Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Néma sokk és összefogás
  2020-11-03 22:04:45, kedd
 
  Simon Ferenc ausztriai magyar főlelkész a terrortámadást átélt Bécsből.
Az osztrák fővárosban november 2-án este terrortámadás történt a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, sajtóinformációk szerint öt ember meghalt. A támadót megöltek. Simon Ferenc bécsi főesperest, ausztriai magyar főlelkészt kértük meg, hogy számoljon be, hogyan élték meg a bécsiek, köztük az ott élő magyarok a tegnap esti kegyetlen terrorcselekményt.
Brutális terrortámadás tanúi voltunk, én személyesen nem voltam szemtanúja a történteknek, de több ismerősöm beszámolt arról, milyen kegyetlenül oltották ki ártatlan emberek életét - fogalmazott a bécsi egyházmegye főesperese, akinek a plébániája a belvárosban, a Praterben, a másik szolgálati helye, a magyar közösség misézőhelye - a Német Lovagrend temploma - pedig a Stephansdom melleti utcában található.
Bécs nincs ehhez hozzászokva, nem mintha ilyen brutalitáshoz hozzá lehetne szokni.
Körülbelül negyven éve, hogy az utolsó terrortámadás volt itt, így azt is mondhatnánk, hogy Bécs a boldogok szigete volt, egyike a legbiztonságosabb európai városoknak, és a tegnapi esettel együtt is az - tette hozzá az ausztriai magyar főlelkész.
A lelkipásztor úgy tudja, nagyon átláthatatlan volt az egész helyzet, senki sem tudta, hogy egy vagy több ember lő, de tény, hogy a rendőrség speciális erői kilenc perc alatt végeztek a támadóval.
,,Ma is az egész városon, mindenkin, akivel csak beszéltem, néma sokk érezhető. A belváros teljesen elnéptelenedett, nem nyitottak ki a boltok, ilyen emberemlékezet óta nem volt.
Mindenkit szíven ütött ez a kegyetlenség, nem is nagyon jártak kint az utcán." A bécsi magyarok egyek az osztrák társadalommal, a körükben is általános a teljes sokk. A magyar közösség oldalán érezhető volt, hogy mennyire foglalkoztatja az embereket a bécsi belvárosban történt szörnyű esemény.
Simon Ferenc nagyon pozitívnak látja viszont, hogy a vallási vezetők rögtön reagáltak, mind a zsidó hitközségtől, mind muszlim részről. ,,Schlomo Hofmeister rabbi csaknem szemtanúja volt az egész támadásnak, és ma reggel beszámolt arról, hogy az nem a zsidóság ellen, hanem az emberiség ellen irányult. A mi szabad kultúránk és életformánk ellen."
Simon Ferenc érseki tanácsosként a vallásközi párbeszédért is felel a bécsi egyházmegyében, ezért különösen is örült annak, hogy az iszlám vallás helyi vezetői rögtön elhatárolódtak a cselekménytől.
A meglőtt támadó, bár bécsi születésű és neveltetésű volt, de radikalizálódott, ki is derült róla, hogy nem járt a muszlim közösségbe.
...... .............


Bár Bécs nincs ehhez hozzászokva, nem volt előzmények nélküli a támadás - tette hozzá Simon Ferenc. Október 30-án a tizedik kerületi Páduai Szent Antal-templomba hatolt be közel ötven szélsőséges iszlamista fiatal. Ramazan Demir imám, aki a vallásközi párbeszéd terén muszlim részről szorosan együttműködik Simon Ferenccel, két napra rá fiatalokkal elment a helyszínre, és szolidaritását fejezte ki. ,,Ez fontos tett volt, hogy mindenki lássa, az iszlám és a szélsőséges iszlamizmus két különböző dolog, nem mindenki radikális, aki muszlim." Ám kisebb incidensek történtek korábban is, és a Páduai Szent Antal-templomban történtek után néhány nappal korán reggel a Stephansdomba is bement egy fiatalember, és arabul kiabált mindenfélét, amit az öngyilkos merénylők szoktak a híradások szerint. Ennek az esetnek nem lett támadás a vége, de azért hátborzongató lehetett.
,,Ugyanakkor nem árulok el azzal titkot, ha azt mondom, hogy minimum két-három havonta bombariadó van a dómban, de hála Istennek a legtöbb esetben ez vaklármának bizonyul" - mondta az Ausztria magyar főlelkész.
Éppen azért vagyunk nagyon kitéve az ilyen eseteknek, mert az elmúlt csaknem negyven évben Ausztria, Bécs a béke szigete volt. A rendőrség próbál, amennyire csak lehet, jelen lenni az utcákon, de nem akarja túlzásba vinni.
Teljesen egyetértek azzal, hogy nem kell még nagyobb pánikot kelteni, mint amekkora most amúgy is van. Hál' Istennek most is látható, hogy gyorsan reagáltak erre a szörnyű eseményre."
Simon Ferenc könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy azért november 2-án este történt a támadás, mert a koronavírus-járvány miatti szigorítások másnap léptek életbe, így még sokan elmentek egy vendéglőbe vagy bárba, ehhez még az időjárás is kedvezett. És bár csak spekulációnak tartja, arra is rámutat, hogy az adventi vásárok megnyitását is elhalasztották, nem tudni, a koronavírus-járvány miatt mi lesz a sorsuk. Lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy az esetlegesen akkorra tervezett merényleteket mostanra időzítették.
,,Szerintem nem véletlen, hogy ugyanott kezdődött a lövöldözés, ahol a harminckilenc évvel ezelőtti első bécsi terrortámadás történt" - tette hozzá. Ezúttal a zsidó közösségből nem volt senki veszélyben, mert a zsinagóga és a többi zsidó intézmény a környéken már be volt zárva.
A szörnyű terrortámadás sokkolta Simon Ferencet is, de rámutatott, hogy a legtöbben az összefogásról tettek tegnap tanúbizonyságot.
Rengeteg önkéntes segítő jelent meg egyszerre, például két muszlim, török fiatalember segítette a mentőautóhoz a lövöldözés közepette azt a huszonnyolc éves rendőrt, aki a támadásban életveszélyesen megsebesült. Az operáció után immár stabil a fiatalember állapota.
Christoph Schönborn bíboros vezetésével beszélgetésünk után, 6 órakor gyász Istentiszteletet tartottak a Stephansdomban a terrortámadás áldozataiért, amelyen a muszlim és a zsidó közösség, valamint az osztrák kormány is képviseltette magát.

