Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lateráni bazilika felszentelése
  2020-11-09 10:36:08, hétfő
 
   
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Láttam a templomból fakadt vizet, és akikhez eljutott ez a víz, meggyógyultak.
Száműzetésünk huszonötödik esztendejében az Úr eljött isteni látomásban, és egy angyal odavezetett a jeruzsálemi templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz. És íme, jobbról forrás tört elő!
Kísérőm így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog! A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje. Ez 47,1-2.8-9.12

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Ti Isten temploma vagytok!
Testvéreim!
Ti Isten épülete vagytok. Mint bölcs építőmester az Istentől nekem juttatott kegyelemmel megvetettem az alapokat; de más épít rá. Ügyeljen azonban mindenki, hogyan épít rá! A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki sem rakhat.
Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek? És aki Isten templomát lerontja, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az!
Ez az Isten igéje. 1Kor 3,9c-11.16-17
...... ........... ......Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

Elmélkedés
Egyházunk a Lateráni-bazilika felszentelését ünnepli a mai napon. Ez a templom Rómában a négy nagy bazilika egyike, a mindenkori pápa székesegyháza, valamint ,,a város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje."
Az ünnep evangéliuma a jeruzsálemi templom megtisztításáról szól. Két kijelentés feszül egymásnak a történetben, mindkettő ugyanazt a templomot jelöli. Jézus szavai szerint ez az épület az ,,Atya háza", amit az emberek ,,vásárcsarnokká" tettek. Ugyanennél a jelenetnél Márk evangélista a ,,rablók barlangja" kifejezést használja (Mk 11,17), amely szintén erős ellentét. Az Atya háza megjelölés arra utal, hogy ez egy szent hely, az Isten lakóhelye, az istentisztelet helye, az Istennel való találkozás helye, az imádság és az áldozatok helye. De ez a hely elvesztette méltóságát, eredeti rendeltetését. Cselekedetével Jézus visszaállítja a templom méltóságát.
A mi Urunk ezt mondja: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" (Jn 2,19). Kijelentése már nem az épületre, hanem saját testének lerombolására és annak felépítésére, azaz halálára és feltámadására vonatkozik. A most elhangzottak jelentőségét mutatja, hogy ezeket a szavakat idézik vádlói a főtanács előtt kihallgatása során (vö. Mt 26,61) és a kereszt alatt is ezzel gúnyolják az arra járók (vö. Mt 27,40). Az ószövetségi időkben a jeruzsálemi templom Isten jelenlétének a helye volt. Ezt a szerepet veszi át a feltámadással Jézus teste. A feltámadt Krisztus révén Isten jelen van a világban. A templom, minden templom az Istennel való találkozás helye.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Wikipedia oldalon Link
Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Római egyházmegye székesegyháza, Róma püspöke - azaz a pápa - címtemploma.
Nagyobb kép Link
...... ........... .......- Magyar kurír oldalon Link
A Lateráni főszékesegyház a pápák legősibb bazilikája.
A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
...... ............- A Megváltó bazilikájának (Basilica SS. Salvatoris) szentelési ünnepe Link
...... ........... ......- Pesti ferencesek oldalon Link
Minden templom az ,,imádság háza", az Isten jelenlétének és az Istennel való találkozásnak a színhelye.
- Ágoston atya napi homíliái Link

