Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kovács Gergely: Az embereknek kell megjavulniuk, .......
  2020-11-08 08:35:19, vasárnap
 
  Kovács Gergely: Az embereknek kell megjavulniuk, hogy jóra forduljanak az idők.
Borromeo Szent Károly-búcsút ünnepeltek Máramarosszigeten
Romai katolikus oldal -2020. november 06.
Képen: Borromeo Szent Károly-búcsú Máramarosszigeten. Fotók: Orosz Krisztofer Levente
...... .....


Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-búcsú ünnepi szónoka november 4-én, szerdán. Betegségéből való felépülése után ez volt az érsek első nyilvános szereplése. A járványra való tekintettel az ünnepi szentmisén szigorú biztonsági előírások betartásával vettek részt az ünneplő hívek.
Az evangélium szavait idézve, amely szerint ,,a jó pásztor életét adja juhokért", a szónok elmondta, hogy mindez illik Borromeo Szent Károlyra, mert életét adta a nyájért. Mindezt nem a szó szoros értelmében, hisz nem vértanú, hanem azáltal, ahogyan élt. Mint fogalmazott: ,,szokatlanul nagy volt a munkaszeretete, saját életében Krisztus keresztútját akarta megélni... Olyan volt, mint a mindkét végén égő gyertya."
,,Borromeo Szent Károly életét elsősorban püspökök, papok elé állíthatjuk követendő példának. Hosszasan sorolhatnánk az egyház megújítására irányuló törekvéseit, az erkölcsi és vallási megújulást célzó kezdeményezéseit. Külön fejezetet szentelhetnénk egyházmegyéje állandó látogatásának, hogy személyes jelenlétével, buzdításaival és példájával szüntesse meg a visszaéléseket, hogy papjait és híveit a megújulás útján elindítsa és vezesse" - fogalmazott a szónok.
Figyelmeztetésül azonban azt is kiemelte, hogy az egyház megújulásán nem csak a szentéletű klerikusoknak kell fáradozni. Szent Pál szavaira terelve a figyelmet, mi mindannyian egy testet alkotunk Krisztusban, ezért mindenkinek feladata és hivatása kell legyen állapotbeli kötelességeinek teljesítése: ,,A legegyszerűbb ölbe tett kézzel ülni és megállapítani, hogy nehéz, csúnya rossz időket élünk. A keresztény ember tudja, hogy a bajok oka nem a külső körülményekben keresendő, hanem az emberi lélekben. Az embereknek kell megjavulniuk, hogy jóra forduljanak az idők. Úgy, mint Szent Károly, aki elsősorban nem elemezni, kommentálni akarta a Szentírás szavait, hanem megélni."
Prédikációjában a szónok emlékeztetett arra, hogy korunk és Borromeo Szent Károly kora között nagyon sok hasonlóságot lehet felfedezni. Több évszázad távlatából is szemlélve a történéseket, például a mai járványügyi helyzetre való tekintettel elmondható, hogy akkor sem volt könnyű vallásos és egyházi életet élni. Borromeo Szent Károly a pestisjárvány következtében igyekezett a fertőzés veszélyét a legkisebbre csökkenteni, ami példa kell legyen számunkra is. Manapság is nagyon kell vigyáznunk egymásra, betartva a szükséges előírásokat. Bár a pestisjárvány nagyon megtépázta, az egyház túlélte a járványt. Több mint négy és fél évszázad távlatából is követendő Szent Károly példája: bármilyen körülmény között megtenni mindent, amit lehet, ami hitünk és keresztény életünk táplálását jelenti.
,,Borromeo Szent Károlyról méltán elmondhatjuk, hogy nyájának igazi jó pásztora volt. A megújulást nem másoktól várta, hanem elkezdte saját magán. Életpéldája igazolja, hogy a megújulás nem kívülről jön, hanem belülről kezdődik. Szükség van a jó pásztorra, szükség van a jó nyájra. Legyünk mind jó pásztorok és jó nyáj" - zárta prédikációját az érsek.
A szentmise végén Reszler Mihály főesperes-plébános házigazdaként köszöntötte a gyulafehérvári érseket, megköszönve neki azt, hogy a körülményekhez képest is vállalta nem kevés fáradsággal járó útját és a szónoklatot. Egy virágkompozicióval emlékeztette őt arra, hogy egyházmegyéje is egy virágos kert, amelynek ápolásához és gondozásához sok kegyelmet kíván a csíksomlyói Szűzanya segítsége mellett.

