemente  Kurkuma gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Saját készítésű képem  Harmónia......  Facebookon kaptam  Engedelmesség és szabadság  Png virág  Jézus  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Rózsaszín kvarc  Nem az az igazi  Facebookon kaptam  Rodokrozit  Opál geóda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kék és fehér orgona  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt !  Koroit opál  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Kisfiú cicával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz  Marton Paul - Tavaszi este  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  Én csak játszani jöttem  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Üzenet az ellenzéknek!  Szép napot kívánok  Rózsaszin rózsa  Esti kép  Három testvér  Facebookon kaptam  Gonosz  Jó kívánságom !  Kislány pillangóval  Orgona csokor  Facebookon kaptam  Cseresznye és meggy a köszvény...  Alkalmas  Facebookon kaptam  Kék és fehér orgona  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rózsafüzér &#8211, egész evangéliumi, megváltó megtestesülés, rózsafüzér által, hívő kegyelmek, rózsafüzér nagyon, emberiség életét, egyéni gondokat, szívünkhöz közelebb, rózsafüzér egyszerű, emberi élet, rózsafüzérről szóló, rózsafüzér imádkozásának, rózsafüzér célja, arcot szemléljük, szentháromságos élet, feszületre irányul, hívők élete, súlypont eltűnik, egyetlen nevet, üdvösség reménye, hasonulásnak olyan, rózsafüzér megértése, rózsafüzér megértéséhez, szeretet sajátos, csendből táplálkozik, titok kimondása, szemlélendő titokra, szóbeli imát, csend értékének, egyik titka, szemlélődés gyakorlásának, lelki olvasmányt, rózsafüzérben szemlélt, lélek könnyen, egész evangéliumhoz, tartós összeszedettség, elmélkedés szentírási, körülményeknek megfelelő, egyéb emberi, sugalmazott szavak, bizonyossággal hallgatjuk, rózsafüzér titkait, örvendetes titkokról, keresztény öröm, világosság titkainak, nagy anyai, világosság minden, fájdalmas titkok, hívőt abban, kereszt alatt, dicsőséges titkok, hívőt arra, passió sötétségén, mennybemenetelben szegezze, keresztény lélek, titokról való, szemlélődés csúcspontja, minden keresztény, rózsafüzér befejezése, rózsafüzér végén, pápa szándékára, imádkozó lélek, egész Egyház, lélek szükségét, rózsafüzér végéhez, loretói litániát, hívő eleven, heti beosztás, egyes napoknak, liturgiához hasonlóan, örvendetes titkok, fájdalmas titkoké, dicsőséges titkoké, világosság titkait, szombat hagyományosan, rózsafüzért mindig, liturgia kiegészítéseként, feltámadás napja, életünket jelenti, rózsafüzérrel elmélkedni, rózsafüzér mondása, legközelebb állt, kiegészítéseként, szentháromságos, misztériumairól, összeszedettség, tanácsolhatónak, egyszerűségében, újrafölfedezése, alkotóelemeinek, belefoglalhatja, megtapasztaljuk, késleltetetten, összefoglalása, krisztologikus, bizonyossággal, szemlélődésnek, misztériumának, szükségleteire, körülményeknek, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2523
  • e Hét: 7270
  • e Hónap: 8791
  • e Év: 383841
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.