- Mária rádió oldalon Link

- Facebook oldalon
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
A Lateráni bazilika a pápák legősibb bazilikája. A hozzá épült lateráni palotában székeltek a pápák a 4. századtól a 16. századig. Eredetileg az előkelő római család, a Lateranusok háza volt. A Nero elleni összeesküvés miatt elkobozták és császári birtok lett. Nagy Konstantin megtérése után Miltiadész pápának adományozta, aki a római püspök székhelyévé tette, és 313-ban már itt tartott zsinatot. A házban lévő bazilikát 324-ben a Legszentebb Megváltó tiszteletére szentelte I. Szilveszter pápa. II. Sergius pápa az 9. században Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa a 12. században Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika.
A Lateráni bazilika a római püspöknek mint pátriárkának a székhelye. A pápák megválasztásuk után ellátogatnak a Lateráni bazilikába és elfoglalják tanítói székét, katedráját.
A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti cibóriumba helyezte el Szent Péter és Pál apostolok koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az ,,apostololtár" maradványa.
A következő századok során tűzvész, földrengés és fosztogatás áldozatául esett templomot XIII. Benedek pápa 1726-ban szentelte fel újra a Megváltó és Keresztelő Szent János tiszteletére, és november 9-ére tette a szentelés évfordulójának megünneplését. Az egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész egyház megüli.
A templom hajójában egy dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az első királyunknak küldött koronát. A San Giovanni in Laterano bazilika magyar vonatkozása, hogy a jobb oldali második pillérénél II. Szilveszter pápa sírja fölött egy márvány dombormű van két jelenettel: a felső részen a Magyarok Nagyasszonya előtt hódolatát kifejező Szent István és Szent László király látható; alatta pedig az a jelenet, amikor a pápa átadja a Szent Istvánnak szánt királyi koronát az Asztrik apát vezette magyaroknak. 1909-ben Fraknói Vilmos magyar érsek egy márvány domborművet helyezett az eredeti felirat fölé, alkotásán megörökítve a koronaküldést, emléket állítva a pápának, aki ,,A Szkíták bátor országaként" nagyra értékelte a magyarokat. A dombormű Damkó József alkotása, melynek 1910-es felavatásáról az egykori római tudósító, Kosztolányi Dezső számolt be a magyar olvasóknak.
Nagyobb kép Link
...... .............- Útravaló - 2020. november 9.
A lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház az Üdvözítő temploma, a pápa székesegyháza. Róma főtemploma felszentelésének ünnepe van ma. A reneszánszig a kereszténység első templomának számított. Ma a római püspök székesegyháza, a hét főszékesegyház, illetve a négy patriarchális bazilika egyike. ,,Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (a város és a világ minden templomának anyja és feje) - olvashatjuk homlokzatán a díszes feliratot. Az áldozatbemutatás és az imádság évezredes helyszínén vagyunk. A szentséggel telített műalkotások hirdetik, hogy Szent Péter széke a szeretetet és az egységet hivatott szolgálni. A bazilika felszentelésének ünnepe arra emlékeztessen bennünket, hogy Isten az igéjével táplálja népét, nem szűnik meg elfogadni az áldozatot, és áldásként benne van minden dolgában.
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: felszentelésének, áldozatbemutatás, megtisztításáról, gyengeségeimmel, engedelmeskedni, főszékesegyház, felszentelését, korintusiakhoz, vásárcsarnokká, évfordulójának, megválasztásuk, istentisztelet, cselekedetével, felavatásáról, székesegyháza, feltámadására, lerombolására, esztendejében, koronaküldést, emlékeztessen, küldöttségnek, feltámadással, találkozásnak, megünneplését, meggyógyultak, száműzetésünk, patriarchális, védőszentjévé, visszaállítja, rendeltetését, nyilvánította, kereszténység, bazilikájának, összeesküvés, kihallgatása, királyunknak, templomból fakadt, angyal odavezetett, jeruzsálemi templom, küszöb alól, templom főbejárata, épülettől jobbra, angyal kivitt, északi kapun, külső kapun, keleti vidék, sivatag felé, folyó mentén, szentélyből fakad, lerakott alapon, mélybe taszítanak, lelki mélység, OLVASMÁNY Ezekiel, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztus, Isten Lelke, Cselekedetével Jézus, Horváth István Sándor, Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, Basilica SS, Legszentebb Üdvözítő, Nagy Konstantin, Legszentebb Megváltó, Keresztelő Szent Jánost, Szent János, Szent János-bazilika, Szent Péter, Keresztelő Szent János, Magyarok Nagyasszonya, Szent István, Szent László, Szent Istvánnak, Fraknói Vilmos, Damkó József, Kosztolányi Dezső, Keresztelő Szent János-főszékesegyház, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa  Napsütés,... zivatar,...szél  Délutáni mosoly......  