Orosz Krisztofer Levente
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: máramarosszigeti, figyelmeztetésül, kezdeményezéseit, prédikációjában, kötelességeinek, körülményekben, gyulafehérvári, körülményekhez, szentelhetnénk, visszaéléseket, munkaszeretete, egyházmegyéje, házigazdaként, buzdításaival, látogatásának, legegyszerűbb, klerikusoknak, megállapítani, következtében, pestisjárvány, emlékeztetett, prédikációját, jelenlétével, keresztútját, hasonlóságot, sorolhatnánk, megjavulniuk, megújítására, betegségéből, emlékeztette, történéseket, elmondhatjuk, betartásával, gondozásához, fogalmazott, teljesítése, embereknek kell, máramarosszigeti Borromeo, érsek első, járványra való, ünnepi szentmisén, ünneplő hívek, evangélium szavait, szónok elmondta, mindkét végén, egyház megújítására, megújulás útján, egyház megújulásán, szentéletű klerikusoknak, testet alkotunk, legegyszerűbb ölbe, keresztény ember, Kovács Gergely, Borromeo Szent Károly-búcsút, Borromeo Szent Károly-búcsú Máramarosszigeten, Orosz Krisztofer Levente, Borromeo Szent Károly-búcsú, Borromeo Szent Károlyra, Borromeo Szent Károly, Szent Pál, Szent Károly, Borromeo Szent Károlyról, Reszler Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyámról való emlékek  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  képre írva  Anyámról való emlékek  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Csend  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szép estét kedves látogatóimn...  Minden tavaszból őrizz..  40 felett  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Különleges  Azért kaptad  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magyar költészet napja  jó reggelt  Paul David Tripp Április 12  Vannak emberek  A sorsod  Bársony székben  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Jó nap volt  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Vannak emberek  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Robin Wight pitypang szobra  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  jó reggelt  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Gebhardt Nóra versei II.  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Emlékezz  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Robert Merle tollából  Előfordul, hogy  Nagy és kis csodák  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó nap volt  Egy tavasz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta... 
Bejegyzés Címkék
embereknek kell, máramarosszigeti Borromeo, érsek első, járványra való, ünnepi szentmisén, ünneplő hívek, evangélium szavait, szónok elmondta, mindkét végén, egyház megújítására, megújulás útján, egyház megújulásán, szentéletű klerikusoknak, testet alkotunk, legegyszerűbb ölbe, keresztény ember, külső körülményekben, emberi lélekben, szónok emlékeztetett, pestisjárvány következtében, fertőzés veszélyét, legkisebbre csökkenteni, szükséges előírásokat, pestisjárvány nagyon, egyház túlélte, szentmise végén, gyulafehérvári érseket, körülményekhez képest, virágos kert, csíksomlyói Szűzanya, máramarosszigeti, figyelmeztetésül, kezdeményezéseit, prédikációjában, kötelességeinek, körülményekben, gyulafehérvári, körülményekhez, szentelhetnénk, visszaéléseket, munkaszeretete, egyházmegyéje, házigazdaként, buzdításaival, látogatásának, legegyszerűbb, klerikusoknak, megállapítani, következtében, pestisjárvány, emlékeztetett, prédikációját, jelenlétével, keresztútját, hasonlóságot, sorolhatnánk, megjavulniuk, megújítására, betegségéből, emlékeztette, történéseket, elmondhatjuk, betartásával, gondozásához, fogalmazott, teljesítése, állíthatjuk, szónoklatot, törekvéseit, előírásokat, csökkenteni, szokatlanul, életpéldája, kommentálni, megköszönve, köszöntötte, forduljanak, mindannyian, járványügyi, krisztusban, legkisebbre, mindenkinek, állapotbeli, tekintettel, fáradsággal, megújulásán, csíksomlyói, távlatából, táplálását, embereknek, megújulást, példájával, szereplése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.