Fotó: MTI; Der Standard; Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.11.03

*
- Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 3-án részvétnyilvánító levelet küldött Christoph Schönborn bíborosnak, mely ITT érhető el.
A magyar főpásztor hangsúlyozta: ,,Úgy vélem, hogy ezért nekünk, keresztényeknek még erősebben kell vallanunk és hirdetnünk, különösen is ezekben a sötét és szomorú napokban, hogy a terror és az erőszak ellen az egyetlen orvosság csak a szolidaritás és a dialógus lehet."

- Bécsi terrortámadás: Veres András részvét távirata Schönborn bíborosnak Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: istentiszteletet, sajtóinformációk, radikalizálódott, elképzelhetőnek, életveszélyesen, tanúbizonyságot, keresztényeknek, elnéptelenedett, szolidaritását, emberemlékezet, terrortámadást, egyházmegyében, foglalkoztatja, elhatárolódtak, stephansdomban, beszélgetésünk, elhalasztották, terrortámadás, merényleteket, összefogásról, harminckilenc, hátborzongató, stephansdomba, brutalitáshoz, spekulációnak, együttműködik, cselekménytől, társadalommal, képviseltette, átláthatatlan, kegyetlenség, tanácsosként, hitközségtől, hangsúlyozta, szolidaritás, szigorítások, terrortámadást átélt, osztrák fővárosban, támadót megöltek, tegnap esti, bécsi egyházmegye, másik szolgálati, magyar közösség, utolsó terrortámadás, boldogok szigete, legbiztonságosabb európai, tegnapi esettel, ausztriai magyar, egész helyzet, vagy több, rendőrség speciális, egész városon, Simon Ferenc, Német Lovagrend, Schlomo Hofmeister, Páduai Szent Antal-templomba, Ramazan Demir, Simon Ferenccel, Páduai Szent Antal-templomban, Simon Ferencet, Christoph Schönborn, Merényi Zita, Agonás Szonja, Magyar Kurír, Veres András, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Odaadja  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Heltai Jenő: Március  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Alvó baby  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Apu  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Aki belekortyol  Esti Ima !  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sadhguru idézet  Alvó baby  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  képre írva  Óraállítás  Sárkány  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Rács mögé  A máj egészségének javítása te...  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Alvó kisfiú  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Krisztinától  üdvözöllek!  Szép estét  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nárcisz  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Hibáztam már  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  virágvasárnap  Nem hazudnak  Nem jár  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Esti Ima !  Sárkány  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  A szeretetről  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
terrortámadást átélt, osztrák fővárosban, támadót megöltek, tegnap esti, bécsi egyházmegye, másik szolgálati, magyar közösség, utolsó terrortámadás, boldogok szigete, legbiztonságosabb európai, tegnapi esettel, ausztriai magyar, egész helyzet, vagy több, rendőrség speciális, egész városon, belváros teljesen, bécsi magyarok, osztrák társadalommal, teljes sokk, bécsi belvárosban, vallási vezetők, zsidó hitközségtől, egész támadásnak, zsidóság ellen, emberiség ellen, vallásközi párbeszédért, bécsi egyházmegyében, iszlám vallás, meglőtt támadó, muszlim közösségbe, támadás &#8211, tizedik kerületi, vallásközi párbeszéd, szélsőséges iszlamizmus, öngyilkos merénylők, híradások szerint, legtöbb esetben, ilyen eseteknek, elmúlt csaknem, béke szigete, rendőrség próbál, szörnyű eseményre, vendéglőbe vagy, adventi vásárok, esetlegesen akkorra, harminckilenc évvel, zsidó közösségből, többi zsidó, szörnyű terrortámadás, összefogásról tettek, lövöldözés közepette, huszonnyolc éves, támadásban életveszélyesen, operáció után, fiatalember állapota, terrortámadás áldozataiért, zsidó közösség, osztrák kormány, magyar főpásztor, erőszak ellen, egyetlen orvosság, dialógus lehet, istentiszteletet, sajtóinformációk, radikalizálódott, elképzelhetőnek, életveszélyesen, tanúbizonyságot, keresztényeknek, elnéptelenedett, szolidaritását, emberemlékezet, terrortámadást, egyházmegyében, foglalkoztatja, elhatárolódtak, stephansdomban, beszélgetésünk, elhalasztották, terrortámadás, merényleteket, összefogásról, harminckilenc, hátborzongató, stephansdomba, brutalitáshoz, spekulációnak, együttműködik, cselekménytől, társadalommal, képviseltette, átláthatatlan, kegyetlenség, tanácsosként, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.