Vezuvianit  Fotó: Farkas Attila, szöveg la...  Zöld vivianit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  Napsütés,... zivatar,...szél  Facebookon kaptam  Kislány kalapban  Egy bizonyos határt...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szemüveges  Vashiány.......  Png virág  Kellemes kávézást  Nyári varázs  Én befejeztem  Ki vigasztalja a vigasztalót?  Facebookon kaptam  Flavonoidokban gazdag étkek  Facebookon kaptam  Arany  Szép estét kívánok ! Szegedről...  Facebookon kaptam  Elejtetted a napot  Facebookon kaptam  Vörös rózsa  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Rózsa csokor  Fotó: Farkas Attila, szöveg la...  Facebookon kaptam  Harmónia..........  Margaretták  Gerbera  Nyári képek  Rózsa pillangóval  Nyári varázs  Gondolatok nő és férfi viszony...  Délutáni mosoly......  Png nő  Jókai Anna - Perc-emberkék dár...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha Isten békéje lakja szívemet  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Muskátlik az ablakban  Vízesés  Nyári képek  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyári varázs  Fehér rózsa  Fehér gerbera  Pipacs csokor az ajtón  Nyári kép  Nyári kép  Ha Isten békéje lakja szívemet  Jó reggelt!  Pokoli hónap van mögöttük: A f...  Szedek neked virágot . . .  Talicska virágokkal  Nincs egy rongyom se ........  Nincs egy rongyom se ........  Szép estét kívánok ! Szegedről...  Eperből állatok  Wulfenit ásvány  Png nő  Facebookon kaptam  Örülnünk kellene..  Fejenállva  Szép virágok......  Facebookon kaptam  Vörös rózsa  Látogatóimnak- szeretettel.......  Jó pihenést ! ......  Egy nagyon szép kastély.....  Mondd  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Jó pihenést ! ......  Rózsa csokor  Szedek neked virágot . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér rózsa  Rózsa pillangóval  Facebookon kaptam  Omnia mea mecum porto  Soha ne becsüld alá  Kellemes napot  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Pihenő cica  Eperből állatok  Nyári kép  Muskátli.......  Én befejeztem 
Bejegyzés Címkék
templomból fakadt, angyal odavezetett, jeruzsálemi templom, küszöb alól, templom főbejárata, épülettől jobbra, angyal kivitt, északi kapun, külső kapun, keleti vidék, sivatag felé, folyó mentén, szentélyből fakad, lerakott alapon, mélybe taszítanak, lelki mélység, templom Rómában, négy nagy, mindenkori pápa, földkerekség minden, ünnep evangéliuma, templomot jelöli, emberek &#8222, jelenetnél Márk, szent hely, istentisztelet helye, áldozatok helye, hely elvesztette, templom méltóságát, most elhangzottak, szavakat idézik, főtanács előtt, kereszt alatt, arra járók, ószövetségi időkben, helye volt, szerepet veszi, feltámadással Jézus, feltámadt Krisztus, pápa &#8211, pápák legősibb, homlokzatán lévő, pápa székesegyháza, hozzá épült, előkelő római, római püspök, házban lévő, templom védőszentjévé, római püspöknek, pápák megválasztásuk, főoltár fölötti, templom főoltárába, következő századok, szentelés évfordulójának, egyház iránti, egész egyház, templom hajójában, dombormű őrzi, történelmi eseménynek, magyar küldöttségnek, első királyunknak, jobb oldali, márvány dombormű, felső részen, pápa átadja, márvány domborművet, eredeti felirat, dombormű Damkó, egykori római, magyar olvasóknak, lateráni Keresztelő, kereszténység első, négy patriarchális, világ minden, díszes feliratot, imádság évezredes, szentséggel telített, egységet hivatott, bazilika felszentelésének, igéjével táplálja, felszentelésének, áldozatbemutatás, megtisztításáról, gyengeségeimmel, engedelmeskedni, főszékesegyház, felszentelését, korintusiakhoz, vásárcsarnokká, évfordulójának, megválasztásuk, istentisztelet, cselekedetével, felavatásáról, székesegyháza, feltámadására, , ,
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 585
  • e Hét: 6048
  • e Hónap: 29252
  • e Év: 445443
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.